واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاري مجلس شوراي اسلامي: نمايندگان كميسيون بهداشت و كارشناسان هشدار دادند: فريب زيبايي ظاهري «فست فودها» را نخوريم
چرا فست فود؟ اين سوالي است كه در ذهن تمام كارشناسان نقش بستهاست. غذايي كه بهعلت مواد نامرغوب كه استفاده از آن تمام بيماريهاي خطرناك مانند سرطان، تب مالت، بيماري گوارشي، سوء تغذيه، پوكي استخوان، سقط جنين را براي مردم بهارمغان دارد.
بهگزارش گروه اجتماعي خبرگزاري خانه ملت، اگر هماكنون بخواهيم يكي از شاخصهاي دنياي امروز را براي ديگران عنوان كنيم به طور حتم تغيير ذائقه و عادتهاي غذايي مردم يكي از تغييرات محسوس جامعه امروز است، تغيير ذائقهاي كه به نظر بيشتر مردم بهويژه جوانان بسيار خوشايند و مطلوب است.
افزايش نگرانكننده و مصرف بيرويه غذايهاي آماده يا همان فستفود در ميان ايرانيها موجب شده كه اكنون ديگر رنگ و بوي زندگي پيشينيان در خانه خانوادههاي ايراني جايي نداشته باشد. يادمان نميرود تا چند سال قبل، زماني كه ميخواستيم زندگي اصيل ايراني را بهخاطر بياوريم، سفره ايراني با غذايهاي لذيذ و سالم در نظر ميآمد اما هماكنون فست فود جاي سفره ايراني را گرفته است.
ميزان نفوذ اين محصولات در زندگي مردم آنچنان افزايش پيدا كرده است كه مسئولان را بهواكنش وا داشته است، بشيرخالقي عضو كميسيون بهداشت و درمان مجلس شوراي اسلامي، در اين رابطه گفت: هماكنون فستفودها رژيم غذايي مردم را تغيير داده و گرايش مردم بيشتر به سمت غذاهاي اينچنيني رفته است.
پرستيژ و تبعيت از فرهنگ غربي علت گرايش جامعه ايران به فست فود
از علتهاي استفاده بيرويه مردم از فست فود ميتوان به تغيير فرهنگ غذايي، تبعيت از فرهنگ غربي، مشغله كاري، اشتغال زنان در خارج از خانه و تكراري شدن غذايهاي سنتي اشاره كرد، اين در حالي است كه استفاده از اين محصولات بهطور حتم بيماريهايي مانند سوء تغذيه، پوكي استخوان، سرطان لوزالمعده، جهش ژنتيكي، تضعيف سيستم ايمني بدن، سرطان و زوال عقل، بيماريهاي قلبي و عروقي را بهدنبال دارد.
اين بيماريهاي تنها گوشهاي از مضرات استفاده از محصولات فستفودهاست، با آنكه مضرات و خطرات استفاده ازاينگونه محصولات كمتر فرهنگسازي شده و بيشتر مردم اطلاعات چنداني از اين خطرات ندارد.
از اينرو اكبر رنجبرزاده نايب رئيس كميسيون بهداشت و درمان مجلس شوراي اسلامي، با تأكيد بر بيفايده و مضر بودن فستفودها براي بدن انسان، گفت: مردم با خريد اين گونه محصولات در اصل بيماري را براي خود به ارمغان ميآورند.
وي با تأكيد بر اين كه فستفودها دشمن سلامتي و فرهنگ غذايي مردم است، يادآور شد: به علت رشد بيرويه اين مراكز، فرهنگ اصيل و سنتي ايرانيان در صرف غذا بهتدريج كم رنگ شده است.
سيامك مرهصدق، نيز با بيان اين كه هماكنون مهمترين عامل جنايت و خيانت در حق سلامت مردم را فست فودها بازي ميكنند، افزود: بيشتر اين مواد غذايي حاوي مقادير زيادي چربي، كالري و مقادير كمي پروتئين و مواد اساسي بيش از نياز بدن است و مصرف زياد فستفود موجب بروز بيماريهاي خطرناك ميشود، كه افزايش فشار خون، جهش وزني و افزايش بيماريهاي گوارشي و قلبي از مهمترين بيماريهاي پيرامون مصرف فستفود است.
اين سخنان در حالي بيان ميشود كه چندي پيش مديركل دفتر بهبود تغذيه وزارت بهداشت، درمان و آموزشپزشكي اعلام كرد كه مصرف سوسيس و كالباس بيش از يك بار در ماه سرطانزا است، به اعتقاد وي اگر خوردن اين غذاها عادت شود و به علت آساني تهيه و ارزان بودن، بيش از حد مجاز مصرف شود عوارض زيادي را به دنبال دارد كه سرطانزا بودن يكي از آنها است.
