واضح آرشیو وب فارسی:الف: نوسان نرخ ارز، قيمت كتاب را هم شناور كرد
مهر نوشت:
دبير اتحاديه ناشران و كتابفروشان شهر تهران از تاثير نوسانات قيمت ارز بر قيمت كاغذ و در نتيجه بازار نشر كشور و همچنين تدوين طرحي براي ارائه به وزارت ارشاد در زمينه شناورسازي قيمت پشت جلد كتابها براي عبور از اين بحران خبر داد.
محمود آموزگار دبير اتحاديه ناشران و كتابفروشان شهر تهران در گفتگويي درباره تاثير شرايط اقتصادي جديد متاثر از نوسانات قيمت ارز و اثر آن بر وضعيت چاپ و نشر گفت: كتاب كالايي است كه با كالاهاي ديگر تفاوت اساسي دارد و جزو آخرين اقلامي است كه در سبد خانواده ميآيد؛ البته اگر بيايد.
وي ادامه داد: بنابراين تاثير گراني و افزايش قيمت را به راحتي ميتوان در كالاهاي ديگر به وضوح مشاهده كرد، ولي درباره كتاب اينگونه نيست و درباره اين كالا در چنين شرايطي يك تصميم ساده گرفته ميشود و آن هم نخريدن است. صنعت چاپ و نشر ما در مجموع صنعتي ضعيف است و به دليل اينكه به واردات كاغذ نيز وابستگي جدي دارد و نوسانات قيمت ارز هم روي قيمت كاغذ تاثير ميگذارد، در نتيجه در چنين شرايطي طبيعي است كه اين صنعت هم دچار بحران شود.
دبير اتحاديه ناشران و كتابفروشان تهران اين تاثير را روي قيمت تمام شده كتاب دانسته و تصريح كرد: معمولا در كشور ما كتابها در يك فرآيند طولاني به فروش ميرسند؛ بدين معنا كه زمان زيادي طول ميكشد تا يك كتاب فروخته شود، حال طبيعي است كه تورم و نوسان نرخ ارز همه منفعت فروش يك كتاب موفق را پوشش دهد و موجبات ضرر و زيان ناشر و كتابفروش را فراهم آورد.
آموزگار در پاسخ به اينكه آيا شرايط فعلي به گونهاي بوده كه اعتراضهايي را از سوي اعضاي اتحاديه موجب شود، بيان كرد: ما جلسات و بحثهاي جدياي داشتهايم و درصدد هستيم با وزارت ارشاد رايزني كنيم تا به ويژه در بحث قيمتگذاري اتفاقي بيفتد تا اين بحران پشت سر گذاشته شود.
وي افزود: پيشنهادي كه به اتحاديه شده اين است كه قيمت كتاب به طور موقتي و تا رفع اين بحران، شناور شود و ما هم روي اين پيشنهاد كار ميكنيم كه در صورت نهايي شدن آن را به وزارت ارشاد ارائه خواهيم كرد تا از آسيبهاي بيشتر جلوگيري شود.
اين فعال عرصه چاپ و نشر با اشاره به اينكه در حال حاضر هم شناور شدن قيمت كتاب را در مواردي داريم، توضيح داد: در حال حاضر هم در بخشي از نقل و انتقالها و فروش كتاب اين اتفاق ميافتد، ولي از سوي پخشكنندگان و موزعان است و در اين ميان ناشر به عنوان حلقه اول و كتابفروش به عنوان حلقه پاياني اين چرخه از آن نفعي نميبرد. برخي از پخشكنندهها قيمتهاي جديدي را برچسب ميزنند كه درست نيست.
آموزگار در مقايسه كتاب با ديگر محصولات فرهنگي، به نقد شيوه عرضه كتابها پرداخته و گفت: يكي از دلايل نحيف بودن بنيه نشر و تيراژ پايين كتابها، خود محصولات هستند. در مقايسه با آثار سينمايي كه وارد شبكه خانگي ميشوند شما ميبينيد كه يك فيلم در نسخههاي بالا توليد و به فروش ميرسد و اگر هر لوح فشرده را به طور متوسط ۴ نفر تماشا كنند، آمار تماشاگران يك فيلم رقم قابل قبولي خواهد بود، ولي درباره كتاب اينگونه نيست و بخشي از اين مشكل به نوع خود كالايي به نام كتاب برميگردد كه جاذبههاي كافي را ندارد تا مخاطب را جذب كند.
وي اضافه كرد: ما در حوزه نشر با صنعت ضعيفي روبهرو هستيم كه افزايش قيمتها به پايين آمدن فروش منجر ميشود، ولي فكر ميكنم وضعيت فعلي موقتي و گذرا باشد و به زودي بازار به ثبات برسد. نوسانات بيشترين لطمه را به بازار ميزند و اعتماد را از خريدار و فروشنده را از بين ميبرد و در حوزه كتاب هم اين آسيب وجود دارد و بايد هر چه سريعتر فكر اساسي براي آن كرد. وقتي بيثباتي وجود دارد برنامهريزي هم سخت ميشود.
دبير اتحاديه ناشران و كتابفروشان در پاسخ به اينكه گراني ارز چه تاثيري بر حضورهاي بينالمللي ايران در نمايشگاههاي كتاب پيش رو دارد، توضيح داد: قطعاً روي هزينههاي ابتدايي اين حضورها تاثير دارد و امكان گرفتن غرفه و بازديدهاي حرفهاي را كمتر ميكند، ولي از سوي ديگر امكان انتقال رايت كتابهاي ايراني در بازارهاي جهاني و سود آن را افزايش ميدهد.
آموزگار در پايان گفت: اگر فروش امتياز ترجمه و چاپ كتابهايمان در خارج از كشور را نوعي صادرات بدانيم در اين فرصت ميتوانيم براي امكان فروش رايت بيشتر برنامهريزي كنيم.
دوشنبه|ا|3|ا|بهمن|ا|1390
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: الف]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 179]