واضح آرشیو وب فارسی:بازتاب آنلاین: جانشينان آيت الله هاشمي شاهرودي
با اتمام دوره ده ساله هاشمي شاهرودي بر رياست قوه قضاييه ، آقايان سيد احمد خاتمي و علي رازيني و سيد يوسف طباطبايي نژاد براي رياست قوه قضاييه مطرحند
به گزارش بازتاب آنلاين با پايان يافتن دوره ده ساله آيت الله سيد محمود هاشمي شاهرودي از رياست قوه قضائيه افرادي همچون ايت الله علي رازيني رييس كنوني ديوان عدالت اداري و رييس كل دادگاه ويژه روحانيت وآيت الله سيد يوسف طباطبايي نژاد امام جمعه فعلي اصفهان نماينده ادوار گذشته مجالس سوم و چهارم وآيت الله سيد احمد خاتمي براي رياست قوه قضاييه مطرحند. سيد احمد خاتمى در سال 1339شمسى در سمنان متولد شد. پدر ايشان مرحوم سيّد مهدى مردى بسيار متديّن و غيرتمند به شمار مي آمد.
خاندان خاتمى از سادات معروف سمنان بوده و جدّ اعلاى اين خاندان، مرحوم سيّد هاشم به حدّى محبوب و مورد عنايت مردم بوده است . پس از اتمام دوره ابتدايى دروس طلبگى را آغاز كرد. بعد از اتمام تحصيل ابتدايى، در حدود يازده سالگى دروس طلبگى را درحوزه علميّه سمنان شروع كرد. ناگفته نماند سه سال راهنمايى را بهطور متفرّقه در دو سال امتحان داده، قبول شد و مقدارى از دروس دبيرستان را هم خواند، ولى در امتحانات شركت نكرد. تا سال 1354شمسى دروس مقدّماتى را در آن حوزه از محضر حضرات آقايان حجّة الاسلام و المسلمين سيّد محمد شاهچراغى و حجّة الاسلام و المسلمين محمد تقى نصيرى آموخت و سپس در سال 1354شمسى مهرماه همان سالى كه رژيم طاغوت مدرسه فيضيّه و دارالشّفاء را در اشغال در آورد وارد حوزه مقدّس قم شد و بيشتر دروس خوانده شده در حوزه سمنان را نزد مرحوم حجّة السلام و المسلمين مدرّس افغانى كه به تازگى از نجف آمده بود و تبحّر بسيار خوبى در ادبيّات داشت، تجديد كرده، دو باره خواند.
دروسي كه در حوزه علميّه قم تحصيل نمود عبارتند از:
شرح لمعه را از محضر حضرت حجّة الاسلام و المسلمين آقاى فاضل هرندى، اصول الفقه را نزد حضرت حجّة الاسلام و المسلمين آقاى هادى مروى خراسانى، مكاسب را از محضر حضرات آيات ستوده، خزعلى، اشتهاردى و بنىفضل، رسائل را از محضر حجّة الاسلام و المسلمين آقاى موسوى، كفاية الاصول را از محضر حضرات آيات سيّد على محقّق داماد و دوزدوزانى، شرح منظومه و تجريد را از محضر حضرت آية اللّه حاج شيخ يحيى انصارى شيرازى و جناب حجّة الاسلام و المسلمين آقاى دكتر احمد بهشتى فسائى، اسفار را از محضر فقيه متألّه حضرت آية اللّه جوادى آملى و آية اللّه حاج شيخ ابراهيم امينى، اشارات را از محضر فيلسوف و عارف معاصر حضرت آية اللّه حسن زاده آملى، تفسير را از محضر حضرت آية اللّه مشكينى و حضرت آية اللّه خزعلى، عهدنامه مالك اشتر نهجالبلاغه را از آية اللّه حسين نورى همدانى، يك دوره خارج اصول و بخشهاى زيادى از فقه را از محضر حضرت آية اللّه العظمى ميرزا جواد آقا تبريزى، خارج اصولِ جلد اوّل كفايه و بحث خارج اجاره را از محضر آية اللّه العظمى فاضل لنكرانى، مدّت هفت سال از درس فقه آية اللّه منتظرى، نيز از محضر حضرات آيات آية اللّه العظمى ميرزا هاشم آملى، حضرت آية اللّه العظمى وحيد خراسانى و حضرت آية اللّه العظمى شبيرى زنجانى استفاده كرد.
