واضح آرشیو وب فارسی:باشگاه خبرنگاران جوان: نكاتي راجع به جرم گيري دندان
اگر جرم دندان درمان نشود به مرور به بافتهاي عمقي لثه نفوذ كرده و در نهايت منجر به تحليل لثه ميشود.
از تجمع ميكروبهاي دهان بر روي زمينه و لايه چسبندهاي از بزاق تشكيل ميشود كه پلاك ميكروبي نام دارد و حاوي مقاديري از خردههاي غذايي نيز ميباشد. اين لايه ، با كشيدن ناخن بر دندان به زير ناخن جمع شده و به راحتي با مسواك زدن پاك ميشود ولي با شستشوي فقط با آب و يا دهانشويههاي معمولي پاك نميگردند. لذا بايستي براي پاك كردن آن از وسايلي چون مسواك و خمير دندان و نخ دندان استفاده كرد. اگر پلاك ميكروبي هر روز و يا در مراحل اوليه از سطح دندان تميز نشود، املاح موجود در بزاق و مواد غذايي بر آن رسوب نموده و منجر به ايجاد جرم دندان كه سخت ميباشد، ميگردد. جرم با مسواك زدن پاك نشده و با عمل جرم گيري توسط دندانپزشك برداشته ميشود.
*آيا جرم گيري به دندان صدمه ميزند؟
خير، جرم دندان علاوه بر اينكه براي لثه و بافتهاي نگهدارنده دندان مضر ميباشد محلي نيز براي تجمع و تكثير ميكروبهاي پوسيدگيزا است. با عمل جرم گيري تعداد اين ميكروبها در دهان به مراتب كمتر ميشود. با برداشته شدن جرم، بيمار ممكن است با زبانش حس كند كه دندانش خالي شده است. اين احساس همراه با مقداري حساسيت به سرما يا گرما (بعد از جرم گيري) اين تصور غلط را تقويت نموده است كه شايد دندانهايش در حين جرم گيري تراش خورده باشند، در صورتي كه مكانيزم دستگاه جرم گيري لرزشي بوده و قادر به تراش نميباشد.
*علت حساسيت دندان به سرما بعد از جرم گيري چيست؟
دندان داراي حس بوده و در ناحيه طوق بسيار حساستر ميباشد. وجود جرم بر طوق دندان به علت ضخامتي كه دارد به عنوان يك عايق حرارتي عمل ميكند و يا به عبارت ديگر جلوي حس دندان را ميگيرد. با برداشته شدن آن بديهي است كه دندان بهتر متوجه تغييرات حرارتي ميگردد، ضمناً بر اثر وجود جرم لثه پرخون و متورم شده و با عمل جرم گيري التهاب آن فروكش ميكند لذا مقدار بيشتري از دندان نسبت به حالتي كه قبلاً آماس لثه وجود داشته در دهان ديده ميشود و اين خود باعث احساس بيشتر تغييرات حرارتي ميگردد. حساس شدن به سرما را ميتوان به احساسي كه بدن انسان بعد از استحمام دارد، تشبيه نمود. حساسيت به سرما هميشه و غالباً بوجود نيامده و در صورت ايجاد، گذرا و موقتي بوده و جاي هيچگونه نگراني ندارد.
*آيا دندان بعد از جرم گيري لق ميشود؟
خير، با تجمع تدريجي جرم بر دندان، لثه و به دنبال آن مقداري از استخوان نگهدارنده دندان تحليل ميرود. در حقيقت دندان به اين دليل قبلاً لق شده ولي به علت انباشتگي و يكپارچگي جرم و چسبيده شدن دندانها به هم توسط آن، اين حالت درك نشده و يا برداشته شدن جرم كشف ميگردد و بيمار آن را منتسب به عمل جرم گيري ميداند. يك ضرب المثل ميگويد « جلوي ضرر را از هركجا بگيري، منفعت است». لق شدن دندان منوط به تحليل استخوان و انساج نگهدارنده دندان در اثر جرم و پلاك ميكروبي است و در همه موارد بخصوص در مراحل اوليه بيماريهاي لثه و بافتهاي اطراف دندان ديده نميشود.
*آيا جرم گيري درد دارد؟
خير، موردي براي بيحس كردن دندان به هنگام جرم گيري وجود ندارد. جرم گيري يا توسط قلمهاي دستي و يا با دستگاه صورت ميگيرد. نوك قلم دستگاه جرم گيري داراي لرزش و نوساناتي ميباشد كه با زدن ضربههاي بسيار كوتاه بر جرم، آن را پاك ميكند و دندان را نميتراشد، آب دستگاه علاوه بر تميز كردن و شستشو، دندان را نيز خنك ميكند.
جرم گيري را هر چند وقت بايد انجام داد؟
بسياري از اشخاص با يكبار جرم گيري و رعايت هميشگي بهداشت دهان و دندان ممكن است تا مدتها نيازي به جرم گيري مجدد نداشته باشند. بديهي است كه هرگونه كوتاهي در رعايت اصول بهداشت دهان منجر به تجمع دوباره جرم خواهد شد. ضمناً بعضي از بيماران به علت دارا بودن بزاقي با ويژگيهاي خاص از نظر ميزان ترشح و تركيب، بسيار مستعد به تشكيل جرم هستند، ضمناً استعداد به بيماريهاي لثه در خانوادههايي بيشتر ميباشد. در اين گروه از بيماران توصيه ميگردد جرم گيري در تناوب زماني كوتاهتري انجام شود.
آيا استفاده از خمير دندانهاي ضد جرم مفيد ميباشد؟
خير، اگر جرم با مسواك و خمير دندان پاك نشد براي پاك كردن آن بايستي از دندانپزشكان كمك گرفت، ضمناً خمير دندانهايي كه به عنوان ضد جرم معرفي شدهاند داراي مقادير زيادي از مواد ساينده بوده و فقط رنگ و لكههاي رسوب نموده بر دندان را كه Stain (زنگ) نام دارد، تميز ميكنند و استفاده هميشگي از آنها توصيه نميگردد. اين خمير دندانها، به علت دارا بودن مواد ساينده زياد، ايجاد خراشهاي بسيار ظريف بر سطح دندانها نموده و زمينه را براي تجمع و چسبندگي بيشتر پلاك ميكروبي فراهم ميآورند./ح
يکشنبه|ا|7|ا|اسفند|ا|1390
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: باشگاه خبرنگاران جوان]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 152]