رنگ صورتي سوسيس و كالباس پيامرسان خطري به نام سرطان
علت اصلي رشد بيماريهاي سرطاني بهوسيله خوردن فست فودها، وجود ماده نيترات و نيتريت سديم به عنوان نگه دارنده در سوسيس و كالباس است؛ اين مواد بهعلت خاصيت ضد باكتريايي مانع رشد باكتريهاي خطرناكي مانند كلستريديوم بوتولونيم ميشوند، تركيب اين مواد با ميوگلوبولين و هموگلوبين گوشت، موجب ايجاد رنگ صورتي و حفظ عطر و طعم ادويههاي آن شده و به آن ظاهري تازه ميبخشد، اما متأسفانه اين دو ماده در بدن به يك ماده سرطانزا به نام نيتروز آمين تبديل ميشوند.
بسياري از نيتروزآمينها در ايجاد تومورهاي بدخيم موثرند، سرطانهاي معده و روده در سالهاي اخير عمدتاً به علت استفاده بيرويه از غذاهاي آماده و كنسرو شده بهويژه مواد غذايي كه به روش غيراستاندارد تهيه ميشوند در دنيا به شدت افزايش يافته است.
براساس آخرين آمار بررسي تغذيه كشور كه با هدف ريشه كني سوء تغذيه ايرانيان انجام شده است، ۶۳ درصد جمعيت مورد مطالعه در تهران چاقند و اضافه وزن دارند، ۲۴ درصد فشار خون، ۵۴ درصد اختلالات چربي خون و ۱۱ درصد نيز ديابت دارند كه مهم ترين علل بروز آنها گرايش به مصرف زياد غذاهاي فست فود، عدم تحرك و جايگزين شدن سوسيس و كالباس به جاي نان و پنير است.
از رگ و پي تا گوشت گاوهاي پير و معدومي در سوسيس و كالباس
حال بايد ديد محصولات فست فود كه بيماري را براي انسان به ارمغان دارد، از چه موادي تشكيل شده است، سكينه شب بيدار كارشناس تغديه درباره مواد تشكيلدهنده سوسيس و كالباس بهعنوان ماده تشكيل دهنده فست فودها، توضيح داد: متاسفانه هماكنون در توليد سوسيس و كالباس از پوست، غضروف، رگ، پي، سيستم تنفسي، امعا واحشاي گاو و گوسفند استفاده ميشود، خرده گوشتهاي حاصل از تقسيم عضلات نيز در تهيه اين فرآوردههاي گوشتي كاربرددارند، از گوشت گاوهاي پير ماده كه ديگر قدرت زايمان ندارند نيز به عنوان گوشتهاي تزئيني (گوشتهاي تكه تكه) استفاده ميشود، براساس قانون مصرف مشروط، توزيع گوشت دامهاي بيمار، لاغر و نيز مبتلا به تب مالت براي فروش در بازار از سوي قصابها ممنوع ولي براي توليد سوسيس و كالباس مجاز است، پس عمده گوشت موجود درسوسيس و كالباس عبارت است از گوشت ماده گاوهاي پير، گوشت سر گاوها، احشاء شامل كبد، كليه، شش و گوشتهاي خرد شده و نيز گوشت گاوهاي معدومي، حال خودتان قضاوت كنيد كه آيا ميارزد زمانهاي خوشگذاري و تفريح خودمان را در رستورانهاي غذاي آماده كه بيشتر به رستوران مرگ شبيه است، بگذرانيم.
كمكاري دستگاهاجرايي، طمع رسانهملي و نبود فرهنگسازي برابر است با ترويج فستفود
هماكنون اين نكته و سؤال به نظر ميرسد كه با وجود شناخته شدن بيماريهاي پيرامون استفاده از فست فود چرا مسئولان از فروش اينگونه محصولات و استفاده آن در رستورانها جلوگيري نميكنند و بيشتر اوقات هم، اين مواد را در شبكههاي رسانهاي بهويژه رسانه ملي تبليغ و استفاده از آن را ترويج ميكنند، اكبر رنجبرزاده همچنين از افزايش رستورانهاي فستفود در سطح كشور بهويژه تهران انتقاد كرد و گفت: افزايش اينگونه مراكز در سطح كشور موجب گرايش چشمگير مردم به غذاهاي آماده و كمرنگ شدن غذاهاي سنتي و اصيل ايراني شده است.
