واضح آرشیو وب فارسی:تابناک: چند درصد از اطرافيانمان دروغ مي گويند؟
همه روانشناسان به اين نتيجه رسيده اند كه افراد دروغگو احساس حقارت و كمبود، عدم امنيت و اعتماد به نفس پائين دارند كه براي جبران آنها دست به مكانيسم دفاعي مثل دروغ گفتن، مي زنند.
همه روانشناسان به اين نتيجه رسيده اند كه افراد دروغگو احساس حقارت و كمبود امنيت و اعتماد به نفس پائين دارند كه براي جبران آنها دست به مكانيسم دفاعي مثل دروغ گفتن مي زنند.
ملكه فراهاني، كارشناس ارشد روانشناسي باليني در گفتگو با باشگاه خبرنگاران گفت: تضاد عارضه اي است كه در ذهن انسان شكل مي گيرد و به معني عدم پذيرش امر حقيقي و فرار به سوي توهم و ايده آل هاي فكري است، پديده دروغگويي زماني اتفاق مي افتد كه بين من ايده آل و من حقيقي فرسنگ ها فاصله بيفتد به اين صورت كه شخص در يك لحظه دو موضوع را در ذهن خود مرور مي كند كه يكي مربوط به آرزوها و زندگي ايده آلش است و ديگري در مورد آنچه كه واقعيت دارد كه اغلب مورد اول بر دومي سايه افكنده و ذهن را تحت تأثير قرار مي دهد.
اين كارشناس ارشد روانشناسي باليني در خصوص علل و انگيزه دروغ گفتن افراد گفت: علل و انگيزه دروغ گفتن افراد عوامل شخصيتي مانند روياپردازي، اغراق گرايي و خود بزرگ بيني و عوامل اجتماعي مانند درخطر قرار گرفتن موقعيت، اعتبار و شغل و ديگر عامل محافظت از منافع كه فرد براي حفظ منافع خود براي دروغ گفتن تلاش مي كنند مانند محافظت از آسيب، درگيري، ناراحتي، نگراني و حريم خصوصي و... است.
وي ادامه داد: همه روانشناسان به اين نتيجه رسيده اند كه افراد دروغگو احساس حقارت و كمبود، عدم امنيت و اعتماد به نفس پائين دارند كه براي جبران آنها دست به مكانيسم دفاعي مثل دروغ گفتن، مي زنند.
در اين گفتگو در زمينه پديده دروغگويي، انواع آن و درمان اين بيماري مصاحبه اي انجام شده كه در ادامه با ما همراه باشيد.
*ريشه دروغگويي را چگونه بررسي مي كنيد؟
فراهاني تصريح كرد: به عنوان يك روانشناس براي پيشگيري از ريشه دروغ از دو تكنيك استفاده مي كنيم يا در مقاطع مختلف زندگي به ريشه دروغگويي مي پردازيم يا اينكه گاهي ما ريشه دروغگويي را در تربيت دوران كودكي فرد بررسي مي كنيم.
*آيا فرد دروغگو قابل درمان است؟
اين متخصص روانشناس باليني تشريح كرد: اگر دروغ گفتن به صورت بيماري و اختلال شخصيتي مثل سايكوز، اختلال ساختگي، افراد اهل تمارض درمانشان بسيار سخت است اما اگر دروغ گفتن فقط در مقطعي از زندگي رخ دهد كه به علت كمبود اعتماد به نفس و احساس حقارت باشد و درمانشان به نسبت راحت تر است چراكه خود به درمان كمك مي كند.
*هيپنوتيزم درماني ابزاري است كه به فرآيند درمان كمك مي كند
فراهاني در پاسخ به اينكه آيا با هيپنوتيزم درماني نيز مي شود به اين نوع بيماران كمك كنند يا نه يا اينكه نقش مؤثري در درمان دروغگويي دارد يا نه گفت: هيپنوتيزم درماني برخلاف تصور مردم، درمان نيست بلكه يكي ابزاري است كه به فرآيند درمان كمك مي كند.
وي ادامه داد: در هيپنوتيزم فرد چيزهايي را كه در طول زندگي فراموش كرده مي تواند به ياد آورد بنابراين اينكه فرد قابليت هيپنوتيك را داشته باشد بسيار مهم است بنابراين نمي توان به تنهايي گفت: هيپنوتيزم باعث بهبود فرد دروغگو شود بلكه يك ابزار درماني مقطعي است كه در درمان باليني كمك مي كند و درمان با هپينوتيزم يك درمان خوش باورانه است.
*شناسايي علل دروغگويي فرد قبل از آغاز درمان
فراهاني با بيان اينكه قبل از آغاز درمان اول بايد علل دروغگويي را در فرد بررسي كنيم افزود: قبل از اينكه بخواهيم درمان را آغاز كنيم اول بايد علل دروغگويي را در فرد بررسي كنيم به طور مثال اگر فرد مرض دروغگويي دارد يا بيمار دروغ پردازي است دارو درماني برايش مناسب است اما اگر فقط در مقاطعي از زندگي دست به دروغ مي زند درمانش متفاوت است و ممكن است فرد به دليل ترس، احساس حقارت و... دست به دروغ بزند كه ما سعي مي كنيم اين رفتارها را با روانكاوي و روان درماني از بين ببريم.
