واضح آرشیو وب فارسی:فارس: رسانههايي كه با تيترهاي غيراخلاقي جذب مخاطب ميكنند
خبرگزاري فارس: وقتي در سايتهاي مختلف تيتر خبر، "تجاوز به يك زن آن هم در مقابل شوهرش همراه با "عكس" است، ديگر نميتوان انتظار داشت كه مخاطب رسانهاي پس از مطالعه آن مطلب واكنش خاص رواني-اجتماعي از خود نشان ندهد.
به گزارش گروه فضاي مجازي فارس به نقل از طلوع يزد http://www.tolueyazd.com "تجاوز به يك زن در مقابل شوهرش+عكس"، "آزار و اذيت يك دختر توسط چند مرد+عكس"، "زني كه مورد آزار چند مرد جوان قرار گرفت+عكس".
اين واژهها، جملاتي هستند كه با عنوان خبر، اين روزها در سايتهاي داخلي و خارجي فارسي زبان منتشر ميشود.
در اين سايتها از مخاطب خواسته ميشود به محض ورود به سايت براي خواندن ادامه مطلب و محتواي اين خبرها روي اين گونه تيترها كليك كنند اما هنگامي كه مخاطب روي آن كليك مي كند در مطلب تفضيلي و اصل خبر هيچ عكسي مشاهده نميشود و تنها يك خبر كه در اكثر مواقع از صفحات حوادث روزنامه ها كپي شده در مشروح اينگونه خبرها آمده است.
در اين ميان بدون شك هيچگاه در مورد چنين خبرهايي نه عكسي وجود دارد و نه هيچ سايتي مجاز به نمايش اين گونه عكسها در سايتهاست.
با توجه به اين موضوع شبهاتي فراواني در ذهن مخاطب ايجاد مي شود. اينكه چرا اين سايتها با اطلاع از اين محدوديتها باز هم در تيترهاي خود از واژه "+عكس" استفاده ميكنند بدون شك جاي سوال دارد؟
از طرف ديگر سوالي كه مطرح مي شود اين است كه آيا گردانندگان اين سايتها از تاثيرات رواني فوق العاده اين گونه تيترها آگاه هستند؟
براي پاسخ دادن به اين سوالها بايد به اين نكته توجه كرد كه اكثر مديران سايتهاي داخلي از قوانين فضاي مجازي به خوبي آگاه هستند و همچنين آنان به دليل اينكه كار خبري ميكنند بدون شك تبعات و موجهاي هر خبر را تا حد قابل توجهي ميدانند.
با در نظر گرفتن اين موضوع، بايد اشاره داشت كه از قرار معلوم در اين سبك جديد، برخي سايتها بدون توجه به هنجارها و شرايط رواني جامعه دست به انتشار خبرهايي اين چنيني ميزنند كه در اين سبك تنها هدفي كه مشاهده مي شود جذب مخاطب است. يعني به تعبيري ديگر اين گونه كه از شواهد و قرائن معلوم است اين نوع سايتها تنها به دنبال مشتري و خواننده هستند و براي اين موضوع از هيچ كار و راهي چشم پوشي نمي كنند. حتي اگر آن راه برخلاف مصالح جامعه و به ضرر اجتماع باشد.
از سوي ديگر هنجار شكني اين سايتها در اين زمينه باعث شده كه ديگران هم براي جلب نظر مخاطب خود از اين موضوع استفاده كنند و به اين ترتيب يك موج در فضاي مجازي ايجاد شود، موجي كه بدون شك به نفع جامعه نخواهد بود.
موج آلوده كننده مجازي، جامعه را هم آلوده خواهد كرد
در كنار اين موج و حركت آنچه كه روز به روز در حال گسترش است، بحث تبعات اين موضوع ميباشد. كارشناسان در اين باره بههنجار شكني و شكستن قبح اين چنين مسائلي به عنوان اولين آسيب اشاره ميكنند و بر اين باروند كه با گسترش چنين مسائلي در سايتها و فضاي مجازي روند قبح زدايي از بسياري از مسائل در جامعه تسريع ميشود كه اين مسئله خود آغازي براي ديگر مشكلات و معظلات اجتماعي است.
در واقع چنين رفتارهايي در فضاي مجازي باعث ميشود كه مخاطب دائما با خبرهايي رو به رو شود كه به هيچ وجه در دايره مسائل اخلاقي نميگنجد و در كنار اين موضوع وقتي دائما بحث پيوست عكس به خبر به ميان ميآيد موجهايي در جامعه ايجاد خواهد كرد كه تبعات آن بسيار وخيم خواهد بود.
