واضح آرشیو وب فارسی:دنياي اقتصاد: چگونه خطرات پنهان در بلوكهاي سقفي پلي استايرن براي هميشه پنهان بماند؟دستورالعمل استفاده از يونوليتهاي ساختماني
موسسه استاندارد هنوز «استاندارد يونوليتهاي ساختماني» را ابلاغ نكرده استگروه مسكن- ليلا درخشان: تا چند روز ديگر استاندارد توليد يونوليتهاي ساختماني رسما اعلام و منتشر ميشود و آن وقت است كه سازندگان ساختمان با خيال راحت اقدام به خريد بلوكهاي سقفي پلياستايرني كه نشان استاندارد دارد، ميكنند، اما ماجراي يونوليتهاي ساختماني فقط به رعايت استاندارد در مرحله توليد آنها ختم نميشود. بلكه نحوه بهكارگيري آنها در سازه ساختمان بسيار مهم است.
براساس دستورالعمل وزارت مسكن در استفاده از پلياستايرنهاي ضد حريق رعايت چهار نكته كليدي ضروري است. اول اينكه تشخيص ضد حريق بودن اين بلوكها از عهده افراد عادي خارج است و اين مساله بايد توسط آزمايشگاههاي متخصص صورت گيرد. دوم اينكه هنگام ديوار كشي بايد پلياستايرن تراشيده شود و ديوار به صورت بنايي كامل اجرا گردد چون در غير اين صورت با وقوع آتشسوزي، حريق از واحدي به واحد ديگر به راحتي منتقل ميشود. سوم اينكه به هيچ عنوان گچ، خاك و اينگونه مواد نبايد به بلوكهاي سقفي پلياستايرن، بچسبد چون هنگام آتش سوزي پلياستايرن جمع ميشود و در نتيجه گچ و مواد ساختماني رها شده و باعث آسيبرساندن به ساكنان ساختمان ميشود. چهارم اينكه هنگام استفاده از پلياستايرن استفاده از سقف كاذب ضروري است؛ چرا كه سقف كاذب از سرايت آتش جلوگيري ميكند.
اغلب غيراستاندارد هستند
كارشناس ارشد شوراي مركزي سازمان نظام مهندسي كشور درباره اين بلوكها به دنياي اقتصاد گفت: در حال حاضر بيش از 60درصد بلوكهاي سقفي پلياستايرن كه در بازار وجود دارد از نوع غيراستاندارد است و اين بلوكها با كوچكترين حريق گازهاي سمي از خود متصاعد ميكند كه جان ساكنان را قبل از آتشسوزي خواهد گرفت.
لطفيزاده اظهار داشت: موسسه استاندارد طبق آييننامه هيات دولت مكلف بوده تا پايان سال 86 برخي از محصولات ساختماني و فنآوريهاي نوين ساختماني را مشمول استاندارد اجباري كند اما تا اين لحظه اين اتفاق رخ نداده است. اين در حالي است كه هر اندازه مهندسان ناظر در كارشان دقت كنند اما تا مادامي كه مصالح استاندارد نباشند، ساختمانها نيز داراي استحكام
كافي نخواهند بود.
عايق حرارتي داشته باشد
در همين حال ايرج رهبر، رييس انجمن انبوهسازان تهران نيز در گفتوگو با دنياياقتصاد گفت: اساسا بلوكهاي سقفي پلياستايرن در صورتي كه تاييديه مركز تحقيقات ساختمان را داشته باشند خاصيت ضدحريق دارند و استفاده از آنها مجاز است، اما در صورتي كه اين تاييديه را نداشته باشند اين خاصيت را نداشته و استفاده از آنها مجاز نيست. وي خاطرنشان كرد: در همين حال در هنگام استفاده از بلوكهاي سقفي پلياستايرين از آنجا كه قدرت جذب ملات بر روي آنها بسيار ضعيف است، استفاده از توريهاي فلزي روي آنها ضروري است. اما در برخي ساختمانها اين بلوكها به تنهايي در طبقات كار گذاشته ميشود و همين امر باعث ميشود ساختمان زير پاي ساكنان در هنگام راه رفتن حالت لرزش پيدا كند. رهبر خاطرنشان كرد: براي اينكه خاصيت ضدحريق بودن اين نوع تيرچهها جنبه عملياتي پيدا كند ضروري است كه يك نوع عايق روي آنها نصب شود تا در صورتي كه حريق اتفاق بيفتد آتش با تاخير به تيرچه بلوك برسد اما در حال حاضر استفاده از اين نوع عايقها هم به ندرت است.
