واضح آرشیو وب فارسی:فارس: فارس از وضعيت دانشآموزان دختر قبل از پيروزي انقلاب اسلامي گزارش ميدهد:
خبرگزاري فارس: جدا از نبود امكانات تحصيل در روستاها و شهرها، دختران دانشآموز كه در خانواده مسلمانشان پاي سفره عفاف و ايمان، لقمه حلال بر دهان گذاشته بودند، از تحصيل در مدارس غرب زده پهلوي خودداري كردند و اين شد كه سوادشان شايد به حد خواندن و نوشتن هم نرسيد.
به گزارش خبرنگار اجتماعي باشگاه خبري فارس «توانا»، مردم ايران همواره و در طول تاريخ به پشتوانه سنت و مذهبي كه در قلبهايشان ريشه دوانده و به بازوانشان قدرت داده بود نه تنها با بيحرمتي خاندان پهلوي به مقدسات اسلامي همگام نشدند بلكه دانستههاي خود از شريعت اسلام را نسل به نسل، سينه به سينه، گاه به صورت شعري كودكانه و گاه در قالب قصهاي كوتاه از زبان مادر و مادربزرگ به نسل بعدي انتقال دادند.
در ميان اين دانستهها از شريعت، زنان از جايگاه ويژهاي برخوردار بودند چرا كه الگويشان فاطمه زهرا (س)، دخت گرامي پيامبر (ص) بود و همين دليل بود كه رژيم پهلوي بارها و بارها عفاف و حجاب زنان را نشانه گرفت تا باورها و اعتقادات مردم را تضعيف كند اما هيچگاه نتوانست در مقابل اعتقادات و باورهاي زنان ايراني، پيروز ميدان باشد.
همواره اين دختران دانشآموز بودند كه در نقشه شوم سردمداران رژيم پهلوي مبني بر بيعفافي، كانون توجه بودند و چه جايي بهتر از مكان مدرسه كه الگوپذيري در آن شكل ميگيرد پس برخي معلمان خودفروخته پا به مدرسه نهادند تا الگوي دختران ايراني باشند اما نه الگوي يك بانوي مسلمان بلكه الگوي يك زن غرب زده.
اينجا بود كه دختران دانشآموز كه در خانواده مسلمانشان پاي سفره عفاف و ايمان، لقمه حلال بر دهان گذاشته بودند، از تحصيل در مدارس غرب زده پهلوي خودداري كردند و سوادشان شايد به حد خواندن و نوشتن هم نرسيد.
با پيروزي انقلاب اسلامي ايران به رهبري امام خميني (ره)، تربيت اسلامي كه در رژيم پهلوي به پستوخانهها رانده شده بود، در سطح جامعه درخشش يافت و ديگر مادر و مادربزرگ تنها مبلغ ديني فرزند شمرده نميشدند و اين جامعه و در رأس آن مدارس بودند كه وظيفه تربيت اسلامي فرزندان را بر عهده داشت.
البته نبايد نبود امكانات و تجهيزات را در عدم تحصيل دانشآموزان دختر از ياد برد؛ نبود مدارس موجب ميشد كه خانوادهها فرزند ذكورشان را به شهرها بفرستند اما آيا ميتوانستند، دخترهايشان را نيز به شهر روانه سازند؟
* ناآگاهي دانشآموزان دختر نسبت به فلسفه حجاب
براي آشنايي بيشتر با وضعيت دانشآموزان دختر قبل از پيروزي انقلاب اسلامي به سراغ افرادي رفتيم كه روزگاري پشت نيمكت مدارس قبل از انقلاب نشسته و نقش دانشآموز را بر عهده داشتند و بعد از گذشت چند سال و با سقوط طاغوت، ايفاگر نقش معلمي شدند.
شوكت دولتآبادي، بازنشسته آموزش و پرورش نيز در خصوص وضعيت تحصيلي دوران شاهنشاهي در ايران اظهار ميدارد: قبل از پيروزي انقلاب اسلامي درس قرآن تنها در دوره راهنمايي به دانشآموزان آموزش داده ميشد و متأسفانه شاهد بوديم كه درس ديني ديگر در مقطع چهارم دبيرستان تدريس نشد.
