واضح آرشیو وب فارسی:ابرار: انتشار فهرست رشوه پرداز ترين كشورهاى جهان
گزارش شفافيت بين المللى حاكى از رواج رشوه در معاملات خارجى است
به گزارش بى بى سى، سازمان شفافيت بين المللى، كه در زمينه بررسى فساد مالى در سطح جهانى فعاليت دارد، گزارش سالانه خود حاوى شاخص رشوه پردازى در بيست و دو كشور جهان را انتشار داده كه براساس گرايش بازرگانان و شركت ها در كشورهاى مورد بررسى براى پرداخت رشوه در معاملات بين المللى محاسبه شده است. در اين گزارش كشورهاى عمده از نظر مبادلات خارجى مورد مطالعه قرار گرفته اند كه شامل كشورهاى ثروتمند جهان در كنار چند كشور در حال توسعه است. براى محاسبه شاخص رشوه پردازى، از چند هزار مدير شركت هاى تجارى و بازرگانان در كشورهاى مختلف خواسته شده است تا طرف هاى تجارى خود از كشورهاى مورد مطالعه را از نظر آمادگى آنان براى پرداخت رشوه طبقه بندى كنند. براساس تجزيه و تحليل نتايج اين نظرخواهى، به بيست و دو كشور مورد مطالعه امتيازاتى از صفر تا ۱۰ داده شده كه امتياز كمتر به منزله تمايل بيشتر به رشوه پردازى است. در گزارش شاخص رشوه پردازى براى سال ،۲۰۰۸ كشورهاى بلژيك، كانادا، هلند، سوئيس، آلمان، ژاپن و بريتانيا از نظر خوددارى مديران موسسات بازرگانى در پرداخت رشوه به طرف هاى خارجى رده هاى اول تا هفتم را به خود اختصاص داده اند. در مقابل، بازرگانان و مديران شركت هاى ايتاليايى، برزيلى، هندى، مكزيكى، چينى و روسى براى پيشبرد هدف هاى خود در خارج، بيش از سايرين آمادگى پرداخت رشوه به طرف مقابل را داشته اند. در اين گزارش، آمريكا رده نهم را، نزديك به سنگاپور و فرانسه در اختيار گرفته است. از نظر زمينه هاى فعاليت اقتصادى، بخش نفت و معادن، طرح هاى زيربنايى و ساختمان و مسكن بيش از ساير بخش ها در معرض رشوه خوارى قرار دارند و مقاطعه كاران كشورهاى مورد بررسى براى كسب قرارداد در اين بخش ها، به سادگى به پرداخت رشوه به طرف مقابل و همچنين تاثيرگذارى بر مقامات دولتى كشور ميزبان مبادرت ورزيده اند. براساس اين گزارش، بخش بانكى و مالى از نظر رشوه خوارى از جمله سالمترين بخش ها محسوب مى شود.
رواج رشوه در معاملات خارجى
در عين حال، نكته قابل توجه در اين گزارش اين است كه اختلاف بين «سالمترين» و «فاسدترين» كشورها از نظر امتيازاتى كه كسب كرده اند چندان زياد نيست. در واقع، بلژيك - سالمترين كشور در اين جدول - ۸/۸ امتياز به دست آورده در حاليكه روسيه - رشوه پردازترين كشور - ۹/۵ امتياز كسب كرده است. به گفته يكى از تهيه كنندگان اين گزارش، نزديك بودن امتياز كشورهاى مورد مطالعه به يكديگر نشان مى دهد كه توسل شركت ها به رشوه دادن در معاملات خارجى كمابيش در همه كشورها رواج داشته است. همه بيست و دو كشور مورد مطالعه، به استثناى روسيه، هند، سنگاپور، چين، هنگ كنگ و تايوان از امضا كنندگان توافقنامه مبارزه با رشوه پردازى تهيه شده توسط سازمان همكارى و توسعه اقتصادى هستند اما به نظر مى رسد كه بسيارى از بازرگانان و مديران صنايع اين كشورها از وجود چنين توافقنامه اى آگاهى ندارند. سازمان شفافيت بين المللى در سال ۱۹۹۳ به عنوان يك سازمان غيرانتفاعى در آلمان آغاز به كار كرد و هدف خود را تلاش براى مبارزه با فساد در كشورهاى مختلف جهان اعلام داشته است. علاوه بر گزارش سالانه شاخص رشوه پردازى، اين سازمان از سال ۱۹۹۵ تا كنون، هر سال گزارشى را در مورد ميزان رواج فساد ادارى و سياسى در كشورهاى مختلف جهان منتشر مى كند كه شامل جدول طبقه بندى اين كشورها بر اساس «شاخص استنباط فساد» است.در سال هاى اخير، اين شاخص با اتكاى به نظرخواهى از كارشناسان و متخصصان محاسبه مى شود و در گزارش سال ،۲۰۰۸ دانمارك به عنوان سالمترين كشور در جهان رده اول و سومالى به عنوان فاسدترين كشور در رده ۱۸۰ قرار گرفتند. به گزارش دويچه وله و به گفته يكى از مقام هاى اين سازمان، ايران در رده كشورهايى است كه در آنها فساد مالى افزايش چشمگيرى داشته است. ميكولوش مارشال، مسئول اين سازمان در امور اروپا و آسيا، اشاره كرد: در مقايسه با ديگر كشورهاى جهان، ايران در رده كشورهايى است كه در آنها فساد مالى افزايش چشمگيرى داشته است.
شركت هاى روسى و چينى، فاسدترين شركت ها
مسئولين سازمان جهانى مبارزه با فساد مالى (Transparency International) مى گويند، تاكنون اين نهاد پيرامون وضعيت رشوه پردازى كشورهاى جهان سوم بيشتر تحقيق كرده است، ولى اين بار اين سازمان شركت هاى بزرگ كشورهاى صادركننده دنيا را از لحاظ فساد و رشوه خوارى مد نظر قرار داده است. اين نهاد بين المللى، پيرامون اين مسأله تحقيق كرده است كه آيا اين شركت ها براى به دست آوردن قرارداد رشوه پرداخته اند يا خير؟ ميكولوش مارشال در خصوص نتيجه اين تحقيقات، چنين مى گويد: «در ميان ۲۲ كشور صادركننده دنيا، شركت هاى بزرگ اروپاى غربى و كانادا از لحاظ رشوه، در مقايسه با شركت هاى روسى، چينى، مكزيكى، برزيلى و حتى ايتاليايى، وضعيت بهترى داشته اند. يعنى اين شركت ها كمتر آلوده مسايل رشوه خوارى بوده اند.» سازمان جهانى مبارزه با فساد مالى و ادارى، به دولت ها پيشنهاد كرد: كه با شركت هايى كه رشوه مى پردازند برخورد قانونى كنند.
موقعيت ايران در اين رده بندى مالى
در فهرست سازمان بين المللى مبارزه با فساد مالى و ادارى، ميزان رواج فساد در كشورها با نمره مشخص مى شود. بهترين نمره ۱۰ است كه به كشورى با پايين ترين ميزان فساد داده مى شود. كارشناس اين سازمان مى گويد: «ايران در اين رده نمره ۲ دارد، يعنى به اين ترتيب در رده بالاترين كشورها از نظر رشوه پردازى قرار مى گيرد.» بنا به گزارش سازمان جهانى مبارزه با فساد مالى، در سال ۲۰۰۷ ميلادى نيز ايران در كنار جمهورى دومينيكن قرار گرفته و بيشترين سطح رشد را داشته است.
چهارشنبه 20 آذر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ابرار]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 124]