واضح آرشیو وب فارسی:اطلاعات: صنعت فولاد در انتظار چتر حمايتي تعرفه
صنعت فولاد از عناصر ضروري در توسعه اقتصادي كشورها محسوب ميشود كه در ساختارهاي زيربنايي انتقال انرژي، حمل ونقل، توليد لوازم خانگي، ماشين آلات و ساختمانسازي كاربردهاي فراوان دارد. بطوريكه ميتوان رشد مصرف فولاد كشورها را امتياز سنجش رشد و توسعه اقتصادي آنها قرار داد. متاسفانه تداوم بحران جهاني اقتصادي بسياري از فعاليتهاي توليدي، صنعتي و اقتصادي را با ركود مواجه ساخته و بيش از هر چيز در صنايع سنگين بويژه فولاد اثرگذار بوده و توليدكنندگان اين محصول را با چالشهاي متعددي روبرو كرده است. بطوريكه كشورهاي مختلف بخاطر جلوگيري از سرايت بحران موجود جهاني سعي در ممانعت از ورود آن به كشور خود را دارند و هريك راهكارهاي خاصي را درپيش گرفتهاند.
كشورهاي توليدكننده فولاد براي نجات خود و مقابله با بحران ايجاد شده اقدام به آنتي دامپينگ وحتي افزايش تعرفه فولادكردهاند و بسياري كشورها حاضرند محصولات خود را با قيمت پايين به ما عرضه كنند تا كارخانههايشان تعطيل نشود زيرا ميدانند كه صنعت فولاد يك صنعت مادر و پايه است و در صورت تعطيلي آن دهها صنعت ديگر به تعطيلي كشيده ميشوند.
اين در شرايطي است كه هم اكنون واردات محصولات فولادي كشورهاي ديگر كه براي ابقا خود تلاش ميكنند، كشور ما را فراگرفته است و اين امر ميتواند براي ادامه توليد صنايع فولاد كشور خطرات و بحرانهاي زيادي به همراه داشته باشد. متاسفانه حذف تعرفه واردات و تعرفههاي پايين علاوه بر اينكه باعث شده برخي كشورها با استفاده از فرصت بوجود آمده محصولات بيكيفيت خود را روانه بازار ما كنند، مشكلات زيادي بر سر توليد داخلي ايجاد كرده است و باعث نگراني توليدكنندگان فولاد در كشورمان شده است.
درواقع در شرايط فعلي، تعرفه پايين واردات، حمايت از توليدكنندگان خارجي و نابود كننده توليدكنندگان داخلي است. براي اينكه واحدهاي فولادي كشور بدون مشكل و آسيب بحرانهاي موجود جهاني را پشت سربگذارند، حمايت جدي و توجه خاص مسئولين و وزارتخانههاي صنايع و معادن و بازرگاني نسبت به اين مهم ضروري است زيرا برا اساس برنامهريزي انجام شده ميزان توليد فولاد كشور در افق 1404 بايد به مرز 40 ميليون تن برسد و اشباع بازارهاي داخلي با محصولات خارجي، خود مانع بزرگي براي تحقق اين برنامه است.
در واقع پايين بودن تعرفه باعث واردات بيرويه محصول خارجي به كشور و ايجاد بحران جدي در صنايع مختلف فولادي شده است و چنانچه دولت حمايت سريع و جدي نداشته باشد فعال كردن كارخانجات فولادي بحران زده كشور مدت زمان زيادي به طول ميانجامد.
در اين ميان ذوبآهن اصفهان يكي از قطبهاي مهم صنعت فولاد وبزرگترين توليدكننده مقاطع ساختماني كشور و منطقه است كه همانند ديگر توليدكنندگان فولاد تحت تاثير بحرانهاي اقتصادي موجود قرار گرفته است.
مهندس بهرام سبحاني مديرعامل اين كارخانه بزرگ توليد كننده فولاد كشور ضمن تشريح وضعيت خطرناك صنايع فولاد كشور و ضرورت حمايت جدي دولت از اين صنعت و جلوگيري از ورود بيرويه محصولات خارجي به كشور ميگويد: هماكنون وضعيت بازار داخلي مطلوب نيست و ركود نسبي حاكم بر بازار آهنآلات وكاهش قيمتها و كاهش تقاضا، واحدهاي توليدي را شديدا تحت فشار قرارداده است. زيرا هزينههاي مواد اوليه، توليد و انرژي وجود دارند و اگر فروش نباشد مشكل نقدينگي براي صنايع داخلي بحرانزا خواهد شد. وي تامين بودجه طرحهاي عمراني، نوسازي مدارس، توسعه مسكن مهر و ايجاد تسهيلات لازم در اين گونه امور را در رونق بازار محصولات فولاد موثر دانسته وميگويد: يكي از چالشهاي كنوني در بازار، آهن آلات وارداتي است زيرا در زماني كه در اوج ساخت وساز بوديم و توليد داخلي نميتوانست پاسخگوي نياز باشد، اشباع بازار از فولاد خارجي تا حدي منطقي به نظر ميرسيد ولي درحال حاضر كه تقاضا در كشورمان كاهش پيدا كرده ومحصولات توليدكنندگان داخلي در انبارها مانده، واردات محصولات خارجي نميتواند توجيه صحيحي داشته باشد.
