واضح آرشیو وب فارسی:باشگاه خبرنگاران جوان: مد ولباس؛ يتيمي كه هزار سرپرست دارد
يكي از برنامه هاي مستمر طي اين سالها، تأكيد برگسترش فرهنگ عفاف وحجاب است. برنامه اي كه هر ازگاهي نهاد وسازماني داعيه توجه به آن را دارد يا حتي نهادي متولي آن مي شود، اما با گذشت زمان، نتيجه اين برنامه هاي موسمي وصرف ميليونها تومان اعتبار؛ در واقع همان تسلسل بي ثمر است كه نمي توان اميد داشت به فرجام نيكو برسد.
به گزارش خبرنگار باشگاه خبرنگاران، سالهاست بحث ساماندهي مد و لباس با عناوين مختلف و توسط نهادهاي متعدد مطرح مي شود. البته رسمي ترين دستگاه، مجلس شوراي اسلامي بود كه در سال 1385در يازده ماده، «قانون ساماندهي مد و لباس» را به تصويب رساند، همچنين از سوي رئيس جمهور اين قانون ابلاغ گرديد. اما ثمرات چند ساله اين قانون چه بوده است؟
چندي پيش هم مديركل امور بانوان وزارت كشور از تصويب طرحي با عنوان طرح جامع ملي مد ولباس خبر داد وگفت: ايده ها و ديدگاه هاي تعدادي از استادان دانشگاه درخصوص طرح جامع ملي مد ولباس در جلسه اي با حضور معاون فرهنگي هنري وزارت ارشاد اسلامي، معاون فرهنگي اجتماعي وزارت كشور ومديركل دفتر امور بانوان وزارت كشور اخذ و مورد تصويب قرار گرفت.
عباسي با اشاره به اينكه مد و لباس با رويكرد فرهنگ اسلامي ـ ايراني از موضوعات مهمي است كه همواره مورد توجه مسوولان ذيربط در دولت نهم و دهم بوده است، ارائه الگوي مناسب براي پوشش در مجامع و محافل مختلف را يكي از موضوعات مهمي دانست كه دفتر امور بانوان وزارت كشور به آن پرداخته است.
وي اظهار كرد: از آنجايي كه موضوع عفاف و حجاب از وظايف ستاد صيانت است، كارگروه عفاف و حجاب اين ستاد از دبير كارگروه مد و لباس وزارت ارشاد دعوت به عمل آورد تا با هماهنگي لازم در اجراي قانون مد و لباس تسريع و زمينه لازم براي ترويج فرهنگ حجاب و عفاف فراهم شود.در حال حاضر مقدمات اجرايي اين طرح با همكاري استانداري تهران فراهم شده است.
وي با بيان اينكه برخي از سازمانهاي غيردولتي از امكانات دولتي استفاده كرده و طرحهاي پوشش اسلامي همراه با آرايش را به جامعه ارائه دادهاند كه در دست بررسي است، گفت: اظهار نظر آنها در ارتباط با اجراي طرح مد و لباس ناشي از اطلاعات ضعيف وعدم تخصص در موضوع فوق است.
عباسي با تاكيد بر اينكه قطعا طراحان متعهد و متخصص اجازه نميدهند كه اين سازمانها از طرحهاي آنها براي مقاصد سياسي خود استفاده كنند، تصريح كرد: سياسي كردن حوزه فرهنگ زمينه را براي نفوذ فرهنگ بيگانه فراهم ميكند.
وي با اشاره به اينكه طراحان و صاحبنظران زيادي در ارتباط با مد و لباس به دفتر امور بانوان وزارت كشور مراجعه كردهاند، از مجريان طرح جامع مد و لباس خواست تا از طراحان و توليدكنندگان با اعلام فراخوان دعوت به عمل آورند.
وي در پاسخ به اين سوال كه اين طرح توسط چه نهادهاي قانوني به تصويب رسيده، اظهار داشت: اين يك حركت جمعي با حضور 5 وزارتخانه تعاون، بازرگاني، صنايع ومعادن، ارشاد و وزارت كشور به تصويب رسيد و دبيرخانه آن نيز ايجاد شده است يك سال است روي اين مساله بررسي و كار مي شود.
