واضح آرشیو وب فارسی:حيات نو: ساخت لاستيك از ماده سويا
محققان موسسه ARS پس از گذشت 67 سال از ابداع هنرى فورد در تلاشند براساس يافتههاى وى و با استفاده از مواد زيستى و گياهى مانند سويا، پلاستيكهاى زيستى قابل بازيافت توليد كنند. هنرى فورد در سال 1941 در توليد مواد پلاستيكى تحولى ايجاد كرد كه تاثير آن تا به حال باقى مانده و منجر به گسترش فعاليتهاى جهانى به منظور توليد لاستيكهاى زيستى شده است. وى در اين سال موفق به توليد اتومبيلى شد كه بدنه آن كاملا پلاستيكى بوده و در ساختار اين پلاستيك از تركيبات سويا استفاده شده بود. با وجود اينكه اين ابداع توجه بسيارى را به خود جلب كرد هيچگاه به خود چهره تجارى نگرفت و با مرور زمان به دست فراموشى سپرده شد. با اين حال محققان برخى موسسهها از جمله موسسه خدمات تحقيقاتى كشاورزى ARS تاكنون به بررسى اين ايده ادامه دادهاند. محققان اين موسسه در تلاشند با استفاده از آرد سويا به عنوان ماده پر كننده پاك و بدون زيان براى محيط زيست به توليد لاستيك چرخ اتومبيل و ديگر انواع لاستيكها بپردازند. مواد پركنندهاى كه به صورت رايج مورد استفاده قرار مىگيرند داراى ساختار نفتى به نام كربن سياه هستند و توليدكنندگان لاستيك چرخ اتومبيل از اين ماده به منظور بهبود مقاومت كششى و مقاومت اصطكاك استفاده مىكنند اما به دليل موانعى كه بر سر راه استفاده از منابع نفتى و پتروشيمىبه وجود آمده است از قبيل افزايش قيمت اين مواد و محدوديت استفاده به دليل آلودگى محيط زيست، توجه صنايع به سمت جايگزينهايى با ساختار زيستى بهخصوص موادى كه كشت و زرع آنها بسيار ساده است، متمركز شده است. آرد سويا مادهاى غذايى است كه محققان موسسه ARS در ايالت ايلينويز آمريكا به تازگى به توانايى اين ماده ارزان قيمت در جايگزينى كربن سياه پى بردهاند.
محققان آرد سوياى بدون روغن را كه به منظور افزايش تراكم در آب قرار گرفته بود به لاستيك خام افزوده و اين تركيب را در خلاء و سرماى فراوان خشك كردند. اين فرآيند باعث شكلگيرى شبكهاى از اتصالات داخلى در لاستيك شد. سپس در محيط آزمايشگاه اين لاستيك به اشكال متفاوت تبديل شده و تحت نيروهاى متفاوتى از قبيل برش قرار گرفت.
آزمايش ميزان كشسانى اين ماده تركيبى جديد نشان مىدهد كه استفاده از آرد سويا لاستيك را در برابر نيروى كشسانى نسبت به لاستيكهاى بدون پر كننده 20 برابر مقاوم تر مىكند. با اين حال اين تركيب همچنان در مقابل لاستيكهايى كه با استفاده از كربن سياه توليد شدهاند از مقاومت كمترى برخوردارند.
براساس گزارش ساينس ديلي، محققان با همكارى متخصصان صنايع لاستيك سازى همچنان در تلاشند با گسترش مطالعات خود روى اين ماده و ديگر مواد طبيعى تكنولوژى توليد لاستيكهاى طبيعى را وسعت بخشيده و جايگزينى مناسب براى مواد نفتى رايج بيابند.
جمعه 20 دي 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: حيات نو]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 187]