واضح آرشیو وب فارسی:رسالت: رهنمودهاي قرآني موفقيت اقتصادي
رهنمودهاي قرآني موفقيت اقتصادي
قرآن كريم به ما توصيه ميكند كه اگر ميخواهيد به موفقيت اقتصادي برسيد اين موفقيت ممكن است براي شما خطرهاي زيادي را در بر داشته باشد لذا در كنار موفقيت اقتصادي حتماً بايد به فكر موفقيت معنوي و به تعبير ديگر رشد معنوي خود نيز باشيد تا در سايه رشد معنوي بتوانيد هر چه بيشتر از موفقيت اقتصادي خود بهره ببريد . اما براي كساني كه آرزو دارند يك انسان ثروتمند باشند و از اين ثروت خود در زندگي لذت ببرند و ثروت و پول بتواند وسيله اي باشد براي اينكه آنها را به آرامش برساند، قرآن كريم توصيه هاي جالب و خواندني دارد. چرا كه بعضي از ثروتمندان هيچ لذتي از پول و ثروت خود نميبرند و طبق گفته هاي خودشان از وقتي به عنوان يك فرد ثروتمند در جامعه شناخته شدند لحظه اي آرامش را درك نكردهاند و استرس و اضطراب و فكر هاي مختلف تمام زندگي آنها را در بر گفته است . موفقيت اقتصادي از نظر قرآن عوامل مهمي دارد كه با عملي كردن اين عوامل در زندگي ميتوانيد به اين موفقيت دست پيدا كنيد .
1) كليد بسط و قبض
اين قانون كه در قرآن كريم چندين بار تكرار شده است ميگويد خداوند متعال روزي افراد را به خاطر مصلحتها و مفسدههايي كه ميداند تعيين ميكند و براي هر كسي مقداري از ثروت را معين ميكند تا افراد را به اين وسيله امتحان و آزمايش كند:
أَوَ لَمْ يَعْلَمُوا أَنَّ اللَّهَ يَبْسُطُ الرِّزْقَ لِمَنْ يَشاءُ وَ يَقْدِرُ إِنَّ في ذلِكَ لَآياتٍ لِقَوْمٍ يُؤْمِنُونَ : آيا ندانستهاند كه خداست كه روزي را براي هر كس كه بخواهد، گشاده يا تنگ ميگرداند؟ قطعاً در اين [اندازهگيري] براي مردمي كه ايمان دارند نشانههايي [از حكمت] است.( الزمر : 52)
قانون بركت ميگويد : شما ممكن است ثروتمندترين فرد جامعه نباشي اما داشتهها و ثروت اندك تو ميتواند با داشته هاي افراد ثروتمند برابري كند چرا كه تو با داشته هاي خود احساس آرامش و نشاط ميكني اما آنها لحظه اي آرامش را درك نميكنند
اما اين بدان معنا نيست كه دست از تلاش و كوشش برداريم چنانچه در كليد چهارم توضيح ميدهيم .
2) كليد بركت در زندگي
براي اينكه بتوانيد از زندگي خود حد اكثر رضايتمندي را داشته باشيد، اين قانون طلايي را در زندگي خود عملي كنيد؛ چرا كه در جامعه اي كه زندگي ميكنيم بعضي از افراد كه درآمد خوبي دارند و در ظاهر زندگي رو به راهي دارند وقتي صحبتهاي آنها را گوش ميكني فكر ميكنيد جزء طبقه فقير جامعه هستند اين قدر از وضع اقتصادي زندگي خود ناله و شكايت ميكنند كه ناخودآگاه به فكرت ميرسد كه اگر بتواني مقداري به آنها كمك كني .
آيات الهي در اين زمينه بيانگر اين موضوع هستند كه:
وَ لَوْ أَنَّ أَهْلَ الْقُري آمَنُوا وَ اتَّقَوْا لَفَتَحْنا عَلَيْهِمْ بَرَكاتٍ مِنَ السَّماءِ وَ الْأَرْضِ: و اگر مردم شهرها ايمان آورده و به تقوا گراييده بودند، قطعاً بركاتي از آسمان و زمين برايشان ميگشوديم.(الأعراف: 96)
قانون بركت ميگويد: شما ممكن است ثروتمندترين فرد جامعه نباشي اما داشتهها و ثروت اندك تو ميتواند با داشته هاي افراد ثروتمند برابري كند چرا كه تو با داشته هاي خود احساس آرامش و نشاط ميكني اما آنها لحظه اي آرامش را درك نميكنند .
3) كليد هدف
براي ثروتمند شدن بايد تصميم بگيريد كه دقيقاً چه ميخواهيد. چون يكي از بزرگترين عواملي كه خداوند به بعضي از افراد اجازه ثروتمند شدن را نميدهد اين است كه ممكن است فرد كاملاً تغيير كند و با ثروت خود در جامعه به افراد ديگر ظلم و ستم كند .
