واضح آرشیو وب فارسی:فارس: فارس گزارش ميدهد
خبرگزاري فارس: وجود كارخانههاي صنعتي در اطراف منطقه شكار ممنوع "تنگ صياد" از مهمترين معضلات زيست محيطي منطقه است كه سبب آلودگي هواي منطقه و مسموم سازي گياهان و آب به عنوان منابع غذايي جانوران اين منطقه شده است.
به گزارش خبرگزاري فارس از شهركرد، يكي از مهمترين ويژگيهاي مناطق شكار ممنوع و حفاظت شده در سطح كشور، بكر بودن و تنوع گياهي و جانوري است كه اين مناطق را تبديل به يكي از منحصرترين نواحي در سطح كشور كرده است.
مناطق شكار ممنوع در سطح كشور فراواناند و دولت با اقداماتي كه در قالب آيين نامه و قانون وضع شده است، از طريق سازمان حفاظت محيط زيست كشور در حال اجرا و حفاظت از اين مناطق است.
به راستي براي رسيدن به يك توسعه پايدار و حفاظت از زيست بوم اين مناطق چه اقداماتي انديشيده شده است، با وجود روند سريع صنعتي شدن شهرها و اطراف آنان، خشكساليها متمادي و پي در پي و ساير موارد روز به روز عرصه زندگي براي حيات وحش تنگتر شده و لذا اين جانوران به پناهگاه خود بيش از پيش نياز دارند.
* تنگ صياد نگين زاگرس
مديركل حفاظت محيط زيست چهارمحال و بختياري در گفتوگو با خبرنگار فارس در شهركرد، اظهار داشت: پارك ملي و منطقه شكار ممنوع تنگ صياد بزرگترين منطقه حفاظت شده در استان چهار محال و بختياري و يكي از منحصر به فردترين مناطق حفاظت شده در سطح كشور است.
سعيد يوسفپور افزود: اين منطقه داراي مساحتي به وسعت حدود ۲۷ هزار هكتار است كه حدود 21 هزار و 600 هكتار آن منطقهٔ حفاظتشده و 5 هزار و 400 هكتار آن پارك ملي است.
وي خاطرنشان كرد: تنگ صياد بهواسطه دارا بودن تعداد زيادي تپه ماهور زيستگاه مناسبي براي گونه قوچ و ميش وحشي است، كوهستانهاي جنوبي منطقه داراي صخرههاي سختگذر است كه زيستگاه پلنگ، كل و بز با جمعيتي قابل توجه است.
يوسفپور ادامه داد: از ديگر جانواران اين منطقه ميتوان گرگ، روياه، شغال، كفتار و پرندگاني همچون كبك دري، كبك چيل، تيهو و عقاب را نام برد.
مديركل حفاظت محيط زيست چهارمحال و بختياري با بيان اينكه اين منطقه در سال ۱۳۴۹ به عنوان منطقه شكار ممنوع مورد حفاظت قرار گرفت، گفت: اين منطقه در سال ۱۳۵۲ به منطقه حفاظت شده ارتقا يافت و در سال ۱۳۷۴ بخشي از آن به پارك ملي تنگ صياد تبديل شد و تنگ صياد را به دو منطقه پارك ملي و منطقه حفاظت شده تقسيم كرد.
وي افزود: تنگ صياد يك اثر طبيعي و ذخيره گاهي منحصر بفرد در چهارمحال و بختياري است كه به همراه اثر طبيعي دنا در كهكيلويه و بويراحمد در سال 1389 توسط شوراي بين المللي انسان و كره مسكوني در فهرست جهاني ثبت شده تا تعداد ذخيرهگاه هاي زيست كره در كشور به عدد 11 برسد.
يوسفپور بيان داشت: ذخيرهگاههاي زيست كره، مناطق حفاظت شدهاي هستند كه از طرف يونسكو تحت پوشش دفتر شوراي هماهنگي بينالمللي برنامه انسان و كره مسكون (MAB) قرار دارند و هدف اصلي از تعيين اين ذخيرهگاهها، ايجاد زمينه علمي مناسب به منظور هماهنگي بين كشورها و تبادل دانش علمي براي جلوگيري از كاهش روند رو به نابودي تنوع زيستي جهان است.
وي يادآور شد: بر مبناي ماده هشت آيين نامه اجرايي قانون حفاظت و بهسازي محيط زيست، هرگونه تخريب و تجاوز به اين گونه محيطهاي ارزشمند حفاظت شده و پاركهاي ملّي مطلقا ممنوع و جرم بوده و سازمان حفاظت محيط زيست بايد از هر جا كه متوجه اين جرم و بي قانوني آشكار شد، مانع از ادامه تجاوز و تخريب شود.
