واضح آرشیو وب فارسی:ايران: جذب سرمايهگذاري تضمين توسعه زيربناهاي حملونقل
احمد صادقي
مديرعامل شركت ساخت و توسعه زيربناهاي حمل و نقل
زيربناهــاي حمـل ونقــل اعـــم از بخش جادهاي، ريلي، دريايي و هوايي هر يك، موجب برخورداري مردم در اقصي نقاط كشور از خدمات رفاهي، آموزشي، بهداشتي، فرهنگي، صنعتي و... ميشوند. همچنين زمينه ورود ابعاد جديدي از توسعه در مناطق داراي زيرساخت مناسب حمل و نقل را نيز فراهم مي آورند.
اما اين خدمت بزرگ در عمل مشكلات بزرگي را نيز بر سر راه دارد. بزرگي اين مشكلات نشاندهنده عظمت كار است؛ پروژههاي عمراني در قالب احداث راه اصلي، بزرگراه، آزادراه، راه آهن و... در گستره وسيعي از ايران اسلامي در حال احداث هستند و شريفترين و كارآمدترين فرزندان اين مرز و بوم چه در بدنه دولت و چه در بخش خصوصي، با همراهي هم، امر خطير توسعه زيربناها را به پيش ميبرند. با توجه به اين مسئله در برنامه پنجم توسعه كشور اهداف بزرگي براي توسعه زيرساختهاي حمل و نقل تعيين شده است. البته در حوزه ريلي مقرر است در طول برنامه پنجم توسعه 5000 كيلومتر راه آهن يك خطه و 3000 كيلومتر راهآهن دوخطه و 2500 كيلومتر آزادراه جديد در كشور احداث شود. همچنين 2000 كيلومتر از بزرگراههاي موجود تبديل به آزادراه ميشوند ضمن اين كه 3400 كيلومتر بزرگراه نيز در طول برنامه پنجم بايد به شبكه بزرگراهي كشور اضافه شود.
اگرچه احداث 2600 كيلومتر راه اصلي جديد و 2100 كيلومتر بهسازي راههاي اصلي موجود نيز از جمله اهداف تعيين شده در برنامه پنجم توسعه است، اما براي تحقق كامل و بهنگام اهداف ريلي، نياز اعتباري به مبلغ 198 هزار ميليارد ريال و براي اجراي تكاليف تعيين شده در بخش بزرگراهها و راههاي اصلي در مجموع 97 هزار ميليارد ريال تأمين منابع برآورد شده است.
بر اين اساس سهم دولت به منظور احداث آزادراههاي جديد 9/29 هزار ميليارد ريال و براي تبديل طرحهاي بزرگراهي به آزادراه 6/14 هزار ميليارد ريال تعيين شده است. همچنين معادل همين ارقام نيز به عنوان آورده بخش خصوصي در قالب طرف مشاركت دولت در احداث آزادراهها پيشبيني شده است. با توجه به اين موارد مروري اجمالي بر تكاليف يادشده در برنامه پنجم، حدود 20600 كيلومتر ميرسد كه نياز اعتباري آنها به ميزان 385 هزار ميليارد ريال پيشبيني مي شود البته از سوي ديگر مقايسه اين رقم با اعتبارات ناچيز سنواتي نشان از يك مشكل عمده در راه تحقق اهداف برنامه دارد.
همانطور كه پيشتر ذكر شد مجموعه شركت ساخت و توسعه زيربناهاي حمل و نقل كشور و بخش خصوصي مرتبط با اين شركت كه در قالب پيمانكاران و مشاوران و سرمايهگذاران مشغول به فعاليت هستند، داراي چنان ظرفيت و توانمندي هستند كه ميتوانند اهداف برنامه را به شكل مطلوبي به انجام برسانند. به عنوان نمونه بايد به توان مهندسي شركت ساخت و توسعه زيربناهاي حمل و نقل كشور اشاره كرد كه قادر به احداث سالانه يك هزار كيلومتر راه آهن است و يا انجام سنگينترين پروژههاي آزادراهي همچون آزادراه خرم آباد- پل زال كه زودتر از زمان پيشبيني شده به اتمام و بهرهبرداري رسيد. البته آنچه قابل تأمل و توجه ويژه است، پشتوانه اعتباري اين طرحهاست و روند فعلي تخصيص اعتبار به آنها كه براساس مقايسه پيش گفته، روند مطلوبي نيست.
بر اين اساس با كمال اطمينان ميتوان اذعان كرد جز كمبود منابع مالي، هيچ كاستي، نگراني و دغدغهاي در توانمندي و ظرفيت اجرايي وجود ندارد. همچنين فرصتهاي اعلامشده در برنامه پنجم توسعه كشور در حوزه حمل و نقل ممكن است در نظر برخي، آرماني جلوه كند، اما توانمندي و ظرفيت ايجاد شده مهندسي در كشور، اعتماد و اطمينان زمينههاي فراهم شده براي حضور سرمايهگذاران و مشاركتكنندگان و بويژه مردم عزيز همه راههاي ناهموار را هموار خواهد ساخت.البته در مجموع چنانچه اعتبارات مالي متناسب با ظرفيتهاي اجرايي تأمين شود، افق صنعت حمل و نقل در كشور بسيار روشن خواهد بود.
سه|ا|شنبه|ا|18|ا|بهمن|ا|1390
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 120]