واضح آرشیو وب فارسی:اطلاعات: گفتگوي روزنامه اطلاعات با مدير جهاد كشاورزي اسلامآباد غرب
مقدمه: بخش كشاورزي از اهميت ويژهاي در ساختار اقتصادي كشور برخوردار است. اين بخش با تمركز بيش از 20درصد جمعيت فعال كشور نزديك به 14 درصد توليد ناخالص داخلي را توليد ميكند، از سوي ديگر وجود امكانات بالقوه خدادادي در كشور از جمله زمينهاي قابل استفاده و منابع غني آب، نيروي كار فراوان و... نهايتاً وجود طيف گسترده اقليمي شرايط مساعدي را براي توسعه بخش كشاورزي فراهم كرده است، شهرستان اسلامآبادغرب به لحاظ موقعيت خاص جغرافيايي، اقليمي و آب و هوايي، منحصر به فرد بوده ومزيتي نسبي از لحاظ آب، خاك و هوا دارد و قابليت توليد تعداد زيادي از محصولات زراعي، باغي و دامي بوده همچنين داراي نيروي انساني متخصص و بهرهبرداران و توليد كنندگان پرتلاش و اهل رقابت در توليد، نيروهاي متخصص كارشناسي كه ميتواند ازقطبهاي مهم كشاورزي استان محسوب شود. با اين مقدمه گفتگوي روزنامه اطلاعات بامدير جهاد كشاورزي اسلامآباد به اين شرح تقديم مي شود.
* ضمن معرفي خودتان براي خوانندگان سابقه اجراي خود را ذكر كنيد.
* علي عباسي هستم كارشناس ترويج و آموزش كشاورزي در سال 77 بهاستخدام جهاد كشاورزي سابق درآمدم ابتدا كارم را با عنوان كارشناسي ترويج شروع كردم و بعدها در مسئوليتهاي زير به انجام خدمت پرداختهام. 1- رئيس جهادسازندگي بخش گهواره 2- رئيس جهاد كشاورزي بخش گهواره (بعداز ادغام وزارتين جهاد كشاورزي) 3- رئيس اداره ترويج و نظام بهرهبرداري شهرستان اسلامآباد غرب 4- معاون مديريت جهاد كشاورزي شهرستان دالاهو 5- مدير جهاد كشاورزي شهرستان سرپل ذهاب و اكنون به عنوان مدير جهاد كشاورزي اسلامآباد غرب در خدمت كشاورزان و بهرهبرداران اين شهرستان هستم.
* از سال 84 و باشروع خدمتگزاري دولت نهم اهداف پيشبيني شده بخش كشاورزي به چه ميزان محقق شده است؟
* در بخش مكانيزاسيون با توجه به نقش حمايتي دولت نهم طي 3 سال گذشته 538 دستگاه تراكتور و ادوات دنباله بند با استفاده از تسهيلات بانكي جذب ناوگان مكانيزاسيون شهرستان شده است و ضريب مكانيزاسيون 36 درصد افزايش نشان ميدهد.
* در بخش آب و خاك چه اقداماتي صورت گرفته است؟
* افزايش راندمان آبياري در سيستمهاي تحت فشار و تاثير آن برافزايش عملكرد توليد وتوجه خاص دولت نهم به اين موضوع سطوح آبياري تحت فشار رشد 87 درصدي نسبت به قبل از دولت نهم نشان ميدهد. در راستاي افزايش بهره وري از آب گامهاي اساسي در شهرستان برداشته شده و پيشرو اجراي سيستمهاي تحت فشار در سطح استان هستيم. اجراي طرحهاي زيربنايي آب و خاك نظير احداث كانالهاي آبرساني باعث افزايش راندمان انتقال آب و جلوگيري از هدر رفت آب كشاورزي ميشود كه در دولت نهم نسبت به دورههاي قبل 5/88 درصد رشد نشان ميدهد.
* اعتبارات دولتي در دولت نهم براي پيشرفت كار در بخش مختلف كشاورزي شهرستان چقدر بوده است؟
* 57999 ميليون ريال است كه نسبت به دورههاي قبل قابل توجه است بالغ بر 200 ميليارد ريال تسهيلات از محل ايجاد بنگاههاي اقتصادي زودبازده مصوب و تاپايان سال 86 تعداد 1205 طرح باپرداخت بلغ 160 ميليارد ريال منجر به عقد قرارداد و جذب شده و اشتغالزايي براي 1600 نفر در شهرستان داشته است.
* چه اقداماتي در بخش حفظ نباتات صورت گرفته است؟
* در راستاي طرح مصرف بهينه سموم شيميايي با كاهش سطح مبارزه بامشاركت كشاورزان براي مبارزه به موقع با سن ميزان سموم مصرفي كاهش نشان ميدهد و عملكرد مبارزه سطح بالاي خود را حفظ كرده است به طوري كه هيچ محموله سن برگشتي در شهرستان در سال86 مشاهده نشده با افزايش سطح مبارزه غيرشيميايي تلاش ميشود تا كمبودها و نواقص مبارزه شيميايي كاهش يابد. با افزايش روغن پاشي زمستانه عليه شتهها و شپشكها علاوه بر افزايش عملكرد مبارزه سطح مبارزه با اين آفات مصرف سم در بهارنيز كاهش مييابد.