به واقع هنگامي كه شهروندان جامعه دائما با چنين جملههايي آن هم بهعلاوه عكس برخورد ميكنند، به تدريج چنين مسائلي در دنياي واقعي هم براي آنان عادي مي شود و حتي ممكن است افراد با ديدن برخي ناهنجاريها درفضاي واقعي جامعه از خود واكنشي نشان ندهد؛ چرا كه آنقدر در فضاي مجازي اين مسائل براي او تكرار شده كه به نظرش عادي خواهد آمد. با توجه به اين موضوع، بيتفاوتي اجتماعي را بايد از مهمترين تبعات چنين مسئله اي دانست.
تيغ اين تيترها برگلوي آرامش رواني جامعه
اما در كنار اين گونه تبعات و مسائل بايد اين نكته را هم مد نظر داشت كه آرامش رواني جامعه يكي از مهمترين مسائلي است كه جامعه شناسان و روانشناسان از آن به عنوان عامل شكوفايي يك جامعه ياد ميكنند. در واقع پيشرفت و رشد اجتماعي و اقتصادي و... در جامعهاي رخ خواهد داد كه آرامش رواني درآن حاكم باشد.
با تصور كردن اين اصل، به جرات ميتوان گفت كه انتشار چنين مطالبي و استفاده از واژه عكس در كنار آن ضربات سنگيني به آرامش رواني جامعه وارد خواهد كرد. به عنوان مثال وقتي در سايتهاي مختلف تيتر خبر تجاوز به يك زن آن هم در مقابل شوهرش همراه با عكس است، ديگر نميتوان انتظار داشت كه مخاطب رسانهاي پس از مطالعه آن مطلب واكنش خاص رواني-اجتماعي از خود نشان ندهد.
از سوي ديگر بايد توجه داشت كه ذكر واژه عكس در كنار اين خبرها مي تواند باعث گسترش فرهنگ سودجويي آن هم به هر ترتيب و راهي شود. يعني وقتي كه يك سايت خبري كه قرار است كار فرهنگي انجام دهد اقدام به انتشار چنين اخباري آن هم با اين سبك ميكند ديگر چه انتظاري ميتوان از يك فرد عادي در جامعه داشت؛ چرا كه فرد از فضاي مجازي برداشت خاصي خواهد كرد. برداشتي كه خيلي سريع تاثيرش در رفتارهاي روزمره آنها مشاهده خواهد شد.
از سوي ديگر تمام كارشناسان بر اين باورند كه برخي مسائل در جامعه اصلا نبايد علني شود، چه برسد به اينكه بحث عكس انداختن از آنها مطرح باشد و تيترهاي اين گونه از آنها زد. چرا كه اين موضوعات و انتشار آنها به اين سبك اولا باعث زير پاگذاشته شدن بسياري از خط قرمزهاي اخلاقي مي شود و ثانيا ميتواند به حيثيت افراد ضربه وارد كند و ثالثا حتي سبب ميشود كه برخي كودكان و نوجوانان با ديدن چنين صحنههايي بيش از هر چيزي مشتاق عكس گرفتن از آن باشند.
دراين ميان اگر به برخي معظلات روز جامعه نگاهي داشته باشيم متوجه خواهيم شد كه برخي شهروندان در هنگام رخ دادن يك حادثه جنايي و يا از اين قبيل بيش از هر چيز ديگري به دنبال عكس گرفتن و انتشار آن هستند و بدون شك انتشار اخبار با ذكر واژه دروغين «+عكس»در برخي سايتها در گسترش چنين مسئله ضد فرهنگي نقش بسيار مهمي دارد.
همچنين از تزريق خشونتي كه چنين تيترهايي به ذهن مخاطب خود ميكند هم نبايد غافل شد، به واقع هنگامي كه تيترهاي اينگونه دائما در فضاي مجازي منتشر ميشود به طور ناخودآگاه ذهن مخاطب به سمت خشونت عريان مي رود و حتي به اين گمان ميافتد كه هر روز در جامعه چنين وضعيتي حاكم است كه اين مسئله در ايجاد تصور ناامني در ذهن او فوق العاده تاثيرگذار خواهد گذاشت كه همين تاثيرگذاري سبب واكنش او ميشود.
به هر ترتيب بايد دقت داشت كه فضاي مجازي همانگونه كه مي تواند مثبت و سازنده باشد به همان اندازه توانايي تخريب و ويرانگري خواهد داشت. به همين دليل بايد با برنامهريزي و تدوين رويكردهاي صحيح، سايتهاي خبري را به سمتي برد كه به نوعي فرهنگ ساز باشند نه اينكه با برخي رفتارهاي غير حرفهاي و سودجواينه آرامش رواني جامعه را به هم بزنند.
انتهاي پيام/
سه|ا|شنبه|ا|27|ا|دي|ا|1390
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 47]