واضح آرشیو وب فارسی:فارس: آسيبشناسي نوحهسرايي و شعر عاشورا/8سنگري: عاشورا ناليدني نيست باليدني است
خبرگزاري فارس: محمدرضا سنگري گفت: شاعران و مداحان تنها نبايد به بعد سوگ عاشورا بپردازند چرا كه عاشورا ناليدني نيست بلكه باليدني است.
محمدرضا سنگري در گفتوگو با خبرنگار فارس، گفت: در آثار شاعران بزرگ و شاخص در كنار سرودهاي رسمي و معموليشان نوحه و سرودههاي مذهبي بسيار نمايان است.
وي در مورد سفارشي بودن نوحه و مرثيه گفت: افرادي به سمت نوحه گرايش پيدا كردند كه بار و توان شعر را كمتر رعايت ميكنند و معمولاً هم نوحه از توليد به مصرف و سفارشي است، در نتيجه چيزي كه سفارشي شد سطح اعتبار، قدرت ،قوت و استحكام آن كاهش پيدا ميكند.
وي در مورد استقبال شاعران از نوحه گفت: گرايش شاعران كم توان و شتاب در سرودن نوحهها و شبيه بودن نوحه با تصنيف سبب شده در سرودن اشعار بسيار دقت شود چرا كه بايد به جز شعر به موسيقي هم انديشيد، چرا كه كاركرد هم زمان شعر و موسيقي، سرودن را دشوارتر ميكند.
وي با اشاره به نظارت بر بازار كتاب در باب نوحه و مرثيه گفت: بايد نظارتهاي وزارت ارشاد بر اين بازار بيشتر شود البته نسبت به چند سال گذشته اندكي بهتر شده ولي همچنان آشفتگي در توليد كتابهاي نوحه و مرثيهها ديده ميشود.
وي با تاكيد به اهميت نوحه و مرثيه و اين كه آثار نازل شأن، شوكت، عظمت و موقعيت اهل بيت (ع) را متزلزل ميكنند، گفت: اين كار باعث اهانت به ساحت آن بزرگان ميشود و اين فضا باعث ميشود بعضي از شاعران كه توانايي نسبي در اين زمينه داشتند به ميدان بيايند و سعي كنند نوحه و حتي مرثيههاي مناسبتري را عرضه كنند.
سنگري در مورد نقل فرهنگ عاشوار توسط مداحان و مرثيه سرايان گفت: واقعيت آن است كه كمكم مجراها و رسانههايي كه فرهنگ عاشورا را مطرح ميكنند گستردهتر ميشود و وجود سايتها و وبلاگها در كنار رسانههاي رسمي مثل راديو و تلويزيون در رواج اين فرهنگ تأثيرگذار است.
سنگري با عنوان اين مطلب كه مداحان اشاعه دهندگان فرهنگ عاشورا هستند، گفت: مداحان دهه اول محرم و تقريباً تا حدود ماه صفر اين ارتباط را با مردم دارند و فرهنگ عاشورا را گسترش ميدهند و بايد در اين زمان با استناد به منابع مهم به دانش مردم اضافه كنند.
وي با بيان اين مطلب كه شاعران و مداحان با رعايت نكاتي ميتوانند در كارشان موفق باشند، افزود:
مداحان و شاعران و مرثيهسرايان بايد تاريخشناس باشند، يعني واقعاً با خود حادثه عاشورا انس و الفت و نزديكي داشته باشند. نكته دوم اينكه بار علمي خود را تقويت كنند تا به انتخاب بهتر در شعر و سروده برسند يعني به هر سرودهاي تن ندهند و هر چيزي را عرضه نكنند و نكته سوم فهم ژرف از حادثه است تا تنها به بعد سوگ حادثه نپردازند.
وي با اشاره به اين نكته كه كربلا تنها ناليدني نيست بلكه باليدني است، گفت: بايد براي كربلا از رشد و تعالي هم استفاده كرد درسهاي لطيف كربلا را استخراج كنيم و به مخاطب انتقال دهيم.
سنگري گفت: بايد يك مركز هوشمند هدايتگر براي تغذيه مداحان و ذاكران وجود داشته باشد چون مداحان و ذاكران بايد مثل رشتههاي ديگر آموزش ديده و آثارشان بررسي و آسيبشناسي شود.
سنگري در مورد مطالعه دقيق و مستند مداحان و شاعران گفت: مداحان و شاعران بايد دريابند چه مأخذ و منابعي معتبر است و بايد چه نوع سرودههايي را انتخاب كنند، اگر به اين مسائل پرداخته نشود بايد منتظر باشيم بسياري از مسائل سطحي و ناروا و تحريف شده به ذهن مردم منتقل شود.
وي در مورد برجستهسازي عاشورا گفت: كربلا 4 بعد؛ سوگ، حماسه، پيام و عرفان دارد و كسي موفق است كه بر همه اين اضلاع با هم بپردازد. صرفاً پرداختن به سوگ براي اشك ريختن و گرياندن نوعي ستم به كربلاست.
سنگري با اشاره به پيام در نوحهها گفت: بايد سعي كنند در درون شعري كه ميخوانند، پيامي كه ميرسانند، مرثيه و روضهاي كه عرضه ميكنند به پيامها و درسهايي كه بايد از كربلا گرفت هم بپردازند.
وي در مورد برترين سرودهها گفت: كارهاي بسيار خوبي انجام شده اما آثار عليانساني، سازگار، غفورزاده (شفق) و سرودههاي حداديان را موفق ميدانم.
انتهاي پيام/ش
چهارشنبه 11 دي 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 211]