واضح آرشیو وب فارسی:باشگاه خبرنگاران جوان: سعودي ها، دروغگويي بزرگ در تأمين نفت ايران
بررسيها، آمارهاي متناقض از حجم ذخاير نفتي عربستان سعودي و كنترل كامل آرامكو توسط امريكايي ها را نشان مي دهد.
گزارش خبرنگار اقتصادي باشگاه خبرنگاران حاكي است ،صحبت از يك جاه طلبي است، جاه طلبي كه پيش از آنكه هدفي اقتصادي را به دنبال داشته باشد نگاهي سياسي يا به تعبيري ديگر خوش خدمتي يك ارباب از نگاه خودشان بزرگ مي تواند باشد.
صحبت از يك بلوف است، بلوفي كه شايد مرهمي باشد بر عصبانيت حاصل از ناآرامي ها اين روزهاي استاني نفت خيز بنام الشرقيه كه مراكز مهم توليد طلاي سياه در كشور سعودي ها است. شايد هم مي خواهند جوي تبليغاتي و مانوري سياسي به راه بيندازند درجهت سرپوش گذاشتن در حمايت از شيعيان مظلوم بحرين راه بيندازند؟! ولي هرچه هست صنعتي كه در اين كشور تمام و كمال در اختيار آمريكا و غربي ها است اين روزها ادعا مي كند كه كمبود نفت ايران را در بازارهاي جهاني جبران خواهد كرد!!!
شايد چنين ادعاهاي پوچي جز گردانندگان شركت آرامكو عربستان سعودي (شركت نفت عربستان) كه شما آن را بخوانيد آرامكوي آمريكا جاي تعجب نداشته باشد.
اين ادعاها تا آنجا پيش رفته كه اخيرا هاروي موريس تحليلگر معروف انرژي در نيويورك تايمز اين ادعا يك مقوله توخالي مي داند و مي گويد: تنش هاي ميان ايران و غرب در خصوص تحريم هاي ضد ايراني و نوع پاسخ احتمالي ايران همچنان قيمت نفت را در مرز100 دلار ثابت نگه داشته است و جايگزيني نفت ايران تنها با بازكردن شيرهاي نفت عربستان سعودي امكان پذير نيست.
اين تحليل گر اشاره به اين مطلب دارد، درصورتيكه سعودي ها بخواهند توليد خود را به بالاترين حد ممكن برسانند واقعيتي است كه قيمت نفت خام را افزايش مي دهد و اين درحالي است نفت خام عربستان سنگين بوده و امكان استفاده از آن در پالايشگاه هايي كه نفت سبك ايران را استفاده مي كنند،ممكن نيست.
در همين رابطه گنت پولاك در مقاله اي جداگانه در نيوپايليك مي نويسد: سعودي ها اعلام كرده اند كه مي توانند با افزايش ميزان توليد، نفت خارج شده ايران از بازار را جبران كنند اما بسياري از تحليل گران درباره ظرفيت رياض براي اجراي شدن چنين ادعايي حداقل در كوتاه مدت شك دارند.
اين روزنامه آمريكايي ادامه مي دهد، عملي نشدن ادعاي عربستان سعودي مي تواند موجب افزايش قيمت چشمگير قيمت نفت در بازار شود و با وجود فشارهاي آمريكا عليه هند و كره جنوبي براي هم سويي با سياست هاي ايالات متحده پيش بيني مي شود كه چين به عنوان يك خريدار حمايت خود را از صادرات نفت ايران اعلام كند.
روزنامه آمريكايي كريستين ساينس مانيتور كه اخيرا در گزارشي به معرفي 5 مشتري پروپاقرص نفت ايران يعني چين، هند، كره جنوبي، ژاپن و تركيه پرداخته اشاره اي به صادرات نفت ايران به چين در نيمه اول سال ميلادي گذشته داشته و اعلام كرده كه اين كشور در اين مدت 22 درصد صادرات نفت ايران را به خود اختصاص داده و براساس آمار اداره اطلاعات انرژي آمريكا(EIA) در شرايطي كه كشورهايي نظير ايتاليا و انگليس واردات نفت خود را از ايران كاهش داده اند، چين واردات خود از ايران افزايش داده است.
اين روزنامه آمريكايي در ادامه اضافه مي كند: به رغم فشارهاي آمريكا صادرات نفت خام و ديگر فرآورده هاي نفتي ايران به چين در سال گذشته در مجموع به 540 هزار بشكه در روز رسيد كه نسبت به رقم سال ماقبل 426هزار بشكه در روز افزايش يافته است.
به عربستان برگرديم، با نگاه به شرايط فعلي توليد و ذخاير نفتي اين كشور با يك بلوف ديگر مواجه مي شويم كه نشان مي دهد بلوف اخير تأمين نفت ايران خيلي هم نبايد جاي تعجب را باقي بگذارد.
