واضح آرشیو وب فارسی:ايسنا: پاسخ تهران به مواضع اوباما
حسن قشقاوي با تاكيد بر اينكه سخنان اخير باراك اوباما درباره مسئله هسته اي ايران انتظار جهانيان از شعار تغيير او را محقق نمي كند گفت: انتظار از سياست تغيير اين است كه اوباما "راهبرد تقابلي" سلف خود يعني جورج بوش را به "راهبرد تعاملي" تبديل كند.
به گزارش مهر، حسن قشقاوي، سخنگوي وزارت امور خارجه پيش از ظهر امروز در نشست هفتگي خود با خبرنگاران داخلي و خارجي ضمن تبريك عيد قربان، به بخشهايي از پيام رهبر معظم انقلاب اسلامي به كنگره عظيم حج اشاره كرد و اين پيام را پيامي ارزشمند و سرشار از مفاهيم مهم دانست.
پاسخ تهران به استدلالات سولانا
وي در آغاز سخنانش و در پاسخ به سئوال خبرنگار مهر درباره سخنان اخير خاوير سولانا در جمع خبرنگاران ايراني بر لزوم توجه شخصيتهاي سياسي به چارچوبهاي قانوني و حقوقي در ابراز عقايدشان تاكيد كرد.
قشقاوي يادآور شد كه بر اساس قوانين بين المللي و با توجه به ماهيت صلح آميز فعاليتهاي هسته اي كشورمان هيچ منع عرفي و يا قانوني براي پيگيري اهداف صلح آميز هسته اي ايران وجود نداشته و تهران همچنان به راه خود در اين چارچوب ادامه خواهد داد.
سخنگوي وزارت خارجه با ارائه مثالي در اين خصوص تصريح كرد: ممكن است كشوري در برهه اي از زمان به واردات خودروهاي خارجي بپردازد اما بدون شك اين اقدام، راه را براي تلاش متخصصان آن كشور جهت توليد خودروي ملي مسدود نمي كند، مسئله همكاري ايران با روسيه در نيروگاه اتمي بوشهر نيز به همين ترتيب بوده و هر چند كه ما بخشهاي از سوخت مورد نياز اين نيروگاه را از روس ها تحويل گرفته ايم اما دنياي امروز، دنياي تلاش براي ارتقاي توان ملي است و كشور ما نيز در اين مسير به حركت خود ادامه خواهد داد.
وي همچنين اشاره سولانا به نقش كشورهاي غربي در ديركرد تحويل سوخت هسته اي مورد نياز نيروگاه اتمي بوشهر را دليلي بر لزوم خودكفايي كشورها در عرصه توليد سوخت هسته اي دانست و يادآور شد: كشورهاي مدعي در اين زمينه، هنوز در خصوص ايجاد تشكيلاتي كه به تضمين ارائه سوخت به كشورهاي مختلف بپردازد توفيقي نيافته اند و مجموع اين موارد نشان مي دهد كه در اين زمينه نمي توان به كسي اعتماد داشت، ضمن آنكه ما معتقديم حق، گرفتني است.
سولانا در روزهاي اخير در جمع خبرنگاران ايراني در بروكسل مدعي شده بود كه ايران نياز به غني سازي اورانيوم ندارد!
ديپلماتهاي ما در كرواسي مشكلي ندارند
قشقاوي در پاسخ به ديگر سئوال خبرنگار مهر درباره تهديد ديپلماتهاي ايراني در كرواسي از سوي عناصر وابسته به رژيم صهيونيستي به واسطه وجود كتابي تاريخي در غرفه كشورمان در نمايشگاه كتاب زاگرب، گفت : البته در اين خصوص مسئله خاصي پيش نيامده و مشكلي براي ديپلماتهاي ايران در كرواسي وجود ندارد.
وي با انتقاد از رويكردهاي دوگانه كشورهاي غربي در مواجهه با مفاهيمي چون آزادي بيان، تاكيد كرد: آنچه در اين چارچوب حائز اهميت است اين كه كشورهاي غربي بايد در عرصه شنيدن سخنان مستدل و تاريخي بيشتر تمرين كنند و تحمل و سعه صدر خود در اين موارد را بيش از پيش افزايش دهند.
سخنگوي وزارت خارجه همچنين از مشاركت خوب و مناسب رايزني فرهنگي جمهوري اسلامي ايران در نمايشگاه كتاب زاگرب تقدير كرد و گفت: استقبال مناسبي از كتابهاي جمهوري اسلامي ايران در اين نمايشگاه صورت گرفت و كتابي هم كه برخي مسائل درباره آن مطرح شد در همان روز اول نمايشگاه با استقبال گسترده مواجه شده و به پايان رسيد.
