واضح آرشیو وب فارسی:اطلاعات: «تمين» روستاي رويايي زاهدان با ديرينه 100هزار ساله
روستاي تمين مركز دهستان تمين واقع در شهرستان زاهدان و در 65 كيلومتري جنوب غربي ميرجاوه است. تمين يكي از آباديهاي بسيار زيباست كه در قسمت شمالي قله تفتان و بالاتر از روستاي بسيار زيبا و ديدني قرار دارد.
اين روستا به سه قسمت تقسيم شده است كه عبارتند از :جش، روپس، تمينبالا، تمين مركزي، و تمين پايين كه هر كدام از آنها در فاصله 300 متري از هم قرار دارند.
آب و هواي روستاي تمين تابستانها خنك و زمستانها سرد است با اين شرايط آب و هوايي ميوههاي مختلفي در تمين به عمل ميآيد. برخي از آنها عبارتند از انجير، انار، سيب، انگور، توت و ... عمده فعاليت مردم اين روستا همچون ساير روستاهاي بلوچستان كشاورزي و دامداري است.
تاريخچه تمين:
تفتان در تاريخچه و تمدن مردم اطراف آتشفشان نيمه فعال تفتان، نقش مهمي را ايفا ميكند. اين قله يكي از قلل مرتفع ايران است كه در بلوچستان باعث ايجاد تنوع آب و هوايي مي شود است و همين تنوع آب و هوا و پوشش گياهي، باعث جذب جمعيت انساني و شكلگيري تمدنهاي اطراف تفتان شده است.
آثار چند هزار ساله از پيشينيان كه در اطراف تفتان يافت ميشود مبين همين گفتار است. دهستان تمين هم داراي آثاري از قبيل تپههاي باستاني قبرستان باستاني، چلهخانه، معماري صخرهاي آسيابهاي آبي، قلعهها و قبرستان هفتاد ملا، كورههاي ذوب فلز در نواحي مختلف، و غارهاي باستاني است كه همه اين آثار بيانگر يك تمدن عظيم در اين روستا و ساير روستاهاي اطراف تفتان است. امروزه باستانشناسان قدمت آثار و تمدن اطراف تفتان را با توجه به شواهد و مدارك علمي و باستاني بدست آمده، بين 80 تا100 هزار سال تخمين ميزنند.
آثار تاريخي تمين:
قلعه تمين با مساحتي حدود سه هزار مترمربع و 25متر ارتفاع از سطح دره تمين مركزي بر فراز صخرهاي بلند با مصالح بومي همانند سنگ و گل رس ساخته شده است. اين قلعه با قدمتي 250 ساله مركز فرماندهي حاكمان منطقه همچون سيدخان و مدتخان و نورمحمدخان بوده است. در حال حاضر فقط ديوارههاي قسمت شمالي و حدود 500 مترمربع از آن باقي مانده است. كه اين خود توجه مسئولان را ميطلبد تا از تخريب آثار باستاني جلوگيري كنند.
* قبرستان باستاني تمين كه در فهرست آثار ملي به كشور رسيده است: به عنوان يكي از آثار ارزشمند باستاني دهستان به شمار ميرود. اين قبرستان داراي قبرهاي چهارگوش ساده است كه با سنگ پوشانيده شدهاند. 60 درصد اين گورها مربوط به بزرگان زرتشتي است. البته شواهد تاريخي همچون هجرت بزرگان اشكانيان (كه زرتشتي بودند) به اطراف تفتان در كتب تاريخي ثبت شده است.
* چشمه آب معدني موسي در تمين بالا تنها منبع آب روستا است. اين چشمه زيبا از دل صخرهاي عظيم ميجوشد و چشمانداز زيبايي را بوجود آورده است. از خصوصيات بارز اين چشمه وجود املاح معدني زياد و مفيد و همچنين گرم بودن آب آن در زمستان و سرد بودن در تابستان است.
* از ديگر آثار برجسته در روستاي تمين آسياب آبي آن با قدمت حدود 150 سال است اين نوع آسيابها با توجه به وجود منابع آب خوب در مناطق مختلف اطراف تفتان همچون لاديز، تمين، تمندان و غيره متداول بوده است. در حال حاضر اين آسياب همچون ديگر آسيابهاي اطراف تفتان متروك و همچون ديگر آثار تاريخي بلوچستان در حال نابوديست.
چلهخانه تمين
در گذشته دور مردم مسلمان و باايمان اين ديار در اين مكان كه در دل كوه كنده شده به مدت چهل شبانهروز به دعا و عبادت ميپرداختند و غذايشان فقط آب و در صورت نياز يك دانه خرما بود.
يکشنبه|ا|4|ا|اسفند|ا|1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: اطلاعات]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 495]