آرين منش عضو كميسيون فرهنگي مجلس شوراي اسلامي با صراحت اين دستاوردها را «هيچ» دانسته و اظهار داشت: اين قانون در مجلس هفتم به تصويب رسيد و هدف آن نيز، تلاش در جهت توسعه پوشش اسلامي مبتني برفرهنگ ايراني واسلامي بود تا با استفاده از طرحهاي بومي و اسلامي از گرايش نسل جوان به فرهنگ غرب جلوگيري شود.
وي اضافه كرد: به موجب اين قانون وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي مكلف شد جهت پي ريزي ساختار مديريتي موضوع اين قانون، كارگروهي (كميته اي) متشكل از يك نماينده تام الاختيار از هر كدام از وزارتخانه هاي فرهنگ و ارشاد اسلامي، آموزش و پرورش، بازرگاني و صنايع و معادن و سازمانهاي صدا و سيماي جمهوري اسلامي ايران و مديريت و برنامه ريزي كشور و سه نفر از نمايندگان صنوف ذي ربط (طراحان و توليدكنندگان) و يك نفر نماينده از كميسيون فرهنگي مجلس شوراي اسلامي به عنوان ناظر تشكيل دهد.
خانم رهبر براي اين موضوع انتخاب شدند، ولي تعداد دفعات نشست كارگروه مزبور چندان نبايد باشد... از همين رو، ارزيابي ما اين است كه كميته ساماندهي مد ولباس وكارگروه آن در وزارت ارشاد اسلامي به طور جدي، در اين زمينه عمل نكرده اند.
فاطمه رهبر عضو كميسيون فرهنگي مجلس گفت: براساس مصوبه قانوني به عنوان ناظر كميسيون فرهنگي مجلس شوراي اسلامي در كميته مد ولباس فعاليت دارم، اما طي يك سال اخير اين كميته فقط دو جلسه تشكيل شده است. در حالي كه به دليل مسايل فرهنگي، نياز به برپايي جلسات بيشتر بوده است. بتازگي نيز با معاونت هنري وزارت ارشاد گفتگو كردم تا به برگزاري بيشتر نشستها؛ مبادرت كنند و آنها نيز قول مساعدت داده اند.
وي افزود: به نظر مي رسد دراين زمينه كار ضعيف پيش مي رود ومن از اين لحاظ به وزارت ارشاد انتقاد دارم. البته همواره سعي داريم تعامل مجلس با دولت دراين زمينه حفظ شود. به هرحال، گرچه تلاشهايي در اين حوزه انجام شده است ولي ما نمودي از اين اقدامها در وزارت ارشاد نداريم.
از دغدغه هاي صاحب نظران در حوزه گسترش فرهنگ عفاف و حجاب در جامعه برنامه ها وطرحهاي موازي است.آرين منش با اشاره به اين فعاليتها اظهار داشت: در حالي وزارت كشور طرح تصويب جامع ملي مد ولباس را مطرح مي كند كه در قانون ساماندهي مد مصوب سال 1385 يكي از اعضا، اين وزارتخانه است. متاسفانه ايجاد نهادهاي موازي در وزارتخانه ها يكي از معضلات و مشكلات است.اين نماينده مجلس همچنين خاطر نشان كرد: به استناد قانون ساماندهي مد و لباس مجلس، متولي اصلي اين مقوله وزارت ارشاد است و دبيرخانه آن در اين وزارتخانه فعال مي باشد، بنابراين؛ گرچه فعاليتهاي مختلف را در گسترش فرهنگ عفاف وحجاب مثبت ارزيابي مي كنم اما ايجاد نهادها وبرنامه هاي موازي باعث تضييع منابع مالي و نيروي انساني مي شود از اين رو، به وزارت كشور توصيه مي شود، هر اقدام خود در اين زمينه را در چارچوب «قانون ساماندهي مد و لباس» قرار دهد.
فاطمه رهبر عضو فراكسيون زنان مجلس شوراي اسلامي نيز با اظهار بي اطلاعي از تصويب طرح جامع ملي مد ولباس توسط دفتر امور بانوان وزارت كشورگفت: احتمالا اين يك آيين نامه داخلي است، زيرا اگر اين مقوله در كميسيون فرهنگي دولت، مطرح مي شد، ما مطلع مي شديم، اما به هرحال با توجه به اينكه ما قانون كارآمدي در اين زمينه داريم چنين فعاليتهايي مي تواند به نوعي موازي كاري تلقي شود وحتي مي توان آن را خلاف قانون دانست.
