واضح آرشیو وب فارسی:کيهان: معرفي ورزش ها (17)
مقدمه
تكواندو يك ورزش رزمي و متعلق به كشور كره است. بارزترين مدارك موجود در مورد تكواندو نقاشي هاي ديوار معابد است. اگر چه اين ورزش تاثيراتي ازكاراته پذيرفته و شباهت هايي نيز با برخي سبك هاي جنوبي كونگ فو درآن به چشم مي خورد، اما استيل خاص اين رشته دفاعي كه متكي بر ضربات پا با حداكثر قدرت و سرعت است و بر حفظ فاصله فيزيكي با دشمن و طراحي فنون براي دوركردن مهاجم تاكيد دارد، از ديگر سبك هاي رزمي متفاوت مي شود.
كلمه تكواندو از سه بخش تشكيل مي شود:
«ت»= ضربه زدن، دفاع كردن و شكستن توسط پا
«كوان»= ضربه زدن، دفاع كردن و شكستن توسط دست و مشت «دو»= راه و روش
تاريخچه تكواندو درجهان
پس از آنكه كشور كره در سال 1945 استقلال خود را كسب كرد جنبه هاي فرهنگي و اجتماعي اين كشور به حالت عادي خود بازگشت. فنون تكواندو شروع به رشد و توسعه نمود. كره درسال 1984 «تاك گيون» (صورت قديمي تكواندو) را به عنوان يك گنجينه پر ارزش فرهنگي اعلام كرد.
فنون تكواندو از ورزش هاي سنتي تاريخ كره استخراج و پس از جنگ جهاني دوم با كوشش استادان هنرهاي رزمي كره جنوبي و سفر 200 استاد تكواندو به جهان در قالب يك ورزش رزمي عرضه شد.
¤بعد از جنگ، انجمن تكواندو نيروهاي مسلح كره جنوبي با برگزاري سمينارهاي مختلف و دوره هاي مربيگري و داوري در داخل كشور و خارج به ويژه اعزام استادان اين ورزش رزمي به ارتش هاي مختلف جهان گامي مهم در شناساندن تكواندو برداشت. سال 1973فدراسيون جهاني تكواندو تاسيس شد.
تاريخچه تكواندو درايران
اولين كلاس تكواندو با آمدن هيئت نظامي ارتش كره جنوبي به سرپرستي سرگرد «كيم سورين» و دو نفر از همراهانش درسال 1971 ميلادي زيرنظر تربيت بدني نيروي زميني با شركت 75 نفر از ورزيده ترين افسران و درجه داران به مدت يك سال تشكيل گرديد و درپايان اين دوره 61 نفر موفق به دريافت گواهي نامه دان يك مشكي شدند.فارغ التحصيلان اين كلاس با تشكيل كلاسهاي آموزشي و اجراي نمايش هاي مختلف در واحدهاي نظامي حركتي موثر وسهمي بزرگ درشناساندن اين هنر رزمي به ساير نظاميان شدند.
¤ هادي ساعي قهرمان تكواندو جهان و المپيك با به دست آوردن دو مدال طلا و يك مدال برنز، پرافتخارترين ورزشكار ايراني در تاريخ بازيهاي المپيك است.
قوانين مسابقه
اين ورزش درسه دوره دو دقيقه اي برگزار مي شود كه بين هر كدام از اين زمان ها ورزشكار به مدت يك دقيقه استراحت مي كند. در صورت تساوي درپايان راند سوم، بعد از يك دقيقه استراحت راند چهارم به مدت دو دقيقه و با قانون امتياز طلايي اجرا خواهد شد.
هيئت داوران از چهارنفر تشكيل شده است كه سه داور درجايگاه مخصوص دركنار زمين مي نشينند و يك داور هم در وسط زمين مسابقه را كنترل مي كند.
لباس و تجهيزات مبارز: مبارزين بايد محافظ تنه،كلاه ايمني، كاپ، ساق بند، ساعد بند، دست كش و لثه را قبل از ورود به محوطه مبارزه بپوشند.
مناطق كسب امتياز
1) تنه: قسمتهاي آبي يا قرمز رنگ محافظ تنه؛
2) صورت: منطقه اي از بدن كه بالاتر از استخوانهاي ترقوه قراردارد (تمام منطقه صورت، گوشها و پست سر)
¤ به تكنيكهاي مجاز كه با قدرت به مناطق مجاز بدن حريف اصابت نمايند، امتياز داده مي شود.
¤ امتيازات به شرح زير دسته بندي شده اند.
1) يك امتياز براي ضربه زدن به محافظ تنه.
2) دو امتياز براي ضربات چرخشي (ديت چاگي و فيليپيني) به محافظ تنه.
3) امتياز براي ضربات موثر به سر.
¤ نتيجه مسابقه جمع امتيازات سه راند است.
آموزش
پنج اصل تكواندو: نرمش،تكنيك هاي دست، تكنيك هاي پا،فرم ها،مبارزه.
درتكواندو از ضربات پا و دست استفاده مي شود كه اين ضربات داراي نام هاي خاصي هستند. به ضربات مشت درتكواندو ضربات «جيروگي» مي گويند.
درمبارزه تكواندو از ضربات پا استفاده زيادي مي شود درتكواندو به اين ضربات «چاكي» مي گويند كه خود به انواع مختلفي تقسيم مي شود كه معروف ترين آنها به نام هاي ديت چاگي، آپ چاگي، پاكان آن مريان چاگي، يوپ چاگي، دوليو چاگي، آپ دوليو چاگي و موندوليا چاگي معروف هستند.
يازده اصل مهم تكواندو
وفاداري به كشور، احترام به پدر ومادر، وفاداري به همسر، احترام به خواهر و برادر، احترام به مربي و مدرس، وفاداري به دوستان، احترام به بزرگتر، احترام به كلاس تكواندو، عدالت مداري، داشتن روح تسلط ناپذير، تمام كردن كاري كه شروع كرده اي.
شنبه|ا|29|ا|بهمن|ا|1390
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: کيهان]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 129]