واضح آرشیو وب فارسی:اطلاعات: بحران قيمت نفت
1- در نشست اعضاء اوپك در الجزاير قرار شد تا سقف 2 ميليون بشكه در روز از سهميه توليدي اوپك كاسته شود تا مگر با ايجاد شوك در بازار از سير نزولي قيمت نفت ممانعت گردد و بطور نسبي تثبيت قيمت ايجاد و بازار نفت از حالت بحران قيمت بيرون آيد. واكنش تاكنون منفي بوده است و سير نزولي قيمت نفت در بازارهاي جهاني همچنان ادامه دارد و ارزش آن به پايينتر از هر بشكه چهل دلار رسيده است. نگراني اوپك و كشورهاي توليدكننده نفت مضاعف شده، زيرا هرگونه اقدامي نتيجه معكوس ميدهد و كاهش توليد هيچگونه تاثيري در بازار عرضه و تقاضا ايجاد نميكند و مسير سير نزولي قيمتها همچنان ادامه دارد. اكنون كسانيكه در تحليل و نقد خود از بازار نفت با محوريت ميدان عرضه و تقاضا نظرپردازي ميكردند دچار ياس شدهاند، زيرا كاهش دو ميليون بشكهاي از توليد توسط اوپك يعني مهمترين و بزرگترين سازمان و ارگان نفتي بينالمللي، تاثير چنداني بوجود نياورده و حتي شرايط رواني بازار را بدتر كرده است. پيچيدگي شرايط موجود افزونتر و قيمتها دور 35 تا 36 دلار ميچرخد. مشكل بحران قيمت بعنوان شوك ناشي از بحران اقتصادي جهان و بخصوص بحران مالي و اقتصادي آمريكا گريبانگير همه كشورهاي توليدكننده نفت، عليالخصوص در خاورميانه شده است.
2- بيسابقهترين حادثه، سقوط بيش از صددلاري نفت در كمتر از مدت چهار ماه است كه بسياري از صاحبنظران اقتصادي و انرژي آن را بيسابقهترين و بصورت يك بزرگ در بازارهاي بورس بينالمللي و در تجارت نفت توصيف كردهاند. منحني قيمت نفت، چه در صعود و يا سير نزولي اگرچه و همواره تدريجي بوده است اما در بسياري از موارد نقطه اوج يا سقوط اين منحني را تحليلگران انرژي و بازارهاي آن محاسبه ميكردند و در بسياري از موارد پيشبينيهاي آنها صحيح از آب درآمد. اما اينبار كسانيكه مرجعيت علمي در اين باره دارند، بهت زده شدهاند و تنها عواقب بدتر از امروز را هشدار ميدهند. برخي از اين تحليلگران معتقدند شكنندگي قيمت نفت و سير بحراني و نزولي منحني قيمتها آنچنان وحشتآور شده است كه امكان رسيدن قيمت نفت به حدود 25 دلار تا چند ماه آينده، بعيد نيست و اكنون هيچ اقدام بازدارنده براي گسترش اين بحران را نميتوان پيشنهاد كرد. بحران قيمت نفت بحران مالي و اقتصادي، عليالخصوص برنامهريزيهاي كشورهاي توليدكننده آن را دربر خواهد داشت و اين شعار كه برخي در چند ماه گذشته سر دادهاند كه ما از تاثيرات منفي بحران اقتصادي آمريكا و جهان مصون خواهيم ماند، اكنون بطلان خود را در واقعيت موجود درآمدهاي نفتي و بلبشويي بازارهاي نفتي نمايان ساخته است. تنظيم بودجههاي انضباطي و عيان شدن كسري بودجههاي كلان همراه با تورم و متصل به آن ركود اقتصادي، ديگر در اين كشورها كه اساس درآمدهاي ملي آنها بر قيمت نفت و عرضه و تقاضاي بازارهاي آن استوار است، بسيار مشهود و غيرقابل انكار است.
3- فرار بسوي استفاده از ذخيرههاي ارزي در يك برنامه انقباضي مالي اولين دستآورد چنين شرايطي براي كشورهايي شده است كه خود را در قيمتهاي نفت بالاي صد و چهل دلار تا چند ماه قبل فاتح ميدانستند. اما مشكل در ذخيرههاي ارزي و بهرهگيري از آن، سقوط بازارهاي مالي و شاخصهاي بورس در اغلب مراكز مهم آن از جمله در نيويورك در اغلب پايتختهاي اروپايي و در ژاپن است. و حتي نيز لجام گسيخته شدهاند و بحران اقتصادي ارزش واقعي اين ارزها را جهتگيري سقوط و نزول هر روزه داده است. در اين ميدان از يك طرف سقوط قيمت نفت و از طرفي سقوط ارزش پولي و و ژاپن، موضوع بهرهگيري از ذخاير ارزي را هم در محاسبههاي اقتصادي ناپايدار كرده است.
4- همه واقعيتها چه در مقياس بحران مالي و اقتصادي جهان و چه در بحران قيمت نفت نشان ميدهد كه دولت ما بايد در نگاه تحليلي خود و بيان اين نتيجه كه تاثيرات اين بحرانها در اقتصاد و تنظيم چرخش مالي ايران است، تجديدنظر كند و با بهرهگيري از نظرات كارشناسان اقتصادي كه برخي از آنها از همان هفتههاي نخست بحران مالي در آمريكا هشدار در هشدار ميدادند، حداقل آينده نزديك را براي مردم تبيين واقعي و گزارش كنند. بخصوص وظيفه و مسئوليت مجلس شوراي اسلامي در اين زمان و موجي كه از بحرانهاي مالي و نفتي برآمده بسيار خطير و سنگين شده است. واقعيت اين است از اكنون و هماكنون ما در بحران مالي و اجراي برنامهريزيهاي برآمده از بودجه و پيشبيني درآمدهاي آن قرار داريم. هماكنون تورم در جامعه بيداد ميكند و قيمت كالاها لجامگسسته است و كنترل هزينه و درآمد و نرخگذاري كالاها بسيار اندك و به هيچوجه محسوس نيست. اقشار وسيعي از مردم كه درآمد ثابت دارند، بار سنگين نوسانهاي هزينه و بلبشوي نرخ كالاها را ديگر نميتوانند تحمل كنند. بسياري ميپرسند، آيا اين ارقام كه از كسري بودجه كه هر روز از زبان برخي از مسئولين گفته ميشود، واقعيت دارد؟ و پرسش مهمتر دولت و مجلس در برابر بحراني كه ديگر انكارناپذير است چه انديشهاي دارند و چه برنامهريزيهايي را در پيش گرفتهاند؟ تورم كه ركود اقتصادي ناشي از بيكاري و قفل شدن توليد و سير نزولي فاجعهآميز سرمايهگذاريها را به همراه دارد، ما را به كجا ميبرد؟ نمايندگان مجلس موظف به پرسش و يافتن پاسخ مطلوب و مناسب براي مردم هستند.
شنبه 30 آذر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: اطلاعات]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 102]