واضح آرشیو وب فارسی:اطلاعات: زبالههاي قطعات رايانه؛ مصيبتي جديد براي محيط زيست
همزمان با هشدار دادستان كل كشور درمورد تبعات امحاء غير اصولي زبالههاي تجهيزات رايانه يك كارشناس محيطزيست دفع غيرعلمي اين نوع زبالهها را مصيبتي جديد براي محيطزيست ايران دانست.
دادستان كل كشور چندي پيش با ارسال نامهاي به رئيس سازمان حفاظت محيطزيست كشور، ضمن هشدار در مورد تبعات دفع غيراصولي زبالههاي قطعات رايانه، رئيس سازمان حفاظت محيطزيست را مسئول پيگيري راهكاريهايي در خصوص امحاء صحيح، اصولي و كم خطر اين زبالهها دانست.
حجت الاسلام قربانعلي دري نجف آبادي در اين نامه از واعظ جوادي خواست تا با بررسي روشهاي مشابه در ساير كشورها، از بروز مشكلات زيست محيطي مربوط به امحاء حدود 4 ميليون قطعه ابزار الكترونيكي در كشور جلوگيري كند.
در همين راستا، دكتر اسماعيل كهرم از كارشناسان محيطزيست و فارغالتحصيل اين رشته از دانشگاه انگلستان در گفتگو با خبرگزاري مهر، گفت:
عضو هيات علمي دانشكده محيطزيست دانشگاه آزاد، افزود:
اين كارشناس محيطزيست با تشريح چگونگي دفع صحيح و بيخطر زبالههاي قطعات رايانهاي، يادآور شد كه بايد اين قطعات را بعد از تفكيك به روشهاي درست حمل كرد و بعد از آن با ريختن قالب ضخيم بتن اطراف آن، در عمق 7 تا 8 متري زمين چال كرد تا كوچكترين تشعشعات آن به بيرون و فضاي محيطزيست نفوذ نكند.
دكتر كهرم ادامه داد: هستند، اگر به صورت درست و كارشناسانه دفع نشوند با تشعشعاتي كه از خود بروز ميدهند، سلامتي انسانها را با خطر جدي روبرو خواهند كرد. در قطعات الكترومگنتيك امواج به صورت عمود بر هم منتشر ميشوند كه براي انسان بسيار خطرناك است، درست مانند كاري كه دستگاههاي مايكروويو انجام ميدهند و مواد غذايي را از درون ميپزند. اين تشعشعات هم ميتوانند تاثيرات خطرناك و مخرب ژنتيكي بر بدن انسانها گذاشته و علاوه بر آسيب رساندن به اندامهاي داخلي بدن، موجب متولد شدن كودكان ناقصالخلقه شوند.>
اما مدير كل دفتر آب و خاك سازمان حفاظت محيطزيست در اين باره به پايگاه خبري فضاي سبز ومحيط زيست ايران گفته است:
سروش مدبري تاكيد كرد كه البته كالاهاي رايانهاي در ايران هنوز به مرحله پسماند نرسيدهاند، ولي از هم اكنون در پي برنامهريزي صحيح در خصوص اين موضوع هستيم.
اين در حالي است كه دكتر اسماعيل كهرم با انتقاد شديد از عملكرد سازمان حفاظت محيطزيست درباره دفع پسماند تجهيزات الكترونيكي، گفت:
اين كارشناس مسائل زيستمحيطي يادآور شد كه البته مساله زبالههاي خطرناك زيستمحيطي تنها به پسماندهاي رايانه محدود نميشود، چرا كه قطعات پرخطر ديگري هم مانند باطريهاي اتومبيل، قطعات يخچال كه آلوده به گاز هستند، باكهاي بنزين و قطعات تلويزيون هر روزه و به صورت غيركارشناسي همراه با ديگر زبالهها دفع ميشوند كه هر كدام با توجه به ميزان خطري كه دارند محيطزيست و حيات انسان را با آسيبهاي جدي روبرو ميكنند.
بر اساس قوانين جهاني بازيافت زبالههاي الكترونيكي و الكتريكي(WEE) ، بازيافت اين نوع زبالهها به ميزان چهار كيلوگرم به ازاي هر نفر الزامي است.
به موجب اين قانون توليدكنندگان موظف هستند بودجه طرحهاي بازيافت اين نوع زبالهها را تامين كرده و خردهفروشان خدمات بازپسگيري را در اختيار مشتريان قرار دهند.
در حالي كه موضوع بازيافت زبالههاي قطعات الكترونيكي سال هاست كه در جهان به صورت جدي دنبال ميشود، در كشور ما اين بحث هنوز به صورت جدي مطرح نشده است.
هم اكنون در تهران افرادي در امر خريد قطعات قديمي و رايانههاي مستهلك در محله شوش به صورت متمركز فعاليت ميكنند و بررسيها حاكي از آن است كه هر يك از اين فعالان سالانه 15 تا 20 ميليون تومان از بابت تجارت قطعات دسته دوم و قديمي رايانه به دست ميآورند، بدون آنكه بدانند فعاليت و قرار گرفتن در مجاورت اين قطعات در دراز مدت ميتواند آسيبهاي جدي و فراواني به اندامهاي داخلي و ساختار ژنتيكي آنها وارد كند.
بر اساس گزارش سازمان ملل، هم اكنون بين 20 تا 50 ميليون تن زباله تجهيزات و قطعات الكترونيكي در سال دفع ميشود كه كشور آمريكا بزرگترين توليدكننده اين زبالهها در جهان است.
شنبه 30 آذر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: اطلاعات]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 308]