واضح آرشیو وب فارسی:ايران دیپلماسی: بازي روسها تمام مي شود؟
دكتر صادق رباني، قائم مقام سابق سازمان انرژي اتمي ايران در گفتگو با ديپلماسي ايراني به ساخت ميله سوخت هسته اي حاوي اورانيوم مي پردازد و اظهار اميدواري مي كند اين اتفاق گامي باشد براي بي نيازي ايران به وارد كردن سوخت هسته اي.
ديپلماسي ايراني: يك سال پيش آخرين دور مذاكرات ايران با غرب بر سر دريافت سوخت هسته اي مورد نياز براي تامين سوخت رآكتور تهران با شكست مواجه شد. حال پس از يك سال درحالي كه زمزمه هايي براي آغاز مذاكرات مجدد ميان ايران و غرب شنيده مي شود ايران اعلام كرده است كه اولين نمونه از "ميله سوخت هسته اي حاوي اورانيوم" را ساخته و آزمايش كرده است. سازمان انرژي اتمي اعلام كرده كه نمونه ساخته شده ميله سوخت "پس از گذراندن كليه آزمايش هاي فيزيكي و ابعادي به منظور بررسي عملكرد در شرايط عملياتي به داخل قلب راكتور تحقيقاتي تهران منتقل شد." در مورد اهميت اين موضوع و واكنش ها به آن و تاثير اين اتفاق در مذكرات آتي ايران و غرب با دكتر صادق رباني، قائم مقام سابق سازمان انرژي اتمي گفتگو كرده ايم كه در زير مي خوانيد:
آقاي دكتر، ساخت اولين نمونه از ميله سوخت هسته اي حاوي اورانيوم تا چه حد اهميت دارد؟
توليد ميله سوخت هسته اي بخشي از تكنولوژي چرخه سوخت است. اهميت ساخت آن از غني سازي پايين تر است. يعني تكنولوژي چندان پيچيده اي نياز ندارد و نسبت به غني سازي اورانيوم امر ساده تري است. به عبارت ديگر مهم ترين مرحله در چرخه سوخت غني سازي است كه كشورما به توان آن دست يافته است و حساسيت جامعه جهاني به خصوص از سوي شوراي امنيت نيز نسبت به آن وجود داشته است.
اين كه ايران يك نمونه از ميله سوخت ساخته است تا چه قدر اهميت دارد؟
ساخت يك ميله يا بيشتر چندان مهم نيست آنچه اهميت دارد فنآوري ميله سوخت است كه اگر به آن دست پيدا كرده باشيم مي توانيم توليد انبوه هم بكنيم. در واقع اولين آن مهم است اگر آن ساخته شود ساخت تعداد بيشتر اهميت چنداني ندارد.
استفاده اين ميله سوخت در كجاست؟
مهم ترين استفاده اين ميله در حال حاضر براي رآكتور تحقيقاتي تهران است. ما اگر بتوانيم در راكتور امير آباد ميله سوختي را بكاريم به اين معني است كه مي توانيم از سوخت 20 درصدي كه توليد كرده ايم استفاده كنيم و ساخت داروهاي هسته اي را در آنجا پيش ببريم.
كاركرد اصلي رآكتور تهران چيست؟
كاركرد اصلي رآكتور تهران در حال حاضر فعاليت هاي تحقيقاتي و توليد انواع راديودارو است. از حدود دو سال پيش اعلام شد كه سوخت اين رآكتور رو به اتمام است و براي تامين آن بايد اورانيوم با غناي ۲۰ درصد توليد كنند. در همين راستا ايران ماههاست كه در حال غني سازي اورانيوم بيست درصدي است. كشورهاي غربي به خصوص ايالات متحده آمريكا واكنش منفي به تصميم ايران نشان دادند اما مذاكرات براي تامين سوخت مورد نياز اين رآكتور توسط كشورهاي غربي با استفاده از مواد اوليه اي كه قرار بود ايران آن را در اختيارشان بگذارد، به دليل اختلاف نظرهاي سياسي، به بن بست كشيده شد.
