واضح آرشیو وب فارسی:باشگاه خبرنگاران جوان: چامسكي: اشغال عراق موجب افزايش تهديدات تروريستي شده است
استاد فلسفه، فعال سياسي و نويسنده و استاد ام آي تي آمريكا در مصاحبهاي تاكيد كرد: «اشغال عراق توسط آمريكا موجب افزايش تهديدات تروريستي شده است.»
به گزارش باشگاه خبرنگاران، آورام نوام چامسكي در مصاحبه با شبكه خبري پرستيوي به بيان ديدگاههاي خود درباره مسائل خاورميانه پرداخته است كه متن آن در زير ارائه ميشود.
سوال : جورج بوش رييس جمهور آمريكا مي گويد جهان اكنون نسبت به هشت سال قبل و پيش از رياست جمهوري وي ، آزادتر و اميدوار كننده تر است . بوش مي گويد ، كساني كه ديكتاتور عراق صدام حسين را از كار بركنار كردند ، ايران را نيز از توسعه سلاح هاي اتمي باز داشتند . بوش به باراك اوباما هشدار مي دهد كه برنامه هسته اي ايران ، قرارداد ناتمام صلح خاور ميانه و دموكراسي نوپاي عراق ، تهديدات مهمي بر ضد وي و دولت جديد آمريكا به شمار مي روند . بوش بار ديگر از اشغال عراق حمايت كرده است ، گرچه مي داند صدام نقشي در حوادث 11 سپتامبر 2001 نداشته است . بوش رهبر فقيد فلسطينيها يعني ياسر عرفات را دزد و تروريست خطاب كرده است . بوش مدعي شده كه دولتش گامهاي بزرگي را براي برقراري صلح در خاورميانه برداشته است . اسراييليها و فلسطينيها نوامبر گذشته براي دستيابي به توافق صلح تا پايان امال به توافق رسيدند ولي دولت بوش نتوانست براي دستيابي به قرارداد صلح بين اسراييل و فلسطين كمكي كند . بوش اكنون ماموريتهاي ناتمام خود را به باراك اوباما واگذار كرده است . پروفسور چامسكي ، به نظر مي رسد اين آخرين نطق و سخنراني بوش بوده است . بوش سعي كرد تا اشغال عراق را بر اساس حوادث تروريستي 11 سپتامبر توجيه كند نظر شما چيست ؟
چامسكي : البته آمريكا و ساير مناطق جهان در خطر به سر مي برند ولي اشغال عراق و اقدامات آمريكا در اين كشور موجب افزايش خطر شده است . با استفاده از آمارهاي دولتي ، تحليل گران مسائل تروريسم نشان دادند ميزان حملات تروريستي پس از اشغال عراق ، هفت برابر افزايش يافته است . اشغال نظامي عراق از سوي آمريكا موجب احيا و بازسازي برخي از گروههاي تروريستي منطقه شده است . بنابراين ، آمريكا در خطر است و اين خطر افزايش يافته است . همان طور كه قبلا پيش بيني كرده بودم ، اشغال عراق موجب افزايش حملات تروريستي شده است .
سوال : بوش رهبر فلسطين ياسر عرفات را دزد و تروريست خوانده است . وي از سويي نيز اظهارات اميدواركنندهاي در خصوص غزه گفته است . اين گونه اظهارات را چگونه ارزيابي مي كنيد ؟
چامسكي : بسياري از مورخين بوش را بدترين رييس جمهور تاريخ آمريكا مي دانند . بوش قصد دارد چهره منفي و منفور خود را در اذهان عمومي مردم جهان ، ارتقا دهد . بوش ميراث بدي را از خود براي مردم آمريكا بر جاي خواهد گذاشت . نكته اي كه بوش در اكثر سخنرانيهاي خود به آن اشاره مي كند ، مساله دموكراسي در عراق است كه دولت خود را باني اصلي آن مي داند . دولت بوش مخالف برگزاري انتخابات آزاد در عراق بود و همه تلاش خود را براي جلوگيري از انجام اين انتخابات به كار مي برد . تنها عاملي كه موجب موافقت دولت بوش با انتخابات سراسري در عراق شد ، موج وسيع مخالفتهاي مردمي در عراق بود . آيت الله سيستاني نماد اعتراضات مردمي عراق به شمار مي رود . آمريكا بي شك توانايي رويارويي با موج وسيع معترضين و مخالفين را نداشت . بنا براين با برگزاري انتخابات موافقت كردند و سپس سعي در منحرف كردن نتايج انتخابات نمودند . دولت آمريكا قصد دارد حداكثر استفاده را از پيمان امنيتي با دولت عراق ببرد . پيمان امنيتي يك قرارداد كاملا پيچيده است ولي از وجود رژيم صدام بهتر است .
