واضح آرشیو وب فارسی:جام جم آنلاین: مسافران نوروزي هشت بهشت اصفهان را فراموش نكنيد
جام جم آنلاين: عمارت هشت بهشت كه روزگاري زيباترين كاخ عالم ناميده ميشد ، در سال يك هزار و 80 هجري و به روزگار شاه "سليمان صفوي" در نزديكي باغ "بلبل" ساخته شد.
باغ وسيعي كه عمارت در آن واقع شده بخشي از باغ بزرگ نقش جهان است كه شاه "اسماعيل اول" احداث كرد و در زمان جانشينان او بخصوص شاه "عباس اول" به قطعات متعددي تقسيم شد.
اين بناي دو طبقه با طاقهاي زيبا و تزئينات فراوان يكي از نمونههاي درخشان معماري عصر صفويه به شمار ميرود.
اين قصـر از همان ابتدا "عمارت هشتبهشت"، "هشت به هشت" و "هشت در بهشت" ناميده ميشد.
عمارت هشت بهشت به لحاظ معماري؛ سقف بخش مركزي كاخ و عمارت هشت بهشت به صورت چهار صفه ساخته شده و ايوان آن رو به شمال است. سقفي كه بر فراز اين بناي چهار صفه استوار است، پوشيده از مقرنسهاي گچي خوش رنگ و طرح است.
اتاقهاي طبقه اول در چهار گوشه عمارت تزئيناتي از گچبري و نقاشي دارد و در طبقه دوم عمارت نيز مجموعهاي از رواقها ، اتاقها ، طاقها و پنجرهها بر زيبايي آن ميافزايد.
اين طبقه به راهروها و اتاق هاي متعددي تقسيم شده كه هر يك تزئينات خاصي دارد، در برخي نقش حوض آب و در بعضي بخاريهاي ديواري تعبيه شده، ديوارها را نيز آيينههاي فراوان پوشانيده است.
تمام كفهاي كاخ را نيز موزاييكهاي بسيار عالي پوشانيده و دالانهاي بسيار زيبا و هماهنگ، آنها را احاطه كردهاست .
آنچه در اين عمارت حايز اهميت است، ارتباط ميان فضاها و قسمتهاي مختلف آن است، اين ارتباط باعث شده تا اين عمارت در عين تنوع و گوناگوني و تعدد فضا از وحدت و يكپارچگي و تزئينات قابل توجه برخوردار شود.
تزئينات عمارت در دوران صفويه به حدي باشكوه و هنرمندانه بوده كه سياحان بسياري زبان به تحسين آن گشودهاند.
اكنون از نردههاي چوبي زرنگار و قابها و جامهاي بلور و آلتهاي شيشهاي رنگارنگ ظريف اثري بر جاي نمانده است، زيرا در دورههاي بعد از صفويه و بخصوص در عصر قاجاريه تغييرات بسياري در آن داده شده، به حدي كه برخي از سياحان آن را از دوران قاجار به حساب مي آورند.
در اواخر دوران قاجار عمارت هشت بهشت به مالكيت خصوصي اشخاص در آمد و از زيورهاي نفيس و گرانبهاي دوره صفويه عاري شد، بطوري كه امروز از آن همه شكوه و فريبندگي داخل كاخ و آب نماها و جويهاي آب روان اثري بر جاي نماندهاست.
با همه دخل و تصرفات اين بنا همچنان برجاي مانده، چنانكه "آندره گدار" باستان شناس و ايرانشناس ميگويد: "كاخ هشتبهشت با تالاري كه از هر سو باز است و با چهار عمارت كلاهفرنگي در چهار گوشه خود هنوز هم تركيب اصلي و مختصري از لطف و ملاحت روزگاران گذشته را حفظ كرده است."
تمامي سياحان و جهانگرداني كه از اصفهان بازديد كرده و موفق شدند به درون كاخ هشت بهشت راه يابند آن را از جمله بهترين بناهاي دنيا ناميدهاند.
ايرنا
دوشنبه|ا|19|ا|اسفند|ا|1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جام جم آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 248]