واضح آرشیو وب فارسی:اطلاعات: تاثير قيام 29 بهمن در سرعت بخشيدن به نهضت اسلامي
29 بهمن ماه در تاريخ مبارزات مردم آذربايجان روزي فراموش ناشدني و به يادماندني است. اگر حضور مبارزين مشروطه خواه تبريزي توانست در نهضت مشروطه سهم مهمي را ايفا نمايد، بايد گفت كه حركت عمومي مردم تبريز در 29 بهمن ماه سال 1356 موجب خيزش عظيم حركت اسلامي در سراسر ايران و توسعه آن از حوزه علميه قم به بطن آحاد عمومي مردم ايران گشت. مردم تبريز با شركت گسترده و پرشور در نهضت امام خميني در 29 بهمن، نام آذربايجان را در تاريخ افتخارات ملت ايران، به اوج خود رساندند. طبيعي است كه به تعداد شركت كنندگان در اين قيام حيات بخش، خاطرات متعدد و زيبايي وجود دارد كه بيان هر يك از آنها ميتواند ابعاد گوناگون و مختلف اين روز سرنوشتساز در انقلاب اسلامي را روشن و تبيين نمايد.
در آن سال دانشجوي سال سوم دانشكده فني دانشگاه تبريز بودم. در بهمن ماه آن سال مساله مهم براي دانشجويان مسلمان، چگونگي برپايي مراسم اربعين شهدايي بود كه در روز نوزدهم دي ماه، در شهر قم به دست ايادي رژيم شاهنشاهي مظلومانه به شهادت رسيده بودند. در آن دوران، جامعه ايران در خفقان و اختناق شديدي به سر ميبرد. رژيم شاهنشاهي در اوج قدرت و تسلط بر مردم بود و هرگونه جنبش اجتماعي و سياسي را به شدت سركوب ميكرد. دانشگاهها نيز تحت كنترل ساواك شاه (سازمان امنيت و اطلاعات كشور) قرار داشتند و دانشجويان نيز از سوي گارد دانشگاه، تحت نظر و مراقبت دائمي بودند. بنابراين تلاش براي برپايي حركتي از سوي دانشجويان در بزرگداشت شهداي قم، كار سادهاي نبود و اين امر دغدغه بسياري از دانشجويان مبارز بود. درست چند هفته قبل بود كه بنابر نوشته مطبوعات آن زمان، شش نفر از طلاب و مردم قم در روز 19 دي ماه سال 1356، در خيابانهاي اطراف حرم حضرت معصومه(ع) به شهادت رسيده و تعداد بيشتري مجروح شده بودند. آنها در حالي كه در اعتراض به مقاله توهينآميز روزنامه اطلاعات كه عليه حضرت آيتالله العظمي خميني منتشر شده بود، در خيابانهاي اصلي شهر قم به تظاهرات آرام پرداخته بودند كه با تيراندازي مامورين رژيم شاهنشاهي، مواجه شدند. لازم به ذكر است كه در آن ايام، امام خميني بزرگترين مرجع تقليد شيعه به حالت تبعيد در نجف اشرف در كشور عراق به سر ميبردند. مقاله مزبور كه با نام مستعار احمد رشيدي مطلق، به چاپ رسيده بود، در پاسخ به ابراز احساسات عظيم مردم ايران به خاطر درگذشت مشكوك فرزند امام، آيت الله حاج آقا مصطفي خميني در اول آبان ماه سال 1356 و با دستور مستقيم شاه به داريوش همايون وزير اطلاعات رژيم شاهنشاهي، منتشر گرديده بود.
من كه خود در قم زندگي كرده و دوران تحصيل را در دبيرستانهاي حكمت و حكيم نظامي گذرانده بودم و با فضاي آن روز حوزه علميه و مردم با صفاي آن شهر آشنايي داشتم، تلاش زيادي كردم تا با كمك ساير دانشجويان و علماي مبارز تبريز، در دانشگاه
آذر آبادگان و در شهر تبريز، اقدامي در جهت حمايت از قيام مردم قم و هم آوايي با آنان و نيز بزرگداشت شهداي قم صورت گيرد. دانشجويان دانشگاه، دو هفته قبل از 29 بهمن تلاش كردند تا در بازار بزرگ تبريز تظاهراتي در حمايت از آيت الله العظمي خميني، مرجع بزرگ تقليد مسلمانان جهان كه حدود 13 سال از تبعيد ايشان به كشورهاي تركيه و عراق ميگذشت و نيز در اعتراض به شهادت رساندن فرزند ايشان و همچنين اعتراض به كشتار طلاب و مردم قم در 19 دي، برگزار نمايند. در اين حركت اعتراضي، بازاريان تبريز با اشاره آيت الله سيد محمد علي قاضي طباطبايي، روحاني مبارز و برجسته تبريز، كه در آن هنگام، ظهرها در مسجد مقبره بازار اقامه نماز جماعت ميكردند، با دانشجويان، همراه شدند. ولي برپايي مراسم چهلم شهداي قم اقدام مهمي بود كه از عهده دانشجويان دانشگاه به تنهايي برنميآمد. پرچمداري را ميخواست تا نفوذ كلام وي و محبوبيت الهي او، مردم تبريز را به مسجد كشانده و آنان را در مقابل رژيم سلطنتي شاه به حركت درآورد. خوشبختانه، تبريز از وجود بهرهمند بود. ايشان آيت الله قاضي طباطبايي از شاگردان مجاهد و برجسته حضرت امام خميني بودند، روحاني مبارزي كه در جريان قيام پانزده خرداد 1342 از سوي رژيم شاهنشاهي زنداني شده بود و مدتهاي مديدي از عمر خود را نيز در تبعيد گذرانده بود و به همين خاطر، مردم تبريز او را از جان و دل دوست ميداشتند.
مدتي قبل در 12 آبان ماه، مراسم بزرگداشت فرزند ارشد امام خميني، آيت الله سيد مصطفي خميني در مسجد آيت الله بادكوبهاي در كنار بازار پنبه فروشان تبريز با شكوه زيادي از سوي آيت الله قاضي طباطبايي و با كمك برخي از دانشجويان دانشگاه تبريز برگزار شده بود.مردم تبريز در اين مراسم با حضور گسترده خود نشان دادند كه براي مخالفت با اقدامات رژيم شاهنشاهي و نيز شكستن جو پليسي و امنيتي حاكم، آمادگي لازم را دارند.
سه|ا|شنبه|ا|29|ا|بهمن|ا|1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: اطلاعات]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 261]