واضح آرشیو وب فارسی:دنياي اقتصاد: جامعه - درمان ايدز سالانه 171 ميليارد تومان براي دولت ايران هزينه دارد
جامعه - درمان ايدز سالانه 171 ميليارد تومان براي دولت ايران هزينه دارد
مهر: در حالي كه تاكنون هيچ آمار رسمي درباره هزينههاي واقعي درمان بيماري ايدز در اختيار افكار عمومي قرار نگرفته، بررسيها حاكي از آن است كه هزينههاي درمان اين بيماري كشنده براي دولت بهطور متوسط سالانه 171 ميليارد تومان است. رئيس مركز تحقيقات ايدز كشور ميگويد: تنها تامين داروي هر بيمار مبتلا به ايدزي كه تحت مراقبتهاي ويژه قرار دارد براي دولت ماهانه 500 هزار تومان براي دولت هزينه دربردارد و اين هزينه جداي از هزينههاي رايجي است كه دولت بابت درمان هر بيمار مبتلا به ايدز متحمل ميشود. بنابه گفته دكتر مينو محرز، درمان هر بيمار مبتلا به ويروس HIV چه بيمار عادي باشد و چه بيمار تحت مراقبتهاي ويژه، دستكم ماهانه300 هزار تومان هزينه براي دولت دارد و با احتساب جمعيت 18500 نفري مبتلايان به ايدز در ايران ميتوان تخمين زد كه هزينه درمان آنها براي دولت جمهوري اسلامي ماهانه بالغ بر پنج ميليارد و 550 ميليون تومان است. به اين ترتيب اگر مبناي محاسبه هزينه درماني بيماران مبتلا به ايدز را ارقام ارائه شده از سوي رئيس مركز تحقيقات كشور قرار بدهيم دولت سالانه حدود 66 ميليارد و 600 ميليون تومان بابت درمان و تامين داروي مورد نياز بيماران مبتلا به ايدز هزينه ميكند. گرچه دكتر محرز متوسط هزينههاي درمان هريك از مبتلايان به ايدز در ايران را 300 هزار تومان برآورد ميكند، اما هستند متخصصاني كه با اين رقم مخالفند و ارقام بالاتري را به درمان اين بيماري و كنترل آن نسبت ميدهند.
يك متخصص بيماريهاي عفوني در اينباره گفته است: «يكي از چالشهاي بيماري ايدز براي نظام سلامت هزينه درمان آن است و دولت براي هر بيمار تقريبا 1240000 تومان در ماه هزينه ميكند.»
بنابه گفته دكتر علي مجيدپور، درمان ايدز در كشور ماهانه 22 ميليارد و 718 ميليون و 800 هزار تومان هزينه دارد. به روايتي ديگر جمع سالانه هزينه درمان ايدز در ايران بنا به ادعاي اين متخصص رقمي بالغ بر 272 ميليارد و 601 ميليون و 600 هزار تومان خواهد بود. رقم ارائه شده توسط اين متخصص ممكن است كمي غيرقابل باور به نظر برسد اما توضيحات دكتر مجيدپور در اينباره شنيدني است. او ميگويد: «اين هزينه غير از هزينههايي است كه بايد براي درمان عفونتهاي ناشي از ايدز پرداخت شود. ضمن اينكه درمان عفونتهاي ناشي از ايدز نسبت به علل ديگر همان عفونت هزينه بيشتري دارد. مثلا سل ناشي از ايدز هزينه بيشتري نسبت به سل در شرايط معمول دارد.»
ويروس HIV زماني كه سلولهاي دفاعي بدن را از بين ميبرد بدن فرد مبتلا، مستعد هر نوع آلودگي و عفونت ميشود و اساسا علت مرگومير ناشي از ايدز به خاطر رشد همين عفونتهاست كه مهمترين آنها عفونت دستگاه تنفسي و اسهالهاي طولانيمدت است. همچنين گاهي بيمار با كاهش وزن چشمگيري مواجه ميشود و ممكن است در عرض شش ماه 20 درصد وزن كم كند.