* توليدات محصولات كشاورزي اعم از (زراعي ، باغي، دامي) شهرستان در برنامه چهارم ذكر كنيد.
* در زمينه توليد محصولات زراعي كه عمده محصولات استراتژيك چون گندم، جو، ذرت، چغندر قند با 181 هزار تن افزايش از 290 هزار تن در سال 83 به 460 هزار تن در سال 86 رسيده است به طوري كه در استراتژيكترين محصول يعني گندم با توليد بيش از 130 هزار تن شهرستان به لحاظ صادرات و توليد گندم دومين شهرستان در استان محسوب ميشود و نسبت به قبل از دولت نهم قابل مقايسه نيست. توليد محصولات دامي شهرستان در سال 83، 44105 تن بوده كه با افزايش 12278 تن در سال 86 به 56 هزارتن رسيده است در واقع در راستاي تامين و افزايش مصرف پروتئين دامي، گامهاي اساسي برداشته شده است. ميزان توليد محصولات كشاورزي (زراعي، باغي، دامي) تا قبل از سال 84 كمتر از 33 هزار تن بوده كه اين رقم در سال 86 با افزايش 53 درصدي بالغ بر 516 هزار تن رسيده است و به جز سال 87 كه شرايط ويژه خشكسالي اتفاق افتاده يك ركورد تاريخي در شهرستان محسوب ميشود. نكته حائز اهميت اين است كه صرفاً افزايش توليد در سال 86 و در دولت نهم 516 هزار تن معادل سه برابر توليدات كشاورزي شهرستان در سالهاي قبل از انقلاب است.
* ارزش توليدات كشاورزي با قبل از دولت نهم چند درصد افزايش نشان ميدهد؟
* ارزش توليدات كشاورزي شهرستان از 75 ميليارد تومان در سال 83 به 90ميليارد تومان در سال 86 رسيده يعني درجهت افزايش درآمد خانوارهاي روستايي و افزايش وضعيت اقتصادي كشاورزان در دولت نهم نسبت به قبل از آن حدود 20درصد افزايش را نشان ميدهد.
* نمونهاي از پروژههاي شاخص جهاد كشاورزي شهرستان اسلامآباد غرب در دولت نهم را بيان كنيد.
* 1- ايجاد شهرك گلخانهاي در زمين به مساحت 57 هكتار با ظرفيت توليد انواع (گل و گياه زينتي شاخه بريده به تعداد 1778000 شاخه درسال و محصولات خارج از فصل به مقدار 4000 تن در سال و ميزان اشتغالزايي مستقيم آن 288 نفر اشتغالزايي غيرمستقيم به تعداد 220 نفر كه پيشرفت فيزيكي زيرساخت اوليه 90 درصد است.
2- ايجاد 4 مجتمع گاوداري شيري 200 راسي در 4 منطقه به ظرفيت 800 راس گاو شيري مولد و گوساله پرواري در 40 واحد گاوداري با مشاركت روستاييان ميزان اشتغالزايي مستقيم آن 80 نفر و 80 نفر به صورت غيرمستقيم و جذب مبلغ 400 ميليون تومان اعتبار و پرداخت تسهيلات به مبلغ 2300 ميليون تومان.
3- ايجاد گاوداري صنعتي شيري 2000 راسي در روستاي تجراكبر با پرداخت تسهيلات به مبلغ 16 ميليارد تومان طراحي و مورد تصويب كميته تسهيلاتي شهرستان و استان قرار گرفته كه با اجراي اين طرح زمينه اشتغال 200 نفر به صورت مستقيم و 200 نفر نيز غيرمستقيم فراهم ميسازد.
4- ايجاد واحدهاي دامي گاوشيري به تعداد 1724 واحد با ظرفيت 5172 راس بطوري كه افزايش توليد شير سالانه به مقدار 000/50 تن رسيده است.
5- ايجاد گاوداري صنعتي شيري به تعداد 4 واحد با ظرفيت 270 راس با كل تسهيلات پرداختي 500 ميليون تومان و افزايش توليد شير به مقدار 1620 تن در سال.