فعاليتهاي علمي و فرهنگي:
عمده فعاليتهاي فرهنگي سيد احمد خاتمي در 4 بخش است:
بخش اول: تدريس
وي از سال 1364، تدريس دروس حوزوي را به صورت عمومي شروع كرده است. اگر چه قبل از آن به طور خصوصي چند دوره كتب مقدمات (جامع المقدمات، سيوطي، مغني، مختصر المعاني و...) را تدريس كرده بود.
تا كنون 4 دوره معالم الاصول، 7 دوره اصول الفقه، 3 دوره شرح لمعه، 2 دوره مكاسب، 3 دوره رسائل و اينك (آذر 1383) مشغول پنجمين دوره تدريس كفاية الاصول است. وي مدت ده سال است كه به تدريس خارج فقه و اصول اشتغال دارد، دوره اول تدريس خارج اصول را به اتمام رسانده و اينك (آذر 1383) مشغول تدريس دوره دوم خارج اصول است و از كتابهاي فقهي بخشهايي از كتاب قصاص و ديات و تقريبا تمام كتاب الحج را تدريس كرده و اينك اشتغال به تدريس خارج كتاب صلوة دارد. در اين مدت صدها طلبه از محضر وي بهرهمند شده و همچنان استفاده ميكنند.
وي در كنار تدريس علوم مصطلح حوزوي از سال 1365 به تدريس سيره پيامبر و امامان (آذر 1383) در روزهاي تعطيل (پنج شنبهها) رو آورد كه در سال 1380 يكدوره از اين دروس به پايان رسيد و اينك سه سال است كه پنج شنبهها تفسير زيارت جامعه را دنبال ميكند.
وي در سال 1367 به دستور برخي از بزرگان حوزه درس تفسير شروع كرد و اينك شانزدهمين سال اين درس است كه هر شب پس از نماز مغرب و عشاء، در مدرس امام مدرسه فيضيه دائر است و تا كنون تفسير 8 جزء قرآن به پايان رسيده (تفسير جزء آخر و 7 جزء اول) و اينك مشغول تفسير هشتمين جزء قرآن كريم (سوره انعام) ميباشند.
تا كنون 1660 جلسه تفسيري داشتهاند، درس تفسير نهج البلاغه نيز در ايام تعطيل داشتهاند كه حدود دو سال است بحث موضوعي «امام علي (ع) و مخالفان حكومت» را از نگاه مولي در نهج البلاغه دنبال ميكنند. خوشبختانه نوار كاست اين درسها (گرچه نه به كيفيت عالي) موجود است.
وي كار اصلي خود راتدريس دانسته و سخت علاقهمند به آن است به گونهاي كه در ايام تحصيل به هيچ وجه كار ديگري را جاي آن قرار نميدهد.
بخش دوم: تأليف
از سيد احمد خاتمي تا كنون كتابهاي زير به چاپ رسيده است،
1ـ ابعاد جنگ در قرآن و حديث
2ـ شايعه از نظر قرآن و حديث
3ـ سيماي نفاق در قرآن
4ـ رسالت خواص
5ـ عبرتهاي عاشورا
6ـ سيري در سيره سياسي امام علي (ع)
7ـ سيماي حماس امام سجاد (ع)
8ـ مديريت در قرآن و حديث
9ـ اخلاق سياسي
10ـ امر به معروف و نهي از منكر
11ـ در سايه سار حكمت علوي
12ـ مديريت و تشكل در سيره امام هادي(ع)
13ـ نگاهي به مباني تفكر امام خميني پيرامون ولايت فقيه
14ـ فقه الاخلاق از ديدگاه شيخ انصاري
تا كنون بيش از 120 مقاله قرآني، اخلاقي، تاريخي، فقهي و... از سيد احمد خاتمي در برخي روزنامهها، هفته نامه، ماهنامهها و گاهنامهها منتشر شده است.
