واضح آرشیو وب فارسی:پرتال دانشگاهی کشور: تشريح جزئيات پذيرش و برگزاري اولين دوره دکتري پژوهشي در کشور
مديرکل امور آموزشي و تحصيلات تکميلي وزارت علوم جزئيات پذيرش و برگزاري دوره دکتري پژوهشي از سال تحصيلي جديد را اعلام کرد و گفت: اجراي دوره دکتري پژوهشي با هزينه دستگاههاي بيرون از دانشگاه صورت مي گيرد و در اين دوره 28 تا 33 واحد مربوط به رساله است.
جعفر هزار جريبي در گفتگو با خبرنگار مهر افزود: بر اساس آئين نامه جديد شرکت در دوره دکتري از سال تحصيلي 89- 88 شيوه پژوهشي نيز به اين دوره اضافه مي شود و هر موسسه پژوهشي مي تواند براي ايجاد اين دوره به دفتر گسترش آموزش عالي درخواست بدهد.
اجراي دوره دکتري پژوهشي با هزينه دستگاههاي بيرون از دانشگاه
وي افزود: شيوه پژوهشي، خاص پژوهشگاهها، موسسه هاي پژوهشي مستقل و وابسته به وزارت علوم، تحقيقات و فناوري است که بايد براي پروژه هاي دکتري طرحهاي برون موسسه اي داشته باشند و در صورتي که دانشگاهها متقاضي باشند بايد براي اجراي اين شيوه کليه هزينه هاي دوره را از درآمدهاي اختصاصي مرتبط با صنعت تامين کنند.
28 تا 33 واحد دوره دکتري پژوهشي مربوط به رساله است
مدير کل امور آموزشي و تحصيلات تکميلي وزارت علوم گفت: مجموع واحدهاي دوره دکتري 36 واحد است که با شيوه آموزش 12 تا 18 واحد آن واحدهاي درسي و 18 تا 24 واحد آن مربوط به رساله است و با شيوه پژوهش 3 تا 8 واحد آن واحدهاي درسي و 28 تا 33 واحد آن مربوط به رساله است که در برنامه درسي مصوب هر رشته تعيين مي شود.
وي افزود: تعيين حداقل و حداکثر واحدهاي درسي در شيوه پژوهشي در هر زماني از دوره تحصيلي با تشخيص و نظر استاد راهنما صورت مي گيرد.
14 حداقل نمره قبولي در هر درس دوره دکتري است
هزار جريبي گفت: حداقل نمره قبولي در هر درس 14 از 20 و ميانگين قابل قبول نمره هاي دانشجو در همه درسها 16 از 20 است اين ميانگين بر اساس نمره هاي درسهاي گذرانده شده محاسبه مي شود و در صورتي که مقدار آن کمتر از 16 باشد، دانشجو مجاز است با نظر استاد راهنما حداکثر در يک نيمسال تحصيلي درسهايي را علاوه بر سقف واحدهاي درسي براي جبران ميانگين کل بگذراند.
وي اضافه کرد: در شرايط خاص و در صورت نياز به تشخيص و پيشنهاد استاد راهنما يا اساتيد راهنما و تاييد گروه ذيربط دانشجو موظف است تعدادي از دروس را حداکثر تا 6 واحد را به عنوان "درسهاي جبراني" بگذراند و نمره آنها در تعيين ميانگين کل محاسبه نمي شود.
احراز قابليتهاي آموزشي و پژوهشي دانشجو براي آغاز فعاليت پژوهشي است. در اين مرحله دانشجو بايد با نظر شوراي تحصيلات تکميلي دانشکده و يا پژوهشکده در يک آزمون که شامل دو يا سه درس اصلي به انتخاب استاد راهنما و تصويب گروه آموزشي باشد شرکت کند
مدير کل امور آموزشي و تحصيلات تکميلي وزارت علوم با اشاره به زمان ارائه موضوع رساله در دو شيوه پذيرش دانشجوي دکتري گفت: دانشجو در شيوه "آموزشي - پژوهشي" تا پايان نيمسال دوم و در شيوه پژوهشي همزمان با پذيرش و از همان نيمسال اول موظف است موضوع رساله خود را با هماهنگي استاد راهنما تعيين و فعاليت پژوهشي خود را آغاز کند.
وي اظهار داشت: احراز قابليتهاي آموزشي و پژوهشي دانشجو براي آغاز فعاليت پژوهشي لازم است. در اين مرحله دانشجو بايد با نظر شوراي تحصيلات تکميلي دانشکده و يا پژوهشکده در يک آزمون که شامل دو يا سه درس اصلي به انتخاب استاد راهنما و تصويب گروه آموزشي باشد شرکت کند. اين آزمون بايد به گونه اي باشد تا توانمندي، تحليل و استنباط دانشجو از نظر اساتيد راهنما و مشاور و سه نفر از اعضاي هيئت علمي براي آغاز فعاليت پژوهشي سنجيده شود.