آزمايش فندك معيار نيست
از سوي ديگر بهرام غفاري، رييس سازمان نظام مهندسي تهران در گفتوگو با دنياياقتصاد گفت: اساسا بلوك سقفي پلياستايرينهايي كه نسوز است يك نوع خاصي است كه منطبق بر مبحث سوم مقررات ملي ساختمان است و البته قيمت اين نوع محصول استاندارد در حدود 5 برابر بيشتر از پلياستايرنهاي بدون عايق است. وي افزود: اما در حال حاضر در فرآيند ساخت و ساز معمولا از پلياستايرينهاي غيرمجاز استفاده ميشود كه در زمان آتشسوزي گازهاي سمي كشنده از خود متصاعد ميكنند. غفاري تاكيد كرد: البته در حال حاضر بيشتر توليدكنندگان و فروشندگان پلياستايرينها مدعي هستند كه محصول آنان نسوز است و استاندارد است و براي اغواي مشتريان با روشن كردن فندك بر روي محصول خود درصدد هستند ادعاي خود را به فروشنده ثابت كنند. اين در حالي است كه اين آزمايش بايد در آزمايشگاههاي خاص صورت گيرد چرا كه اگر اين محصول استاندارد باشد بايد در دماي 400 درجه سانتيگراد كه درجه حريق در زمان آتشسوزي ساختمان است، مقاومت كند.
يونوليت از نگاه آتش نشاني
از سوي ديگر معاون حفاظت و پيشگيري سازمان آتشنشاني تهران در گفتوگو با دنياي اقتصاد در اين رابطه گفت: پلي استايرين يا يونوليت كه امروزه در ساختمانها با هدف سبكسازي و سهولت در اجراي سقفهاي بتني به كار ميرود اگر از نظر حفاظت در برابر آتشسوزي ايمني آن به درستي مورد توجه قرار نگيرد خطرات ناشي از آن ميتواند تاثيرات نامطلوبي روي افراد بگذارد. داوود براتي افزود: به طور كلي مصالح ساختماني بايد در مقابل آتشسوزي و فاكتورهايي از جمله بارهاي استاتيكي و ديناميكي مورد آزمايش قرار گرفته و با توجه به نتايج آن بهكارگيري مصالح در ساختمان بايد به گونهاي صورت پذيرد كه صرفا مصالح استاندارد يا ايمن در ساختمانها
مورد استفاده قرار گيرد. براتي خاطر نشان كرد: متاسفانه در كشور ما از نظر نرمافزاري و سختافزاري در رابطه با كيفيت مصالح و آزمايشات لازم در راستاي اطمينان از كيفيت مطلوب و شرايط ايمن مصالح ساختماني ضعفهاي بسياري وجود دارد. وي گفت: در رابطه با پلياستايرن سازمان آتشنشاني تهران در سالهاي اخير و به ويژه سالهاي 85 و 86 پيگيري جدي در راستاي مرتفع كردن اين كاستيها انجام داده و نتايج بررسيها و نگرانيهاي خود را به نهادهاي مرتبط از جمله وزارت مسكن و شهرسازي و سازمان نظام مهندسي منعكس كرده است.
وي گفت: براساس گزارشهاي ارسالي به اين سازمان و شواهد موجود به نظر ميرسد هنوز هم توليدكنندگان غيرمجاز، يونوليت را به صورت غيراصولي توليد كرده يا حتي به صورت تقلبي آرم تاييديه را به روي محصول خود منقوش ميكنند. براتي اظهار داشت: در هر حال با توجه به اهميت موضوع اين سازمان اعتقاد دارد كه بايد در مورد اين گونه مصالح با توجه جدي و پيشبيني امكانات و تجهيزات لازمه و به ويژه با بازنگري استانداردها و توجه ويژه به آموزشها و فرهنگسازي مسوولان ذيربط جهت اصلاح اين روند اقدام كنند. براتي تصريح كرد: در سالهاي گذشته در دو الي 3 حادثه آتشسوزي كه در كارگاههاي ساختماني رخ داد اين محصول خطرناك رفتار خود را در برابر حرارت ناشي از آتشسوزي به طور عملي نشان داد و اگر هم اين روش در ساختمانسازي موجب كاهش بارهاي استاتيكي و سبك شدن ساختمانها شود اما در نقطه مقابل آتشسوزي براي ساختمانها را به دنبال خواهد داشت.
شنبه|ا|10|ا|اسفند|ا|1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: دنياي اقتصاد]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 674]