سيد احمد خاتمي آثار فراوان چاپ نشده نيز دارد كه برخي از آنها عبارتند از:
1ـ كتاب الحج «به زبان عربي»
2ـ كتاب القصاص «به زبان عربي»
3ـ كتاب الاسير في الفقه الاسلامي «به زبان عربي»
4ـ شرح دعاي مكارم الاخلاق
5ـ سيره نبوي (ص)
6ـ سيره امامان (ع)
7ـ اخلاق كارگزاران در اسلام
8ـ بحثي پيرامون اسباب النزول
9ـ مباحثي پيرامون «اخلاق قضاوت»
10ـ خانواده در اسلام
11ـ مجموعه دروسي پيرامون حضرت امام زمان عج و...
بخش سوم: خطابه
سيد احمد خاتمي در عرصه خطابه نيز توفيق خوبي داشته و تاكنون در همه استانهاي كشور و اغلب شهرستانها حاضر شده و به ايراد خطابه پرداخته است ويژگي خطابه سيد احمد خاتمي عبارت است از:
1ـ با مطالعه صحبت كردن
2ـ منظم و مرتب بودن بحث
3ـ عمق قرآني و روايي
4ـ به روز بودن و طرح مسائل سياسي مورد نياز
5ـ اعتدال در سخن
در سخنرانيهاي وي هم قرآن و هم روايات و هم مسائل سياسي در حد نياز هست. وي در صدا و سيماي جمهوري اسلامي تا كنون صدها برنامه اجراء كرده است و امت مسلمان ما استقبال خوبي از خطابههاي وي داشته و دارند.
بخش چهارم: حضور در عرصه پايان نامهها
سيد احمد خاتمي به عنوان استاد راهنما و داور در رسالة سطح چهار و سطح سوّم حوزه و نيز به عنوان استاد راهنما در مؤسسه پژوهشي امام خميني و دانشكده شهيد محلاتي سپاه خدمت ميكنند و تا كنون رساله متعددي را در عرصه معارف ديني، فعاليتهاي سياسي، راهنمايي و ساماندهي كرده است.
فعاليتهاي سياسي:
سيد احمد خاتمي قبل از پيروزي انقلاب همگام با رهبر كبير انقلاب اسلامي امام خميني در ستيز با رژيم منحط پهلوي بود و با ايراد خطابههاي حماس عليه آن رژيم سياه نقش مفيدي در روشنگري مردم ايفاء كرد و بعد از پيروزي انقلاب عمده راهي را كه براي خود برگزيد كار فرهنگي بود كه از طريق تدريس ق، خطابه، تأليف آنرا دنبال كرد.
وي موضع سياسي خود را "موضع ولايت فقيه" قرار داده است تا زماني كه امام راحل در قيد حيات بودند همراهي با آن امام بزرگوار و اينك همراهي با مقام معظم رهبري مدظله العالي وجهه همت اوست.
وي در كنار كار فرهنگي در عرصههايي كه نياز بوده است موضعگيريهاي مناسب سياسي داشته كه در روزنامه و جرائد كشور منعكس شده است. او در طول8 سال دفاع مقدس در مواقع مورد نياز در جبهههاي حاضر شده و به وظيفه خود عمل نموده است.
سيد احمد خاتمي هم اكنون عضو جامعه مدرسين حوزه علميه قم،امام جمعه موقت تهران ، عضو كميسيون حوزه آن جامعه نماينده مردم كرمان در مجلس خبرگان رهبري، عضو هيأت رئيسه مجلس خبرگان، عضو هيأت مديره مركز تحقيقات كامپيوتري علوم اسلامي، عضو شورايعالي مجمع جهاني اهل بيت (ع) ، عضو شوراي سياستگذاري فرهنگي آن مجمع مي باشد
يکشنبه 24 آذر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: بازتاب آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 96]