واضح آرشیو وب فارسی:مهر: نگاهي به فيلم ميهندوست /"برخورد خيلي نزديك"؛ فيلمي كه قضاوت مخاطب را به چالش ميكشد
"برخورد خيلي نزديك" ساخته اسماعيل ميهندوست كه در جشنواره فيلم شهر به نمايش درآمد فيلمي است با محوريت مربعي از روابط جسورانه كه از امتياز شيوه روايتي براي به چالش كشيدن قضاوت مخاطب بهره ميبرد.
به گزارش خبرنگار مهر، "برخورد خيلي نزديك" نخستين تجربه كارگرداني ميهندوست در سينماي حرفهاي است كه سالها تجربه فعاليت مطبوعاتي دارد و براي ساخت اين فيلمنامه چند سالي صبر كرد تا ورودي تأثيرگذار به عرصه كارگرداني داشته باشد.
وي كه در عرصه نقد و تحليل نيز بيشتر بر مقوله فيلمنامه و كارگرداني متمركز است، از تجربههاي مطبوعاتي خود در هر دو رشته براي ورود به عرصه سينماي حرفهاي بهره برده است. اين گونه است كه با نگارش فيلمنامه "برخورد خيلي نزديك" كه از ابتداي شكلگيري تا ساخت دچار تغييراتي در نام فيلم، پرداخت روابط و ... شد هر دو تخصص را تجربه كرد.
اين نويسنده / كارگردان از وجهه تحليلگري خود در طول شكلگيري نخستين فيلمش نيز بهره برد و نسخههاي مختلف فيلمنامه را در اختيار سينماگران و متخصصان مختلف قرار داد. حاصل اين تعاملها تغييراتي بود كه در شخصيتپردازي، ساختار روايي، چينش اتفاقات و البته پايان قصه ايجاد و موجب رسيدن به نسخه توليدي شد.
"برخورد خيلي نزديك" قصه روابط درهم پيچيده دو زوج معاصر و امروزي است كه البته ساختار روايي به گونهاي قضاوت مخاطب را نيز به چالش ميكشد. روايت و چينش اتفاقات در فيلم تابع الگويي آشناست كه تصادف پاياني در ابتداي كار به تصوير درآمده و بخش مياني تا رسيدن به اين پايان نيز با حركت در زمان و مكان روايت ميشود.
هر چند به نظر ميآيد چينش ارتباطهاي اين دو زوج كه مربعي تازه از روابط را ميسازند، برگ برنده فيلم باشد اما به نظر ميآيد مهمترين وجه اين قصه را بايد در پرداخت و روايتي دانست كه قضاوت مخاطب را به چالش ميكشد. در واقع پيوند اين دو وجه در كنار يكديگر است كه "برخورد خيلي نزديك" را از سطح فيلمي صرفاً جسورانه ارتقاء ميدهد.
فيلم داستان رابطه دو دوست دوران نوجواني به نام نرگس (آنا نعمتي) و ناهيد (لادن مستوفي) است كه پس از سالها در موقعيتي كه اولي يك زندگي عاشقانه و دومي زندگي شكستخورده دارد، با هم برخورد ميكنند. چينش روابط زمان حال اين دو زن به شدت متكي بر پيشينه دوستي آنها و طبعاً آنچيزي است كه بايد وامدار گذشته باشد.
از آنجا كه شرطبندي و كل كل كردن در گذشته رابطه نرگس و ناهيد محلي از اعراب دارد، ميتوان شرطبندي آنها را بر سر اثبات وفاداري امير (شوهر نرگس - حميدرضا پگاه) باور كرد. به اين ترتيب پس از معرفي اوليه شخصيتها و روشن شدن جرقه شرطبندي بين نرگس و ناهيد، قضاوت مخاطب همگام با سير تدريجي اطلاعات شكل ميگيرد.
از آنجا كه سير روايت در بخش مياني هم تابع روايت خطي نبوده و از نقطه نظر اين چهار شخصيت به تصوير درميآيد، تمهيداتي سنجيده شده تا ماجرا از نقطه نظر هر يك از آنها روايت شود. در واقع روايت نرگس، امير و كاوه (دوست و همكار امير - سروش صحت) بر اساس روند تحقيقاتي پرونده به تصوير درمي آيد.
اما با توجه به اينكه ناهيد بر اثر تصادف در كما به سر ميبرد، پيدا شدن دفتر خاطرات وي در بازرسي منزلش، كمك ميكند تا اين روايتهاي متعدد و گاه متناقض در كنار يكديگر به روايت اصلي و آنچه در واقعيت اتفاق افتاده منجر شود.
هر چند از ابتدا همراهي مخاطب با نرگس (به واسطه حضور او و غيبت ناهيد) قرار ميگيرد اما در ادامه اين شيوه روايت كمك ميكند تا نقطه ديد محدود مخاطب بسط پيدا كند. به اين ترتيب هر بار كه تعريفي جديد به قصه وارد ميشود، مخاطب دچار بازنگري در قضاوت خود ميشود.
حتي در موقعيتي كه به نظر ميآيد همه چيز روشن شده نيز اين ساختار كمك ميكند تا با طراحي يك دور تسلسل طنز در انتهاي فيلم، به نوعي قضاوت پاياني نيز دچار چالش شده و كمترين تأثير آن بر مخاطب اين باشد كه در حكم صادر كردن و قضاوت اندكي تأمل كند.
"برخورد خيلي نزديك" فيلمي است با محوريت مربعي از روابط جسورانه دو زوج كه امتياز آن در شيوه روايتي ساختارشكن است كه قضاوت مخاطب را به چالش ميكشد.
فيلم سينمايي "برخورد خيلي نزديك" داستان تصادفي در يك بزرگراه است كه راننده هر دو ماشين خانم هستند. راننده ماشين عقبي در پي مصدوميت شديد به بيمارستان منتقل شده و به كما ميرود. افسر رسيدگي به پرونده به ماهيت و شكل تصادف شك ميكند.
لادن مستوفي، آنا نعمتي، حميدرضا پگاه، شاهرخ فروتنيان، سروش صحت، رامين راستاد و نرگس صفدريان بازيگران، محمد خزاعي تهيهكننده، فرشاد محمدي فيلمبردار، مهران ملكوتي صدابردار، شيوا رشيديان طراح صحنه و لباس، مهرداد ميركياني طراح گريم و مرتضي متولي مدير توليد فيلم هستند.
چهارشنبه|ا|21|ا|اسفند|ا|1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 167]