واضح آرشیو وب فارسی:دنياي اقتصاد: سخنگوي كارگروه تحول اقتصادي راهكار دولت را ارائه داد:مهار تورم يارانه نقدي با مكانيزم پولي
محمد رضا فرزين سخنگوي كارگروه طرح تحول اقتصادي در يك گفتوگوي طولاني با خبرگزاري فارس به تشريح چگونگي تشكيل اين كارگروه در دولت پرداخته و روند اجراي اين طرح را توضيح داده است.
وي در بخشي از اين گفتوگو درباره اثرات تورمي اجراي طرح تحول اقتصادي گفت: از ابتدا معتقد بوديم هيچ مدل اقتصادي نميتواند تمام آثار ناشي از اصلاح قيمت حاملهاي انرژي را به طور كامل نشان دهد، عدهاي اعتقاد داشتند چرا، ميتوان از مدلهاي اقتصادي استفاده كرد. ما به سراغ مدلهاي اقتصادي رفتيم. يادم هست اولين بار از مدل سيجياي يا مدل داده-ستانده استفاده كرديم. از اين مدل در بسياري از كشورها براي ارزيابي و مثلا اصلاح قيمت بنزين استفاده شده بود حتي براي اينكه به روز باشد اطلاعات داده - ستانده را به روز كرديم. بعد به سراغ الگوي تعادل عمومي رفتيم كه سمت تقاضا را هم نشان ميدهد. از الگوهايي مانند CGE هم استفاده كرده و با همكاري موسسه بينالمللي انرژي اين مطالعه را انجام داديم.
مطالعاتي توسط بانك جهاني انجام شده بود و مدل FB فايبر بانك جهاني يك ورژن از اين مدلها جلوتر بود و ميتوانست آثار را خيلي بهتر نشان دهد. بچههاي بانك مركزي رفتند، اين مدل را به روز كردند و ما در مورد ايران استفاده كرديم. نتايج آن خوب بود و آنها را هم در مورد تورم اعلام كرديم. ما حتي در تمام جلساتي كه در مجلس داشتيم، ابتدا محدوديتهاي مدلها را عنوان و عنوان ميكرديم هيچ مدلي نميتواند با يك برآورد دقيق آثار تغييرات شديد در قيمت حاملهاي انرژي را نشان دهد.
وي در پاسخ به اينكه برآورد دقيقي راجع به ميزان افزايش تورم داشتهايد، خاطر نشان كرد: نه، ما از پيشرفتهترين مدلهاي دنيا استفاده كرديم، آنچه عقل بشري ميتوانست عرضه كند را مورد استفاده قرار داديم. دانش بشري نهايتا به مدل FB،مدل IO و مدل CG رسيده. بنابراين ما از اين مدلها استفاده كرديم و عدد و ارقامش هم اعلام شد.
خبرنگار فارس پرسيد همان تورم 11 تا 15درصدي، كه فرزين در پاسخ گفت: بله، نيازي نيست به آن اشاره كنم، ولي ما معتقديم كه تورم يك موضوع پولي است، تورم شما زماني كه قيمت انرژي را اصلاح ميكنيد به اين بستگي دارد كه سياست پولي و مالي شما چيست. با يك سياست پولي و مالي كاملا انبساطي ميتوانيد تورم بسيار بالايي را بوجود آوريد و با يك سياست پولي و مالي انقباضي و يك انضباط مالي ميتوانيد تورم كمتري داشته باشيد.
وي در پاسخ به اينكه آيا سياستهاي انقباضي ركود بخش صنعت را تشديد نميكند، گفت: در مورد تورم؛ اين طرح ميتواند تورم بالا داشته باشد، ميتواند تورم پاييني داشته باشد، بستگي به اين دارد كه سياستهاي پولي و مالي ما چه باشد؟ و بستگي دارد كه طرح را چگونه مديريت كنيم. اگر طرح را بد مديريت كنيم تورم بالايي خواهيم داشت و اگر طرح را خوب مديريت كنيم تورم پايين خواهد بود. من به مثالي كه دكتر نيلي در جلسه كميسيون ويژه مجلس عنوان كرد، اشاره كنم. ايشان تجربه خوبي در اين زمينه دارند و ميگفتند: سال 77 ميخواستيم در بودجه پيشنهاد كنيم قيمت انرژي از جمله بنزين افزايش پيدا كرده و از 20 تومان به 35 تومان برسد. آن زمان وزارت اقتصاد بر اساس همين مدلهاي IO پيشبيني كرده بود كه با اين اتفاق 32درصد تورم ايجاد ميشود، ولي ما طرح را اجرا كرديم، تورمي كه اجراي آن كمتر از 2درصد بود. دكتر نيلي ميگفت دليل آن اين بود كه كاملا پايه پولي و سياستهاي پولي مالي را مديريت كرديم. بنابراين براي اينكه بتوانيم تورم را در كشور كنترل كنيم، حتما بايد به رشد نقدينگي توجه كنيم. حتما بايد سياستهاي پوليمان را مورد توجه قرار دهيم، اگر ما اين دو موضوع را خوب تنظيم نكنيم، هر طرحي در كشور ميتواند آثار تورمي بالا ايجاد كند.
وي در پاسخ به اينكه در اين شرايط سخت چگونه ميخواهيد نقدينگي را مديريت كنيد، گفت: رشد اين نقدينگي در سالهاي قبل بوده، ببينيد اينكه چگونه ميخواهيم كنترل كنيم، چند سياست مشخص دارد. يكي اين كه قطعا اصلاح قيمت انرژي نياز به خلق پول ندارد، يعني پول را از درون مردم و سيستم اقتصادي جمع و تقسيم خواهيم كرد، پس بنابراين ما از اين لحاظ خلق پول نخواهيم كرد. نكته بعد اين است كه اگر در سال آينده طرح تحول را اجرايي نكنيم بايد بخشي از منابع دولت را از طريق بودجه تامين كنيم ولي با اجراي طرح تحول 25درصد درآمد حاصل از آزادسازي حاملهاي انرژي به جيب دولت خواهد رفت. بخشي از درآمد دولت از اين طريق تامين شده و نياز دولت كه باعث كسري بودجه ميشد، كاهش پيدا ميكند.
خبرنگار فارس پرسيد: دادن پول به دست مردم تحت عنوان نقدي كردن يارانهها تورمزا نيست؟ كه فرزين در پاسخ گفت: اين هم عامل تورم نميشود. نكاتي كه شما ميگوييد اگر يك بسته مديريت دقيق نداشته باشد، ممكن است اتفاق بيافتد. ولي مهم مديريت اينها است، مساله اين جابهجايي پول. اين جابهجايي قطعا قدرت خريد عدهاي را كاهش خواهد داد و در دهكهاي پايين قدرت خريد افزايش مييابد.
به دليل اصلاح قيمتها قطعا يك سري كالاها گران ميشود. چرا ما اصلاح قيمت ميكنيم، چون ميخواهيم برخي كالاها مانند سوخت، آب و برق گران شده و مردم كمتر مصرف كنند ولي اگر بتوانيم نقدينگي را كنترل كنيم، قطعا اين كاهش را در قيمت برخي از كالاها خواهيم داشت. مديريت اين جابهجايي زماني است كه بتوانيم نقدينگي را كنترل كنيم.
چهارشنبه|ا|16|ا|بهمن|ا|1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: دنياي اقتصاد]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 188]