محبوبترینها
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
پروازهای مشهد به دبی چه زمانی ارزان میشوند؟
تجربه غذاهای فرانسوی در قلب پاریس بهترین رستورانها و کافهها
دلایل زنگ زدن فلزات و روش های جلوگیری از آن
خرید بلیط چارتر هواپیمایی ماهان _ ماهان گشت
سیگنال در ترید چیست؟ بررسی انواع سیگنال در ترید
بهترین هدیه تولد برای متولدین زمستان: هدیههای کاربردی برای روزهای سرد
در خرید پارچه برزنتی به چه نکاتی باید توجه کنیم؟
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1826860126
۱۰ تحول مهم دنیای پزشکی در سال ۲۰۱۱ به انتخاب مجله تايم
واضح آرشیو وب فارسی:فان پاتوق: به سنت دیرین، نشریه تایم، نزدیک به پایان هر سال میلادی، فهرست جالبی از «ترین»های سال را منتشر کرده است.
در سالی که به پایان آن نزدیک می.شویم پیشرفت.های زیادی در پزشکی صورت گرفت، پاره.ای از آنها البته از به سبب به اینکه درکشان برای عموم مردم دشوار است و هنوز در مرحله پایه.ای هستند و کاربردی نشده.اند، هیچگاه رسانه.ای نمی.شوند، اما پاره.ای دیگر آن قدر مهم و در عین حال کاربردی و جالب هستند که مرور آنها هم برای پزشکان و هم برای دیگران، می.تواند جالب باشد.
۱- استفاده دانشمندان از کلون.سازی برای ایجاد سلول.های بنیادی: سال ۲۰۱۱، پژوهشگران موفق به استفاده از شیوه.ای شدند که آنها را بسیار نزدیک به کلون کردن انسان می.کند، اما کاربرد و هدف آن چیز دیگری است. شیوه.ای که آنها استفاده کردند، انتقال هسته.های سلول.های غیرجنسی یا SCNT نام دارد.
این روش، درست مثل روشی است که با آن «دالی»، یعنی نخستین پستاندار کلون.شده، تنها با استفاده از یک سلول پوست گوسفندی دیگر ایجاد شد.
در این روش محتوای ژنتیکی یک سلول تخم برداشته می.شود و DNA یک سلول بالغ جایگزین آن می.شود، سپس این سلول تخم وادار به تقسیم می.شود. چنانچه همه چیز خوب پیش برود، جانداری اینجاد می.شود که از لحاظ ژنتیکی کاملا با موجودی که سلول بالغ از او برداشت شده، یکسان خواهد بود.
اما انجام چنین کاری در مورد انسان، دشوار بود و تلاش.های دانشمندان با شکست مواجه شده بود. در ماه اکتبر، دانشمندان شیوه معمول را اصلاح کردند و بدون اینکه DNA سلول تخم را بردارند، محتولی ژنتیکی جدید را به آن اضافه کردند. معلوم شده که حفظ کروموزم اولیه سلول تخم، تقسیم سلولی را تسهیل می.کند.
سلولی که به این ترتیب ایجاد می.شود، کاملا طبیعی نیست، چون یک سری کروموزم اضافه دارد. در مرحله بعدی پژوهشگران در پی ساکت کردن یا محدود کردن تأثیرات سری اضافه کروموزم هستند.
این فرایند نوید بخش است، زیر به صورت بالقوه باعث ایجاد سلول.های بنیادی می.شود که ممکن است روزی برای درمان بیماری.های مانند آسیب.های نخاع یا پارکینسون مورد استفاده قرار بگیرند. سلول.های بنیادی ایجاد شده با این شیوه با بیمار سازگار خواهند بود و به علاوه این شیوه میزان نیاز به استخراج سلول.های بنیادی از جنین را هم کم می.کند.