*يوزپلنگ آسيايي منحصر بهفردترين جانور تنگ صياد
كارشناس محيط زيست ادارهكل حفاظت از محيط زيست چهارمحال و بختياري نيز در ادامه اين گفتوگو بيان داشت: منطقۀ شكار ممنوع تنگ صياد يكي از مناطق حفاظت شده و كوهستاني اين استان است كه با توجه به سردسير بودن از گونههاي خاص گياهي و جانوري برخوردار است.
كيارش محمدي خاطرنشان كرد: وجود گونههاي متعدد جانوري و گياهي در اين منطقه يكي از موارد قابل بحث و تأمل در دانش زيست شناسي است، چرا كه وجود گونههاي مختلف پستانداران، جوندگان، خزندگان و انواع پرندگان به علاوه حشرات در يك منطقه پارك ملي تنگ صياد را جز مناطق تراز اول حفاظت شده در سطح كشور قرار داده است.
محمدي با بيان اينكه اين منطقه در سال 1352 از سوي سازمان ملي شكارباني مورد حفاظت قرار گرفت، گفت: ولي هيچگاه از پديده شوم شكار غيرمجاز در امان نبوده است و همچنان شكارچيان غيرقانوني به شكار گونههاي مختلف جانوري اين منطقه پرداختهاند.
اين كارشناس محيط زيست وجود يوزپلنگ آسيايي را منحصر بهفردترين جانور اين منطقه برشمرد و گفت: با مجموعه تلاشهاي صورت گرفته و انجام اقدامات حفاظتي مناسب در چند دهه اخير اين جانور كمنظير تكثر و در حال حاضر از جمعيت خوبي برخوردار است.
وي ادامه داد: از ديگر پستانداران اين منطقه ميتوان كل و بز، قوچ و ميش، خرگوش، تنشي(جوجه تيغي بزرگ) و خارپشت(جوجه تيغي كوچك)، گرگ، روباه، شغال، كفتار و پرندگاني از جمله تيهو، بلدرچين، كبك چيل، انواع سهره، انواع پرندگان شكاري مانند قرقي، شاهين، دليجه و عقاب طلايي را نام برد.
محمدي اضافه كرد: خزندگاني نظير افعي شاخدار ايراني و انواع مار، آگاماي پوست شني، لاك پشت خاكزي و انواع مارمولك از ديگر موجودات و جانواران تحت حفاظت در اين منطقه بهشمار ميروند.
*خشكسالي جدي ترين تهديد حيات جانوري و گياهي در تنگ صياد
اين كارشناس محيط زيست چهارمحال و بختياري با اشاره به اقدامات صورت گرفته در راستاي حفاظت از اين منطقه، گفت: احداث و ايجاد پاسگاههاي شكارباني در روستاي ايرانچه و مناطق مركزي اين منطقه از جمله اقداماتي است كه سازمان حفاظت محيط زيست در راستاي حمايت از جانوران اين منطقه انجام داده است.
محمدي بروز خشكسالي در چند سال اخير را موجب بروز آسيبهاس بسيار به اين منطقه برشمرد و گفت: برهم خوردن زيست بوم منطقه و از بين رفتن پوشش گياهي زنده و در نتيجه نبودن غذا بري جانوران گياه خوار از جمله پيامدهاي بروز خشكسالي چند سال اخير است كه گريبانگير اين منطقه شده است.
وي افزود: هرچند سازمان حفاظت محيط زيست با احداث آبشخورهايي در سطح منطقه و پركردن آنان به وسيله تانكرهاي آب رساني جانوران را از خطرات تشنگي نجات داده ولي پوشش گياهي بر اثر خشكسالي به شدت آسيب ديده است.
محمدي ادامه داد: اين مسئله سبب هجوم حيوانات به مزارع و باغات اطراف اين منطقه شده است كه اين امر مشكلات بسياري را براي باغداران و مزرعه داران فراهم كرده است.
*كمبود غذا حيوانات را به باغها و مزارع كشاند
يكي از كشاورزان و باغداران منطقه نصرت آباد فرخ شهر در گفتوگو با خبرنگار فارس بيان داشت: در تابستان سال گذشته گلههاي بز كوهي با ورود با باغات اين منطقه سعي داشتند با خوردن علوفهها و برگ درختان رفع گرسنگي كنند كه اين اقدام نه تنها به محصولات ما آسيب ميزند بلكه خارج شدن اين حويانات از منطقه حفاظت شده سبب آن ميشود كه شديداً در معرض خطر قرار بگيرند.