*افراد دروغگو همزمان به اختلال هاي روحي و رواني مبتلا هستند
متخصص روانشناسي باليني اظهار كرد: افراد دروغگو همزمان به بيماري ها و اختلال هاي روحي و رواني مبتلا هستند.
وي ادامه داد: افرادي كه اضطراب بالايي دارند خيلي مبالغه آميز صحبت مي كنند و در حال دروغ گفتن هستند و يا وسواسي ها واقعيت ها را تغيير مي دهند و دست به دروغ مي زنند افراد شكاك و بد بين نيز به صورت ناخودآگاه دروغ مي گويند و آنچه را كه به فرد نسبت مي دهد غير واقعي است.
*فرد از دروغ گفتن خود ناراحت نيست و برايش لذت بخش است
اين روانشناس باليني گفت: به ندرت پيش آمده كه كسي مراجعه كند و بگويد من دروغ مي گويم و از اين بابت ناراحتم و من را درمان كنيد.
وي ادامه داد: در واقع ما در طول جريان مشاوره متوجه مي شويم كه فرد دروغگو است و او را درمان مي كنيم و وقتي فرد مي گويد كه احساس حقارت دارد و توانايي گفتن ندارد متوجه مي شويم كه وي دروغ مي گويد اما مستقيم پيش نيامده كه بگويد مشكل دروغ گفتن داريم.
وي اظهار داشت: اصولاً در طولاني مدت وقتي فرد در حال دروغ گفتن است برايش لذت بخش است و اين كار را ادامه مي دهد در واقع دروغگويي عادت مي شود و براي فرد كسب رضايت مي كند.
*دروغ مصلحتي هم جزو خانواده دروغگويي محسوب مي شود
فراهاني در پاسخ به اينكه چرا افراد دروغ خود را با گفتن دروغ مصلحتي توجيه مي كنند گفت: دروغ گفتن يا نگفتن واقعيت اسامي مختلفي دارد مثل مبالغه كردن، دروغ كوچك، توجيه و تحريف، لاف زدن، تعارض و دروغ مصلحتي همه اين عنوان ها جزو خانواده دروغگويي محسوب مي شود كه همه موارد به غير از دروغ مصلحتي بارشان منفي است.
وي با بيان اين مطلب ادامه داد: البته منظور از دروغ مصلحتي همان است كه در جامعه باب و رايج است و منظور از دروغ مصلحتي اين است كه مصلحت ايجاب مي كند كه اين گفته را نگويم تا ببينم چه طوري و در چه شرايطي بيان كنم.
*فرد دروغگو در درجه اول به خود آسيب مي رساند
اين متخصص باليني اظهار كرد: هر نوع دروغ در درجه اول به خود فرد آسيب مي رساند، در واقع فرد دارد مدام به خود دروغ مي گويد و هر چقدر دروغگويي فرد بيشتر باشد آسيب رساندن به خودش بيشتر مي شود و اگر در زماني دروغ هاي فرد برملا شود و فرد ديگر نتواند با دروغ گفتن به نتايج رضايت بخش برسد دچار مشكلات رواني مي شود كه حتي ديده شده اين افراد در بيمارستان رواني بستري شده اند.
وي تأكيد كرد: هر چقدر سن مان بالاتر رود نياز به آرامشمان بيشتر و توانايي مواجهه با مشكلات برايمان كمتر مي شود و فردي كه به طور مداوم مثلاً 20 سال در حال دروغ گفتن باشد و نتواند در 40 سالگي با دروغ گفتن كارش را راه بيندازد به شكست و مشكلات رواني بسياري بر مي خورد.
وي يادآور شد كه رعايت نشدن قانون در سطح اجتماع، ميزان دروغگويي را افزايش مي دهد.
*به جاي تغيير در اين افراد از آنها فاصله بگيريد
فراهاني خاطرنشان كرد: اگر در روابط بين فردي با كساني در ارتباطيم كه زياد دروغ مي گويند به جاي اينكه تغييري در اين افراد داشته باشيم بايد به فكر فاصله مان با آنها باشيم و اگر فرد بسيار به ما نزديك بود مثل همسرمان بايد از مشاور كمك بگيريم و سعي كنيم با روش هاي علمي با اين موضوع برخورد كنيم چراكه در غير اين صورت اگر بخواهيم خودمان به طور مستقيم به وي كمك كنيم ممكن است طرفمان وارد فاز انكار شود كه اين مسئله جدي و مشكل ساز است.
پنجشنبه|ا|29|ا|دي|ا|1390
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تابناک]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 183]