واضح آرشیو وب فارسی:فان پاتوق: پول الكترونيكي يا پول ديجيتالي، ارزش پول واحدهاي پول منتشره از سوي دولت يا بخش خصوصي است كه به شكل الكترونيكي بر روي يك وسيله الكترونيكي ذخيره شده است.
نشر گسترده پول الكترونيكي آثار تجاري، اقتصادي، سياسي و اجتماعي قابل توجهي دارد.
مهم.ترين اثر گسترش استفاده از پول الكترونيكي بر عرضه پول، سياست.هاي پولي و بانك مركزي اختصاص دارد و در ادامه با توسعه بازارهاي پول، سرمايه، كار و كالا ايجاد نسل.هاي جديد اقتصادي را هدف.گذاري كرده است.
با توجه به قابليت پول الكترونيكي براي جايگزيني به جاي اسكناس و مسكوك، اين امكان وجود دارد كه پول الكترونيكي به تدريج جايگزين پول بانك مركزي شود و بدين ترتيب موقعيت انحصاري بانك مركزي در زمينه.هاي سياست.گذاري پولي، نظارت بانكي، نظارت بر نظام پرداخت.ها، ثبات نظام مالي و به ويژه استقلال آن با خطر مواجه شود.
نتايج ارزيابي آثار گسترش كاربرد پول الكترونيكي بر اقتصاد ايران نشان مي.دهد نشر گسترده پول الكترونيكي اثر ناچيزي بر حجم پول، قدرت كنترلي بانك مركزي و سياست.هاي پول به همراه خواهد داشت.
البته واكنش.هاي بانك مركزي در قبال نشر پول الكترونيكي، نقش بسيار مهمي در چگونگي تاثيرگذاري گسترش كاربرد پول الكترونيكي بر اقتصاد دارد.
اگرچه تا كنون اقتصاددانان تعريف جامع و مانعي از پول، كه بتواند همه ويژگي.ها و وظايف پول را پوشش دهد، ارائه نكرده.اند، اما مي.توان با كمي اغماض پول را به عنوان وسيله.اي براي دادوستد كه مورد قبول عموم افراد جامعه باشد، تعريف كرد.
پول در زندگي اقتصادي بشر از چنان اهميتي برخوردار است كه برخي از آن به عنوان يكي از مهم.ترين اختراعات بشر ياد كرده و تاريخ اقتصادي را با توجه به اهميت نقش پول به سه دوره تقسيم مي.كنند.
-1 اقتصاد پاياپاي
2 - دوره اقتصادي پولي
۳-اقتصاد اعتباري
با توجه به پيشرفت روزافزون فناوري اطلاعات و ارتباطات و گسترش استفاده از پول الكترونيكي از اواسط دهه 1990، شايد بتوان دوره كنوني را نيز دوره اقتصاد اينترنتي ناميد.
گسترش فزاينده استفاده از پول الكترونيكي، پيامدهاي تجاري، اقتصادي، سياسي و اجتماعي
قابل ملاحظه.اي به همراه دارد.
از نظر اقتصادي مهم.ترين آثار گسترش استفاده از پول الكترونيكي بر روي عرضه پول، سياست.هاي پولي و بانك مركزي ايجاد مي.شود.
آثار گسترش كاربرد پول الكترونيكي بر سياست.هاي پولي از آن جهت كه مي.تواند كارآيي يكي از ابزارهاي سياست.گذاري كلان اقتصادي دولت براي دستيابي به اهداف اقتصادي خود، به خصوص تثبيت سطح عمومي قيمت.ها را كاهش دهد، بسيار حائز اهميت است.
پول الكترونيكي و ويژگي.هاي آن
پول الكترونيكي يا پول ديجيتالي، ارزش پولي واحدهاي پول منتشره از سوي دولت يا بخش خصوصي است كه به شكل الكترونيكي بر روي يك وسيله الكترونيكي ذخيره شده است.
پول الكترونيكي نوعي ابزار مالي الكترونيكي است كه حداقل از عهده انجام همه وظايف پول برمي.آيد بنابراين پول الكترونيكي مي.تواند جانشين بسيار نزديكي براي پول بانك مركزي باشد.
ارزش پولي ذخيره شده بر روي وسيله الكترونيكي با اجازه مصرف كننده درگير معاملات پرداختي، مي.تواند به وسيله الكترونيكي ديگري انتقال يابد.
اين روش با سيستم.هاي پرداخت الكترونيكي مرسوم، نظير كارت.هاي پرداخت و اعتباري و
نقل و انتقالات كابلي كه هر كدام معمولا نيازمند اخذ مجوز مستمر بوده و ممكن است در هر معامله متضمن بدهكار كردن و بستانكار كردن حساب.هاي بانكي باشند، متفاوت است.
