واضح آرشیو وب فارسی:ایسکانیوز: درخت و درختكاري، مهمترين راه حل مبارزه با آلودگي
تهران – خبرگزاري ايسكانيوز: قرنها پيش از آنكه دانشمندان غربي به ارائه نظريههاي زيست محيطي بپردازند، دين اسلام به محيط زيست و رابطه انسان و موجودات زنده با آن توجه داشته است.
امروزه انسان با مشكلات زيست محيطي مختلفي روبهروست، تخريب كره زمين، انقراض گونههاي جانوري و گياهي، آلودگي هوا، آب و رودخانهها، تخريب جنگلها و مشكلات ديگر، همگي نتيجه كاربرد فنآوريهاي لجامگسيخته است. انسان امروزه در پي حل مشكلات محيط زيست خويش برآمده است و اسلام با دارا بودن منابع غني، راهكارهايي براي حل آن ارائه ميدهد.
احياي زمين و كاشت درختان، همواره در فرهنگ اسلامي جايگاه خاصي داشته و مورد توجه بوده است. پيامبر اكرم(ص) در اينباره ميفرمايد: «هر كس درختي بكارد و از آن مراقبت كند تا بزرگ شود و ثمر دهد، در جهان آخرت پاداش خواهد گرفت».
در چرخه طبيعت، درخت نقش مهمي ايفا ميكند. همچنين در زندگي انسان و حيوان نيز تأثير زيادي دارد و استفاده مناسب از جنگل، باعث حفظ و نگهداري آن ميشود. پاكيزگي هوا، زيبايي محيط زندگي، حفظ و توليد خاك و چوب، جلوگيري از بلاياي طبيعي، كنترل آبهاي زيرزميني و...، همه به وجود درخت و جنگل بستگي دارد.
به همان ميزان كه از طبيعت، جنگل و درختان بهره ميگيريم، بايد در حفظ، كاشت و داشت آن هم كوشا باشيم. بسياري از شيوههاي بهرهوري انسان از درخت، به قدمت خود انسان است. نميتوان حتي تصور كرد كه بدون درخت چگونه تمدن ميتوانست پيشرفت كند و به مرز كنوني برسد.
امروزه با صنعتي شدن جوامع بشري درختان نقش مهم تري در زندگي بشر ايفا مي كنند، از سويي مقدمات پيشرفت بيشتر صنعت و فناوري را موجب مي شوند و منابع تامين كننده محصولاتي نظير وسايل چوبي، مبلمان، لوازم التحرير (كاغذ، انواع مدادهاي مختلف) الوار و هزاران محصول ديگر محسوب مي شوند و از سو ي ديگر به منزله ريه هاي يك شهر تلقي شده و نقش مهمي در تامين سلامت اعضاي جامعه را ايفامي كنند.
چرا كه به دليل فعاليت كارخانجات صنعتي و نيز ازدياد وسايط نقليه عمومي و فعاليت روزانه آنها در سطح شهرهاي بزرگ از جمله تهران آلاينده ها و گازهاي مهلك و خطرناكي نظير دي اكسيد كربن در هواي شهرها فزوني يافته و سلامت افراد را تهديد مي كند و افزايش هر چه بيشتر اين مواد آلاينده كاهش ميزان اكسيژن در هوا را سبب مي شود و اين وضع نامساعد گروههاي آسيب پذير نظير بيماران ريوي و قلبي، سالخوردگان و كودكان را بيشتر تهديد مي كند.
در چنين شرايطي مساله درخت و درختكاري راه حلي مناسب براي مبارزه با آلودگيهاي مذكور به شمار مي آيد. ايجاد جنگلهاي مصنوعي و فضاي سبز در اطراف شهرهاي بزرگ به تاسيس كار خانجات توليد اكسيژن مي ماند.
در همين راستادر ايران اسلامي كه ملهم از تعاليم ادبي و ديني مي باشد كه خود دستاورد فرهنگ غني اسلامي ايراني است، روزي را به درخت و درختكاري اختصاص يافته و آن را روز درختكاري نام نهاده اند.
به اين ترتيب همه ساله در روز 15 اسفند ماه كه آخرين ماه فصل زمستان است در حاليكه همه ايرانيان خود را براي استقبال از روزهاي پر طراوت بهاري آماده مي كنند. نهالهاي جوان به دست خاك مهربان صبور و مقدس ايران اسلامي سپرده مي شود تا به درختاني نيرومند و سرسبز بدل گردند و به اين ترتيب گامي در آبادي ايران اسلامي برداشته مي شود و نيز امري خداپسندانه انجام مي گيرد كه وارستگاني چون پيامبر گرامي اسلام و حضرت امام جعفر صادق (ع) آن را واجب الاجرا دانسته اند.
حضرت علي عليهالسلام در نهجالبلاغه چنين ميفرمايد: «همه موجودات سنگين و سبك، بزرگ و كوچك، و نيرومند و ضعيف، در اصول حيات و هستي يكساناند و آفرينش آسمان و هوا و بادها و آب يكي است. پس در آفتاب و ماه و درخت و گياه و آب و سنگ و اختلاف شب و روز و جوشش درياها انديشه كن... كه نشانههاي روشن پروردگارند».همچنين حضرت حفظ و نگهداري درختان را امري ضروري ميداند و به حراست از آن سفارش ميكنند./110
جمعه|ا|9|ا|اسفند|ا|1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایسکانیوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 261]