واضح آرشیو وب فارسی:خبر آنلاين: جاي خالي مجازات هزينههاي نامتعارف انتخاباتي در قانون/ قانوني كه نيست، برخوردي كه قرار است باشد
انتخابات - چند روز پيش معاون استاندار تهران از ثبت بيست تخلف انتخاباتي خبرداد.
سيدصادق روحاني: ولي الله داوريان در توضيح اين تخلفات گفت كه متخلفان با برگزاري جشنها، ميهماني ها و برگزاري سخنراني و تجمعات قصد تبليغات براي حضور در انتخابات مجلس را داشتند كه شناسايي شده و به ستاد انتخابات تهران و كشور معرفي شدند.
درفصل ششم قانون انتخابات مجلس بحث مفصلي در ارتباط با تبليغات انتخابات آمده است. توضيحاتي درباره زمان تبليغات و نحوه تبليغات. همچنين در فصل هفتم موارد تخلف انتخاباتي ذكر شده است كه بعضي از موارد مهم آن در ادامه ميآيد:
* فعاليت تبليغات انتخاباتي نامزدهاي نمايندگي هشت روز قبل از روز اخذ رأي (مرحله اول و دوم) آغاز و تا بيست و چهار ساعت قبل ازاخذ رأي ادامه خواهد داشت.
* استفاده از هرگونه پلاكارد ، پوستر، ديوارنويسي و كاروانهاي تبليغاتي و استفاده از بلندگوهاي سيار در خارج از محيط سخنراني و امثالآن به استثناء عكس براي تراكت و زندگينامه و جزوه و همچنين سخنراني و پرسش و پاسخ از طرف نامزدهاي انتخاباتي و طرفداران آنان ممنوع ميباشد. متخلفين از اين ماده به سه تا سي روز زندان محكوم ميگردند.
* هيچ كس حق ندارد آگهي تبليغاتي نامزدهاي انتخاباتي راكه در محلهاي مجاز الصاق گرديده در زمان قانوني تبليغات پاره ويا معدوم يا مخدوش نمايد و عمل مرتكب جرم محسوب ميشود.
* انجام هرگونه فعاليت تبليغاتي از تاريخ اعلام رسمي اسامي نامزدها براي نامزدهاي نمايندگي مجلس از صدا و سيما و ميز خطابه نمازجمعه و يا هر وسيله ديگري كه جنبه رسمي و دولتي دارد و فعاليت كارمندان در ساعات اداري و همچنين استفاده از وسائل و ساير امكاناتوزارتخانهها و ادارات، شركتهاي دولتي و مؤسسات وابسته به دولت و شهرداريها و شركتها و سازمانهاي وابسته به آنها و نهادها و مؤسساتي كه ازبودجه عمومي (به هر مقدار) استفاده ميكنند و همچنين در اختيار گذاشتن وسائل و امكانات مزبور ممنوع بوده و مرتكب مجرم شناخته ميشود.
* نشريات و مطبوعات متعلق به سازمانها ، وزارتخانهها ، ادارات ، نهادها و مؤسسات ياد شده در متن اين ماده ، حق تبليغ براينامزدهاي انتخاباتي را ولو به صورت درج آگهي ندارند.
* اعضاي هيأتهاي اجرائي و نظارت انتخابات حق تبليغ له يا عليه هيچيك از داوطلبان انتخاباتي را نخواهند داشت.
* داوطلبان نمايندگي و طرفداران آنان به هيچ وجه مجاز به تبليغ عليه داوطلبان ديگر نبوده و تنها ميتوانند شايستگيهاي خود ياداوطلب مورد نظرشان را مطرح نمايند و هر گونه هتك حرمت و حيثيت نامزدهاي انتخاباتي براي عموم ممنوع بوده و متخلفين طبق مقررات مجازاتخواهند شد.
* ارتكاب امور ذيل جرم محسوب ميشود: خريد و فروش رأي/رأي گرفتن با شناسنامه كسي كه حضور ندارد/تهديد يا تطميع در امر انتخابات/رأي دادن با شناسنامه جعلي/رأي دادن با شناسنامه ديگري/رأي دادن بيش از يكبار/كم و زيادكردن آراء يا تعرفهها/تقلب در رأيگيري و شمارش آراء.
در هيچ كجاي قانون انتخابات صحبتي از منابع مالي نامزدها نيامده است و همانطور كه در بخشهايي از قانون كه در بالا ذكر شد تنها آمده است كه از هزينههاي عمومي و امكانات دولتي نبايد در تبليغات نامزدها استفاده كرد. اما چيزي كه پيش از همه انتخاباتها مورد توجه قرار ميگيرد همين بحث منابع مالي نامزدهاست و هزينههاي هنگفتي كه خرج برگزاري تبليغات انتخاباتي ميشود.
