واضح آرشیو وب فارسی:ايلنا: موسيقي فريادرس انسان ها در سختي ها بوده است
استاد "محمدرضا لطفي" گفت: موسيقي هميشه در سختي ها به فرياد انسان ها رسيده و توانسته روح و روان آن ها را پالايش دهد.
به گزارش سرويس هنري برنا وي در سخنراني خود با موضوع "موسيقي و تحولات اجتماعي" در حاشيه جشنواره موسقي فجر در تالار وحدت گفت: موسيقي كمك مي كند افراد در زندگي خود به تعادل برسند.
محمدرضا لطفي به موسيقي و تحولات اجتماعي ايران در دوران انقلاب اشاره كرد و افزود: شرايط موسيقي قبل از انقلاب نتيجه سياستگذاري هايي است كه در يك دوره طولاني انجام شده و در سالهاي اخير خود را نشان داده است.
وي كاركرد موسيقي قبل از انقلاب را خدمت براي فروش كالا عنوان كرد و اظهارداشت: در واقع به جاي آنكه موسيقي در جاي اصلي خود استفاده شود بيشتر در جنبه هاي خارج از هنر موسيقي تجلي يافته بود يعني اين نوع موسيقي نيز عاريه اي از موسيقي غربي بود كه استعمار كهنه به موسيقي و فرهنگ كشور غالب كرده بودند.
لطفي به نقش و فعاليت هاي استعمار كهنه در فرهنگ كشورها از جمله ايران اشاره كرد و گفت: استعمار هميشه در تلاش بوده آنچه خود مي خواهد به كشورهاي ديگر انتقال دهد. همين موضوع در موسيقي نيز وجود داشت به طوري كه آنچه به عنوان موسيقي غربي به ايران منتقل مي شد و مي شود فرهنگ غربي است.
وي افزود: غرب به دنبال جلوگيري از ورود هنر و موسيقي است كه سبب پيشرفت فرهنگي ما مي شود و كمك مي كند بتوانيم دركنار آنها و يا فراتر از آنان اقدام كنيم .
به گفته اين موسيقيدان وضعيت حاكم بر موسيقي و فرهنگ كشور قبل از انقلاب به گونه اي بود كه استعمار با ايجاد فضاي كاذب فرهنگي و عقيدتي اجازه نمي داد نسلهاي مختلف كشور با تاريخ و فرهنگ ايران آشنا شوند و آن را بفهمند چرا كه انها به خوبي مي دانستند ما با فهم راه درست ؛ راه رشد و منافع ملي را ورق مي زنيم .
لطفي افزود: در واقع سير تاريخ هنر و فرهنگ از ابتدا تا انقلاب _كه موسيقي نيز شامل ان مي شود _ به گونه اي برنامه ريزي شده بود كه هدف اصلي آنها ايجاد اغتشاش در فرهنگ اصلي ما بوده تا نتوانيم وارد دنياي واقعي هنر و فرهنگ آنها شويم. آنها به خوبي مي دانستند كه سابقه علمي و فرهنگي وهنري كشور حاكي از حضور انديشمندان و بزرگاني نظير بوعلي سينا است كه توانسته اند تاريخ را به دنبال خود همراه سازند."
استاد لطفي در ادامه به اقدامات قبل از انقلاب در خصوص هنر كشور اشاره كرد و گفت: تخريب ابنيه تاريخي به خصوص در دوران رضا خان حكايتي است كه در آثار همان فرهنگ غرب بر تفكر و انديشه هاي آنها سيطره يافته بود.
اين آهنگساز موسيقي ايراني درباره تاثير پيشينيان براي حفظ موسيقي سنتي و اصيل كشور گفت: بررسي تاريخي نشان مي دهد كارشناسان غربي در كنار پادشاهان ايراني قرار گرفتند و در خصوص موسيقي تاريخي و اصيل كشورمان برنامه داشتند تا به هر صورت آن را جايگزين موسيقي وارداتي خود كنند اما اگر پايبندي و تلاش برخي از فعالان عرصه هنري كشور نبود اكنون ديگر چيزي به نام موسيقي اصيل ايراني نداشتيم.
وي گفت فرهنگ و هنر تنها وسيله اي است كه نمي گذارد تاريخ و اصالت يك ملت فراموش شود. حيثيت ايراني و فرهنگ ايراني نيز تنها با نگه داشتن هنر و فرهنگ اصيل ايراني است اما متاسفانه اكنون جوانان ما دچار مشكل دوگانگي شده و آنچه كه ما در نوجواني شاهد حضور ظواهر غربي در موسيقي بوديم اكنون جوانان ما درگير اين ظواهر فرهنگي غربي شده به طوري كه در انها رسوخ كرده است.
