واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: رها كردن زباله در سطح شهر، تهديدي براي سلامتي جامعه
رعايت نكردن اصول بهداشت اجتماعي و رها كردن زباله ها در سطح شهر توسط برخي شهروندان زندگي سالم در كلان شهر تهران را با تهديد جدي مواجه كرده است.
كلان شهرهاي دنيا با گسترش جغرافيايي و افزايش جمعيت، معضلات فراواني را پيش رو دارند كه از اهم آنها مي توان به رشد روز افزون توليد زباله اشاره نمود، مشكلي كه به شكل يك تهديد جدي، سلامت جامعه را به خطر انداخته است.
وجود انواع مختلف پسماندهاي غذايي با رطوبت و حرارت مناسب و پناهگاه هايي كه همواره در توده هاي زباله وجود دارد، از عوامل اصلي و مولد بسياري از بيماري هاي انسان و حيوان است.
به گفته مقام هاي مسوول در شهرداري تهران، در اين شهر به طور متوسط 8 هزار تن زباله در روز توليد و جمع آوري مي شود كه از اين ميزان 30 درصد در ساعات روز و در گشت هاي روزانه جمع آوري مي شوند.
با وجود آنكه چندين سال است ساعت 9 شب به عنوان زمان بيرون گذاشتن زباله ها در نظر گرفته شده است، بي توجهي برخي شهروندان تهراني به اين موضوع ضمن افزايش حجم فعاليت شهرداري و دفعات جمع آوري زباله ، هزينه هاي زيادي را به شهر تحميل كرده است.
به گفته مديرعامل سازمان خدمات موتوري شهرداري تهران، شهرداري سالانه با 13هزار كارگر خدمات شهري و صرف هزينه اي معادل 100 ميليارد تومان زباله هاي شهر تهران جمع آوري مي كند كه با اصلاح برخي رفتارها مي توان اين حجم بزرگ فعاليت را در حوزه هاي مورد نياز ديگر شهر به كار گرفت.
انواع بطري هاي نوشابه و آب معدني، ظرف هاي غذا، ليوان ها، پاكت هاي سانديس و آبميوه، مشمع و ساير يكبار مصرف ها به همراه زباله ها و اشياي ديگر هستند كه هر روز در انهار پايتخت شاهد جولان آنها هستيم.
مسوولان و مردم معمولا از كنار اين موضوع به راحتي مي گذرند در حالي كه با كوچكترين بارندگي، آبگرفتگي نهرها و جاري شدن آب به همراه زباله ها در سطح خيابان و پياده روها، چهره نازيبايي در معابر به وجود مي آورد.
برخي از شهروندان كه زباله هاي خود را در بيرون از خانه مي گذارند و برخي ديگر نيز كه زباله هاي خود را در سطح شهر رها مي كنند شايد هيچگاه به زحماتي كه براي جمع آوري، حمل و دفن آشغال واحدهاي مسكوني و تجاري شهر توسط كارگران كشيده مي شود نمي انديشند.
زباله هايي كه مغازه داران و برخي از اهالي منازل مسكوني در طول روز و شب در جويهاي اطراف مي ريزند مشكلات بهداشتي اين شهر چند ميليوني را افزايش داده است.
با بسته شدن مغازه ها و كم شدن تردد شهروندان و خودروها در شب، زباله ها در نقاط مختلف شهر و جويهاي آب به وضوح ديده مي شوند و در برخي موارد در مناطق جنوبي تر شهر نيز زباله ها سطح جوي هاي آب را مي پوشاند.
برخي كسبه، شبانگاهان زباله هاي خود را در جويهاي خيابان و كوچه ها مي ريزند به اميد آنكه آب آنها را با خود ببرد.
آنان معتقدند با اين روش به كارگران شهرداري كمك كرده و آنان را از جمع آوري اين زباله ها راحت كرده اند در حالي كه اين عمل علاوه بر مسدود كردن جويها ، محيط كثيف و غيربهداشتي ايجاد كرده و موجودات موذي و ناقل بيماري همچون موشها را به طرف نهرها و جويهاي آلوده مي كشاند.
در حاليكه بخش اعظمي از جمعيت شهر در خواب ناز نيمه هاي شب هستند كارگران زحمتكش و با غيرت زباله ها را جمع آوري مي كنند تا ماشينها آنها را براي دفن كردن از شهر بيرون ببرند.
اهميت موضوع جمع آوري زباله ها و جلوگيري از پراكندگي آنها و اصلاح رفتارهاي اشتباه برخي از شهروندان گزارشگر ايرنا را بر آن داشت تا با چند مامور جمع آوري زباله در شب به گفت و گو بپردازد.
يكي از رفتگرها گفت: گرماي تابستان و سرماي طاقت فرسا در نيمه شب هاي پاييز و زمستان مانع از انجام وظيفه و خدمت به مردم نمي شود و در سرما كه هيج جنبنده اي در گذرگاه ها مشاهده نمي شود اين فقط ما هستيم كه براي تامين بهداشت و جلوگيري از آلوده شدن محيط جانانه تلاش مي كنيم.
محسن محمدي پورگفت: هر چند كه حقوق و دستمزد دريافتي ام براي تامين هزينه هاي زندگي خانواده ام كافي نيست اما كاري را كه پذيرفته ام بايد به نحو مطلوب انجام دهم.
وي تصريح كرد : متاسفانه بعضي از شهروندان نه تنها انتظارات خارج از وظايف از ما دارند بلكه با ريختن زباله به كوچه و خيابان و نيز نگذاشتن بموقع آشغال خود در بيرون از منازل، با رفتگران همكاري نمي كنند.
