واضح آرشیو وب فارسی:ايسنا: واشنگتنپست: تا واشنگتن "سياست خصمانه"اش را كنار نگذارد، كرهشمالي مسلح به سلاح هستهيي باقي ميماند
خبرگزاري دانشجويان ايران - تهران
سرويس: انرژي هستهيي
واشنگتنپست به نقل از يك پژوهشگر آمريكايي كه اخيرا سفري به كرهي شمالي داشته است گزارش داد كه پيونگيانگ رياست جمهوري باراك اوباما را فرصتي براي بهبود روابط با آمريكا ميبيند اما در عين حال ذخاير پلوتونيوم خود را تسليحاتي كرده است و مصمم است تا زماني كه واشنگتن "سياست خصمانه" خود را كنار نگذاشته است، يك كشور مسلح به سلاح هستهيي باقي بماند.
به گزارش خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، روزنامهي آمريكايي واشنگتنپست در ادامهي اين گزارش نوشت: اين پيام متناقض در روزهاي اخير در بيانيههاي دولتي و گفتوگوهايي كه مقامات كرهي شمالي در پيونگيانگ به سليگ اس. هريسون، يك پژوهشگر عاليرتبه در مركز بينالمللي پژوهشگران وودرو ويلسون ارايه كردند، نمودار شد. هريسون روز شنبه مدت، كوتاهي پس از ترك پيونگيانگ، در گفتوگويي تلفني از پكن در اينباره گفت آنها اميد بسياري به باراك اوباما رييسجمهور منتخب آمريكا دارند اما مايلند از موضع قدرت با وي روبهرو شوند. آنان به اين احتمال كه اوباما از سياستهاي دولت جورج بوش (رييسجمهور آمريكا) مبني بر تغيير رژيم فاصله گرفته و به سمت عاديسازي روابط با دو كشور حركت كنند، علاقهي بسياري دارند.
در ادامهي اين گزارش آمده است: به گفتهي هريسون مقامات كرهي شمالي گفتند كه اوباما ميتواند تمايل خود به بهبود روابط با اين كشور را به واسطهي ارسال 200 هزار تن نفت سوختي سنگين كه كرهي شمالي بدان شديدا احتياج دارد، موافقت با يك توافقنامهي درازمدت تامين مواد غذايي و اجازهي سفر اركست سمفوني كرهي شمالي به آمريكا، نشان دهد.
پاك يي چون، وزير امور خارجهي كرهي شمالي در گفتوگو با هريسون گفت: اگر دولت جديد اوباما گامهاي نخستين خود را به درستي بردارد و يك تصميم سياسي براي تغيير سياست خود در قبال كرهي شمالي بگيرد واشنگتن و پيونگيانگ ميتوانند با يكديگر دوستان صميمي شوند.
اما كرهي شمالي اخيرا در بيانيههاي عمومي خود و نيز گفتوگوهايش با هريسون اعلام كرد كه قصد كنار گذاشتن تسليحات هستهيياش را در آيندهي نزديك ندارد.
وزارت امور خارجهي كرهي شمالي اخيرا در بيانيهاي گفت: ما هرگز چنين كاري نخواهيم كرد مگر آن كه موضع خصمانهي آمريكا و تهديد هستهيياش براي كرهي شمالي اساسا از بين برود.
مقامات كرهي شمالي در گفتوگو با هريسون گفتند كه آنان 68 پوند پلوتونيوم را كه ظاهرا براي ساخت پنج يا شش بمب كافي است "تسليحاتي كردهاند" كه اين كار توسط دولت كرهي شمالي پس از سال 2002، يعني زماني كه بوش به توافقنامهاي كه در طول دورهي بيل كلينتون (رييسجمهور پيشين آمريكا) انعقاد شد و بر اساس آن كرهي شمالي توليد پلوتونيوم را متوقف كرد، پشت كرد انجام گرفت.
اين روزنامه آمريكايي در ادامهي گزارشش آورده است: آمريكا به همراه چين، ژاپن، روسيه و كرهي جنوبي مشغول مذاكره و گفتوگو با كرهي شمالي بوده است تا پلوتونيوم را از اين كشور خارج كند.
وي علاوه بر آن از مشخص كردن اين كه "تسليحاتي كردهاند" به چه مفهوم است خودداري كرد.