وي ادامه ميدهد: عدم اطلاع برخي دبيران از فلسفه حجاب و عفاف و بيقيدي آنها نسبت به مسائل شرعي سبب ميشد تا دانشآموزان دختر در مدرسه نتوانند نسبت به مسائل شرعي و ديني خود اطلاعات لازم را كسب كنند و آگاهي آنها تنها در حد مباحثي كه از طريق خانواده و به صورت سنتي به آنها ميرسيد، محدود ميشد.
* دختران از تحصيل در مقاطع بالاتر محروم بودند
منيژه شاعرا از دبيران آموزش و پرورش در خصوص تغيير وضعيت دانشآموزان دختر قبل و بعد از پيروزي انقلاب اسلامي در اين خصوص بيان ميكند: آموزشهاي مباني ديني در مدارس قبل از انقلاب كاملاً كمرنگ بود اين خلاً براي دانشآموزان دختر كه در آينده وظايفي از جمله مادري، همسري و تربيت فرزند را بر عهده داشتند، بيشتر مشهود ميشد.
وي با اشاره به وجود آمدن فضاي معنوي حاكم بر مدارس علاوه بر فضايي علمي بعد از پيروزي انقلاب اسلامي، اضافه ميكند: بعد از پيروزي انقلاب اسلامي دختران پيشرفت در تمام زمينهها را نصيب خود كردند.
شاعرا ادامه ميدهد: قبل از پيروزي انقلاب اسلامي جامعه ايران كه جامعهاي سنتي مذهبي بود به دليل اينكه محيط و شرايط حاكم بر مدارس و به خصوص رفتار معلمان در كلاسهاي درس را مغاير با تعاليم ديني ميپنداشتند اكثراً از ادامه تحصيل دانشآموزان دختر در مقاطع بالاتر جلوگيري ميكردند چراكه ميخواستند دختران آنها با تعاليم ديني كه با آن شرايط تنها ميتوانستند در خانواده آن را كسب كنند، رشد يابند.
وي خاطر نشان ميكند: بعد از پيروزي انقلاب اسلامي با وارد شدن مذهب در سطح جامعه، خانوادهها ديگر با ادامه تحصيل دانشآموزان دختر خود مخالفت نكرده و همين امر موجب رشد و شكوفايي بيش از پيش دانشآموزان دختر كشورمان شد.
* سهم كمتر از 40 درصد دانشآموزان دختر در تحصيل قبل از انقلاب
پس از پيروزي انقلاب اسلامي تعداد كل دانشآموزان دختر از 3 ميليون و 199 هزار و 373 نفر در سال 1357 به حدود 6 ميليون در حال حاضر رسيده است البته اين ميزان در شرايطي است كه از تعداد افراد در سن تحصيل كاسته شده است.
نسبت دانشآموزان دختر در مجموع دانشآموزان پسر و دختر در سال 1357، 99/37 درصد بود كه در حال حاضر دانشآموز دختري نيست كه از تحصيل محروم باشد.
در نقاط روستايي كشور نيز كه در سال 1357 فقط حدود يك ميليون دانشآموز دختر مشغول به تحصيل بودند، در سال 1367 تعداد آنان به بيش از 2 ميليون نفر رسيد و در حال حاضر تمام دانشآموزان روستايي به تحصيل ميپردازند؛ در آن زمان دختران سهمي كمتر از 40 درصد را در آموزش داشتند.
* تلاش نظام شاهنشاهي براي فراموشي حجاب در جامعه
عليمحمد موسوي مباركه، عضو كميسيون اجتماعي مجلس شوراي اسلامي، عدم رعايت شئونات و اخلاق اسلامي در سيستم آموزشي و مدارس قبل از پيروزي انقلاب اسلامي را از جمله دلايل عدم اجازه خانوادهها به تحصيل دانشآموزان دختر در مقاطع تحصيلي بالاتر از ابتدايي عنوان ميكند.
وي يكي از مهمترين عوامل افزايش درصد ميزان ادامه تحصيل دانشآموزان دختر بعد از پيروزي انقلاب اسلامي را نيز برخورداري آنها از محيطي مناسب و اسلامي ميداند.
اين نماينده مجلس رعايت حجاب و عفاف را جزء واجبات اسلام عنوان ميكند و به لزوم آموزش و اطلاعرساني در خصوص فلسفه حجاب توسط مبلغان اساتيد حوزه و دانشگاه و دبيران آموزش و پرورش اشاره ميكند و در خصوص وضعيت دختران دانشآموز قبل از پيروزي انقلاب اسلامي، ميگويد: قبل از پيروزي انقلاب اسلامي نظام شاهنشاهي با برپايي جشنهاي 2 هزار و 500 ساله تدريجاً جامعه را به سمتي ميكشاند تا حجاب در جامعه به فراموشي سپرده شود.
