واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاري قرآني ايران: تبليغ ديني در فضاي مجازي؛ آسيبها و ظرفيتها/ 47دبير هيئت علمي بعثه مقام معظم رهبري«مخاطبپژوهي» در فضاي مجازي افزايش تأثير پيام ديني را به دنبال دارد
گروه فضاي مجازي: دبير هيئت علمي بعثه مقام معظم رهبري با بيان اينكه براي كاهش آفتهاي تبليغ در فضاي مجازي بايد از فرصتهاي اين فضا بهره برد، مخاطبپژوهي در اين فضا را يكي از راههاي افزايش تأثير پيام ديني عنوان كرد.
حجتالاسلام «صادق گلزاده»، رئيس ستاد پاسخگويي به مسائل ديني دفتر تبليغات اسلامي و دبير هيئت علمي بعثه مقام معظم رهبري در گفتوگو با خبرگزاري قرآني ايران(ايكنا)، در بخش نخست سخنان خود بر تبديل كردن تهديدهاي تكنولوژيهاي نوين به فرصت براي انتقال پيام ديني تاكيد كرد.
بخش نخست مصاحبه را اينجا بخوانيد!
وي در ادامه بيان كرد: تبليغ به معناي انتقال پيام به ديگران است و به سه ركن اساسي نياز دارد؛ پيام، پيامرسان و گيرنده، پيام و پيامرسان در فضاي مجازي تا حدي در اختيار شماست، يعني كسي كه پيامي ديني دارد و ميخواهد به مخاطبان خود انتقال كند وارد فضاي ناشناختهاي ميشود و با مخاطبان گوناگوني روبهرو ميشود و ممكن است در اين فضا با معانديني روبهرو شود، ماهيت فضاي مجازي چنين است.
نگاه مبليغ ديني در فضاي مجازي بايد با رأفت و اميد به هدايت باشد
وي مصاديق اين آفتها را برشمرد و گفت: گاهي ممكن است در اين فضا كاربر با حملات هكرها مواجه شود؛ معاندان و كساني كه به انگيزه آسيب رساندن به پاسخدهنده يا همان مبلغ ديني وارد فضاي مجازي و بهطور مثال تالار گفتوگوي زنده در مجالس ميشوند.
وي با بيان اينكه ممكن است چنين اتفاقي در فضاي واقعي نيز بيفتد گفت: در اين مواقع پاسخگو يا پيامرسان ديني بايد خود را از نظر دانش ديني تقويت كرده باشد، بنا به سيره رسولان و امامان خودش را با سعه صدر، تحمل و بردباري همراه كرده باشد و همچون انبيا به انسانهاي بد هم، به ديده رأفت و رحمت و اميد به هدايت نگاه كند، اگر مبلغ با اين نگاه در فضاي مجازي حضور يابد، تحقيقاً خطرات فضاي مجازي كاهش پيدا ميكند.
دبير هيئت علمي بعثه مقام معظم رهبري به مواردي كه تبليغ ديني را مورد تعرض قرار ميدهد، اشاره كرد و افزود: در فضاي مجازي ممكن آسيبها بيشتر باشد ولي با پختگي و تدبير و ظرفيت بالاي پيامرسان ديني ميتوان اين تهديد را به نحو شايستهاي به فرصت تبديل كرد.
اين مدرس دانشگاه تصريح كرد: تجربه من به عنوان يك مبلغ كه گفتمان اينترنتي و پاسخگويي اينترنتي انجام ميدهم، توفيق قابل قبولي در اين فضا به دست آوردهام.
وي ادامه داد: لازمه تبليغ ديني اين نيست كه ما به طور انحصاري يك سايت، وبلاگ ديني، درگاه و سامانه و پورتال ديني داشته باشيم و فقط در آن فضا به فعاليت بپردازيم، اين موارد خوب است ولي يكي از جديترين راهكارهاي تبليغ دين حضور در سامانهها و وبلاگها، تالارها و فضاي گوناگون مجازي بعضا غير ديني و آزاد است چراكه در آنجا نيز ميتوان سخن دين را بر زبان جاري كرد، اين نوع تبليغ براي آن دسته از مخاطباني كه كمتر در معرض پيامهاي ديني هستند، بسيار مفيد است.
وي يادآوري كرد: تفاوت فضاي مجازي با فضاي واقعي اين است كه محيطهاي ديگر محدود است و فضاي خوديها است، اما فضاي مجازي، فضاي خودي و غيرخودي و فضايي به گستره كل دنيا است و اگر فردي جهانبيني مناسب و دنياشناسي و مخاطبشناسي فضاي مجازي را به طور درخور داشته باشد، با درك اين نياز و ضرورت و آماده كردن خود متناسب با اين محيط، ميتواند وارد آن شود و به راحتي نقشآفرين باشد.
رئيس ستاد پاسخگويي به مسائل ديني دفتر تبليغات اسلامي ادامه داد: گاهي در اين فضا مخاطبان از ساير كشورها طرف گفتمان قرار ميگيرند؛ بدون استفاده از اينترنت امكان پاسخگويي به اين قشر وجود ندارد، چون ارتباطي با ما ندارند، بنابراين فضاي مجازي اين ظرفيت را براي ما آماده ميكند كه بتوانيم پيام دين را به شعاع و گستره كل دنيا منتقل كنيم.
استفاده از رسانههاي ديجيتال براي انتقال گسترده پيام ديني
گلزاده افزود: در ساير فضاها مانند ماهواره ضرورت حضور ما احساس ميشود و بايد از تلويزيونهاي ماهوارهاي براي رساندن پيام دين استفاده كرد، در حوزه بلوتوث، پيامكها و اماماس و در زمينه توليدات ديني از طريق پيامهاي كوتاه و جذاب ديني براي نسل جوان كه هدايتگر باشد بايد به فعاليت بپردازيم.
اين مدرس حوزه در پايان تأكيد كرد: امروزه بخشي از نسل جوانان ما در دريافت پيام، علاقهمند به پيامهاي كوتاه هستند و ما ميتوانيم اين تهديدها را به فرصت تبديل كنيم تا مانايي و ماندگاري بهتري داشته باشيم.
وي يادآور شد: ميتوان فضاهاي جديد را تلطيف، دلنشين و اصلاح كرد و پيام متناسب با مخاطب را منتقل كرد، همچنين ميتوان متن كوتاه، نثر ادبي و شعر و پيامهاي ديني و عبرتهاي ديني را در قالب بلوتوث، پيامكها و اماماس به نسل جوان عرضه كرد، بنابراين بايد با درك درست نسل جوان به اقتضاي ظرفيت و نياز آنها در فضاهاي گوناگوني كه رغبت و علاقه آنهاست به توليد پيام ديني بپردازيم.
سه|ا|شنبه|ا|8|ا|بهمن|ا|1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاري قرآني ايران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 234]