در واقع شما اين مسئله را دستاورد عدم تامين سوخت رآكتور تهران از سوي كشورهاي ديگر مي دانيد؟
آقاي صالحي، وزير خارجه و رئيس پيشين سازمان انرژي اتمي پيش از اين گفته بود كه اگر دنيا نمي خواهد به ايران سوخت رآكتور تهران را بدهد ما خودمان آن را توليد مي كنيم. بنابراين اين اقدام ايران را از نظر نياز به واردات به ميله هاي سوخت خارجي خودكفا مي كند وايران مي تواند به توليد مواد راديو دارويي اقدام كند. در حالي كه قبل از آن ايران اعلام كرده بود كه نمي خواهد بر اين كار سرمايه گذاري كند و قصد خريد آن را دارد. اما وقتي كشورهاي ديگر به ايران ميله سوخت را نفروختند ايران خود به ساخت آن اقدام كرد تا نشان دهد اگر دنيا ما را تحريم مي كند و از راديو دارو ها محروم مي كند ما خودمان آن را توليد مي كنيم. بنابراين اگرچه اين اقدام كار شق القمر و پيچيده اي نيست، ولي اين كه ما را از وارد كردن سوخت هسته اي راكتور دانشگاه بي نياز مي كند اهميت دارد.
برخي كشورهاي غربي نسبت به اين مدعاي ايران ابراز ترديد كرده اند يا نسبت به آن حساسيت هاي ويژه نشان داده اند. اين مسائل چه معنايي مي تواند داشته باشد؟
اين كه كشورهاي غربي اين توان ايران را باور ندارند مي تواند به كم اطلاعي آنها مربوط باشد. به عنوان مثال شب گذشته در مبارزه انتخاباتي جمهوري خواهان ميت رامني با ا شاره به اين كه ايران به اين توان دست پيدا كرده است هشدار داد كه اين اتفاق خيلي خطرناك است. اين نشان مي دهد كه ميت رامني هم نسبت به اين موضوع اطلاع چنداني ندارد و يا اين كه قصد دارند از ناآگاهي افكار عمومي استفاده كنند تا عليه ايران فضاي تبليغاتي به راه بيندازند. اين اقدام به هيچ وجه حساسيت برانگيزتر از غني سازي اورانيوم نيست.
آيا با اين توان مي توانيم سوخت نيروگاه بوشهر را هم تامين كنيم؟
نه مسئله بوشهر تا حدي متفاوت است چرا كه حجم سوختي كه در آن جا مصرف مي شود بسيار زياد است و ما مواد اوليه كافي براي توليد آن نداريم. البته روسيه براي تامين سوخت نيروگاه بوشهر تا ده سال تعهد كرده هرچند اين مسئله دائمي نيست. البته روسيه با وجود تعهدات قبلي هنوز اين نيروگاه را به راه نينداخته است.
با وجود بحث هايي كه براي راه اندازي نيروگاه بوشهر بوده است چرا هنوز اين اتفاق نيفتاده است؟ آيا اين تاخير طبيعي است؟
كاملا مشخص است كه روسيه با ما بازي مي كند و اين تاخيرهاطبيعي نيست. اين ادامه همان بازي است كه روسها سالهاست با ما مي كنند. روسيه چند سال است كه تحت فشار غرب با ما بازي مي كند. بازي نفرت انگيزي كه من به عنوان يك ايراني از اين ناراحتم كه ما مجبور هستيم مدام به روسها التماس كنيم تا به ما سوخت بدهد. به اين دليل توليد سوخت اميرآباد اهميت دارد و ارزشمند است و مي تواند گامي در راستاي خودكفايي ايران از روسيه باشد.
آيا اين تحول مي تواند در مذاكرات آينده ايران و غرب تاثير مثبتي مي گذارد؟
در اثر اين اتفاق در مذاكرات آينده بيش از آن كه مسئله سوخت رآكتور تهران مطرح شود كليت پرونده هسته اي ايران مطرح خواهد بود. روسيه با همه اقدامات منفي كه كرده است براي خروج پرونده هسته اي ايران از بن بست كنوني طرح گام به گام را ارائه كرد كه پيشنهاد مثبتي به نظر مي رسد. البته برخي مقامات با آن مخالفت كردند ولي اخيرا آقاي صالحي اذعان كرده است كه روش گام به گام روش معقولي است.
چهارشنبه|ا|14|ا|دي|ا|1390
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايران دیپلماسی]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 192]