۲- نخستین واکسن مالاریا: هر سال میلون.ها کودک به مالاریا روبرو می.شدند، اما تا سال ۲۰۱۱، هیچ واکسنی علیه انگل.ها به صورت عام و مالاریا به صورت خاص ساخته نشده بود. سال ۲۰۱۱ برای اولین بار واکسن مالاریا در کودکان منطقه زیر صحرای آفریقا مورد آزمایش قرار گرفت که میزان عفونت با مالاریا را نصف خواهد کرد که پیشرفت قابل توجهی به شمار می.رود.
واکسن تازه RTS,S نام دارد و نتیجه همکاری دانشمندان با مؤسسه تحقیقاتی GlaxoSmithKline، گروه پیشگامان واکسن مالاریا، موسوم به PATH و بنیاد خیریه بیل و ملیندا گیتس است.
این واکسن در ۱۱ منطقه آفریقا، در کودکان ۵ تا ۱۷ ماهه مورد آزمایش قرار گرفت و معلوم شد که یک سال بعد از انجام ایمن.سازی در این کودکان در ۵۶ درصد موارد، تأثیر محافظتی دارد و در ۴۷ درصد موارد هم از ابتلا به شکل شدید بیماری مالاریا پیشگیری می.کند.
آزمایش این واکسن کامل نشده و در حال حاضر دانشمندان در صدد هستند، این واکسن را در کودکان کوچک.تری که در سنین ۶ تا ۱۲ هفته هستند، مورد آزمایش قرار دهند. این گروه در واقع، جمعیت هدف. ایمن.سازی با واکسن مالاریا هستند، و اگر این واکسن مؤثر تشخیص داده شود، این واکسن در برنامه معمول ایمن.سازی گنجانده خواهد شد.
در هر دو دسته از کودکان، تأثیرات پیشگیرانه بلندمدت واکسن، بعد از ۳ سال، باید مورد بررسی قرار بگیرد.
در طرح آزمایشی پانزده هزار و ۶۴۰ کودک واکسن گرفتند، این طرح در سال ۲۰۱۴ تکمیل خواهد شد.
از آنجا که نتایج اولیه این واکسن، بسیار موفق بوده است، مقامات بهداشت عمومی باید تصمیم بگیرند که اجازه استفاده از این واکسن را در نقاطی که مالاریا شیوع پیدا می.کند، بدهند یا نه. به صورت کلی، واکسن.هایی که علیه عفونت.های دوران کودکی استفاده می.شوند، مانند واکسن سرخک یا روتا ویروس، میزان تأثیر ۷۰ تا بیش از ۹۰ درصد دارند.
۳- استفاده از داروهای درمان.کننده HIV برای پیشگیری از آن: سال ۲۰۱۱ مشخص شد که همان داروهایی که برای درمان بیماری ایدز مورد استفاده قرار می.گیرند، می.توانند از ابتلا به بیماری هم جلوگیری کنند.
امسال دو تحقیق عمده در این مورد انجام شد، که اولین تحقیقاتی بودند که در آنها مردان و زنان دگرجنس.خواه از این لحاظ مورد بررسی قرار گرفته بودند. معلوم شد که اگر آنها هر روز یک قرص Truvada که ترکیبی از داروهای tenofovir و emtricitabine است بخورند، به میزان چشمگیری کمتر به ایدز مبتلا خواهند شد.
در تحقیق اول که توسط پژوهشگران دانشگاه واشنگتن استفاده شد، ۴۷۵۸ زوج دگرجنس.خواه شرکت داده شدند که یکی از آنها مبتلا به ایدز بود، به فردی که مبتلا نبود، داروی Truvada داده شد، معلوم شد که انتقال ویروس بعد از سه سال ۷۳ درصد نسبت به گروه دیگر زوج.ها که این دارو را نمی.خوردند، کاهش یافته است.
در تحقیق دیگر ۱۲۰۰ مرد و زنی که از لحاظ جنسی فعال بودند، توسط مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری.ها مورد مطالعه قرار داده شدند و این بار میزان تأثیر دارو ۶۳ درصد بود.
