واضح آرشیو وب فارسی:موج: دبيركميته بررسي سوانح دريايي كشور:كشتي ناجي عامل غرق شناور سانحه اخير بندرعباس نبوده استخبرگزاري موج -
۷ بهمن ۱۳۹۰ (۱۰:۲۱ق.ظ)
دبيركميته بررسي سوانح دريايي كشور:
كشتي ناجي عامل غرق شناور سانحه اخير بندرعباس نبوده است
خبرگزاري موج - مديركل امور دريايي سازمان بنادر و دريانوردي و دبير كميته بررسي سوانح دريايي كشور گفت: فرضيه مطرح شده مبني بر شكستگي ناشي از برخورد كشتي ناجي با شناور غرق شده اخير در مسير هرمز - بندرعباس نمي تواند درست باشد.
به گزارش خبرگزاري موج، احمد فروغي كه براي بررسي اين سانحه به بندرعباس سفر كرده پنجشنبه در جمع خبرنگاران هرمزگان تصريح كرد:كوچكترين اثري از ترك يا شكستگي ناشي از چنين برخوردي روي بدنه شناور غرق شده وجود ندارد.
وي در عين حال يادآور شد: اظهارات مشترك نجات يافتگان اين حادثه مي تواند درست باشد و تحقيقات جامع درباره دلايل اين حادثه توسط دو كميته در بندرعباس و تهران ادامه دارد كه نتايج قطعي پس از جمع بندي گزارش اين كميته ها اعلام خواهد شد.
فروغي همچنين از تعيين يك نماينده ويژه از سوي وزيرراه و شهرسازي براي پيگيري اين سانحه خبرداد و اضافه كرد: تمام بخش هاي اين ماجرا به جز "يكي دو مورد " مشخص شده و با توجه به روند انجام شده انتظار مي رود نتيجه نهايي در آينده نزديك مشخص شود.
به گفته اين مسوول نتيجه اين بررسي ها جهت مميزي نهايي براي سازمان هاي بين المللي دريانوردي نيز ارسال خواهد شد .
فروغي ادامه داد:تنها بالگرد ديد در شب كشور در اختيار شركت نفت است كه هنگام وقوع حادثه در جزيره كيش مستقر بود و با وجود عزم متوليان اين مجموعه براي اعزام بالگرد ياد شده، فرودگاه كيش به دليل شرايط نامساعد جوي اجازه پرواز آن را صادر نكرد.
مديركل امور دريايي سازمان بنادر ودريانوردي كشور درباره عدم حضور نماينده اين سازمان در جزيره هرمز با وجود تردد روزانه حدود 400مسافر در اين مسير موانع قانوني و عدم پيش بيني چارت سازماني را دليل اين امر اعلام كرد.
وي يادآور شد:از حدود يكسال قبل بحث استقرار نماينده سازمان بنادر و دريانوردي در اسكله جزيره هرمز مطرح شده بود كه در چرخه اداري در حال بررسي بود و مديركل بنادر و دريانوردي استان نيز حدود سه ماه پيش به صورت مكتوب ضرورت اين امر را يادآور شده بود.
اين مسوول خاطرنشان كرد:هرچند نماينده سازمان بنادر و دريانوردي در جزيره هرمز مستقر نبوده است اما بر اساس يك موافقت نامه، وظايف حاكميتي بنادر و دريانوردي در اين زمينه به درياباني نيروي انتظامي كه در اسكله مستقر است واگذار شده است.
وي با اشاره به مشكلات ناوگان مسافري دريايي اظهار داشت: فرسودگي و استهلاك اين ناوگان غيرقابل انكار است اما واقعيت اين است كه بخش خصوصي نيز به دليل واقعي نبودن كرايه مسيرهاي دريايي تمايل چنداني به نوسازي ناوگان ندارد.
وي اختصاص يارانه دولتي براي نزديك شدن كرايه ها به نرخ واقعي را از راهكارهايي دانست كه بايد مورد بررسي تخصصي قرار گيرد.
جمعه|ا|7|ا|بهمن|ا|1390
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 134]