واضح آرشیو وب فارسی:شبكه خبر دانشجو: سوريه كشوري استراتژيك براي منطقه
سوريه را مي توان كشوري استراتژيك براي منطقه و حتي فراتر از آن دانست و آن را بررسي كرد كشوري كه ...
گروه سياسي «خبرگزاري دانشجو» - مرصاد رنگرز؛ سوريه كشوري استراتژيك است كه پس از اتفاقات حادث شده در منطقه و بيداري اسلامي شكل گرفته مي تواند خيلي حياتي براي برخي كشورها باشد كه آن را مي توان از ابعاد مختلف مورد بررسي قرار داد.
سوريه در كجا واقع شده است؟
در آغاز اهميت سوريه را به لحاظ جغرافيايي مورد بررسي و تحليل قرار مي دهيم.
كشور سوريه در غرب خاورميانه و در همسايگي كشورهاي مهمي همچون تركيه، عراق، لبنان، سرزمين هاي اشغالي و اردن قرار گرفته است كه هر كدام از اين كشورها شرايط خاص و منحصر به فردي دارد كه در حوصله بحث نمي گنجد.
همچنين سوريه در غرب خود درياي مديترانه را دارد كه در واقع مرز آبي اين كشور و با اروپا محسوب مي شود.
پسوريه از نظر جغرافيايي منطقه اي مهم محسوب مي شود وبا توجه به بيداري اسلامي در منطقه به نوعي برگه برنده طرفين درگير در دو جبهه غرب و شرق است.
دلايل حمايت روسيه از سوريه
سوريه از ديرباز و از زمان حافظ اسد ارتباط ديپلماتيك، نظامي و اقتصادي با شوروي و بعد هم با روسيه داشته است سوريه در زمان حافظ اسد حركت هاي كمونيستي نيز داشته است و ارتباط حافظ اسد در زمان شوروي بسيار استراتژيك بوده و در پس از استقلال سوريه از فرانسه و بعد از به قدرت رسيدن حافظ اسد، شوروي به تجهيز نظامي و حمايت هاي اقتصادي از او پرداخت و به همين دليل است كه روسيه در شرايط فعلي از سوريه و شخص بشار اسد حمايت مي كند.
دلايل حمايت ايران از سوريه و پيشينه آن
پس از انقلاب اسلامي و شكل گيري حكومت اسلامي در ايران و پس از آغاز جنگ ميان ايران و عراق تنها كشور عربي - اسلامي كه از ايران حمايت كرد سوريه بود، اين در حالي است كه مصر، عربستان و كويت از حاميان اصلي صدام بودند، سوريه بعد از پايان 8 سال دفاع مقدس و تشكيل جبهه مقاومت و همچنين درگيري خود با اسرائيل به صف مقاومين پيوست، ارتباط ايران و سوريه به دولت ها محدود نشده و ساليانه زائرين بسياري از ايران براي زيارت قبور متبركه ي حضرت رقيه (س) و حضرت زينب (س) به اين كشور سفر مي كنند و اين ارتباط دو كشور را بيش از بيش مستحكم كرده است.
سوريه و بيداري اسلامي و تاثيرات آنها بر هم
همه مسائل از زماني آغاز شد كه ديكتاتور ها در منطقه شروع به ريزش كردند ، از بن علي تا قذافي يكي پس از ديگري با انقلاب هاي مردمي – اسلامي سقوط كردند جالب انكه آنها تماما از هم پيمانان آمريكا و اسرائيل بودند.
سوريه به لحاظ ساختار حكومتي يك حزب بيشتر نداشت و فعاليت سياسي به حزب بعث اين كشور محدود مي شد از اين رو بود پس بيداري اسلامي در بعضي كشور ها، مطالبات مردمي در سوريه نيز شكل گرفت و مردم خواستار اصلاحات در اين كشور شدند، اين اصلاحات مورد حمايت هاي جهاني قرار گرفت و بشار اسد سريعا دست به اصلاحات گسترده در اين كشور زد و پاي مذاكره با مخالفين داخلي نشست.
قانون اساسي جديد سوريه تدوين و همين چند وقت پيش به همه پرسي گذاشته شد و با اكثريت آراي مردمي به تصويب رسيد، اين پاياني بود بر حركت هاي مردمي در داخل سوريه.