این تحقیقات نشان می.دهند که می.توان از داروهایی که پیش از این فقط برای درمان بیماری مورد استفاده قرار می.گرفتند، در کشورهای در حال توسعه.ای که بیماری در آنها اپیدمیک است، برای کنترل و پیشگیری هم استفاده کرد.
مقامات تصمیم.گیرنده، به صورت واضح مانع دسترسی همگانی به داروهای ضد رترو ویروسی در این مناطق هستند، اما اگر نظر آنها عوض شود، شاید بتوانند بالاخره بر اپیدمی بیماری ایدز غلبه کنند.
۴- توصیه.های تغذیه.ای وزارت کشاورزی و بهداشت آمریکا: هر پنج سال وزارت بهداشت و کشاورزی آمریکا، رهنمودهای خود را در مورد چگونگی تغذیه سالم در شهروندان آمریکایی مورد تجدید نظر قرار می.دهند. در ماه ژانویه، تازه.ترین رهنمون منتشر شد که بر اساس آن به مردم تصویه شد که کمتر بخورند، از میزان قند و چربی و نمک روزانه کم کنند، بین کالری دریافتی و کالری مصرفی توازن برقرار کنند و به میزان بیشتری سبزی و میوه.های کشت داده شده در مزارع و همچنین غذاهای دریایی بخورند. به مردم توصیه شد که فعالیت بدنی متوسط هفتگی به میزان دست.کم ۱۵۰ دقیقه در هفته داشته باشند.
همچنین به مردم توصیه شد که بیشتر از ۲۳۰۰ میلی.گرم در روز نمک مصرف نکنند، البته توصیه انجمن قلب آمریکا این است که برای پیشگیری از بیماری.ها قلبی و سکته، میزان مصرف روزانه نمک باید زیر ۱۵۰۰ میلی.گرم باشد.
در ماه ژوئن، دولت آمریکا بعد از مدت.ها برنامه تبلیغی تغذیه.ای خود را هم تغییر داد. تا پیش از این، یک هرم تغذیه.ای، تبلیغ می.شد و روی تصویر یک هرم نمادین به مردم گفته می.شد که باید از کدام غذاها بیشتر بخورند و از کدام یک کمتر مصرف کنند. اما در برنامه تازه، که بشقاب من یا MyPlate نام دارد، بشقابی به صورت نمادین به مردم نشان داده می.شود که قسمت.های مختلف.اش را غذاهای مختلف پر کرده.اند.
درک برنامه تبلیغی تازه، بسیار آسان.تر از شیوه تبلیغاتی گیج.کننده قبلی است.
۵- رشد دادن اعضای بدن در آزمایشگاه: دانشمندان دیگر می.توانند بعضی از اعضای بدن مثل پیشابراه را در آزمایشگاه بسازند. ماه مارس، دکتر «آنتونی آتالا» موفق شد، در آزمایشگاه پیشابراه درست کند.
پیشابراه، لوله.ای است که ادرار را از بدن خارج می.کند. در مردان این قسمت گاه دچار آسیب می.شود و یا به واسطه بیماری.هایی تنگ می.شود.
برای تولید یک پیشابراه، دکتر آتالا، نخست یک داربست به شکل اورترا ساخت، بعد سلول.های مثانه خود بیمار روی آن پخش کرد و کاری کرد که این سلول.ها روی آن رشد کنند. از آنجا که خود داربست تجزیه می.شد، چیزی که در انتها باقی می.ماند یک پیشابراه تازه بود.
البته در حال حاضر این شیوه بسیار گران است و باید پنج هزار دلار صرف تولید یک پیشابراه تازه شود. اما این تحول تازه، یک گام به سمت پیش در پزشکی محسوب می.شود.
