واضح آرشیو وب فارسی:ايسنا: وزير تجارت بينالمللي كانادا: هند و كانادا به امضاي يك توافقنامه هستهيي نزديك شدند
خبرگزاري دانشجويان ايران - تهران
سرويس: انرژي هستهيي
وزير تجارت بينالمللي كانادا گفت كه هند و كانادا به امضاي يك توافقنامهي هستهيي نزديك شدهاند كه دهلينو پس از آن ميتواند توليد تجهيزات هستهيي را نيز در نظر بگيرد.
به گزارش خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، استاكول دي، وزير تجارت بينالمللي كانادا روز پنجشنبه در جمع خبرنگاران در بمبئي، گفت: هند و كانادا به امضاي يك توافقنامه براي همكاري هستهيي با يكديگر نزديك شدهاند. جزييات فني نهايي مربوط به اين توافقنامهي همكاري هستهيي و شرايطي كه تحت آن روابط تجاري انجام خواهد شد در حال تنظيم شدن است.
به گزارش خبرگزاري هند، دي گفت كه اين توافقنامه شامل توليد تجهيزات هستهيي در هند است كه براي اين كشور تنظيم شده است.
وي افزود كه اين توافقنامه علاوه بر آن صادرات تجهيزات هستهيي به كشورهاي جهان سوم را نيز شامل است.
سال ميلادي گذشته هند و آمريكا يك توافقنامهي هستهيي غير نظامي امضا كردهاند كه بر اساس آن هند موافقت كرد راكتورهاي هستهيي نظامي و غير نظامي خود را از يكديگر جدا كند كه به دنبال آن گروه تامينكنندگان هستهيي (ان. اس. جي) هند را از قوانين خود كه بر اساس آن تجارت هستهيي با كشورهايي كه معاهدهي منع گسترش تسليحات هستهيي (ان. پي. تي) را امضاء نكردهاند ممنوع است، مستثني قرار داد.
وزير تجارت بينالمللي كانادا گفت كه هند بايد به همهي الزامات آژانس بينالمللي انرژي اتمي عمل كند.
دي گفت: بسياري از چيزها به الزامات آژانس بستگي دارد، هند اين كار را خواهد كرد. ما اكنون مشغول بررسي اصول گستردهاي هستيم.
وزير تجارت كانادا روز دوشنبه در راس هياتي از اين كشور به هند سفر كرد و با مقامات دولتي عاليرتبهي اين كشور از جمله كمال ناث، وزير تجارت هند و مانموهان سينگ، نخستوزير اين كشور ديدار كرد. اين هيات كانادايي شامل مديران اجرايي شركت انرژي اتمي كانادا، كه طراحي راكتورهاي هستهيي را به عهده دارد، شركت مهندسي هستهيي اس.ان.جي لاوالين و شركت كامكو كه تامين كنندهي اورانيوم است هستند كه وزير تجارت كانادا را در سفر به هند همراهي خواهند كرد.
وي با اشاره به اين كه "گفتوگوهاي جدي" با مقامات شركت هستهيي هند داشته است، افزود: ما حاضر و آماده براي ورود به توافقنامههاي تامين اورانيوم هستيم. من شكي ندارم كه ما به زودي در موقعيتي قرار خواهيم داشت كه قراردادي را با شركت هستهيي هند امضا كنيم.
همكاري هند با كانادا در سال 1974 پس از انجام اولين آزمايش هستهيي توسط هند كه پلوتونيم خود را از محموله ارسالي كانادا براي برنامهي غير نظامياش دريافت كرد، به پايان رسيد.
كانادا يكي از كشورهايي است كه با حمايت خود از توافقنامه هستهيي دهلي ـ واشنگتن موجبات ورود دوبارهي دهلينو به تجارت هستهيي غيرنظامي با ساير كشورها را فراهم كرد.
كانادا عضو دو سازمان مهم يعني آژانس بينالمللي انرژي اتمي و گروه تامينكنندگان هستهيي است كه بايد تغييرات در قوانين را تصويب كنند.
اخيرا رقابت ميان كشورها براي وارد شدن به قدرت هستهيي با هند بالا گرفته است.
يك هيات انگليسي نيز به رياست پيتر مندلسون، وزير داخلي انگليس در امور كار و اصلاحات نظاراتي همزمان با هيات كانادايي به هند سفر كرد.
انگليس كه 20 درصد از برق خود را از طريق انرژي هستهيي توليد مي كند و در دو دههي اخير هيچ راكتور هستهيي جديد در اين كشور ساخته نشده است اخيرا سياست خود را تغيير داده است و قصد دارد به راكتورهاي هستهيي بيشتري دست پيدا كند.
هيات انگليسي شامل مقامات موسسه صنعت هستهيي، شركت تامپسون والوز، و نيز نمايندگان حوزههاي قانوني و آكادمي كه انگليس است.
آمريكا يكي ديگر از كشورهايي است كه وارد عرصه صنعت هستهيي هند شده است.
شركت هستهيي «وستينگهاوس» آمريكا و شركت «لارسن وتوربو» هند روز جمعه توافقي را براي برپايي يك شركت سهامي مشترك براي ساخت راكتورهاي هستهيي در هند امضا كردند.
اين در حالي است كه هند هنوز توافقنامهي پارلماني با آژانس بينالمللي انرژي هستهيي را امضا نكرده است و قانوني كه به شركتهاي خصوصي هستهيي محافظت بيشتري در زمينهي بدهيها ارائه ميكند (چيزي كه شركتهاي آمريكايي بيش از آن كه بتوانند ساخت رآكتور در هند را آغاز كنند بدان نياز دارند) هنوز در مرحله تصميمگيري در داخل دولت هند باقي مانده است. علاوه بر آن آمريكا هنوز توافقنامهي خود با هند در زمينهي تشريك اطلاعات را نهايي نكرده است.
هند اميدوار است تا سال 2030 توانايي هستهيي خود را 15 برابر كرده و با هزينهي تخميني 80 ميليارد دلار آن را به 63 هزار مگاوات برساند.
انتهاي پيام
جمعه 4 بهمن 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايسنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 219]