هريسون گفت: آنان اكنون ميگويند كه يك كشور داراي تسليحات هستهيي هستند و بايد با آنها برخورد كرد. آنها علاوه بر آن ميگويند هنگامي كه روابطشان با آمريكا كاملا طبيعي شود آنگاه ميتوانند دربارهي اين كه با تسليحات چه خواهند كرد صحبت كنند.
او افزود كه در طول سفرش به كرهي شمالي به مدت شش ساعت، با لي گون يكي از مذاكرهكنندگان هستهيي قديمي و مدير امور آمريكا در وزارت امور خارجهي آمريكا در كرهي شمالي و چندين مقام عاليرتبهي ديگر ديدار كرده است.
هريسون كه از دههي 70 ميلادي تاكنون 11 سفر به پيونگيانگ داشته است گفت كه دعوتش به كرهي شمالي طوري زمانبندي شده بود تا مقامات اين كشور بتوانند پيش از مراسم تحليف اوباما پيام خود را به وي ارسال كنند.
در ادامهي اين گزارش آمده است: به گفتهي هريسون به نظر ميرسد موضع مذاكراتي كرهي شمالي در ماههاي اخير سرسختانه شده است. به نظر ميرسد پس از خبر سكتهي كيم جونگ ايل، رهبر كرهي شمالي در ماه اوت جايگاه تندرويان ارتشي اين كشور محكمتر شده است. كيم همچنان در تصميمات كليدي دخالت دارد اما ديگر دخالتي در امور روزانهي دولتي ندارد.
هريسون گفت كه كرهي شمالي بار ديگر شرط خود را پيش از آن كه از مرحلهي از كار انداختن راكتور هستهيي بيونگبيون به مرحلهي جداسازي آن حركت كنند، اعلام كرد: "تكميل راكتورهاي آب سبك براي توليد برق".
اين راكتور كه بخشي از توافقنامهاي است كه در سال 2007 با آمريكا و ساير كشورهاي دخيل در مذاكرات ششجانبه انجام گرفت به طور اساسي از كار انداخته شده است اما هنوز اجزاي آن از هم جدا نشده است.
كرهي شمالي اخيرا در يك بيانيهي رسمي گفت كه آمريكا كه هرگز روابط ديپلماتيك با اين كشور نداشته است بايد به عنوان شرط كنار گذاشته شدن تسليحات هستهيي كرهي شمالي، روابط خود را با پيونگيانگ عاديسازي كند.
به نظر ميرسد اين درخواست با نظراتي كه هفتهي گذشته توسط هيلاري رودهام كلينتون، وزير امور خارجهي منتخب آمريكا در واشنگتن بيان شد تناقض داشته باشد. كلينتون گفت كه روند مذاكرات ششجانبه "به عنوان وسيلهاي براي اينكه ما به كرهي شمالي فشار آوريم شايستگيهايي دارد" اما علاوه بر آن اجازهي مذاكرات مستقيم بين واشنگتن و پيونگيانگ را ميدهد.
كلينتون خطاب به كميتهي روابط خارجي سناي آمريكا گفت: ما مشغول بررسي پيشينه همهي مذاكرات تا اين تاريخ هستيم. هدف ما اين است كه به برنامهي هستهيي كرهي شمالي، هم برنامهي فرآوري پلوتونيم و هم برنامهي غنيسازي اورانيوم با غناي بالا كه اگر چه به وجود آن باور داريم اما هرگز وجود آن اثبات نشده است، پايان دهيم.
اما وي به طور تلويحي گفت كه عاديسازي روابط امكانپذير نخواهد شد مگر اين كه كرهي شمالي به طور كامل برنامههاي تسليحاتي خود را كنار گذاشته و به سوالات باقيمانده جواب دهد.
در ادامهي اين گزارش واشنگتنپست ميخوانيم: اما هنوز مشخص نيست با توجه به مشكلات ضروري كه در نوار غزه، افغانستان، عراق و ساير بخشهاي جهان وجود دارد گروه سياست خارجي اوباما چه مقدار زمان يا توجه در سطح بالا به كرهي شمالي اختصاص خواهد داد. مشاوران سياست خارجي اوباما در خفا نشان دادهاند كه كرهي شمالي در راس فهرست اولويتهاي دولت جديد آمريكا قرار نخواهد داشت، گر چه اين مقامات در حال بررسي انتصاب يك فرستادهي عاليرتبه براي توجه انحصاري به اين كشور هستند.