وي با اشاره به مباحث رقابتي بازار فولاد ميگويد: حال كه ركود اقتصادي در دنيا حاكم است بسياري از تجار بزرگ بينالمللي اجناس زيادي را در انبارهاي خود دارند و براي نجات خود از نابودي، قيمت تمام شده براي آنها مطرح نيست. آنها سعي دارند به هر نحوي كه شده محصول خود را بفروشند و بهترين مكان را براي فروش كشورهايي ميدانند كه درهاي ورودي آنها براي واردات باز است.
مهندس سبحاني ميگويد: بسياري از كشورهاي توليدكننده فولاد براي حفظ شركتهاي خود اقدامات گستردهاي را تدارك ديدهاند مانند اتحاديه اروپا، آمريكا، كشورهاي جنوب شرقي آسيا و امارات كه با استفاده از قانون آنتي دامپينگ واردات را به كشور خود محدود كردند در حاليكه در كشور ما علاوه بر عدم استفاده از اين قانون، تعرفهها هم در حدي نيست كه بتواند از واردات بي رويه و ورود بحران به كشورمان جلوگيري كند.
وي ميافزايد: بهترين راه حل براي كنترل بازار داخل اين است كه مسئولين به طور جدي و سريع با وضع تعرفه موثر، واردات محصولات فولادي را كنترل و محدود كنند تا توليدكنندگان داخل بتوانند به كار توليد خود ادامه دهند.
وي ميگويد: ما به همراه بقيه توليد كنندگان فولاد بطور جدي اين درخواست را داشتهايم ولي متاسفانه هنوز نتيجه نداده است.
مهندس سبحاني با اشاره به استدلال بعضي از مسئولين در وزارت بازرگاني براي عدم ضرورت تعرفه ميگويد: آنها معتقدند مشكل توليد كنندگان فولاد بحث قيمتها نيست بلكه تقاضا وجود ندارد كه دراين زمينه بايد گفت پس چه زماني براي وضع تعرفه مناسب است. آيا وقتي تقاضا از توليد پيشي ميگيرد يا زماني كه تقاضا كم و توليد زياد است؟ اين در حاليست كه در شرايط فعلي توليد داخلي به اندازه كافي براي اشباع بازار وجود دارد و در مقابل تقاضا كم است پس واردات نميتواند توجيه منطقي داشته باشد.
مديرعامل ذوب آهن ايجاد تعرفه 30 درصدي را بعنوان حداقل اقدام براي تقويت توليدكنندگان داخلي دانسته و ميگويد: متاسفانه هم اكنون تعرفه واردات تيرآهن صفر و ميلگرد هم رقم پاييني است.
وي شناخت صحيح شرايط توليد كنندگان داخلي وخارجي را مهم دانسته و ميگويد: نكته مهمي كه بسياري از آن غفلت ميكنند اين است كه بعضي فكر ميكنند شمش خارجي حدود 400 دلار است و با هزينه حمل و توليد 550 تا 600 دلار تمام ميشود بنابراين قيمت 620 تا 630 دلار براي بازار خوب است! اين برداشت كاملا غلط است زيرا بيش از ده ميليون تن توليد فولاد داخل از طريق سنگ آهن و حداكثر 3 تا 4 ميليون تن در بهترين شرايط از طريق واحدهاي نورد (تبديل شمش به محصول نهايي ) است كه با اين حساب شركتهاي نوردي ميتوانند هزينههاي جاري خود را تامين كنند. اما ده ميليون تن فولاد ديگر زمينگير ميشود و كارخانجات مانند ذوبآهن اصفهان كه از سنگ آهن استفاده ميكنند و بخش قابل توجه از كك مصرفي را از خارج تامين ميكنند، قيمت تمام شده محصول آنها نسبت به قيمت تمام شده توليد از طريق شمش بسيار بالاتر است.
مهندس بهرام سبحاني ميگويد: شرايط توليد در كشور با شرايط توليد جهاني متفاوت است ودر صورتي كه در شرايط يكسان باشيم قادريم به لحاظ قيمت هم رقابت كنيم و الان شرايط بين ما و آنها در تمام زمينهها يكسان نيست زيرا به دلايل خاصي مانند تحريمها، خريدهاي خارجي ما گرانتر در ميآيد و هزينههاي مالي و بهرههاي بانكي در كشور ما هم با كشورهاي ديگر قابل قياس نيست. از طرفي سنگ آهن اگر چه در داخل داريم ولي آنها را از معادن خريداري ميكنيم ولي شركتهاي بزرگ توليدي درجهان معادن از خودشان دارند و بابت معدن پولي پرداخت نميكنند.
وي لزوم تصميم جدي و كارشناسي را در زمينه ايجاد تعرفه موثر مورد تاكيد قرارداد و ميگويد: تصميمگيري بايد براساس قيمت تمام شده فولادسازيهاي داخلي باشد.
مديرعامل ذوب آهن اصفهان خطاب به مسئولين وزارت بازرگاني براي توجه به مباحث كارشناسي و مقايسه صحيح شرايط فعلي توليد كنندگان داخلي فولاد در كشور با شرايط توليد كنندگان كشورهاي ديگر ميگويد: همانطور كه دربحرانهاي مختلف، فولادسازان به كمك وزارت بازرگاني آمدند امروز انتظار است وزارت بازرگاني به كمك توليدكنندگان فولاد داخلي بيايد و از خسارات زيادي كه ميتواند بحرانهاي مختلف اقتصادي، اجتماعي و فرهنگي را براي كشور به همراه داشته باشد جلوگيري كند.
يکشنبه 15 دي 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: اطلاعات]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 210]