* تحصيل دانشآموزان دختر فقط تا ابتدايي
موسوي مباركه با اشاره به جاي خالي تعليم و تربيت اسلامي در سيستم آموزشي به خصوص عدم آموزش مباني عفاف و حجاب در مدارس، قبل از پيروزي انقلاب اسلامي ادامه ميدهد: سيستم آموزشي با نگاهي روشنفكرانه در مجامع علمي و فرهنگي به مسئله حجاب، سعي داشت، پوشش و حجاب اسلامي نزد دانشآموزان دختر جايگاه اصلي خود را از دست دهد.
وي تأكيد ميكند: قبل از پيروزي انقلاب اسلامي بسياري از خانوادهها به دليل شرايط حاكم در جامعه اجازه تحصيل دختران را در مقاطع بالاتر از ابتدايي را نميدادند و در شهرهاي بزرگ كه تا حدودي خانوادهها با تحصيل دختران موافق بودند، دختران اجازه ادامه تحصيل در آموزش عالي را نداشتند.
* افزايش امنيت اخلاقي بعد از انقلاب برابر رشد دانشآْموزان دختر
اين نماينده مجلس بيان ميكند: واحدهاي آموزشي در آموزش و پرورش بعد از پيروزي انقلاب اسلامي، اعتماد افراد جامعه را به خود جلب كرد و شاهد رشد فعلي دانشآموزان دختر در زمينه آموزش هستيم.
موسوي مباركه ميافزايد: به وجود آمدن شرايط مناسب اخلاقي و ديني در سيستم آموزشي سبب شد تا اعتماد، گرايش و تمايل براي ادامه تحصيل دانشآموز دختر در بين خانوادهها افزايش يابد و همين امر زمينههاي استفاده دختران از فرصتهاي تحصيلي بيشتري را فراهم كرد.
* تحول 100 درصدي وضعيت علمي دانشآموزان دختر بعد از پيروزي انقلاب اسلامي
مراد علي منصوري رضي، عضو كميسيون اجتماعي مجلس نيز در خصوص تغييراتي كه با وقوع انقلاب اسلامي بر وضعيت دانشآموزان دختر رخ داده است، بيان ميكند: با وقوع انقلاب اسلامي تغيير و تحول 100 درصدي در تمام ابعاد كشور اعم از مرتبه علمي، آموزشي، ديني و حجاب اسلامي رخ داده است.
وي همچنين با اشاره به تحول 100 درصدي وضعيت علمي دانشآموزان دختر بعد از پيروزي انقلاب اسلامي ادامه ميدهد: رشد علمي و حضور دانشآموزان دختر در زمينه مسائل علمي كشور قبل از پيروزي انقلاب اسلامي نسبت به بعد از وقوع انقلاب اسلامي، به هيچ عنوان قابل مقايسه نيست.
* قوانين مناسب به وجود آوردن وضعيتي مطلوب براي دانشآموزان دختر
سيروس برنا بلداجي، عضو كميسيون اجتماعي مجلس شوراي اسلامي در اين زمينه اظهار ميدارد: ظرفيتها و امكانات مختلف اعم از امكانات تحصيلي فرهنگي هنري و تفريحي براي دانشآموزان دختر در مقايسه با قبل از پيروزي انقلاب اسلامي افزايش چشمگيري يافته است.
وي اضافه ميكند: البته در قانون نيز اختيارات و مسئوليتهاي جدي براي مسئولان اجرايي دستگاههاي مختلف در نظر گرفته شده است تا وضعيت دانشآموزان دختر از جهات مختلف مطلوبتر شود.
بلداجي با اشاره به تغيير و تحول وضعيت پوشش دانشآموزان دختر با پيروزي انقلاب اسلامي بيان ميكند: بعد از پيروزي انقلاب اسلامي شاهد افزايش مشاركت دانشآموزان دختر در زمينه مسائل مختلف هستيم؛ حضور دانشآموزان دختر در المپيادهاي علمي همانند پسران در سطح ملي، منطقهاي و بينالمللي نسبت به قبل از پيروزي انقلاب اسلامي افزايش قابل توجهي داشته است.
انتهاي پيام/
يکشنبه|ا|16|ا|بهمن|ا|1390
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 94]