اين روزنامه در ادامه آورده است: مذاكرات ششجانبه از زماني كه بوش كرهي شمالي را از فهرست گروههاي تروريستي آمريكا حذف كرد اما پيونگيانگ از توافق با يك طرح مكتوب پروتكل راستيآزمايي اظهاريهي هستهيياش خودداري كرد با بنبست روبهرو شده است. برخي از مشاوران اوباما بر اين عقيدهاند كه آمريكا بايد تنها بدون يك طرح رسمي و با اميد اعتمادسازي و در نهايت به دست آوردن دسترسي بيشتر (به برنامهي هستهيي كرهي شمالي) راستيآزمايي را آغاز كند اما چنين تاكتيكهايي ممكن است در صورتي كه نتايج سريع به دنبال نداشته باشد با انتقادات كنگرهي آمريكا روبهرو شود.
آندرهاي لانكف، يك استاد متخصص در امور كرهي شمالي در دانشگاه كوكمين در سئول گفت: در صورتي كه اوباما تلاش كند به تحديد و كنترل كرهي شمالي ادامه دهد كيم جونگ ايل ممكن است روز به روز تحريكآميزتر شود.
كرهي شمالي يك نياز ضروري مالي براي ايجاد تنشهاي بينالمللي دارد و تا زماني كه براي متوقف كردن آن به آنها باج ندهيم به اين كار ادامه خواهند داد.
در ادامهي اين گزارش ميخوانيم: آمريكا و كرهي جنوبي در سالهاي اخير غذا، سوخت و ساير كمكهاي لازم را در ازاي خلع سلاح هستهيي كرهي شمالي به اين كشور كه از فقدان غذاي كافي و يك اقتصاد فروپاشيده شده رنج ميبرد ارايه كردهاند. در شش سال اول فعاليت دولت بوش روابط آمريكا و كرهي شمالي در آستانهي فروپاشي قرار گرفت. بوش كرهي شمالي را بخشي از "محور شرارت" خواند. انجام يك آزمايش هستهيي توسط كرهي شمالي در سال 2006 دولت بوش را متقاعد كرد كه بهتر است به جاي دادن القاب توهينآميز به كرهي شمالي با اين كشور مذاكره كند. اين مذاكرات كه اكنون به دليل مسالهي راستيآزمايي با بنبست روبهرو شده است موجب تعطيلي راكتور بيونگبيون و افشاي نيمهتمام دامنهي هستهيي كرهي شمالي توسط اين كشور شد. بوش در ازاي آن كرهي شمالي را از فهرست گروههاي تروريستياش حذف كرد.
بسياري از تحليلگران كرهي جنوبي كه با پيونگيانگ مذاكره داشته و يا دربارهي اين كشور تحقيق كردهاند بر اين عقيدهاند كه در صورتي كه واشنگتن حرف پيونگيانگ مبني بر اين كه خواستار روابط نزديكتر با واشنگتن است را قبول كنند ميتوانند در وقت و پول خود صرفهجويي كنند. كيم دا جونگ رييسجمهور پيشين كرهي جنوبي كه در سال 2000 به جايزهي صلح نوبل دست يافت گفت: كيم جونگ ايل خواستار بهبود روابط كرهي شمالي با آمريكاست. من به شما اطمينان ميدهم كه اين حقيقتي غيرقابل انكار است.
در ادامهي گزارش واشنگتنپست آمده است: ساير تحليلگران خوشبيني كمتري نسبت به اين مساله دارند اما ميگويند كه آمريكا بايد درك كند كه دولت كرهي شمالي برنامهي هستهيي تسليحاتياش را يك واكنش قانوني به تهديد آمريكا ميداند.
كوه يو هوان، يكي از استادان امور كرهي شمالي در دانشگاه دانگ گوك سئول گفت: كرهي شمالي بر اين عقيده است كه انگيزهاش براي مالكيت تسليحات هستهيي بر مبناي خصومت آمريكا كه به جنگ دو كره برميگردد و در طول دولت بوش نيز به اوج خود رسيده است قرار دارد. آمريكا بايد انگيزهي كرهي شمالي براي مالكيت تسليحات هستهيي را از ميان بردارد. براي اين كار آمريكا بايد به سمت عاديسازي روابط حركت كنند.
انتهاي پيام
يکشنبه 29 دي 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايسنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 426]