لطفي به آثار اين نوع تفكر در ميان جوانان اشاره كرد و موسيقي هاي زيرزميني را از اين آثار دانست و گفت: امروز شاهد موسيقي زير زميني هستيم به طوري كه با تيراز بالا وارد بازار مي شود و صداي اعتراض كساني كه به دنبال موسيقي اصيل هستند را نيز درآورده است.
وي با انتقاد نسبت به اين رويه گفت: سرگرم كردن مردم با موسيقي خارجي چيزي نيست كه در كشورهاي صاحب موسيقي ديده شود زيرا آنها اصلا به خود اجازه نمي دهند يك موسيقي خارجي موسيقي اصيل آنها را تحت الشعاع قرار دهد. زيرا آنها سنتي تر از ما هستند و اجازه نمي دهند موسيقي آنها ذره اي از وحدت ملي و هويت ملي اشان را تحت تاثير قرار بدهد.
به گفته وي تنها راه مقابله با اين اقدامات ايجاد زمينه لازم براي فعاليت هنرمندان موسيقي به خصوص جوانان است. در واقع جوانان بايد توجه خود را به فرهنگ و موسيقي غربي معطوف نكنند و دايره خلاقيت خود را به داخل منتقل كنند.
وي تصريح كرد: در 15 سال گذشته بيشتر كتب منتشر شده تاليفي بودند اما اكنون با نگاهي به بازار كتاب بيشتر كتابهاي منتشره ترجمه هستند. در حالي كه در قرن 15 اين كشورهاي غربي بودند كه ازتاليفات ايراني الگو برداري كرده و استفاده مي كردند.
وي در ادامه به اثرگذاري تحصيل كردگان ايراني در غرب بعد از بازگشت دوباره به كشور اشاره كرد وگفت: حضور اين افراد در ايران و تلاش آنها براي عرضه فرهنگ و هنر غربي خود معضلي بود كه باعث شد بدون توجه به ريشه ها و فرهنگ اصيل ايراني ريشه هاي فرهنگي غربي را در همه بخشها در كشور پياده كنند.
به گفته استاد لطفي در اين زمان بود كه هنر موسيقي در كشو ر به تدريج روند نزولي طي كرد . چرا كه هميشه استعمار به دنبال اين بوده كه تاريخ يك كشور را با جايگزيني تاريخ مجازي با خود همسو سازد.
اين استاد موسيقي به تحولات هنر موسيقي در دوران جنگ و بعد از آن اشاره كرد و گفت: اوايل انقلاب كارهاي زيادي براي توليد خودجوش موسيقي انجام شد اما با شروع جنگ و شرايط خاص آن اين روند به شدت كاهش يافت اما به صورت ديگري به راه خود ادامه داد.
وي افزود: دردوران جنگ هنر موسيقي به خاطر شرايط خاص به درون منازل كشيده شد به طوري كه آموزش هاي لازم از اين طريق گسترش يافت .در واقع بعد از جنگ بود كه آثار اين اقدامات به خوبي نمايان شدو كارهاي انجام شده در بخش موسيقي به خوبي اين فعاليتها را نشان داد.
"در واقع بعد از انقلاب بود كه هنرستان هاي موسيقي كشور توانستند ظرفيت خود را كامل كنند. اما هشت سال دفاع مقدس مانع از رشد و پويايي موسيقي شد كه در ابتداي انقلاب فعاليت دوباره و پويايي يافته بود."
وي به مشكل كنوني در عرصه هنر موسيقي كشور اشاره كردو گفت: پرداختن به موسيقي قرن 15 را برخي بازگشت به عقب و ارتجاعي مي دانند در حالي كه در موسيقي غربي چنين امري نه تنها بازگشت به عقب نيست بلكه نوعي توجه به موسيقي اصيل و كساني است كه در اين راه تلاش هاي زيادي انجام دادند تا موسيقي كشور همچنان فعال و پويا باشد. همانطوري كه اروپائيان به موسيقي باخ كه قديمي است توجه داشته و هميشه مورد توجه قرار مي دهند.
محمدرضا لطفي از تمامي نهادهاي مرتبط با موسيقي خواست براي توليد موسيقي خوب و اصيل ايراني با جوانان با استعداد همراه شوند و اجازه دهند آنها خلاقيت هاي خود را مبتني بر موسيقي اصيل ايراني به نمايش بگذارند.
جمعه 22 آذر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايلنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 87]