قشقاوي مجددا گفت: در عرصه آزادي بيان همه بايد به مواضع يكديگر احترام گذاشته و ديدگاههاي مختلف را مورد توجه قرار دهند. نمايش كتب مختلف در يك نمايشگاه هم امري طبيعي است كه از سوي رايزني فرهنگي كشورمان در نمايشگاه كتاب زاگرب انجام شد؛ به هر صورت جمهوري اسلامي ايران به عنوان كشوري كه در عرصه مسائل تاريخي و آزادي بيان همواره پيشتاز بوده، از كشورهاي غربي انتظار دارد تحمل خود را در چنين مواردي افزايش داده و در اين عرصه همه بايد براي احترام به آزادي بيان تمرين كنند.
در پي ارائه كتاب "صهيونيسم بين الملل" در غرفه كشورمان در نمايشگاه بين المللي كتاب زاگرب در هفته هاي اخير و شكل گيري حركت ضد صهيونيستي خودجوش در افكار عمومي كرواسي، لابي صهيونيسم در اين كشور تحركاتي را در عرصه هاي رسانه اي و سياسي عليه ديپلمات هاي جمهوري اسلامي ايران ساماندهي كرده بود.
اوباما، راهبرد سلف خود را "تغيير" دهد
سخنگوي دستگاه ديپلماسي كشور در بخش ديگري از كنفرانس خبري خود درباره مواضع شب گذشته باراك اوباما در خصوص لزوم تعليق غني سازي اورانيوم از سوي ايران كه يادآور مواضع دولتمردان سابق كاخ سفيد بود، تصريح كرد: اين سخنان انتظار جهان از شعار "تغيير" اوباما را محقق نمي كند.
قشقاوي با بيان اينكه براي روشن تر شدن اين موضوع بايد تا تاريخ 21 ژانويه و استقرار اوباما در جايگاه رياست جمهوري آمريكا منتظر بمانيم، تصريح كرد: انتظار از سياست تغيير اين است كه اوباما راهبرد تقابلي سلف خود يعني جورج بوش را به راهبرد تعاملي تبديل كرده و با پذيرش حق دستيابي ايران به فناوري صلح آميز هسته اي روندي جديد را در اين عرصه آغاز كند.
سخنگوي دستگاه ديپلماسي جمهوري اسلامي ايران با بيان اينكه در صورت اتخاذ رويكرد تعاملي از سوي واشنگتن تهران نيز آماده رفع نگرانيهاي احتمالي در خصوص فعاليتهاي هسته اي خود است افزود: به هر حال اميدواريم اگر قرار است سياست تغيير از سوي اوباما پيگيري شود، رويكردهايي همچون چماق و هويج يا مواردي از اين دست به نگاه تعاملي تبديل شده و راهكارهاي جديدي را پيش رو قرار دهد.
وي اعلام كرد كه تاكيد آمريكا بر موضوعات قديمي طبعا با موضع قديمي ايران درباره مسئله هسته اي مواجه خواهد شد.
پاسخ مواضع البرادعي
قشقاوي درباره مواضع اخير محمد البرادعي در خصوص عدم پيشرفت تعامل ايران و آژانس بين المللي انرژي اتمي نيز تاكيد كرد: چگونه ممكن است با وجود حل تمام ابهامات طرح شده در اين زمينه پيشرفتي حاصل نشده باشد؟ تمام تلاشها براي مذاكرات و تدوين و اجراي مداليته و گزارشهاي شخص البرادعي نشان ميدهد كه در موضوع هسته اي ايران پيشرفت حاصل شده و امروز تمام بحثها بر سر مطالعات ادعايي است كه حتي اصل اسناد آن به آژانس هم تحويل نشده است.
ديدار آتي معاونان جليلي و سولانا
سخنگوي وزارت خارجه درباره زمان و مكان ديدار آتي معاونان جليلي و سولانا هم خاطرنشان كرد كه چنانچه ديداري در دستور كار قرار گيرد دبيرخانه شوراي عالي امنيت ملي درباره آن اطلاع رساني خواهد كرد.
