واضح آرشیو وب فارسی:ايسنا: سلطانيه: اگر غربيها بدون پيششرط مذاكره كنند، ميتوان درباره برنامه هستهيي ايران به نتيجه رسيد
خبرگزاري دانشجويان ايران - تهران
سرويس: انرژي هستهيي
نماينده ايران در آژانس بينالمللي انرژي اتمي گفت كه در صورتي كه كشورهاي غربي بدون پيششرط و براساس حقوق مساوي با ايران مذاكره كنند، احتمال بهدست آمدن يك دستاورد دربارهي برنامه هستهيي ايران وجود دارد.
به گزارش خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، علياصغر سلطانيه، نمايندهي ايران در آژانس بينالمللي انرژي اتمي روز چهارشنبه در جمع خبرنگاران گفت: اين ايران است كه ساير كشورها را دعوت به مذاكره بدون پيششرط ميكند. ما هيچ يك از كشورها را ابرقدرت نميدانيم. اگر اين ديدگاه تغيير كند و آنها درك كنند كه همه از حقوق مساوي برخورداريم و يك رفتار مودبانه را در پيش بگيرند، آنگاه به دستاوردي دست خواهيم يافت.
به گزارش خبرگزاري رويتر، سلطانيه تاكيد كرد: ما براي مذاكرات بدون هرگونه پيششرط و گفتوگو دربارهي مسائل جامع، همه مسائل جهاني و منطقهيي، امنيت منطقهيي و همكاريهاي اقتصادي آمادهايم.
نمايندهي ايران در آژانس بينالمللي انرژي هستهيي در عين حال هشدار داد كه براي اينكه مذاكرات نتيجهبخش باشد كشورهاي غربي كه مسوول اعمال تحريمهاي عليه ايران هستند بايد به «حق مسلم» ايران براي داشتن برنامه هستهيي صلحآميز احترام بگذارند.
پنج عضو دائم شوراي امنيت سازمان ملل (آمريكا، انگليس، فرانسه، روسيه و چين) به علاوه آلمان روز سهشنبه در اقدامي كه با سياست دولت قبلي آمريكا براي منزويكردن ايران تضاد داشت اعلام كردند كه خواستار گفتوگوي مستقيم با ايران هستند تا بدين ترتيب بتوانند بنبست هستهيي ايران را رفع كنند.
اين كشورها كه به گروه 1+5 معروفند، اعلام كردند: ما همچنان نسبت به يك راه حل ديپلماتيك جامع از جمله از طريق گفتوگوي مستقيم، متعهد هستيم.
5+1 علاوه بر آن از ايران خواست "كه از اين فرصت براي تعامل با ما استفاده كند و به اين ترتيب فرصتها براي به دست آوردن راه حلي از طريق مذاكرات را به حداكثر برساند".
35 كشور عضو شوراي حكام آژانس، بعد ازظهر سهشنبه مناظرهي خود را دربارهي برنامهي هستهيي ايران آغاز كردند. اين اولين باري است كه پس از چند سال 1+5 بيانيهي مشتركي را در يكي از نشستهاي آژانس بينالمللي انرژي اتمي منتشر ميكند.
سلطانيه گفت كه اين اقدام 1+5 راهي براي «اصلاح اشتباه» آنها در ارجاع پرونده هستهيي ايران به شوراي امنيت سازمان ملل است.
او علاوه بر آن به سرزنش آژانس بينالمللي انرژي اتمي نيز پرداخته و گفت كه آژانس به اجبار قدرتهاي غربي، گزارشهاي ناكاملي را دربارهي برنامهي هستهيي ايران منتشر كرده است كه ديدگاه ايران را نشان نميدهد.
سلطانيه گفت: من شديدا از اينكه آژانس از دستور كار اساسنامه خود منحرف شده است انتقاد ميكنم.
نمايندهي ايران در آژانس بينالمللي انرژي اتمي در ادامه گفت: آژانس براي ارتقاي همكاري بينالمللي و استفاده صلحآميز از انرژي اتمي تاسيس شده است، اما متاسفانه فعاليتهاي پادماني، اين مساله را تحتالشعاع قرار داده است.