يكي ديگر از ماموران شهرداري نيز كه در حال تميز كردن پياده رو خياباني در منطقه 18 تهران بود گفت: شب هاي سرد گاهي با سگ هاي ولگرد نيز مواجه مي شوم و چون اين موضوع برايم عادي شده است هيچ واهمه اي از اين حيوان ندارم .
اين رفتگر ميانسال كه در حال جمع آوري زباله بود افزود: من از اين شرايط زندگي كردن رضايت دارم و سلامتي را بزرگ ترين نعمت براي خود و خانواده ام مي دانم و از زندگي ساده و در عين حال پرعاطفه خويش خشنودم.
اما اين مامور شهرداري درباره مساله جمع آوري زباله ها دل پر دردي هم دارد. او در پاسخ به اين سوال كه مردم در اين زمينه چقدر همكاري مي كنند گفت: بسياري از شهروندان زباله هاي خود را بموقع بيرون از منزل نمي گذارند. خيلي ها هم سر كيسه هاي زباله را بدرستي نمي بندند كه اين مساله باعث مي شود بخش هاي زيادي از زباله ها در كنار منازل و پياده روها و خيابانها پخش شود.
وي توضيح داد: بي موقع گذاشتن زباله ها و باز بودن نايلون آشغالها، حيوانات شهري را به طرف آنها مي كشاند كه اين مساله باعث پخش شدن بيشتر آشغالها و كثيفي محيط و جمع شدن حشرات و بطور كلي نشر و انتقال بيماري ها نيز مي شود.
اين مامور شهرداري همچنين با انتقاد از كساني كه پسمانده خوراكي ها و مواد مصرفي خود را به داخل جوي ها يا پياده روها و خيابانها پرت مي كنند، گفت: اين كار غير از آنكه چهره شهر ما را زشت و آلوده مي كند، موجب افزايش كار و زحمت ماموران شهرداري هم مي شود.
به گفته وي، اين كار سبب كثيف شدن محيط شهر مي شود و حتي پس از جارو كردن محل پخش زباله ،آثار آنها باقي مي ماند و بوي زننده باقيمانده مايع زباله ها نيز تا ساعتها شامه شهروندان را مي آزارد.
وي افزود: اعضاي خانواده به سر و وضع ما و نيز نبودنمان در منزل هنگام شب ها عادت كرده اند و مي گويند كه به خاطر تامين معاش جزيي خانواده ناچار به تحمل وضع موجود هستيم .
چهره اين رفتگر يكباره در هم رفت و گفت: متاسفانه عده بسيار اندكي هم هستند كه به بعضي از سطلهاي مكانيزه زباله آسيب مي رسانند يا بخشي از آنها را براي ذوب كردن و فروختن، سرقت مي كنند.
يكي ديگر از ماموران شهرداري با گله مند بودن از شهروندان تهراني گفت: ريختن زباله توسط عده اندكي از مردم به سطح گذرگاه ها، جوي ها و نيز خيابانها سبب زشت شدن چهره شهر، آلودگي و نيز آبگرفتگي معابر هنگام بارندگي هاي شديد مي شود.
وي كه نخواست نامش فاش شود افزود: به همين لحاظ ساكنان تهران بايد به منظور جلوگيري از پخش زباله در سطح شهر بيش از پيش با ما همكاري و از ريختن زباله به كوچه ها و خيابان ها خودداري كنند.
او گفت: در حالي كه شهرداري اعلام كرده است شهروندان راس ساعت مقرر زباله ها را بيرون منزل بگذارند متاسفانه برخي شهروندان همچنان زباله ها را در زمان دلخواه خود در خارج از منزل مي گذارند.
به گفته اين مامور جمع آوري زباله، برخي مغازه داران و كاسبان، مواد زائد و اشغالهاي خود را بصورت پراكنده يا يكجا به كنار جدول خيابان يا به داخل جويها مي ريزند كه شايد به خيال خود به ما كمكي هم كرده باشند اما اين كار فقط زحمت ما را زياد مي كند و باعث گرفتگي جويها مي شود.
او به اين مغازه داران توصيه كرد به جاي اين كار، زباله هاي تفكيك شده خود را به داخل سطلهايي كه در همه جاي خيابانها و سر كوچه ها قرار دارند بريزند تا واقعا هم به ماموران و هم به نظافت شهر كمك كرده باشند.
رفتگر جواني نيز كه 20 ساله به نظر مي رسيد و در حال نظافت حاشيه خيابان مطهري بود به خبرنگار ايرنا گفت: از هيچ كس گله اي ندارد فقط آرزوي او داشتن يك خودرو جهت مسافركشي و بازگشت به شهر خود است.
او گفت: با اين لباس نارنجي، جاروي دسته بلند و آشغال و با حقوقي كه ما مي گيريم هيچ آرزويي برآورده نمي شود. گفتند كه از آرزو بگذريم و گذشتيم. از آينده كه بگذري، به امروز بازمي گردي.
زندگي رفتگر، خش خش جاروست و اگر فرصتي برايش باقي بماند نفسي مي كشد، استراحتي مي كند و حاصل زحمتش را به خانه مي برد.
ساعت 9 شب است. ماموران شهرداري تهران كيسه هاي زباله منازل را يكي پس از ديگري جا به جا مي كنند اما ماموراني نيزدر حال جمع آوري زباله هايي هستند كه شهروندان از داخل مغازها و خودروهاي خود به بيرون پرتاب مي كنند.
شهر در سكوتي كامل فرو رفته و تنها صداي جاروي رفتگرها كه به آرامي در كوچه و خيابانها به حركت در آمده است شنيده مي شود.
شبد**1685/1449
پنجشنبه 21 آذر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 1582]