واضح آرشیو وب فارسی:اطلاعات: منطقه باستاني «جوبجي» رامهرمز به حال خود رها شده است
سرويس شهرستانها: منطقه باستاني جوبجي در اهواز بدون انجام كاوشهاي تكميلي به حال خود رها شده است.
به گزارش خبرنگار مهر، گنجينه منحصر به فرد موسوم به پسر در هشتم ارديبهشت سال 1386 در روستاي جوبجي رامهرمز در جوار رودخانه اعلا كشف شد.
اگر چه پس از كشف گنجينه جوبجي كه شامل صدها شيء طلا، مفرغ و نقره بود نجات اين اشيا در دستور كار قرار گرفت اما متاسفانه منطقه محل كشف اين اشيا با گذشت نزديك به دو سال از پيدايش گنجينه، همچنان بدون كاوشهاي تكميلي و مراقبت مستمر به حيات باستاني خود ادامه ميدهد.
سخنگوي انجمن دوستداران ميراث فرهنگي خوزستان گفت: به رغم اظهار نظر رئيس پژوهشكده باستانشناسي مبني بر اينكه پژوهشكده باستانشناسي براي نجات بخشي و حفاظت از منطقه كشف گنجينه برنامه داشته اما منطقه محل كشف گنجينه جهاني نه تنها براي فصل دوم مورد كاوش قرار نگرفت، بلكه اين منطقه همچنان به حال خود رها شده است و هيچگاه مرمت مطلوبي كه رئيس پژوهشكده باستانيشناسي وعده آن را داده انجام نپذيرفته است.
اختصاص اعتبار براي حفاظت
مجتبي گهستوني افزود: همچنين براي حفاظت از اين گنجينه جهاني كه بخش عمدهاي از تاريخ ايران را رونمايي ميكند و هيچگاه نميتوان براي آن قيمت تعيين كرد، فقط 200 ميليون ريال اختصاص داده شده كه به هيچ وجه در شان اين گنجينه عظيم نيست.
وي گفت: به طور قطع سازمان ميراث فرهنگي خوزستان، فرمانداري رامهرمز و استانداري خوزستان به دليل اينكه به شان و جايگاه گنجينه جوبجي و محل كشف آن پي نبردهاند، هنوز نتوانستهاند آنجا را تملك كنند تا با يك نجات بخشي دقيق و مدرن بقيه محوطه مورد كاوش قرار گيرد.
وي گفت: منطقه كشف اين گنجينه جهاني هنوز تعيين حريم نشده و بدون ثبت باقي مانده و جوبجي تا به امروز مورد دستبرد حفاران و قاچاقچيان بزرگي قرار گرفته است.
سخنگوي انجمن دوستداران ميراث فرهنگي خوزستان با بيان اينكه گنجينه حاكم عيلامي ميتواند به غناي تاريخ ايران بيفزايد در حاليكه تاكنون موفق نشده است به خانه خود يعني رامهرمز بازگردد، گفت: تا زماني كه موزه رامهرمز مجهز به برق نباشد و نيروي انتظامي به محافظت از آن نپردازد، هيچگاه شاهد به نمايش درآمدن گنجينه جوبجي نخواهيم بود.
وي گفت: گنجينه جوبجي كه هفته اول مهرماه سال گذشته براي مرمت و مطالعه به موزه ملي ايران منتقل شد، هيچگاه به طور دائمي به خوزستان بازگشت داده نشد. در حالي كه اين ضرورت احساس ميشود كه بخشي از اين گنجينه در خوزستان بماند تا فرصتي براي راهاندازي يك موزه آبرومندانه در رامهرمز ايجاد شود.
وي گفت: متاسفانه نه تنها موزه رامهرمز تكميل نشد، بلكه هنوز پاي گنجينه جوبجي هم به خوزستان باز نشده است. اما براي به نمايش درآمدن 94 قطعه آثار كشف شده كه بخشي از گنجينه محسوب ميشود، در حاشيه اجلاس باستانشناسان در هرمزگان بايد تمهيداتي اتخاذ شود و موزه رامهرمز به بهرهبرداري كامل برسد.
وي افزود: گفته ميشود نيمي از 600 قلم شيء انتقالي به موزه ملي شامل حلقه طلايي منسوب به حلقههاي قدرت، انواع پولك، دگمه، مهر، آويز، پيكرك، دستبند، مهرههايي از جنس عقيق، كاسه و ظروفي از جنس مفرغ، نقره و سفال از سوي كارشناسان بخش مرمت موزه ملي مورد نجات بخشي و مرمت قرار گرفته است كه در اين ميان 60 قلم شيء طلايي و 36 شيء مفرغي، نقره اي، سفالي و سنگي براي نمايش در كنگره باستان شناسي در بندرعباس به نمايش در آمده است.
آرامگاه كشف شده در رامهرمز نيز مربوط به دوره عيلام نو است كه يكي از بزرگترين دستاوردهاي باستان شناسي تمدن عيلام و ايران محسوب ميشود كه در اين آرامگاه دو تابوت مفرغي قرار داشت كه پس از انجام آزمايشهاي انسان شناسي تعلق اين اجساد به دو زن زير 17 سال و 30 تا 35 ساله محرز شد.
به هر حال اين منطقه داراي قابليتهاي فراواني براي جذب گردشگران داخلي و خارجي است و با احياي آثار تاريخي اين منطقه و ايجاد موزهاي درخور شان آن همچنين ايجاد زيرساختهاي گردشگري علاوه بر حفظ و حراست از اين آثار، زمينه گردشگري در كشور فراهم ميشود.
چهارشنبه 25 دي 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: اطلاعات]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 68]