واضح آرشیو وب فارسی:باشگاه خبرنگاران جوان: در مسافرت ها مراقب نيش مار و گزش حشرات باشيد
با فرا رسيدن تعطيلات نوروز، اهالي خانه بعد از يك سال كار طاقت فرسا بار و بندها را برقرار كرده بهترين زمان را براي مسافرت مي دانند اما بهتر است پيش از سفر موارد زير را به خاطر بسپاريد.
به گزارش سرويس علمي پزشكي باشگاه خبرنگاران، ايران كشوري با جغرافياي خاص خود و اختلاف جوي فروان و زيستگاه جانوران و حشرات گوناگون است كه شناسايي آنها براي پيشگيري و درمان گزش ضروري است.
انواع حيوانات مثل عنكبوت ها، مارها، عقرب ها و حشرات مي توانند از خود سم ترشح كنند كه در بسياري از موارد چندان خطرناك نيستند، ولي گاهي اوقات ايجاد عوارض خطرناك و كشنده مي كنند به دنبال گزش حشرات و جانوراني مثل زنبور، عنكبوت، عقرب و مار ممكن است اثرات مستقيم سم وارد بدن شده و ايجاد حساسيت كند و باعث مرگ شود بعضي حشرات باعث انتقال بيماري از يك فرد بيماري به فرد سالم (مثل مالاريا) و گاهي ايجاد بيماري خطرناك مثل طاعون و تب خواب مي شوند در ايران شايع ترين علت گزش، پشه، زنبور، عقرب و مار است .
از حدود 200 گونه عقرب در دنيا، فقط 20 گونه آنها سمي و خطرناك است در بعضي كشورها مثل هند 30-40 درصد افراد عقرب گزيده فوت مي كنند عقرب را مي توان در همه جا پيدا كرد در شكاف هاي درخت، زير و بين سنگ ها و پوست درخت، بين هيزم هاي جمع شده، در محيط داخل خانه، حمام، دستشويي، آشپزخانه و محيط هاي مرطوب، اين جانور در طول روز در گوشه اي بي حركت و ساكت است و در طول شب فعاليت خود را آغاز مي كند و به دنبال شكار مي گردد و سم خود را از طريق نيشي كه در انتهاي دمش وجود دارد به شكار خود تزريق مي كند سم عقرب باعث از بين رفتن گلبول هاي قرمز شده و در محل گزش تغيير رنگ موضعي و تورم دردناك ايجاد مي شود.
كودكان و افراد سالمند نسبت به سم عقرب آسيب پذيرترند بي قراري، تشنج، نامتعادل راه رفتن، تكلم منقطع، آبريزش از دهان، حساسيت شديد پوستي، انقباضات ماهيچه اي و اختلال تنفس از علائم عقرب گزيدگي است.
درمان عقرب گزيدگي
1-تزريق سرم عقرب 2-شستشوي محل زخم با آب و صابون (از قرار دادن اندام در آب سرد و برش محل زخم خودداري كنيد) 3-فرد عقرب گزيده بايد در آرامش كامل و خونسرد باشد و از مصرف داروهاي آرامبخش بپرهيزد تمام افراد عقرب گزيده بايد 24 ساعت در بيمارستان بستري شوند.
مارگزيدگي
علائم مارگزيدگي
1-درد تيز و سواننده در محل گزش كه بعد از يك تا پنج دقيقه بروز مي كند.
2-تورم كه بين نيم تا چهار ساعت بعد ظاهر مي گردد.
3-ايجاد تاول هاي كوچك در محل گزيدگي
4-تهوع، استفراغ، بي حسي در اطراف دهان و پوست
5-اختلال انعقادي، خونريزي از بيني، گوش، خلط خوني، ادرار خوني و مدفوع خوني
6- اختلال در عملكرد كليه ها
7-خواب آلودگي، افتادگي پلك، ضعف عضلاني، فلج و اختلال تكلم
اقدامات فوري
بيمار را آرام و ساكت و از محل حادثه دور كرده و عضو مار گزيده را بي حركت يا هم سطح يا كمي پايين تر از بدن قرار دهيد يك نوار محكم و پهن چند انشگت بالاتر از محل زخم ببنديد در ما گزيدگي از سرد كردن عضو و يا انداختن عضو در آب سرد و يخ زده خودداري نماييد.
روي زخم را با خراش هايي به طول 7 ميلي متر و عمق 3 ميلي متر ايجاد و با دهان يا دستگاه مكنده مكش نماييم و اگر واكسن كزاز تزريق نكرده به مسئولين بيمارستان اطلاع دهيم.
گزش زنبور
زنبور گزيدگي ممكن است در اثر نيش انواع زنبور، مانند زنبور عسل و زنبور سرخ باشد.
نيش زنبور عسل ماده به كيسه محتوي زهر متصل است و پس از نيش زدن در محل باقي مي ماند و محتويات كيسه به زخم منتقل مي شود در موردنيش زنبور برداشتن سريع نيش از روي زخم جهت جلوگيري از ورد بيشتر زهر ضروري است علائم زنبور گزيدگي معمولا در عرض چند ساعت ناپديد مي شود اگر شخص زنبور گزيده مشكل تنفسي يا تورم شديد سريع در محل گزش داشته باشد بايد به پزشك مراجعه كند زنبورها به خصوص زنبورهاي سرخ به طور مكرر نيش مي زنند و محل گزش آنها به سادگي عفوني مي شود چنانچه گزش زنبور در نقاط مختلف نزديك به سر و گردن باشد خطرناك تر است و مي تواند تهديد كننده باشد فرد زنبور گزيده جهت جلگيري از تشديد درد و تورم و علائم شبيه آنفولانزا و يا تب بايد چند روز تحت نظر قرار گيرد.
اقدامات اوليه زنبورگزيدگي: شستشوي محل گزش با آب و صابون، كمپرس آب سرد هر 5 دقيقه يك بار./عط
منبع: دنياي سلامت
چهارشنبه|ا|9|ا|فروردين|ا|1391
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: باشگاه خبرنگاران جوان]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 152]