حداقل ميانگين نمرات دانشجويان در ارزيابي جامع
هزارجريبي درباره حداقل ميانگين نمرات دانشجويان در ارزيابي جامع به مهر گفت: ميانگين نمرات دانشجو در ارزيابي جامع نبايد کمتر از 16 باشد. دانشجويي که ميانگين ارزيابي جامع وي کمتر از 16 باشد تنها يک بار ديگر مي تواند در ارزيابي جامع شرکت کند.
وي اظهار داشت: دانشجو پس از تدوين رساله و تاييد استاد راهنما يا اساتيد راهنما و به شرط کفايت دستاوردهاي علمي رساله (چاپ حداقل دو مقاله براي دانشجويان در شيوه آموزشي در مجلات علمي - پژوهشي معتبر و داراي نمايه معتبر بين المللي) موظف است در حضور هيئت داوران از رساله خود دفاع کند.
در شرايط خاص و با تاييد هيئت داوران و شوراي تحصيلات تکميلي موسسه توليد دانش فني، ثبت اختراع تاييد شده توسط سازمان پژوهش هاي علمي و صنعتي ايران و آثار بديع هنري مي تواند جايگزين چاپ مقاله در شيوه آموزشي شود
مدير کل امور آموزشي و تحصيلات تکميلي وزارت علوم افزود: در شرايط خاص و با تاييد هيئت داوران و شوراي تحصيلات تکميلي موسسه (توليد دانش فني، ثبت اختراع تاييد شده توسط سازمان پژوهش هاي علمي و صنعتي ايران و آثار بديع هنري) مي تواند جايگزين چاپ مقاله در شيوه آموزشي شود.
وي اظهار داشت: در شيوه پژوهشي دانشجو بايد به انجام يک طرح کاربردي بپردازد که دستاورد آن رافع يکي از نيازهاي دستگاههاي اجرايي بوده و پس از تاييد آن دستگاه قابل دفاع باشد.
هزار جريبي با اشاره به ارزيابي رساله دانشجويان دکتري در آئين نامه جديد به مهر گفت: ارزيابي رساله بر اساس کيفيت علمي پژوهش انجام شده، ميزان نوآوري، چگونگي دفاع از يافته هاي پژوهشي و نحوه نگارش رساله براي شيوه "آموزشي - پژوهشي" و شيوه "پژوهشي" با نتيجه قبول ( با درجه عالي، بسيارخوب، خوب) يا غير قابل قبول انجام مي شود.
وي اضافه کرد: چنانچه رساله دانشجو "غير قابل قبول" ارزيابي شود بنا به تشخيص هيئت داوران دانشجو مجاز است طي حداکثر شش ماه به شرط اينکه از حداکثر مدت مجاز تحصيل بيشتر نشود اصلاحات لازم را در رساله به عمل آورد و صرفا براي يک بار ديگر از آن دفاع کند.
هزار جريبي گفت: دانشجو پس از گذراندن واحدهاي درسي و کسب درجه " قبول" از رساله خود، دانش آموخته دوره دکتري شناخته مي شود و به دريافت درجه دکتري نائل مي شود.
اخذ مدرک دکتري در هر دو شيوه پذيرش داراي ارزش يکساني است
وي اخذ مدرک دکتري در هر دو شيوه پذيرش را داراي ارزش يکساني دانست و به مهر گفت: دانش آموختگان در هر يک از شيوه هاي فوق از مزاياي استخدامي مترتب بر آن بهره مند خواهند شد.
مدير امور آموزشي و تحصيلات تکميلي وزارت علوم گفت: دانش آموختگان دوره دکتري در شيوه پژوهشي مي توانند به عنوان استاديار پژوهشي در پژوهشگاهها و پژوهشکده هاي وابسته به وزارت علوم، تحقيقات و فناري يا موسسه هاي تحقيقاتي مستقل وزارتخانه ها و نيز پژوهشگاهها و مراکز تقحيقاتي خصوصي و در مراکز تحقيقاتي و گروههاي پژوهشي و پژوهشکده هاي وابسته به دانشگاهها جذب شوند.
وي درباره مدت مجاز تحصيل در هر دو شيوه دوره دکتري را حداقل سه و نيم سال و حداکثر چهار و نيم سال عنوان کرد و گفت: با نظر شوراي دانشگاه اين مدت حداکثر تا يک نيمسال تحصيلي به اين مدت افزوده خواهد شد.
هزار جريبي اضافه کرد: در صورتي که دانشجو بنا به عللي خارج از اختيار خود و يا بروز مشکلات غيرقابل پيش بيني در مدت مجاز موفق به اتمام تحصيل نشود به پيشنهاد استاد راهنماي دانشجو، کميسيون بررسي موارد خاص موسسه با حضور استاد راهنما، وضعيت دانشجو را بررسي و متناسب با کميت و کيفيت فعاليت هاي علمي دانشجو، در مورد مدت و نحوه ادامه تحصيل يا اخراج او تصميم گيري قطعي خواهد کرد.
1388/04/08
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: پرتال دانشگاهی کشور]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 211]