6- احداث تعداد 9 ايستگاه جمعآوري شير با ظرفيت 5/22 تن در روز و پرداخت تسهيلات به مقدار 540 ميليون تومان
7- احداث يك واحد مرغداري تخمگذار با ظرفيت 30 هزار قطعه و توليد مقدار 429 تن تخم مرغ و پرداخت تسهيلات به ميزان 500 ميليون تومان
8- احداث تعداد 3 واحد مرغداري گوشتي با ظرفيت 30 هزار قطعه و توليد به مقدار 65 تن در سال و پرداخت تسهيلات به ميزان 273 ميليون تومان
9- اجراي سيستم آبياري تحت فشار در سطح 1895 هكتار و پرداخت تسهيلات كم بهره به مبلغ 3 ميليارد تومان
10- ساخت تعداد 11 باب استخر ذخيره آب با اعتبار به مبلغ 25 ميليون تومان
11- استفاده از ظرفيت سد مخزني شيان براي آبياري مزارع و رهاسازي تعداد بيش از 100 هزار قطعه بچه ماهي، تعداد 3000 قطعه شاه ميگو و پرورش ماهي سردآبي در قفس (كيج كالچر) به تعداد 29000 قطعه
12- احداث يك واحد توليد و پرورش قارچ خوراكي با توليد بالغ بر 100 تن در سال و پرداخت تسهيلات به مبلغ 200 ميليون تومان
13- احداث 2 واحد گلخانه گل و گياه زينتي ومحصولات خارج از فصل با پرداخت به مبلغ 400 ميليون تومان
14- بازسازي و بهسازي اماكن دامي بيش از 77000 مترمربع وخريد دام به تعداد 1500 راس گاو شيري
15- طرح جذب كارشناسان كشاورزي در قالب شركتهاي خصوصي به تعداد 107 نفر، آموزش تعداد 40 هزار نفر روز از كشاورزان در سطح شهرستان و تهيه و توزيع تعداد 20 هزار برگ اطلاعيه و بروشور ترويجي به تعداد 20 هزار برگ واجراي طرح تسريع انتقال يافتههاي كشاورزي با اعتباري بالغ بر 950 ميليون تومان.
16- از ديگر طرحهاي در دست اقدام شهرستان در دولت نهم ميتوان خريد گاو شيري پرواربندي گوساله و بره، ساماندهي دامداريهاي روستايي، آميختهگري گاوهاي بومي، توسعه باغات ايجاد گلخانه خارج از فصل و گياهان دارويي و گلهاي زينتي، توسعه سيستمهاي آبياري تحت فشار باراني و قطرهاي و طرح توليد قارچ خوراكي و… نيز نام برد.
* چه انتظاري از مسئولين شهرستان داريد؟
* بنده خدمت مسئولين شهرستان استدعا دارم با توجه به گستردگي بخش كشاورزي و ارتباط اين موضوع با ساير بخشها در اين راستا همكاري لازم را با اين مجموعه مبذول كنند تا انشاءالله در ارائه خدمات توفيق بيشتري حاصل شود.
* اگر حرف ناگفتهاي مانده است بفرماييد.
* به فضل خدا و با همراهي و همدلي همكاران محترم مجموعه جهاد كشاورزي شهرستان برنامههاي آتي خودمان را به پنج محور بنا كردهايم كه انشاءالله در آينده نتايج آن را در بخش كشاورزي مشاهده خواهيد كرد. 1- ارتقاي سطح آگاهي و مهارت فني توليد كنندگان بخش كشاورزي است، نيروي انساني مهمترين عامل توليد هست كه متاسفانه با آنچه كه شايسته است فاصله زيادي داريم 2- تلاش در جهت افزايش در واحد سطح است. اختلاف ناشي بين حداقل و حداكثر توليد در محصولات مختلف در واحد سطح وجود دارد كه نشان از استعداد بالاي شهرستان در بخش كشاورزي دارد لذا بايد استعدادهاي بالقوه را به فصل رساند به عنوان مثال كشاورز برتر شهرستان 120 تن چغندر در هكتار برداشت ميكند درحالي كه حداقل توليد كمتر از 40 تن باشد. اين اختلاف 80 تن را ميتوان با برنامه تا حد قابل توجهي كاهش داد. معتقديم كه فعاليتهاي بخش كشاورزي بايد مبناي علمي داشته باشد 3- ارتقاي بهرهوري در آب كشاورزي سومين محور فعاليتهاي مجموعه خواهد بود، لذا توسعه سيستمهاي آبياري تحت فشار در دستور كار خواهيم داشت و راندمان آبياري را بالا خواهيم برد 4- پيگيري سرمايهگذاري بيشتر در جهت توسعه واحدهاي صنعتي و جانبي بخش كشاورزي است كه بهعنوان مكمل توليد ميكند ولي متاسفانه نه تنها اسلامآباد بلكه كل استان در صنايع جانبي بخش كشاورزي مشكل دارد 5- توجه جدي به تشكلهاي بخش كشاورزي به عنوان رابط نقش مثبت و موثري بين سيستم دولتي و بهرهبرداران بخش كشاورزي ايفا كنند.
متاسفانه اين تشكلها هنوز جايگاه واقعي خود را در بخش توليد پيدا نكردهاند و سيستم هم آنچنان كه بايد به اين تشكلها نگاه جدي نداشته است، بههرحال اميدوارم بتوانيم خادم خوبي براي بخش كشاورزي شهرستان باشيم ودر راستاي پيشبرد اهداف بخش كشاورزي دست همه عزيزان موثر در اين راه به نحوي كشاورزان و دامداران عزيز را به گرمي ميفشاريم.
از مساعدت و همكاري مهندس خيرالله قمري معاون جهاد كشاورزي شهرستان كه در تهيه اين گزارش روزنامه اطلاعات را ياري كردهاند تشكر و قدرداني ميكنيم.
چهارشنبه 20 آذر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: اطلاعات]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 232]