اين گزارش به نقل از بانك توسعه صادرات ايران حاكي است بر خلاف پول بانك مركزي كه پول بيروني است، پول الكترونيكي همانند يك سپرده ديداري يا چك مسافرتي پول دروني مي.باشد.
پول دروني طلب قانوني دارنده آن از ناشر آن مي.باشد در حالي كه پول بيروني متضمن چنين طلبي نيست، به عبارت ديگر موجودي پول الكترونيكي، يك طلب جاري بر عهده ناشر آن است كه با هيچ حساب خاصي ارتباط ندارد.
ويژگي.هاي پول الكترونيكي.
اگر چه درفرايند توسعه پول الكترونيكي، انواع بسيار متفاوتي از فرآورده.هاي پول الكترونيكي با ويژگي.هاي مختلف عرضه شده است اما در طراحي همه آنها سعي شده حداقل همه ويژگي.هاي پول بانك مركزي لحاظ شود.
به طور كلي فرآورده.هاي پول الكترونيكي را از نظر فني مي.توان به دو دسته تقسيم كرد.
-1پول الكترونيكي مبتني بر كارت.هاي هوشمند
- 2پول الكترونيكي مبتني بر نرم.افزار رايانه.اي
فرآورده.هاي پول الكترونيكي مبتني بر كارت.هاي هوشمند، براي تسهيل پرداخت.هاي با ارزش كوچك در معاملات خرد رو در رو طراحي شده.اند، بنابراين انتظار مي.رود كه فرآورده.هاي پول الكترونيكي مبتني بر كارت.هاي هوشمند، استفاده از پول بانك مركزي و نيز در حد كمتر استفاده از كارت.هاي اعتباري و پرداخت را براي پرداخت.هاي مستقيم، كاهش دهد. همچنين به احتمال زياد استفاده از چك،. كارت.هاي پرداخت و كارت.هاي اعتباري در پرداخت.هاي غيرمستقيم، يعني پرداخت.هاي به هنگام را نيز كاهش خواهد داد.
فرآورده.هاي پول الكترونيكي مبتني بر نرم.افزار رايانه.اي نيز از طريق كاهش هزينه.هاي مبادلاتي با تسهيل نقل و انتقال پول ميان انواع مختلف حساب.ها، بانك.ها و كشورها و نيز سرريز.هاي يادگيري، تقاضاي سپرده.هاي ديداري را تحت تاثير قرار مي.دهد و آن را كاهش خواهد داد.
سرريزهاي يادگيري به مهارتي كه افراد در طي زمان ضمن استفاده از نرم.افزارهاي مالي شخصي و فناوري.هاي ارتباطي براي مديريت بهينه برنامه.هاي مالي شخصي و فناوري.هاي ارتباطي براي مديريت بهينه برنامه.هاي مالي خود كسب مي.كنند، مربوط مي.شود.
مهمترين ويژگي پول الكترونيكي يعني فرامليتي يا بي.مرز بودن آن نقش مهمي در اثرگذاري برسايرمتغيرهاي اقتصادي ايفا مي.كند.
اگر چه اين ويژگي ازنظر دولت.ها منشا برخي تبعات منفي نشر گسترده پول الكترونيك تلقي مي.شود اما به ارتقاي سطح كارايي مبادلات بين.المللي نيز كمك قابل ملاحظه.اي مي.كند.
طبيعتا با استفاده از پول الكترونيكي، هزينه نقل و انتقال بين.المللي وجوه، به طور قابل توجهي كاهش خواهد يافت.
البته با افزايش بي.سابقه كارايي پرداخت.هاي بين.المللي، ممكن است بي.ثباتي نظام پولي جهاني افزايش يابد وبه بروز كشمكش بين ناشران و استفاده كنندگان پول الكترونيكي از يك سو وبانك.هاي مركزي كشورها از سوي ديگر منجر شود.
ويژگي ديگر پول الكترونيكي، پول قانوني يا پول رايج نبودن آن است كه اين امر درمراحل اوليه نشر، مقبوليت عمومي آن را كاهش مي.دهد.
علاوه براين پول الكترونيكي برخلاف اسكناس و مسكوك و ديگر وسايل مبادله امروزي ، مستلزم حضور فيزيكي پرداخت.كننده و دريافت كننده وجه براي قطعيت پرداخت نيست، زيرا موجودي پول الكترونيكي مي.تواند از طريق شبكه.هاي رايانه.اي به صورت به هنگام انتقال يابد.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فان پاتوق]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 235]