مخالفين سوريه به دنبال چه هستند؟
اساسا مخالفين سوريه نيز به دو دسته تقسيم مي شوند، تركيه كه با سوريه بر سر مرز مشترك و منطقه خليج اسكندرونه و همچنين اراضي اسكندريه اختلاف دارند و مخالفين سوري تركيه را محل خود برگزيده اند دولت سوريه مراتب اعتراض خود را به پناهندگي مخالفين در تركيه رسما اعلام كرد و مواضع تند اردوغان در اوايل حركت هاي مردمي روابط دو كشور را تيره و تار كرد، از ديگر مخالفين خارجي آمريكا و اسرائيل هستند كه با سوريه بر سر حمايت اين كشور از مقاومت اسلامي در منطقه اختلاف دارند و همچنين نزاع سوريه با آنها بر سر مناطق اشغالي جولان است، پس از اينكه مصر و اردن با بازپسگيري بخشي از اراضي اشغالي خود از اسرائيل آن را به رسميت شناختن سوريه حاضر به قبول اين مسئله نشد و مورد تحريم آمريكا و هم پيمانانش قرار گرفت.
سوريه از پيشتازان جنگ اعراب و اسرائيل بوده و همواره در كنار گروه هاي مقاوم فلسطيني و حزب الله است
اما چرا كشور هاي عربي منطقه با بشار اسد مخافند؟
كشورهاي عربي حوزه خليج فارس به چند دليل عمده با سوريه سر نزاع دارند:
سوريه حاضر به قطع روابط با ايران نيست
همراهي نكردن در تحريم ها عليه ايران
اتخاذ موضع مستقل از اعراب در قبال مسائل منطقه اي و جهاني
ارتباط مستحكم با روسيه و چين
نفي ارتباط با آمريكا و به رسميت شناختن اسرائيل
حمايت از حزب الله و حماس
دلايل مخافت اعراب با سوريه هم در اين موارد خلاصه مي شود:
عربستان و قطر با تجهيز مخالفين سوريه در داخل و خارج از اين كشور قصد حمله، ايجاد آشوب و بلوا را دارند و دليل اصلي انها نيز سرنگوني بشار اسد تا بتوانند حكومتي وابسته را در سوريه بر سر كار بياورند، حركت هاي عربستان عليه سوريه فقط محدود به تجهيز مخالفين نيست و حركت هاي رسانه اي الجزيره و العربيه رسانه هاي قطر و عربستان نيز از ضعف رسانه اي سوريه استفاده كرده و به شايعه پراكني و انتشار اخبار دروغ مبادرت مي كنند و اين مسئله باعث تشويش اذهان جهاني در مورد سوريه شده است.
فرستادن كوفي عنان آخرين حركت عربي – آمريكايي براي متقاعد كردن اسد براي كناره گيري از حكومت بود كه با واكنش سوريه مواجه شد.
چرا بشار اسد آرام است؟
در خبرها شنيديم كه بشار اسد با خونسردي خاصي با فرستاده ها ديدار مي كند و به تمامي سوالات آنها پاسخ داده و مي دهد.
بشار اسد با شناخت موقعيت خود، همچنين حمايت هاي مردمي و پشتيباني ارتش سوريه از وي دليل اين خونسردي در كلام و اتحاذ مواضع مستحكم است.
اصلاحات در سوريه مخالفين اصلي داخلي را آرام كرده است و تقريبا در داخل به غير از عده اي كردنشين كه از خارج حمايت مي شوند در داخل مخالفي ندارد.
آينده سوريه چه خواهد شد؟
دو گزينه پيش روي مخالفين بشار اسد در خارج از اين كشور است: 1-جنگ نظامي 2- مذاكره.
اينكه اخيرا مطرح شده است غرب و اعراب به زودي با سوريه وارد فاز نظامي شده و جنگ ديگري را آغاز مي كنند بيشتر شبيه يك روياست.
سوريه يك كشور مقتدر است و همچنين پس از اصلاحات قانون اساسي در اين كشور اتحادي بين مردم و حكومت شكل گرفته است و شاهد اين مدعا سكوت مخالفين داخلي است.
مذاكره با بشار اسد نيز جز شكست براي غرب ندارد زيرا اخيرا سفيران خارجي از سوريه خارج شده اند و سوريه نيز سفراي خود را فراخوانده است و به نوعي ارتباط ديپلماتيك بر اساس احترام از بين رفته است.
در پايان، تحولات در سوريه بر روي كل منطقه تاثيرگذار است زيرا ايران و روسيه سوريه را يك حوزه استراتژيك براي خود مي دانند و در واقع حلقه ارتباطي مقاومت در لبنان و فلسطين از سوريه است و در صورت سقوط بشار اسد اين منطقه استراتژيك از دست بلوك شرق و همچنين ايران خارج خواهد شد و به مراتب زيان بار تر از سقوط مبارك براي آمريكا خواهد بود به همين دليل در صورت بروز جنگ قطع و يقين تمام منطقه بلكه جهان را درگير خواهد كرد.
سه|ا|شنبه|ا|1|ا|فروردين|ا|1391
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: شبكه خبر دانشجو]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 439]