واضح آرشیو وب فارسی:خراسان: كودكي هايي كه مقابل جعبه جادويي فراموش مي شود!
اين روزها حتي والدين تحصيل كرده و آگاه وقتي مي خواهند كودك خود را آرام كنند، به او غذا بدهند، او را يك جا بنشانند، جلوي بهانه گيري او را بگيرند و يا خودشان بي حوصله و خسته هستند و مي خواهند استراحت كنند، كودك را ساعت ها جلوي تلويزيون مي نشانند، غافل از اين كه تمام برنامه هاي اين جعبه جادويي، مناسب سن و در حد درك و فهم فرزند آن ها نيست و گاه آثار منفي و مخربي روي روحيه كودكان بر جاي مي گذارد.
اگر تاثيرگذاري تلويزيون بيشتر از خانواده شود!
يك كارشناس علوم تربيتي در اين باره مي گويد: خانواده، گروه هم سالان و نهادهاي آموزشي اصلي ترين منابع و نهادهاي تربيتي و پرورشي كودك هستند ولي در عصر حاضر نمي توان از تاثير رسانه هاي ارتباطي به ويژه تلويزيون غافل بود.بهاره بهنيا عقيده دارد: اين روزها به علت مشكلات اقتصادي و مشغله كاري زياد والدين، فرزندان ساعات زيادي از روز را به تنهايي با تماشاي برنامه هاي تلويزيون سپري مي كنند و اين تلويزيون است كه به رفتار، گفتار و پندار كودكان سمت و سو مي دهد.
به گفته وي، تا پيش از اين و در نسل هاي گذشته، تلويزيون حضور كم رنگي در جمع خانواده و در امر تربيت بچه ها داشت ولي امروزه روشن گذاشتن تلويزيون حتي اگر برنامه مورد علاقه ما را هم نشان ندهد، به امري عادي مبدل شده است و بچه ها خواه ناخواه چيزهايي را از آن مي آموزند و گاهي تاثيرگذاري تلويزيون بر فرزندان بيشتر از اثربخشي خانواده مي شود!
تلويزيون كاركرد خانواده را ندارد!
به عقيده يك كارشناس علوم اجتماعي، اين روزها مشكلات رفتاري و تعارضات بين نسلي خيلي بيشتر از گذشته است و عادت ناپسند تماشاي بيش از حد تلويزيون، كار با رايانه و اعتياد به اينترنت و به تبع آن فاصله عاطفي زياد بين والدين و فرزندان به اين معضل دامن مي زند.
محمد كريمي مي گويد: حوزه كاركردي تلويزيون وسيع و شامل موارد زيادي هم چون ارائه برنامه هاي آموزشي، سرگرم كننده و ... است ولي به هيچ عنوان نبايد جايگزين كاركرد خانواده در امر تربيت و روابط بين فردي سالم شود.
به گفته وي، درست است كه تلويزيون جذابيت بالايي دارد و به كودك اين امكان را مي دهد كه حس كنجكاوي خود را فرو نشاند و از بسياري از مسائل زندگي، ماجراها و اتفاقات روزمره اطراف خود به خوبي مطلع شود و دنيا را بهتر بشناسد ولي نبايد از آن بدون برنامه ريزي و به عنوان جايگزيني براي حضور در جمع خانواده استفاده كرد زيرا كودكي فرزندان ما كه بايد سرشار از طراوت، خلاقيت، تحرك و نشاط باشد، در مقابل تلويزيون از ياد مي رود!
آثار مثبت تلويزيون قابل چشم پوشي نيست
اين كارشناس علوم اجتماعي يادآور مي شود: تلويزيون به دليل ماهيت اثرگذاري عمومي و عميق خود مي تواند مورد استفاده دست اندركاران امر آموزش و فرهنگ سازان جامعه باشد.
كريمي عنوان مي كند: برنامه هاي تلويزيوني با ارائه الگوهاي مناسب به كودكان، در شكل گيري شخصيتي سالم و كامل آن ها مفيد است و كودك مي تواند با تماشاي برنامه هاي آموزنده و خوب، شيوه هاي مطلوب برخورد با مسائل مختلف و راه هاي صحيح و منطقي حل آن ها را بياموزد.
به گفته وي، فرزندان ما قادر خواهند بود از طريق اين جعبه جادويي با آداب و رسوم، آيين ها، ارزش هاي خانوادگي و اجتماعي، آموزه هاي ديني و فرهنگ مادري خويش بيشتر آشنا شوند و از اين موارد در زندگي فردي و اجتماعي سود بجويند.
تلويزيون؛ آري يا خير؟
بهنيا كارشناس علوم تربيتي تصريح مي كند: والدين بايد تماشاي برنامه هايي را براي فرزندان خود مجاز بشمارند كه از اثربخشي مثبت و سازنده آن اطمينان دارند.وي تاكيد مي كند: كودك نبايد تمام اوقات فراغت خويش را با تماشاي برنامه هاي تلويزيون پر كند بلكه برنامه هاي ويژه كودك بايد بخشي از برنامه روزانه او را تشكيل دهد.به گفته وي، محدوديت زماني در ديدن تلويزيون مي تواند پدر و مادرها را وادار كند كه با كودك خود به طور موثر ارتباط برقرار كنند و به مسائل تربيتي او بهتر توجه نشان دهند.وي يادآور مي شود: والدين نبايد به كودك اجازه دهند كه برنامه هاي مخصوص بزرگسالان را تماشا كنند زيرا در اين صورت كودك با مسائلي روبه رو مي شود كه هنوز آماده پذيرش آن ها نيست.بهنيا مي افزايد: خشونت، درگيري هاي فيزيكي و لفظي و پرخاشگري از جمله موارد سوئي است كه كودك از طريق تماشاي تلويزيون مي آموزد و تصحيح و حذف اين رفتار و گفتار ناپسند از سوي والدين كار چندان آساني نخواهد بود.وي توصيه مي كند: والدين بايد اوقات كودكان خود را با برنامه ريزي درست، آموزش صحيح و برنامه هاي پرتحرك، مفرح، شاد و آموزنده پر كنند.
پنجشنبه 21 آذر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خراسان]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 158]