اين كشور به لطف خوش خدمتي به اربابان غربي و اختيار تام آمريكايي در شركت آرامكو به اصطلاح عربستاني سالانه حدود 5/3 ميليارد بشكه نفت را برداشت مي كنند كه اگر بخواهيم حجم آن را از 2000تا 2009 حساب كنيم با رقمي حدود 35 ميليارد بشكه مواجه مي شويم ولي اين كشور حجم ذخاير خود را در سال 2000، 264 ميليارد بشكه و در كمال تعجب درسال 2009 هم 264ميليارد بشكه اعلام كرد در حالي كه اين كشور درسال هاي اخير هيچ گونه كشف جديد هيدرو كربوري را گزارش نكرده است.
مقامات عربستاني در برخي از اوقات پا را فراتر گذاشته و ميزان ذخاير نفتي خود را تا 300 ميليارد بشكه نيز اعلام كرده اند، در صورتيكه اين فرض را درست نيز لحاظ كنيم، اگر حجم ذخاير اين كشور 40 درصد كمتر از حداكثر ميزان ذخاير ثبت شده فعلي بدانيم ميزان ذخاير باقيمانده اين كشور حدود 180 ميليارد بشكه مي تواند باشد و به حساب آوردن 120 ميليارد بشكه نفتي كه از آغاز كشف نفت اين كشور توليد شده، رقم 300 ميليارد بشكه رقمي است كه مي توان فقط آن را به حداكثر ذخاير نفتي عربستان از ابتداي كشف تا به امروز نسبت داد و اين حجم ربطي به ذخاير باقيمانده نفتي اين كشور ندارد.
سعد الله زارعي، كارشناس مسائل خاورميانه در گفتگو با روزنامه رسالت ادعاي عربستان مبني بر جبران توليد نفت ايران را تنها يك ادعاي خلاف واقعيت مي داند و مي گويد: براساس اين گزارش اوپك ظرفيت تخصصي توليد نفت در عربستان 9 ميليون و 700 هزار بشكه در روز است و اين كشور در مقطع فعلي تنها 9 ميليون و 200 هزار بشكه نفت توليد مي كند و حداكثر ظرفيت افزايش اين كشور نيز مي تواند 500 هزار بشكه در روز باشد و در صورتيكه توان توليد نفت صادراتي ايران 2 ميليون و 500هزار بشكه در روز است.
وي همچنين با اشاره به اينكه ايران بخش عمده اي از صادرات نفت عراق را پشتيباني مي كند افزود: از اين رو ميزان صادرات نفت ايران از اين طريق حدود 3 ميليون و 700 هزار بشكه در روز است كه سعودي ها هرگز توانايي توليد اين ميزان نفت را نخواهند داشت.
زارعي خاطرنشان كرد: تلاش برايپايان دادن به صادرات نفت ايران برابر است با حذف 12 ميليون بشكه نفت كه هر روز از تنگه هرمز عبور مي كند.
براساس آمار اداره اطلاعات انرژي آمريكا(EIA)عربستان با افزايش ظرفيت 2/1 ميليون بشكه در روز از ميدان Khurais ظرفيت توليد پايدار نفت خود را درسال 2010 به حدود 12 ميليون بشكه در روز رسانده است. اين درحاليست كه هفته نامه Business week در ژوئيه 2008 عنوان كرده بود كه عربستان سعودي اگر هم بتواند تاسال 2010 ظرفيت توليد خود را به 5/12 ميليون بشكه در روز برساند، تنها براي مدت كوتاهي و آنهم در مواقع اضطراري خواهد توانست آن را عملياتي كند و در اين سال مي تواند توليد پايدار خود را حداكثر به 10 ميليون و 400 هزار بشكه در روز برساند.
جالب تر اينكه علي النعيمي وزير نفت عربستان سعودي نيز در كنفرانسي خبري در وين در مورد سقف توليد عربستان، توليد اين كشور را در ماه نوامبر 2011 حدود 10 ميليون و 47هزار بشكه در روز اعلام كرد كه پيش بيني هفته نامه Business week تقريبا مطابقات مي كند.
اين موضوع نشان مي دهد همان طور كه كارشناسان انرژي پيش بيني كرده اند، اگرچه عربستاني ها از طريق پروژه هاي بالادستي خود ممكن است به ظرفيت توليدي بيشتري دست پيدا كرده باشند اما با لحاظ افت طبيعي سالانه از مخازن توليدي، شايد تنها بايد روي توليد حدود 10 ميليون بشكه در روز حساب باز كنند، 10 ميليوني كه درصورت توليد خود به واقع نمي دانند از چه طريق و چگونه توليد شده چرا كه گردانندگان اصلي آرامكو كه همان آمريكايي ها هستند، اهدف آن را معين مي كنند.
گزارش از سامان قدوسي/ع
يکشنبه|ا|30|ا|بهمن|ا|1390
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: باشگاه خبرنگاران جوان]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 158]