رحمن جوانبخت ادامه داد: اين مسئله فرصت را براي شكارچيان غيرقانوني بيش از پيش فراهم كرده است تا با شكار اين حيوانات نسل آنان را نيز در معرض خطر انقراض قرار دهند.
وي افزود: اداره حفاظت محيط زيست بايد همان گونه كه آبشخورهايي را در اين منطقه احداث كرده با ايجاد مكانهايي علوفه مورد نياز اين حيوانات را نيز در خود منطقه حفاظت شده فراهم كند.
*وجود 5 چشمه آب در تنگ صياد
يكي از شكاربانان تنگ صياد نيز در ادامه اين گفتوگو اضافه كرد: در حال حاضر چشمههاي متعددي از جمله چشمه آب شرشر، كاسه چي، چشمه تنگ صياد، چشمه سنگ سفيد و چشمه چاله سرد در اين منطقه وجود دارد كه در اوايل بهار بسيار جوشان هستند و از منابع غني تأمين كنند آب مورد نياز حيوانات اين منطقه بهشمار ميروند.
حسين اسدپور با اشاره به پوشش گياهي اين منطقه، گفت: پوشش گياهي اين منطقه شامل انواع بوتهها از جمله گون كوهي، شكر تيغال، گل اورونه، و انواع گياهان برگ سوزني است.
*كارخانجات صنعتي بلاي نازل شده بر آرامش تنگ صياد
كارشناس منابع طبيعي چهارمحال و بختياري در گفتوگو با خبرنگار فارس وجود كارخانجات صنعتي اطراف اين منطقه را تهديدكننده سلامت محيط زيست منطقه برشمرد و گفت: وجود كارخانههاي صنعتي در اطراف منطقه شكار ممنوع تنگ صياد از مهمترين معضلات زيست محيطي منطقه است كه سبب آلودگي هواي منطقه و مسموم سازي گياهان به عنوان منابع غذايي جانواران اين منطقه شده است.
فرزاد پوراني افزود: وجود كارخانههايي نظير فولاد چهارمحال، ورق فولاد فرخشهر و چندين كارگاه بزرگ و كوچك منطقه سبب يك سري تغييرات آب و هوايي در منطقه شده است كه از جمله آن ميتوان به بارش بارانهاي اسيدي كه سبب خشك شدن پوشش گياهي و مسموم شدن جانوران منطقه ميشود اشاره كرد.
وي بر ضرورت ايجاد و احداث تصفيه كنندههاي هوا بهمنظور دفع گازهاي سمي و دود ناشي از فعاليت اين كارخانهها تأكيد كرد و گفت: عدم صدور مجوز از سوي سازمان صنايع و معادن و منابع طبيعي بهمنظور جلوگيري از احداث كارخانهها در اطراف مناطق شكار ممنوع و حفاظت شده از ديگر راهكارهاي حفاظتي اين مناطق است.
پوراني ادامه داد: جلوگيري از احداث راههاي آسفالته، عدم عبور خط ريل از اين منطقه، عدم نصب دكلهاي برق در منطقه حفاظت شده تنگ صياد از ديگر اين ضرورتها بهشمار ميرود.
اين كارشناس منابع طبيعي ادامه داد: متأسفانه بهواسطه بيتوجهي و كم توجهي مسئولان محيط زيست اين استان دكلهاي برق فشار قوي از اين منطقه عبور داده شده است كه اين مسئله حيات پرندگان شكاري اين منطقه را مورد تهديد جدي قرار داده است.
*تحقق توسعه پايدار در گروه حفاظت از محيط زيست است
مسئولان دولتي بايد با تخصيص هزينهها و اعتبارات لازم و اتخاذ رويكردها و برنامههاي كارشناسي شده اين مناطق را از گزند حوادث طبيعي و انساني در امان نگاه دارند، چراكه لزوم توسعه پايدار در گروه حفاظت از محيط زيست است.
در اين بستر هر گونه اهمال كاري و سوء مديريت ضربات جبران ناپذيري را بر پيكره حيات در مناطق حفاظت شده وارد ميكند كه ناگزير حيات انسانها در شهرها و روستاها را نيز تحت تأثير خود قرار ميدهد.
گزارش از وحيد احمدي
انتهاي پيام/خ۱۰
دوشنبه|ا|12|ا|دي|ا|1390
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 398]