نايب رئيس دوم كميسيون بهداشت و درمان مجلس، با انتقاد از دولت بهعلت كنترل نكردن رشد ايجاد فستفودها در كشور، تصريح كرد: در قانون برنامه پنجم توسعه وزارت بهداشت، درمان و آموزشپزشكي مكلف شده كه كالا و غذاهاي آسيبرسان به جامعه را كنترل و عوارض آن را اعلام كند، اما متأسفانه اين وزارتخانه در انجام وظايف خود خوب عمل نكرده است.
همچنين مرهصدق عضو كميسيون بهداشت ودرمان هم رشد بيرويه فستفودها را ريشه در تهاجم فرهنگي دشمنان خواند و افزود: افزايش اينگونه مراكز به طور حتم پايههاي زندگي اصيل و مستحكم ايراني را متزلزل ميكند، كه اين امر يكي از برنامههاي كشور استكباري است.
سيداميرحسين قاضيزادههاشمي عضو كميسيون بهداشت و درمان مجلس، نيز پيشنهاد كرد كه براي كنترل رستورانهاي فستفود دولت بايد با افزايش ماليات و جريمه از توسعه اينگونه مراكز جلوگيري كند.
تب مالت نتيجه گاز گرفتن سگ، چنگ زدن گربه و خوردن فستفود است
مسعود مرداني عضو هيئت علمي دانشگاه علوم پزشكي شهيد بهشتي، درباره مشكلات استفاده از محصولات سوسيس و كالباس، توضيح داد: برخي از افراد به علت تماس با گربه و چنگ زدن اين حيوان و گاز گرفتگي بهوسيله سگ هار به بيماري توكسوپلاسموزيس (تب مالت ) مبتلا ميشوند، متأسفانه سوسيس و كالباس هم از گوشتهاي نامرغوب تهيه ميشوند و هنگام تهيه پيتزا به اندازه كافي حرارت داده نميشود، بنابراين عامل كيست توكسوپلاسموزيس در آنها ازبين نميرود و امكان شيوع بيماري تب مالت وجود دارد.
اين فوق تخصص بيماريهاي عفوني، هشدار داد: زنان باردار به منظور پيشگيري از ابتلا به بيماري «توكسوپلاسموزيس» از مصرف سوسيس وكالباس خوب پخته نشده و نيز تماس با گربه خودداري كنند چرا كه ابتلا به اين بيماري منجر به سقط جنين ميشود.
افزايش فقر در جامعه، علت رشد گرايش مردم به فستفود
با توجه به اين كه هماكنون بيشتر اقلام تشكيل دهنده غذاهاي ايراني مانند گوشت، برنج، روغن و... با گراني بيسابقه در قياس با سالهاي قبل روبهرو شدهاند، اين امر موجب شده كه افراد براي فرار از مشكلات مالي و تأمين زندگي خود به غذاي آماده مانند ساندويچها روي بياورند و قيد غذاهاي سالم ايراني را بزنند، اين در حالي است كه مسئولان بهويژه كارشناسان وزارت بهداشت، درمان و آموزشپزشكي، نسبت به خوردن غذاهاي آماده هشدار ميدهند و مردم را از استفاده اينگونه اقلام منع ميكنند.
حال مردم نميدادند كه ميان سلامتي و فقر كدام گزينه را انتخاب كنند، شايد بشود حدس زد كه بيشتر مردم جامعه كه سطوح مياني و پاييني كشور را تشكيل ميدهند، كدام گزينه را انتخاب ميكنند، بله بهطور حتم اين افراد غذاهاي بهنسبت ارزانتر را انتخاب ميكنند.
قاضيزاده هاشمي عضو كميسيون بهداشت و درمان در اين رابطه يكي از علتهاي افزايش گرايش مردم به فستفود را مشكلات اقتصادي خواند و گفت: هماكنون قيمت تمام شده فستفود در قياس با قيمت غذاهاي سنتي ارزانتر است، از اينرو مردم به اينگونه محصولات روي ميآورند.
با توجه به همه اين موارد بايد ديد كه مسئولان در شورايعالي سلامت كه بالاترين مرجع تصميمگيرنده در اين حوزه هستند چرا تصميمي براي حل اين موضوع نميگيرند، اين در حالي است كه برنامهريزي براي بهداشت و سلامت جامعه در برنامه چهارم و پنجم توسعه كشور در نظر گرفته شده است، از اينرو در اين حوزه همه بايد تلاش كنند./ پايان پيام
گزارشگر: حميدرضا خدامي
چهارشنبه|ا|26|ا|بهمن|ا|1390
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاري مجلس شوراي اسلامي]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 302]