فاطمه رهبر همچنين، خاطر نشان كرد: از دكتر حداد عادل به عنوان رئيس كميسيون فرهنگي خواستيم در مكاتبه اي با وزير ارشاد از آنها بخواهند تا عملكرد كميته ساماندهي مد ولباس را طي سال گذشته به كميسيون فرهنگي مجلس اعلام كنند.
بررسي مسئله حجاب و بودن يا نبودن گشت ارشاد بايستي در كنار پرداختن به اين مورد باشد كه آيا آقازادگاني كه در ورود پوشاك نامناسب به بازارهاي داخلي نقش داشته اند، نبايد مورد بازخواست واقع گردند؟
حجاب مقوله ايست كه بسيار در مورد لزوم رعايت يا عدم رعايت آن بحث شده است لزوم رعايت حجاب امري بديهي در ديدگاه اسلامي است چگونگي برخورد با معضلي با نام بد حجابي موضوعي است كه در اين 31 سالي كه از عمر انقلاب اسلامي ايران ميگذرد هموارده محل بحث و دعوا بوده است . اين روزها هم بحث و جدل بر سر چگونگي بر خورد با اين ناهنجاري نقل اغلب محافل فرهنگي و -صد البته- سياسي شده است .
سيدجواد آرينمنش اظهار داشت: كميسيون فرهنگي مجلس با ارسال نامهاي به وزارت ارشاد، خواستار ارائه گزارشي از سوي اين وزارتخانه در خصوص نحوه برگزاري جلسات كارگروه ساماندهي مد و لباس و نتايج اين قانون مصوب مجلس شد ولي تاكنون پاسخي از سوي اين وزارتخانه دريافت نكردهايم.
وي در ادامه افزود: طبق قانون، وظيفه اصلي ساماندهي مد و لباس بر عهده وزارت ارشاد بوده و دبيرخانه كارگروه ساماندهي مد و لباس در اين وزارتخانه مستقر است؛ معاونت هنري وزارت ارشاد بايد نقش جديتري را در اين زمينه ايفا كند البته طبق قانون، وزارتخانههاي كشور و ارشاد، سازمان صدا و سيما و نهادهايي كه به نوعي ميتوانند در جهت الگوسازي در زمينه پوشش و لباس نقشآفرين باشند، در كارگروه تخصصي ساماندهي مد و لباس عضويت دارند و اداره اين كارگروه بر عهده وزارت ارشاد است.
نايب رئيس كميسيون فرهنگي مجلس با بيان اينكه در حدود يك سال است كه كارگروه ساماندهي مد و لباس در وزارت ارشاد تعطيل شده است، عنوان كرد: طبق اطلاعات كميسيون فرهنگي مجلس، جلسات كارگروه ساماندهي مد و لباس تشكيل نشده است و گزارش ارائه شده از سوي نماينده اين كميسيون كه در كارگروه ساماندهي مد و لباس عضويت دارد از كم تحركي و عدم فعاليت جدي اين كارگروه خبر ميدهد.
آرينمنش ادامه داد: به دليل آنكه استانداران سراسر كشور كه عاليترين نمايندگان دولت در استانها هستند، بايد در حوزه ساماندهي مد و لباس ورود پيدا كرده و فعاليت داشته باشند، دبيرخانه طرح توسعه عفاف و حجاب كه در گذشته در وزارت ارشاد بود، به وزارت كشور منتقل شد؛ به گونهاي كه وزارت كشور مسئوليت هماهنگي استانداران را در سراسر كشور بر عهده دارد و استانداران ميتوانند هماهنگ كننده مديران اجرايي مسئول در حوزه عفاف و حجاب باشند.
وي با اشاره به اينكه با انتقال دبيرخانه طرح عفاف و حجاب از وزارت ارشاد به وزارت كشور، اين وزارتخانه در حوزه معاونت فرهنگي و اجتماعي و براي تهيه آييننامههاي اجرايي در زمينه گسترش عفاف و حجاب، تلاشهاي بسياري را انجام داد، اضافه كرد: اين آييننامههاي اجرايي به استانها ارسال شده و بر اساس آن استانداران وظايفي را در جهت توسعه عفاف و حجاب در سازمانهاي مختلف از طريق رسانهها بر عهده دارند./ز
گزارش از محمد سياح
شنبه|ا|6|ا|اسفند|ا|1390
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: باشگاه خبرنگاران جوان]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 264]