واضح آرشیو وب فارسی:سازمان خبری اقتصاد ایران: ايران آماده انتقال گاز به پاكستان بدون كمك هند است
بيزينس مونيتور:تهران - خبرگزاري اقتصادي ايراناكونيوز: ايران آمادگي خود را براي امضاي قرارداد صادرات گاز به پاكستان بدون مشاركت هند در خط لوله صلح اعلام كرده است .
به گزارش خبرگزاري اقتصادي ايران به نقل از نشريه بيزينس مونيتور ، پروژه خط لوله انتقال گاز ايران به هند و پاكستان سالهاست كه تنها در حد مذاكره و امضاي چند قرارداد و يادداشت همكاري متوقف مانده است . مذاكرات مربوط به اين خط لوله از سال 1994 ميلادي آغاز شده ولي به علت تنش در روابط دهلي نو و اسلام آباد تا كنون به نتيجه عملي دست نيافته است .
آمريكا نيز فشارهاي تازه اي را بر هند وارد كرده تا از پيوستن به اين خط لوله انصراف دهد . ادامه تنش در روابط ايران و امريكا بر سر مساله هسته اي ، عامل اصلي تشديد فشارهاي واشنگتن بر دهلي نو است . هند از سپتامبر 2008 به بعد در مذاكرات سه جانبه خط لوله صلح شركت نكرده و پيش شرطي را براي حضور در اين مذاكرات تعيين كرده است .
هند مي خواهد ابتدا هزينه تعرفه ترانزيت گاز از طريق مرزهاي پاكستان مشخص شود و اختلاف دو كشور در اين خصوص برطرف گردد تا در مرحله بعد در مذاكرات شركت كند . 10 نوامبر 2007 ايران و پاكستان چارچوب قرارداد خط لوله را نهايي كردند .
در آن زمان دو كشور چهار ماه به هند فرصت دادند تا رسما به اين خط لوله بپيوندد . به نظر مي رسد از آن زمان تا كنون مذاكرات خط لوله صلح عملا پيشرفت محسوسي نداشته است . هند و پاكستان بايد در خصوص برخي از مسائل از جمله تعرفه ترانزيت و حمل و نقل به توافق نهايي برسند . خط لوله 23/7 ميليارد دلاري قرار است گاز توليدي ميدان پارس جنوبي ايران را به پاكستان و هند منتقل كند .
اين پروژه قرار است تا سال 2014 ميلادي به بهره برداري برسد . ايران مدعي است كه تا كنون 18 درصد عمليات اجرايي اين خط لوله را براي انتقال گاز به مرزهاي پاكستان انجام داده است . پاكستان هنوز عمليات اجرايي خط لوله انتقال گاز ايران به هند را آغاز نكرده است . خط لوله 2600 كيلومتري صلح ، ظرفيت انتقال 60 ميليون متر مكعب گاز طبيعي را در روز دارد .
اين رقم معادل 9/21 ميليارد متر مكعب در سال خواهد بود . هند و پاكستان هر يك 95/10 ميليارد متر مكعب از گاز صادراتي ايران را دريافت خواهند كرد . در فاز بعدي ظرفيت اين خط لوله به بيش از 8/54 ميليارد متر مكعب در سال افزايش خواهد يافت . گرچه خط لوله صلح فرصت بسيار بي نظيري براي هند و پاكستان است تا انرژي مورد نياز خود طي سالهاي آينده را تامين كند ولي بعيد به نظر مي رسد با توجه به تنش هاي موجود در روابط دو كشور ، توافق خاصي در كوتاه مدت براي اجراي اين خط لوله حاصل شود .
به نظر مي رسد سال 2014 ميلادي زمان واقعي و حقيقي براي اجرايي شدن اين خط لوله نباشد .
بيزينس مونيتور در پايان گزارش خود آورده است: ايران در آينده اي نزديك كار صادرات گاز به پاكستان را آغاز خواهد كرد . اين مساله نيز بستگي به سرعت ايران در احداث خط لوله گازي دارد .
انتهاي پيام//
جمعه 4 بهمن 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: سازمان خبری اقتصاد ایران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 44]