سلطانيه علاوه بر آن در سخناني كه در سومين روز از نشست فصلي شوراي حكام ارايه كرد، گفت: راه عملي گشايش وضعيت فعلي در موضوع هستهيي ايران اين است كه مديركل آژانس با استفاده از اختيارات محوله به وي اعلام كند كه طبق پاراگراف آخر برنامه عمل (INFCIRC/711) اجراي پادمان در ايران به شيوه عادي باز گردد.
وي افزود: چنان چه چنين فضاي عادي جديدي براي تعامل مبتني بر اعتماد با آژانس حاكم شود، ايران مطمئنا همكاري كامل خويش را براي رفع ابهامات، در صورت وجود، طبق تعهدات قانونياش ادامه خواهد داد.
وي در بخشي از بيانيه خود تاكيد كرد: موضوع هستهيي ايران كه به طور غيرقانوني به شوراي امنيت سازمان ملل متحد فرستاده شده است، بايد به آژانس بازگردد. ايران هيچگونه مبناي قانوني براي قطعنامههاي شوراي امنيت عليه ايران (1696، 1737، 1747 و 1835) كه به طور غيرقانوني و برخلاف حقوق بينالملل صادر شدهاند، ملاحظه نميكند. بنابراين ايران هرگونه درخواست از سوي آژانس كه به بهانه قطعنامههاي غيرقانوني شوراي امنيت صورت گيرد، شامل درخواست براي تعليق فعاليتهاي غنيسازي و ساخت كارخانه آب سنگين را بر خلاف اساسنامه آژانس و فاقد هرگونه توجيه فني، حقوقي و سياسي تلقي كرده، از اين رو، چنين اقداماتي را انجام نخواهد داد. مداخله مراجع ديگر در امور داخلي آژانس مايه نگراني جدي است، زيرا اين امر اعتبار آژانس را به عنوان يك سازمان فني بينالمللي مستقل به مخاطره مياندازد.
به گزارش ايسنا، سلطانيه در ادامه سخنانش افزود: درخواست از ايران براي تصويب و اجراي پروتكل الحاقي، كه يك سند غيرالزامآور است، نقض حقوق بينالملل و نقض تصميم حاكميتي هر يك از كشورهاي عضو محسوب ميشود؛ اگرچه جمهوري اسلامي ايران به مدت بيش از دو سال پروتكل الحاقي را به صورت داوطلبانه اجرا كرد، معدودي از كشورها در مسيري بالعكس و بر خلاف اقدامات داوطلبانه ديگري كه توسط جمهوري اسلامي ايران به انجام رسيده بود، موضوع هستهيي ايران را به صورت غيرقانوني به شوراي امنيت سازمان ملل متحد فرستادند. پس از آن اقدامات داوطلبانه ايران بر اساس قانون مصوب مجلس ايران به حال تعليق درآمد. حال نه ايران بلكه، كشورهايي كه موضوع را به شوراي امنيت سازمان ملل متحد كشاندهاند، بايد مورد ملامت قرار گيرند.
نمايندهي ايران در آژانس بينالمللي انرژي اتمي در ادامه تاكيد كرد: مداخله غيرقانوني شوراي امنيت سازمان ملل متحد در يك موضوع فني متعلق به IAEA به عنوان سازمان بينالمللي ذيصلاح، وضعيت را پيچيده ساخته، به اطمينان متقابل مورد نياز و اطمينان فيمابين كشورهاي عضو و دبيرخانه و بدين ترتيب يكپارچگي و اعتبار آژانس لطمه وارد ساخته است. تحريمها نه تنها مانع از غنيسازي هستهيي نشده است، بلكه مردم و دولت ايران را در حفاظت از منافع ملي و براي تحقق حق انكار ناپذير استفاده صلحآميز از انرژي هستهيي بيش از پيش متحد ساخته است. با توجه به آنچه در لابلاي سطور سخنرانيهاي ايراد شده در شوراي حكام ملاحظه شده است، اميدوارم آنهايي كه شوراي امنيت سازمان ملل متحد را به اشتباه درگير ساختهاند، به زودي به اين نتيجه برسند كه چنين موضوعي منحصرا به IAEA تعلق دارد و مداخله شوراي امنيت به فوريت متوقف شود.
انتهاي پيام
پنجشنبه|ا|15|ا|اسفند|ا|1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايسنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 177]