رئيس انجمن ايدز ايران اظهارات دكتر مجيدپور را تاييد ميكند و با بيان اينكه هزينه زندگي با ايدز براي مبتلايان بسيار گران است، ميگويد: «در حال حاضر درمانهاي مستقيم ايدز از جمله مشاوره و آزمايش رايگان است. اين در حالي است كه ايدز مشكلات و گرفتاريهاي غيرمستقيم ديگري را نيز به دنبال دارد. ايدز بيماريهاي همراهي خواهد داشت كه هر كدام از آنها نيازمند درمان، مراقبت و صرف هزينه است كه متاسفانه درمان هيچكدام از آنها رايگان نيست. هرچند كه دولت با پرداخت يارانه بخشي از اين هزينهها را ميپردازد اما در مجموع زندگي با ايدز براي مبتلايان بسيار گران تمام ميشود.» « شهرام-م»، يكي از مبتلايان به ايدز كه داروهاي خود را از بيمارستان امام خميني(ره) تامين ميكند در اين باره به مهر ميگويد: «اصليترين هزينه بيماران مبتلا به ايدز در ايران بيكاري و نداشتن شغل و درآمد است و با آنكه دولت بسياري از هزينههاي درماني ما را به صورت رايگان در اختيارمان قرار ميدهد اما همين بيكاري باعث ميشود ما از تامين هزينههاي مورد نياز براي درمان بيماري خود ناتوان بمانيم.»
هزينههايي كه اين فرد مبتلا از آن دم ميزند هزينههاي آزمايشهاي جانبي، هزينههاي مربوط به درمان افسردگي ناشي از ابتلا به ايدز و... است. از جمله هزينههاي جانبي درمان ايدز در ايران آزمايشهاي ماهيانهاي است كه انجام هر يك از آنها بين 15 تا 20 هزار تومان براي دولت هزينه دارد و هر بيمار بايد هربار دست كم دو تا سه بار اين آزمايش را انجام دهد. از ديگر آزمايشهايي كه در مراحل تشديد بيماري ايدز بايد انجام بگيرد، آزمايش «شمارش ويروس» نام دارد كه انجام آن بين 130 تا 140 هزار تومان براي دولت هزينه دارد. درباره اين آزمايش دكتر مينو محرز ميگويد: «به دليل گران بودن اين آزمايش براي دولت انجام آن به صورت مستمر و هميشگي رخ نميدهد بلكه تنها در مراحل پيشرفته اين بيماري است كه اين آزمايش انجام ميشود.»
از ديگر مواردي كه تامين آن براي درمان بيماري ايدز هزينهبر است و دولت آن را به صورت رايگان در اختيار مبتلايان قرار ميدهد، داروهاي مورد نياز بيماري ايدز است.
در حال حاضر استفاده از سه نوع دارو براي درمان و مقابله با رشد اين بيماري در فرد مبتلا ضروري است كه دو نوع آن در ايران توليد و نوع سوم آن كه از دو مورد ديگر گرانتر است از كشور هند به ايران وارد ميشود. اگر مبناي محاسبه هزينههاي مربوط به درمان بيماري ايدز در ايران را نه توضيحات رئيس مركز تحقيقات ايدز ايران و نه توضيحات دكتر مجيدپور بلكه ارقام ارائه شده از سوي اداره ايدز وزارت بهداشت و درمان قرار بدهيم در آن صورت رقم درمان ايدز براي هر ايراني مبتلا به اين بيماري سالانه بيش از 176 ميليارد تومان خواهد بود. بنابه اعلام رسمي اداره ايدز وزارت بهداشت و درمان هزينه هر ايراني مبتلا به HIV نزديك به 800 هزار تومان در ماه است و اين بيماران ماهانه 14 ميليارد و 656 ميليون تومان براي دولت خرج دارند كه اين رقم سالانه به حدود 176 ميليارد تومان ميرسد.
اين ارقام در حالي از سوي اداره ايدز وزارت بهداشت و درمان ارائه ميشود كه دادستان كل كشور در چهاردهمين روز از آذرماه سال جاري هزينه درمان ايدز را براي دولت ايران بيش از دو هزار ميليارد ريال (200 ميليارد تومان) در سال ذكر كرده است.
شنبه 23 آذر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: دنياي اقتصاد]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 70]