سوال : بوش گفته ، موفقيت آمريكا در عراق موجب توقف برنامه هاي هسته اي ايران و توقف توسعه سلاح هاي هسته اي در اين كشور شده است . نظر شما در خصوص سياست بوش در قبال ايران چيست و به نظر شما آيا اسراييل قصد حمله نظامي به تاسيسات هسته اي ايران را دارد ؟
چامسكي : دولت بوش داراي دو طيف افراد است . طيف اول آن سراسر خشونت ، زور و نخوت و تكبر است . اين طيف افراد موجب سرشكستگي دولت و ملت امريكا در جهان شده است و جايگاه دولت و مردم آمريكا را در سطح جهان ، تنزل داده است . بعد دوم دولت بوش افرادي ميانه رو تر هستند كه سياستهاي ميانه رو تري را اتخاذ مي كنند . طيف اول به طور كلي مذاكره با ايران را رد مي كنند . اين طيف افراد كاملا تند رو و غير قابل كنترل هستند . دولت دوم بوش كه متشكل از افراد ميانه رو است ، خواستار نشستن پاي ميز مذاكره و حل و فصل مسائل از طريق گفت و گو است . به نظر من چندان عجيب نخواهد بود اگر اوباما روش و مسير طيف دوم در دولت بوش را ادامه دهد .
سوال : با توجه به اينكه بوش به شدت در سطح جهان منفور است و در آمريكا نيز به شدت از محبوبيتش كاسته شده است ولي اوباما تنها با چند راي موفق به پيروزي در انتخابات مي شود ؟
چامسكي : انتخاب اوباما از نقطه نظرهاي مختلف دراماتيك است . اين براي نخستين بار است كه يك سياه پوست به كاخ سفيد مي رود . اين يك اتفاق تاريخي و در نوع خود جالب است . شما نمي توانستيد چنين چيزي را 30 تا 40 سال پيش حتي تصور كنيد . نوع سياستهاي اوباما به طور كلي با بوش و جمهوري خواهان متفاوت است . البته آنچه كه تعجب برانگيز است اين است كه پيروزي اوباما در انتخابات آنچنان كه تصور مي شد ، مقتدرانه نبود . البته اگر اقتصاد آمريكا پيش از انتخابات با ركود شديدتري روبرو مي شد ، دموكراتها پيروزي قاطع تري در انتخابات كسب مي كردند . شايد اگر بحران مالي آمريكا چند هفته ديرتر اتفاق مي افتاد ، اوباما پيروز انتخابات نبود . به عنوان مثال ايران را در نظر بگيريد ، اكثر مردم آمريكا با اين عقيده بين المللي موافقند كه ايران حق دارد براي دستيابي به انرژي هسته اي ، اورانيوم را غني سازي نمايد . كل منطقه خاورميانه بايد عاري از سلاح هاي هسته اي باشد كه اين مساله شامل ايران و اسراييل خواهد بود . همه تهديدات بر ضد ايران بايد از بين برود و حل مسائل خاورميانه بايد از طريق گفت و گو باشد . ولي هيچ يك از نامزدهاي انتخابات رياست جمهوري آمريكا ، اين گونه صحبت نكرده است . تحريم هاي آمريكا بر ضد كوبا را در نظر بگيريد . جهان ، تحريم هاي آمريكا بر ضد كوبا را اشتباه و غير قانوني مي داند . بر اساس تازه ترين راي گيري در سازمان ملل كه منتشر هم نشده ، 183 كشور مخالف تحريم هاي امريكا بر ضد كوبا هستند و تنها سه كشور از اين تحريمها حمايت مي كنند . مردم آمريكا نيز به شدت از لغو تحريم هاي تجاري بر ضد كوبا حمايت مي كنند . البته منافع دولت آمريكا معمولا فارغ از منافع مردم و منافع شركتهاي تجاري اتخاذ مي شود ولي واشنگتن اجازه لغو اين تحريم ها را نمي دهد . بسياري از شركتهاي آمريكايي نيز خواستار لغو اين تحريم ها هستند .
يکشنبه 17 آذر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: باشگاه خبرنگاران جوان]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 261]