كم كاري دستگاه ديپلماسي؟
وي در بخش ديگري از اين نشست خبري كم كاري دستگاه ديپلماسي كشور در مواردي چون كشته شدن سربازان نيروي انتظامي توسط گروه تروريستي ريگي يا ربوده شدن يكي از ديپلماتهاي كشورمان در پاكستان را قضاوتي اشتباه دانست و گفت: سه كشور افغاستان، ايران و پاكستان بايد تلاش كنند فضاي اين اقدامات تروريستي را براي تروريستها، اشرار و عوامل قاچاق مواد مخدر ناامن كنند و طبعا در اين زمينه كشورهاي ديگر نيز بايد به ياري ما بپردازند، ضن آنكه نمي توان ترويست ها را به خوب و بد تقسيم بندي نمود.
قشقاوي از تداوم پيگيريها براي روشن شدن سرنوشت ديپلمات ربوده شده كشورمان در پاكستان خبر داد و افزود: در اين مورد هم همواره تعامل و گفتگو بين دو كشور وجود داشته و در همين چارچوب نيز هفته گذشته معاون آسيايي وزارت خارجه با مقامات پاكستاني ديدار كرده است؛ به هر حال اميدواريم در جريان سفر آتي نخست وزير پاكستان به تهران و همچنين در پي حضور مقامات ذيربط پاكستاني در تهران، ضمن پيگيري جدي تر اين موضوع، ابعاد بيشتري از اين مسئله روشن شود.
سخنگوي وزارت خارجه نتيجه گيري كرد: با توجه به اين مسائل و بدون شك وزارت خارجه براي آزادي ديپلمات خود هر آنچه كه در چارچوب وظايف سازماني و اداري اش بوده را انجام داده است.
استقبال از رويكرد كانادا به منافقين
وي از تلاش برخي اعضاي اتحاديه اروپا براي خروج نام گروهك تروريستي منافقين از ليست گروههاي تروريستي ابراز تعجب كرد و راي اخير دادگاه لوكزامبورگ را رايي كاملا سياسي و فاقد مباني حقوقي دانست.
قشقاوي افزود: البته با توجه به سوابق كاملا مشخص و تيره اين گروهك تروريستي برخي از كشورها از جمله كانادا در اقدامي طبيعي و قابل انتظار از اين اقدام حمايت نكردند كه ما از اين رويكرد آن ها استقبال مي كنيم.
سخنگوي وزارت خارجه تصريح كرد: بدون شك همانگونه كه جهان از برخورد با صدام به عنوان مقتداي فكري اين گروهك حمايت و استقبال كرد، برخورد با منافقين را نيز مطالبه مي كند اما به هر حال شتابزدگي و بي سابقه بودن چنين راي گيري اي، ابعاد سياسي آن را كاملا آشكار مي سازد.
غزه؛ ميدان سنجش صداقت گروههاي حقوق بشري
وي همچنين شرايط فعلي در غزه را يك تراژدي انساني توصيف كرد و آن را عرصه اي واقعي براي سنجش ميزان حقانيت ادعاهاي گروه هاي حقوق بشري و فعالان اين عرصه دانست.
قشقاوي با اشاره به جلسه شب گذشته اعضاي دستگاه ديپلماسي كشور با كميسيون امنيت ملي و سياست خارجي مجلس شوراي اسلامي از اقدامات خانه ملت در اين زمينه تقدير نمود.
توافق لندن - بغداد مشابه توافقنامه امنيتي نيست
سخنگوي وزارت خارجه در پاسخ به سئوالي ديگر درباره امضاي توافقنامه مشابه توافقنامه امنيتي عراق - آمريكا بين بغداد و لندن را تائيد نكرد و گفت: اين دو موافقتنامه را نمي توان مشابه يكديگر دانست.
واقعيات جاري در عراق را درك مي كنيم
وي درباره اقدامي كه ايران در واكنش به اعتراف يكي از جنايت كاران جنگي رژيم سابق عراق در خصوص اعدام تعدادي از اسراي ايراني در دوران جنگ تحميلي كرده، اظهار داشت: طبعا اين مباحث از سوي دستگاه ديپلماسي پيگيري مي شود و ما بايد اين مسائلي كه از دوران گذشته بين دولت و ملت هاي ما و عراق باقي مانده را حل و فصل كنيم ولي طبعا در اين عرصه ما با نگاهي واقع بينانه اقدام خواهيم كرد.
قشقاوي با اشاره به شرايط فعلي دولت عراق، گفت كه در حال حاضر شرايط دولت اين كشور مورد توجه ايران قرار دارد و ما نيز واقعيات جاري در اين كشور را درك مي كنيم و با توجه به آن تصميمگيري خواهيم كرد.
نظرات كاربران:
دوشنبه 18 آذر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايسنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 84]