۶- ارتباط عجیب بین یک باکتری و سرطان روده بزرگ: آیا سرطان روده بزرگ می.تواند ناشی از یک باکتری خاص باشد؟!
در ماه اکتبر، نتایج تحقیق دو گروه پژوهشی نشان داد که باکتری.ای به نام «فوزوباکتری» که به صورت معمول جزو میکروب.های روده بزرگ نیست، می.تواند با درگیر کردن این عضو، با سرطان روده بزرگ در ارتباط باشد.
پژوهشگران متوجه شدند که بافت.های سرطانی به میزان قابل توجهی -حتی به میزان صدها بار- بیشتر فوزوباکتری در خود دارند.
البته پیش از این هم به نوع دیگری ارتباط فوزو باکتری با سرطان نشان داده شده بود، در تحقیقات قبلی دانشمندان متوجه شده بودند که ابتلا به این باکتری، میزان ابتلا به بیماری «التهاب روده زخمی.شونده» یا «کولیت اولسراتیو» را بیشتر می.کند. در این بیماری التهاب جدار روده، باعث تخریب سلول.های روده می.شود و این بیماری هم به نوبه خود عامل خطری برای سرطان است.
۷- قرصی برای کاهش وزن: با وجود تبلیغات فراوان داروهای لاغری، هیچ کدام از این داروها مورد تأیید تشکیلات نظارت بر دارو نیستند، به طوری که تا به حال پزشکان به بیمارانشان می.گفتند که هیچ داروهای مجزه.آسایی وجود ندارد که با خوردنش بتوانید بی.زحمت و تلاش و کم کردن میزان غذا، وزن خود را کاهش بدهید. این گفته به منزله یک قانون، پذیرفته شده بود.
اما این روند ممکن است به زودی تغییر کند. به تازگی داروی جدیدی به نام Qnexa مورد آزمایش قرار گرفته است که می.تواند در عرض یک سالل منجر به کاهش وزن ده درصدی شود.
این دارو، ترکیبی از دو داروی است: داروی phentermine و داروی topiramate.
phentermine یک داروی آمفتامینی است و کارش کاهش اشتهاست. البته در مورد تأثیرات جانبی مصرف درازمدت این دارو، شک و تردیدهایی وجود دارد.
topiramate دارویی است که کاربرد اولیه.اش کنترل تشنج است، اما می.تواند روی اشتها و میزان مصرف کالری توسط بدن هم تأثیر بگذارد.
به علاوه معلوم شده است که بیمارانی که این دارو را مصرف می.کنند، سطح فشار خون و قند و کلسترول بهتری پیدا می.کنند که همه اینها میزان ابتلا به بیماری.های قلبی را در آنها کاهش می.دهد.
البته هنوز تحقیقات بیشتری در مورد ایمنی و تأثیر این دارو باید انجام شوند. سازمان غذا و داروی آمریکا در یک نوبت از دادن مجوز به این دارو خودداری کرده و از شرکت سازنده خواسته است که تحقیقات بیشتری به خصوص در مورد مشکلات قلبی یا ایجاد ناهنجاری.های جنینی، انجام بدهد.
در یک تحقیق دیگر در مرکز سرطان اندرسون در هوستون، دانشمندان یک داروی تحقیقاتی ضد سرطان به نام adipotide را به میمون.ها تزریق کردند و متوجه شدند که در عرض یک ماه آنها را ۱۱ درصد لاغر می.کند.
همه اینها نویدبخش این هستند که شاید بشود روزی با مصرف داروی تنها هم لاغر شد، اما اگر از من می.شنوید هیچ چیزی به اندازه یک رژیم غذایی متعادل و ورزش نمی.تواند سلامتی و تناسب اندام شما را تضمیمن کند.
۸- سگ.هایی که سرطان ریه را بو می.کشند: بهترین دوست انسان.ها یعنی سگ.ها، شاید اسلحه جدید پزشکان برای تشخیص سرطان هم باشند!
