واضح آرشیو وب فارسی:همشهری: دو دستاورد مهم انقلاب
ديدگاه > ايران - مرتضي بيات:
پيروزي انقلاب اسلامي در 22 بهمن سال 1357، از دو بعد بيداري اسلامي و احياي جبهه مقاومت، جهان پيرامون خود را تحتتأثير قرار داد.
ابتدا بايد به شرايط مكاني و زماني وقوع انقلاب اشاره كرد كه در آن موقعيت، نظام جهاني بهشدت متاثر از همكاري و تقابل دو ابرقدرت ايالات متحده آمريكا و اتحاد جماهير شوروي بود و پيروزي انقلاب اسلامي در يكي از با اهميتترين مناطق استراتژيك جهان كه جزء حوزه نفوذ آمريكا و در همسايگي شوروي قرار داشت، اين دو ابرقدرت را با چالش روبهرو كرد. بايد گفت درحاليكه ميان ساير انقلابهاي جهان نمونهاي اينچنين از به چالش كشيدن غرب وجود ندارد انقلاب اسلامي بهعنوان حركت و تحولي جديد توانست نظام جهاني كه بر مدار خواستههاي غرب ميچرخيد را در ابعاد مختلفي به چالش بكشاند.
آنچه نام انقلاب اسلامي ايران را در تاريخ ماندگار كرده است، تأثير انقلاب اسلامي بر احياي ارزشها و آگاهيهاي اسلامي بوده است و در واقع وقوع انقلاب اسلامي اين نكته را نمايان كرد كه اديان الهي بهويژه دين اسلام با گذشت زمان و توسعه كشورها نه تنها به پايان راه خود نرسيده بلكه پيروزي انقلاب اسلامي، اسلام را بهعنوان مهمترين راه نجات بشريت از ظلم و بيدادگري مطرح كرده است.
انقلاب اسلامي ايران، دو دستاورد مهم بينالمللي يعني بيداري اسلامي و احياي جبهه مقاومت را به همراه خود دارد. پيروزي انقلاب اسلامي به تبع خود، بيداري و همبستگي اسلامي ميان ملتهاي مسلمان را به همراه داشت و آرمانها و اهداف مشترك سبب شد كه مسلمانان احساس قدرت و توانمندي بيشتري كنند و اين موضوع را به جهانيان ثابت كنند كه همبستگي و بيداري عاملي مهم در جهت تأثيرگذاري در منطقه و جهان است. جبهه مقاومت با تأكيد بر ارزشهاي اسلامي تلاش ميكند تا ژئوپليتيك خاورميانه را مديريت كند. هدف از اين جبهه، بيداري اسلامي و احياي هويت اسلامي مستقل از غرب و شرق و ايجاد دولتهايي متكي بر اراده مسلمانان است. از اينرو در منطقه خاورميانه دو جبهه را ميتوان از هم تفكيك كرد؛ يكي جبهه مقاومت بهعنوان دستاورد انقلاب اسلامي و ديگري جبهه سازش كه شامل كشورهايي ميشود كه براي ادامه سلطه خود بر ملتهاي تحت سلطهشان با دادن امتيازات بسيار به غرب با آنان از در سازش درآمدهاند كه ميتوان گفت در مقابل جبهه مقاومت قرار ميگيرند.
انقلاب اسلامي عامل محركي در ميان نهضتهاي آزاديبخش منطقه و ايجاد بيداري اسلامي در ميان مسلمانان است، با اين تفاوت كه قبل از انقلاب اسلامي رژيم شاه از قدرتهاي موازنهگر در قالب ژاندارمي منطقه بود ولي در حال حاضر ايران با گسترش آرمانها و انديشههاي خود توانسته بدون وامداري غربيها حوزه نفوذ خود را گسترش دهد. از اينرو كشورهايي كه با سازش نسبت به خواستههاي ملتهاي خود در برابر غربيها كوتاه آمدهاند در مقابل ايران ايستادگي ميكنند و با تبليغات وسيع سعي دارند حوزه تحت نفوذ ايران را كه از طريق بيداري اسلامي پديد آمده است را كمرنگ كنند و در رأس اين جبهه سازش، ميتوان به كشور عربستان سعودي اشاره كرد كه خود نماد نوعي برداشت تند از اسلام است. اما با وجود اين بيداري اسلامي شكل گرفته در ميان كشورهاي منطقه خود عامل مهمي براي جلوگيري از سازش و نفوذ استعمار نو در ميان حكام است و با وجود سقوط برخي از ديكتاتورهاي منطقه ميتوان گفت بيداري اسلامي در ميان ملتهاي مسلمان عاملي بازدارنده در برابر استبداد است و امام خميني(ره) نيز همواره بر تقويت بيداري اسلامي مسلمانان و لزوم ايفاي نقش آنان در سياست تأكيد داشتند.
سقوط برخي از ديكتاتورهاي منطقه اين واقعيت را آشكار كرد كه انقلاب اسلامي با توجه به گسترش حوزه نفودش بهوسيله فراگير شدن بيداري اسلامي در منطقه، همواره توانسته است در جهت تقويت اتحاد اسلامي گام بردارد.
يکشنبه|ا|9|ا|بهمن|ا|1390
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: همشهری]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 96]