واضح آرشیو وب فارسی:همشهری: ايران و برزيل؛ ركوردار جراحي زيبايي در جهان
زنان > سلامتي - همشهري ماه - ايمانه عاملي*:
ستارگان سينما مانند الهههاي كوه المپ دور از دسترس محسوب ميشوند و تلاش همه در جهت هر چه شبيهتر شدن به آنها مسابقهاي در زيباتر شدن پديد ميآورد كه در نتيجه آن جراحيهاي زيبايي به نقطه اوج خود ميرسند.
جراحي پلاستيك داراي دو شاخه اصلي است. يكي از آنها مربوط به جراحيهاي ترميمي و رفع سوختگي و ديگري در ارتباط با جراحيهاي زيبايي است.
اولين جراحي پلاستيك 800 سال قبل از ميلاد در هند انجام شده است و در مصر نيز پزشكان از روشهاي ترميمي استفاده ميكردهاند. اولين جراحي بيني (رينوپلاستي) در آمريكا در سال 1827 روي داده است.
پس از جنگ جهاني اول و دوم بهدليل وجود مجروحان زياد، جراحي پلاستيك هم به منظور ترميم و هم به منظور زيباسازي رواج بيشتري پيدا كرد.
جراحي پلاستيك پنجاه سال قبل به منظور ترميم ضايعات ناشي از سوانح سوختگي و تصادف وارد ايران شد، اما با گذشت زمان و بيشتر شدن تمايل نسل جوان به اين نوع جراحي در جهت زيباتر شدن، شاهد افزايش 80 درصدي آن در دهه 70 و 80 هستيم كه اين امر ايران را در كنار برزيل با داشتن رتبه بالا در ميزان جراحي زيبايي قرار داده است.
آنچه پرداختن به اين موضوع را بسيار مهم و حياتي ميكند، مسائل و حواشي مربوط به اين جراحيها و گاه وجود نتايجي نامطلوب است. شكايتهاي انجام شده از جراحان زيبايي و افزايش آن در كشور، هشداري مهم است كه توجه بدان از ضروريات محسوب ميشود. علاوه بر اين، پرداختن به بستر اجتماعي و روانشناختي كه منجر به انجام جراحيهاي زيبايي توسط افراد جامعه ميشود، ميتواند به درك بهتر ما از اين پديده كمك شاياني كند.
در هر دوره از تاريخ، شاهد معيارهاي گوناگوني از زيبايي هستيم. اين معيارها همواره توسط قدرت حاكم و فرهنگ طبقه غالب تعيين شدهاند، اما در عصر جهاني شدن، تكنولوژيهاي ارتباطاتي بهعنوان عاملي بسيار مهم در كنار طبقه و فرهنگ حاكم به شكلدهي و ترويج استانداردهاي زيبايي ميپردازند.
رسانههاي گوناگون مانند تلويزيون، راديو، سينما، اينترنت، ماهواره و غيره با قدرت فوقالعاده خود در تاثيرگذاري بر اذهان توده مردم، معيارهاي زيبايي صاحبان قدرت و سرمايه را بازتوليد ميكنند. در نتيجه تعريف اكثريت جامعه از صورت و بدني بدون نقص، تابع معياري است كه رسانهها به نمايش ميگذارند.
دكتر افسر افشار نادري يكي از اساتيد جامعهشناسي در تعريف زيبايي در دوران معاصر ميگويد: اگر در گذشته از زنانگي كليتي وجود داشت اما اكنون زيبايي جزء بهجزء اعضاي صورت و بدن - مطابق با الگوهايي كه رسانهها در اختيار قرار ميدهند- اهميت يافته است.
استانداردكردن زيبايي و تعريف خاص فيزيكي از آن، در نگاه جامعهشناسان نوعي فاشيسم زيبايي محسوب ميشود. زيبا شدن براساس استانداردهاي تعريف شده ميتواند براي كساني كه چنين ظاهري ندارند باعث سرخوردگي شود.
طبق تحقيقي كه توسط گروه آسيبشناسي مركز مطالعات آريا انجام شده است، 65درصد دختران زير 25 سال از ظاهر خود راضي نيستند و بسياري از آنها به جراحي زيبايي روي ميآورند.
گرايش روزافزون به زيبايي و افزايش تقاضا براي اين نوع از جراحي، منجر به افزايش 83درصدي تعداد جراحيهاي پلاستيك در دهه گذشته شده است.
بر اساس آمارهاي موجود در كشور ما، جراحي بيني در رتبه اول، جراحي اندام در رتبه دوم و حذف چين و چروك صورت در رتبه سوم جراحيهاي معمول در ايران قرار دارد.
طبق نظرسنجي تلفني انجام شده از مردم تهران، 45درصد افرادي كه مورد سنجش قرار گرفتهاند، موافق جراحي زيبايي بودهاند. اين آمارها گوياي تب بسيار بالاي زيباتر شدن و در نتيجه روبهرو شدن با نتايج مثبت و منفي آن است.