یک تحقیق تازه نشان داده است که از حس بویایی سگ.ها شاید بشود برای تشخیص سرطان ریه استفاده کرد. پژوهشگران آلمانی در طی نه ماه سگ.هایی را طوری تربیت کردند که بوی نفس آدم.های مبتلا به سرطان را آدم.های سالم، تمیز دهند.
در کمال تعب مشخص شد که در ۷۱ درصد موارد، این سگ.ها می.توانند آدم.های سرطانی را تشحخیص بدهند و در ۹۳ درصد موارد هم وقتی شخصی را سرطانی تشخیص می.دادند، کارشان درست بوده و فرد در واقع سالم نبوده است. در حال حاضر هیچ شیوه ارزان و سریعی وجود ندارد که با این حساسیت و ویژگی بتواند آدم.های مبتلا به سرطان ریه را از آدم.های سالم، جدا کند!
دانشمندان در صدد هستند ماده.ای را که سگ.ها با حس بویایی بی.نظیرشان در تنفس آدم.های سرطانی تشخیص می.دهند، پیدا کنند. ای کاش سگ.ها زبان داشتند و می.توانستند با دانشمندان ارتباط برقرار کنند!
۹- استفاده از بزاق برای تعیین سن اجساد: با اینکه در پزشکی قانونی از شیوه.های بسیار پیشرفته.ای استفاده می.شود، اما تا به حال، وقتی بقایای یک جسد پیدا می.شد، دانشمندان نمی.توانستند به آسانی در مورد سن جسد ابراز نظر کنند.
اما در ماه ژوئن، دانشمندان دانشگاه UCLA موفق شدند که با استفاده از مواد ژنتیکی که در بزاق وجود دارد، روشی برای تخمین سن ایجاد کنند.
خود DNA با گذشت سن تغییر نمی.کند، اما عوامل محیطی مثل تغذیه، استرس، مواد سرطان.زا و اشعه آفتاب به تدریج قسمت.های از ژنوم را تغییر می.دهند. به این تغییرات، تغییرات اپی.ژنتیک گفته می.شود.
حالا دانشمندان موفق شده.اند که با استفاده از همین تغییرات، سن هر شخص را با تقریب پنج سال، مشخص کنند.
البته هنوز استفاده از این روش معمول نشده و باید مطالعات بیشتری برای تأیید اعتبار آن صورت بگیرد.
۱۰- پیشبینی احتمال مرگ: در ماه آگوست، دانشمندان دانشگاه Uppsala سوئد موفق شدند روشی ابداع کنند که با استفاده از آن با یک آزمایش ساده خون، می.توان احتمال مرگ یک بیمار قلبی یا سرطانی را مشخص کرد.
انجام این پژوهش ۱۲ سال طول کشید و دو هزار بیمار در آن شرکت داده شدند.
بر اساس این تحقیقات مشخص شد که اشخاصی که سطح خونی آنزیمی به نام cathepsin S در آنها بالاتر باشد، بیشتر احتمال دارد که بمیرند.
این آنزیم که به تجزیه پروتئین.های خاصی کمک می.کند، در بیماران قلبی و سرطانی، سطح خونی بیشتری دارد و ممکن است که با روند تصلب شرایین هم ارتباط داشته باشد. این آنزیم در بافت چربی هم به وفور وجود دارد، پس بی.دلیل نیست که افرادی که اضافه.وزن دارند، بیشتری مبتلا به بیماری قلبی می.شوند.
البته هنوز به صورت دقیق نحوه ارتباط cathepsin S با بیماری.های قلبی یا سرطان مشخص نشده، اما شرکت.های داروسازی مدتهاست که روی ساخت ترکیبات خنثی.کننده این آنزیم، کار می.کنند.
منبع: 1 پزشک
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فان پاتوق]
[مشاهده در: www.funpatogh.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 176]
-
گوناگون
پربازدیدترینها