وَ لَوْ بَسَطَ اللَّهُ الرِّزْقَ لِعِبادِهِ لَبَغَوْا فِي الْأَرْضِ وَ لكِنْ يُنَزِّلُ به قدرٍ ما يَشاءُ إِنَّهُ بِعِبادِهِ خَبيرٌ بَصيرٌ
و اگر خدا روزي را بر بندگانش فراخ گرداند، مسلّماً در زمين سر به عصيان برميدارند، ليكن آنچه را بخواهد به اندازهاي [كه مصلحت است] فرو ميفرستد. به راستي كه او به [حال] بندگانش آگاهِ بيناست. (الشوري: 27)
4) كليد تلاش
در كنار قانون هدف نبايد قانون تلاش را نيز ناديده گرفت چرا كه علاوه بر خواست خداوند گاهي كمي ثروت به خاطر تن پروري و تنبلي انسان است، آنچنان كه بايد و شايد از سرمايه هاي وجودي خود در دوران جواني و يا غير آن استفاده نكردند و بعد از مدتي كه هيچ اثري از ثروت در زندگي خود نديدند لب به شكايت باز ميكنند و همه عالم و آدم را مقصر مي دانند .
خداوند متعال در مورد قانون تلاش در آيات متعددي نقش تلاش و كوشش را در بهدست آوردن ثروت اين گونه به تصوير ميكشد:
الف:وَ مِنْ رَحْمَتِهِ جَعَلَ لَكُمُ اللَّيْلَ وَ النَّهارَ لِتَسْكُنُوا فيهِ وَ لِتَبْتَغُوا مِنْ فَضْلِهِ وَ لَعَلَّكُمْ تَشْكُرُونَ: و از رحمت او آنكه براي شما شب و روز را پديد آورد تا در آن يك، بياساييد و در اين يك به طلب روزي برخيزيد، باشد كه سپاس گوييد.( القصص : 73)
ب: وَ مِنْ آياتِهِ أَنْ يُرْسِلَ الرِّياحَ مُبَشِّراتٍ وَ لِيُذيقَكُمْ مِنْ رَحْمَتِهِ وَ لِتَجْرِيَ الْفُلْكُ بِأَمْرِهِ وَ لِتَبْتَغُوا مِنْ فَضْلِهِ وَ لَعَلَّكُمْ تَشْكُرُونَ : و از نشانههاي او اين است كه بادهاي بشارت آور را ميفرستد، تا بخشي از رحمتش را به شما بچشاند و تا كشتي به فرمانش روان گردد، و تا از فضل او [روزي] بجوييد، و اميد كه سپاسگزاري كنيد. (الروم: 46)
همانطور كه مشاهده ميكنيد قرار دادن شب و روز براي اينكه انسان در سايه شب آرامش بگيرد و در طول روز به تلاش براي كسب روزي حلال مشغول شود به خوبي ميتواند قانون تلاش را براي ما بيان كند و يا در آيه دوم فرستادن بادها و به حركت آمدن كشتيها همه وسيلههايي هستند تا ما بتوانيم با تلاش و كوشش به دنبال كسب ثروت باشيم .
5) كليد بخشش
لَن تَنَالُواْ الْبِرَّ حَتَّي تُنفِقُواْ مِمَّا تُحِبُّونَ وَ مَا تُنفِقُواْ مِن شَيْءٍ فَإِنَّ اللّهَ بِهِ عَلِيمٌ ال عمران: هرگز به نيكي (كامل) نميرسيد تا از آنچه خود دوست داريد انفاق نماييد و هر چه انفاق نماييد حتماً خداوند بدان داناست. (92 آل عمران)
قانون بخشش بيان ميكند كه اگر شما نتوانيد از بهترينها در زندگي بگذريد نميتوانيد به موفقيت اقتصادي دست پيدا كنيد. هر چه توان بخشش شما بيشتر باشد شما به كاميابي بيشتري دست پيدا ميكنيد .
هر كجا كه ميرويد، سعي كنيد چيزهايي را به اشخاص بدهيد كه ميتواند يك هديه يا حتي يك تحسين باشد. براي چيزهايي كه در زندگيتان دريافت كردهايد، ممنون و سپاسگزار باشيد و تلاش كنيد چرخه دادن و گرفتن را حفظ كنيد.
به بياني ديگر اين قانون ميگويد: با رها كردن وابستگي و تعلقاتتان ميتوانيد به چيزهايي كه ميخواهيد دست يابيد. نبايد از آرزوها و خواسته هايتان دست بكشيد ولي بايد از وابستگيهايي كه در نتيجه آنها به وجود ميآيد، رها شويد. وابستگيها اغلب اوقات باعث ترس و تزلزل هستند و در نتيجه مانع از رسيدن شما به موفقيت اقتصادي ميشود .
6) كليد معنويت
در آيات و روايات ما براي موفقيت در حوزه اقتصاد و ثروتمند شدن معنويت نقش بسيار مهمي دارد، چرا كه در بسياري از آيات و روايات ما توسعه اقتصادي و ثروتمند شدن افراد وابستگي تنگاتنگي با معنويت دارد.
عواملي مانند ايمان و تقوا كه يكي از بزرگترين عوامل در اين حوزه بيان شده است:
وَ مَن يَتَّقِ اللَّهَ يَجْعَل لَّهُ مَخْرَجًا وَ يَرْزُقْهُ مِنْ حَيْثُ لَا يَحْتَسِبُ وَ مَن يَتَوَكَّلْ عَلَي اللَّهِ فَهُوَ حَسْبُهُ: و كسي كه از خدا پروا كند براي او راه خروجي (از مشكلات) قرار ميدهد و او را از راهي كه گمان نميبرد روزي ميدهد و كسي كه بر خدا توكل نمايد او برايش كافي است.(طلاق 2و3)
چهارشنبه|ا|14|ا|دي|ا|1390
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: رسالت]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 287]