انواع جراحيهاي زيبايي شامل موارد مختلفي ميشود: عمل زيباسازي لاله گوش، رفع افتادگي پلكها و از بين بردن پف آنها، ليفتينگ صورت كه به منظور رفع افتادگي آن و از بين بردن چين و چروك انجام ميشود.
جراحي زيبايي چانه و از همه رايجتر جراحي زيبايي بيني يا رينو پلاستي كه كشور ما داراي رتبه اول در آن است. تزريق بوتاكس به لب براي كلفتتر كردن آن، كاشت مو و لايپوساكشن كه عملي به منظور برداشتن چربيهاي زير پوستي فرد است. آخرين مورد يعني لايپوساكشن از خطرناكترين موارد جراحي زيبايي است كه موارد مرگ و مير در آن بسيار شايع است.
امر قابل توجه در اين زمينه، تقاضاي زياد براي انجام جراحيهاي زيبايي است كه منجر به رشد عرضه آن توسط پزشكان مختلف ميشود.
بدين صورت، داغ شدن بازار جراحي پلاستيك به منظور زيباتر شدن، ظهور افراد غيرمتخصص و طماع را به دنبال خواهد داشت. موارد متعدد شكايت از جراحان زيبايي و وجود آماري مبني بر اينكه اكثر اين جراحيها توسط افراد غيرمتخصص انجام ميشود، شاهدي بر اين مدعاست.
متاسفانه تعداد كساني كه بهعنوان متخصص عمل ميكنند، 10 برابر بيشتر از جراحان پلاستيك واقعي است. براي مثال روزانه بيش از 30 تا 50 نفر براي انجام عمل لايپوساكشن به كلينيكها و مطبها مراجعه ميكنند و تعداد بالاي افراد متقاضي باعث شده است كه پزشكان با توجه به درآمد كمي كه در ساير رشتهها دارند، به انجام اين عمل بپردازند.
همين امر، ريسك و خطر آسيب به متقاضي را بسيار بالا ميبرد و سالانه شاهد مواردي از فوت در نتيجه عمل غيرمتخصصانه لايپوساكشن هستيم. اين در حالي است كه هيچ نظارتي از سوي وزارت بهداشت و نظام پزشكي بر عملكرد اين مراكز درماني وجود ندارد.
مورد ديگر مربوط به جراحي بيني (رينوپلاستي) است كه با بيشترين ميزان فراواني انجام آن در كشور، به تعداد پزشكان فاقد مجوزي كه اقدام به انجام آن در مطبها و كلينيكهاي خصوصي ميكنند، افزوده است.
براي مثال تنها 157 جراح پلاستيك در تهران مجوز انجام عمل بيني را دارند، درحاليكه هفت هزار پزشك اين جراحي را انجام ميدهند. تعداد قربانيان جراحيهاي زيبايي بهدليل نبود آمار رسمي مشخص نيست.
آنچه براي جلوگيري از آسيبهاي احتمالي ناشي از جراحيهاي پلاستيك پيشنهاد ميشود، تحقيق در ارتباط با مجوزدار و متخصص بودن پزشك مورد نظر است كه بيتوجهي به اين امر منجر به پيامدهاي جبرانناپذيري ميشود.
مانند مورد دختر جواني كه بهدليل سهلانگاري پزشكش در انجام عمل ترميمي زيبايي شكم و سينه، بهدليل بيهوشي عمومي دچار ايست قلبي ميشود و پس از به هوش آمدن، بهدليل شديد بودن صدمه وارده به مغز، مجبور به زندگي نباتي شده است.
زندگي نباتي نوعي از زندگي است كه در آن بيمار هوشياري آگاهانه به اطراف محيط ندارد و مغز از فعل و انفعالات در رابطه با تفكر و حافظه، قضاوت و تجزيه و تحليل حسي و حركتي ناتوان است. در حقيقت بيمار فقط ضربان قلب و تنفس دارد و در برخي مواقع نيز بدون تنفس است.
در اين موارد از دستگاههاي تنفس مصنوعي، استفاده ميشود. معمولا عمر اينگونه بيماران كوتاه و بازگشت سلامتي نيز بسيار نادر است.
متاسفانه سودجويي برخي از پزشكان، منجر به خسارات مالي و در درجات بالاتر خسارات جاني ميشود. هشيار بودن كمترين كاري است كه در قبال سلامتي خود ميتوانيم انجام دهيم.
آنچه اهميت دارد مشخص كردن هدف انجام چنين جراحيهايي است. آيا به منظور طبيعيتر شدن و از بين بردن نقص ظاهري است يا براي صرفا تغيير و جواب دادن به نياز جامعه براي زيباتر شدن. جواب اين سوال مستلزم پرداخت عميقتر به روند تغيير ارزشها و هنجارها در بستر جامعه تحت تاثير عوامل گوناگون است.
*كارشناس ارشد ارتباطات
منابع:
- سايت همشهري آنلاين/ سايت انجمن روانكاوي آمريكا / سايت خبر آنلاين
Academic Psychiatry- International Journal of the American Association of Chairs of Departments of Psychiatry
جمعه|ا|12|ا|اسفند|ا|1390
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: همشهری]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 182]