واضح آرشیو وب فارسی:مهر: گزارش مهر؛بيوفايي سازمان حج به آشپزها/ آشپزهايي كه خيابانگرد ميشوند
بيوفايي سازمان حج به آشپزها/ آشپزهايي كه خيابانگرد ميشوند
بدون وضو وارد آشپزخانه نميشدند، تمام مهارت و تلاششان را بكار ميگيرند تا غذاي مطلوبي براي زائران امام حسين(ع) سرو كنند ولي ميدانستند كه بعد از دو ماه در بدري و بيكاري در انتظارشان است، آنها حتي بيمه و قرارداد هم نداشتند.
به گزارش خبرنگار مهر، ساعت يك نيمه شب است. همراه با عكاس وارد يكي از آشپزخانه هاي مركزي سازمان حج و زيارت در كربلا مي شويم. آشپزخانه بزرگ ولي تاريك است. نگهبان مي گويد آشپزها رفتند در آسايشگاه استراحت كنند چون يك ساعت بعد توزيع غذا آغاز مي شود.
وقتي وارد آسايشگاه آشپزها شديم استقبال گرمي از ما شد. نمي دانيم شايد فكر مي كردند مي توانند درد و دلهايشان را براي رسانه ها بازگو كنند.
28 آشپز حرفهاي پس از گذراندن امتحانات و گزينش به مدت دوماه از طريق شركت شمسا وابسته به سازمان حج و زيارت به كربلا اعزام مي شوند.
آشپزخانه مركزي سازمان حج و زيارت ايران در كربلا حدود 50 خدمه دارد كه غير از 28 آشپز ايراني الباقي هندي و پاكستاني هستند. كار آشپزها از بعد از ظهر آغاز مي شود و تا ساعت 5 صبح كه توزيع غذا است ادامه دارد. به دليل تراكم جمعيت در ايام خاص مانند عاشورا، تاسوعا و اربعين حسيني غذاي ايرانيان در هتلهاي تحت پوشش سازمان حج و زيارت ساعت 5 صبح توزيع مي شود.
در برنامه غذايي سازمان حج و زيارت در كربلا خورشت قيمه، خورشت قرمه، كوبيده، استانبولي، جوجه كباب، ماهي و فيله به چشم مي خورد. اين آشپزخانه اجاره اي به تنهايي غذاي چهار هزار زائر را تامين مي كند كه به گفته آشپزها حتي تا هشت هزار غذا هم طبخ كرده اند.
بر اساس اين گزارش هر چند كه غذاي آشپزهاي ايراني بهترين گزينه براي زائران است ولي آشپزها با مشكلات زيادي براي طبح غذاي مطلوب در كربلا مواجه هستند.
آشپزهاي ايراني مي گويند: حبوبات و سبزيجات ايراني نداريم، در كربلا حتي 5 كيلو برنج ايراني هم يافت نمي شود. اكثر زائران ايراني غذاي خوب مي خواهند در حالي كه مواد اوليه زياد مرغوب نيست..
نكته قابل تامل در اين آشپزخانه و آشپزهاي ايراني آن است كه آنها دلسوزانه و عاشقانه كار مي كنند و قبل از ورود به آشپزخانه وضو مي گيرند ولي متاسفانه نه از امنيت شغلي خبري است و نه از بيمه تامين اجتماعي و بازنشستگي!
آشپزهاي اعزامي به كربلا و نجف و مكه بيمه نيستند و امنيت شغلي ندارند. آنها بعد از چند ماه آشپزي به خانه باز مي گردند و به گفته خودشان روز بعد بايد در ميادين شهر منتظر باشند تا شخصي، سازماني يا هيئتي از آنها براي كار دعوت كنند. مانند كارگران فصلي...
آنها سالهاست بدون قرار دارد كار مي كنند. هر وقت قسمت شود به سفر كربلا و نجف و مكه آن هم براي آشپزي اعزام مي شوند و شايد هم سالها بيكار باشند.
دستمزد آشپزها روزانه 35 دلار است. سرآشپز 40 دلار، معاونين 50 دلار و مديران 60 دلار و اين تنها براي دو ماه است و الباقي سال نان خالي و نمك ...
يكي از آشپزها مي گفت يك بار آشپزي مي خواست درب هيتر را بازكند كه متاسفانه حادثه اي رخ داد و جانش را از دست داد. ولي مسئولان كاري براي خانواده اش نكردند، او حتي بيمه هم نبود.
ساعت حدود 3 بامداد شد و آشپزها به آشپزخانه آمدند تا غذاها را توزيع كنند. سكوت فضاي آشپزخانه را فرا گرفته بود. درد و دلها داغ آشپزها را تازه كرده بود ، ما هم چند فريم عكس گرفتيم و رفتيم...
-----------------------
گزارش از سيد هادي كسايي زاده
© 2003 Mehr News Agency .
چهارشنبه|ا|12|ا|بهمن|ا|1390
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 243]