اكنون نيز كه پروسه ثبت نام نامزدهاي انتخاباتي به اتمام رسيده و زمان بررسي صلاحيت نامزدهاست، بحث هزينههاي انتخاباتي نامزدها دوباره مطرح شده است و بسياري بر اين باورند كه شوراي نگهبان بايد محل و ميزان هزينه هاي انتخاباتي نامزدها را در تاييد صلاحيتها مورد توجه قرار دهد.
نام
عنوان
اظهار نظر
آيتالله احمد جنتي
دبير شوراي نگهبان
هزينههايي كه در انتخابات ميشود بيحساب و كتاب نيست، ما هم در بررسي صلاحيتها تا آنجايي كه ممكن است اين مسائل را مورد توجه قرار ميدهيم.(ايــنـــجــا)
عباسعلي كدخدايي
سخنگوي شوراي نگهبان
اگر تبليغات انتخاباتي خارج از مصداق و فراتر از آن چيزي باشد كه بهعنوان تبليغ و به صورت عرفي همه با آن آشنا هستند، مشخصاً در بررسي صلاحيت نامزدها تاثيرگذار است.
قربانعلي دري نجف آبادي
وزير اسبق اطلاعات و نماينده ولي فقيه در استان مركزي
مسوولان مراقب باشند تا از بيت المال، اموال و امكانات عمومي در راستاي تبليغات نامزدها هزينه و مصرف نشود چون اين موضوع به لحاظ ديني، اخلاقي و شرعي حرام است. زيرا بيت المال متعلق به همه مردم است.
سعدالله نصيري قيداري
عضو فراكسيون خط امام (ره) مجلس
براي شفافسازي در زمينه منابع مالي كانديداها بايد قوانيني وضع شود. وقتي افرادي به دليل تامين منابع مالي انتخابات توسط اشخاص و گروههاي خاص، امكان دفاع از حق مردم درصحن مجلس را از دست ميدهند، درحقيقت از انجام تكليف قانوني خود قاصر خواهند بود.
داريوش قنبري
سخنگوي فراكسيون خط امام(ره) مجلس
متاسفانه امروز در برخي شهرها و استان ها مبالغ هنگفتي صرف هزينه هاي تبليغاتي كانديداها مي شود كه خواه ناخواه در ميان گروه هايي از جامعه تاثير گذار است.
موسي قرباني
نماينده مردم قائنات در مجلس
ضوابط تعيين شده براي شفاف شدن هزينه تبليغات انتخاباتي كانديداها در دورههاي مختلف تلاشي بيحاصل بود. قانوني مدون براي نظارت و شفاف شدن هزينه تبليغات انتخابات تدوين شود .
حسن غفوريفرد
نماينده مردم تهران
مشخص نيست كه بعضي از هزينههاي تبليغاتي كانديداها در بعضي شهرهاي كوچك از چه محلي به دست آمده و چگونه هزينه ميشود؛ به طوري كه در يكي از نشريهها به موضوع هزينه 900 ميليارد تومان براي جذب آراء مردم از سوي تعدادي از نمايندگان اشاره شده است كه اين موارد علاوه بر مخدوش كردن افكار مردم،به سلامت انتخابات ضربه وارد ميكند.
علي اسلاميپناه
عضو كميسيون قضايي و حقوقي مجلس
هزينههاي انتخاباتي بايد شفافتر و قانونمند و در مواردي به صورت تسهيلات در اختيار نمايندگان قرار گيرد.
حسن نوروزي
عضو كميسيون شوراها مجلس
شوراي نگهبان نيز بايد نظارت دقيق و عميقي داشته باشد تا جلوي هزينههاي بيمورد ، خريد آرا، اطعام و احسانهاي گسترده و توزيع پول گرفته شود.
اگرچه هيج كجاي قانون انتخابات مجلس سخني از اينكه "ميزان هزينه هاي تبليغاتي" جرم باشد نيامده است، اما هم دبير و هم سخنگوي شوراي نگهبان آن را در تاييد يا رد صلاحيت نامزدها تاثير گذار ميدانند. اينكه ريخت و پاشهاي انتخاباتي تا چه حد امر مذمومي است و آيا در روند دموكراسي و مردمسالاري دخيل است، بحث ديگري است اما اگر قرار باشد كه با ريخت پاشهاي انتخاباتي برخورد قانوني شود، بر اساس چه قانوني صورت خواهد گرفت؟ چه آنكه حتي سخنگوي شوراي نگهبان هم از «عرف» سخن گفته است نه «قانون».
29219
چهارشنبه|ا|14|ا|دي|ا|1390
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبر آنلاين]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 126]